in Vlissingen
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken
Aan de achterkant is een terras met
prachtig uitzicht op de jachthaven
van Vlissingen.
Conclusie: Trattoria terra mare, is een
restaurant met een eigen gezicht.
Geen doorsneerestaurant, maar een
restaurant waarover gepraat wordt.
Positief dan wel, wat ons betreft.
Het is een restaurant
waarvan er niet dertien
in een dozijn zijn en
dat is nu net de bedoe
ling van Theo Versteegen, eigenaar
en kok van Trattoria terra mare in
Vlissingen. Het is een Italiaans res
taurant zonder pizza's, maar met
heerlijke pasta's en vlees,- en visge
rechten. De gast die zich niet laat
afschrikken door de quasi-onver-
schillige uitstraling van Versteegen
en die houdt van onconventionele
regels heeft er een heerlijke avond.
Net zoals wij op deze stille
dinsdagavond.
Vlissingen blijft een aparte stad. In
Domburg was het diezelfde dins
dagavond druk, terwijl in de ha
venstad de straten leeg waren. Vlis
singen is miskend. De stad heeft
veel te bieden, maar je moet de bij
zondere zaken wel weten te vin
den.
We zijn nieuwsgierig naar Tratto
ria terra mare aan de Nieuwendijk
in Vlissingen. Aan de bar zit een
vaste gast, die blij is eindelijk ande
ren te zien. Hij biedt ons spontaan
een drankje aan. Eigenaar en kok
Theo Versteegen zit ook aan de
bar. Ze roken een sigaretje. „Het is
stil, maar ik maak me niet druk.
Als dat wat op de tafel komt, maar
goed is, dan komen de gasten van
zelf', zegt hij.
Toch is de start van het Italiaanse
restaurant weinig vlekkeloos ge
weest. Begin dit jaar ging Trattoria
open en een Italiaanse kok en
nieuw personeel zouden er een
mooie zaak van maken. Maar het
liep anders. „De kok heeft een ego
en ik ook", zegt Versteegen cryp
tisch. Gevolg was wel dat de zaak
gereorganiseerd moest worden,
dat het zware maanden waren en
dat Theo uiteindelijk zeifin de keu
ken belandde. „Maar dat is ook
waar ik goed in ben en waarin ik
in de loop der jaren ervaring heb
opgedaan."
Versteegen is ook eigenaar van
Small Talk en de Vissershaven in
Vlissingen. Met Trattoria terra ma
re wil hij de verscheidenheid aan
restaurants in Vlissingen vergro
ten. „Er zijn al Italiaanse restau
rants in Vlissingen waar je pizza's
kunt eten. Dat is heel goed en daar
om kan ik me richten op de Itali
aanse keuken, die meer dan piz
za's te bieden heeft."
We gaan in op het aanbod om ons
te laten verrassen. Voor 32 euro
per persoon krijgen we een tratto
ria's verrassingsmenu. We begin
nen met warm bruin brood, met
een perfecte tapenade, grof ge-
foto's Lex de Meester
tjes, scheermessen en mosselen.
Het hoofdgerecht bestaat uit een
mooie moot witte tonijn, die is in
gesmeerd met sesamzaadjes. Hij is
lichtjes aangebraden. De vis ligt op
dunne groene asperges en van een
stroperige balsamico is een bloem
getekend. Het gerecht wordt ge
completeerd met gegrillde aubergi
ne op een bedje van rucola, kaas
saus, een salade en zelfs frietjes
met een knoflook mayonaise saus.
In het gevuld pastarolletje zit ver
rukkelijke mozarella.
Theo heeft ons overtuigd. Hij kan
koken. De toegift van panna cotta,
torte de limon, tiramisu was niet
meer nodig om dat te kunnen zeg
gen.
Bij de rekening krijgen we nog een
borrelglaasje limoncello aangebo
den. Het is een Italiaans restaurant
van een eigenzinnige kok/eigenaar
die je een vol restaurant toewenst.
Net als bij zijn Italiaanse collega in
toeristenplaats Domburg.
Trattoria terra mare, Nieuwendijk 14,
4381 BX Vlissingen, telefoon:
0118-413883,
www.trattoriaterramare.nl Dinsdag
tot en met zondag geopend.
Café
'Restaurant "polskin"
Solskin... dat is genieten van elk moment
Boulevard Bankert 58,43S2 AC Vlissingen.
Telefoon (0118) 417 350. Fm (0118) 440 072
w ww.solski nnl
Trattoria terra mare heeft meer dan pizza op het menu staan.
matensaus en krokant gebakken
spekjes. De combinatie van de
smaken maakt het gerecht tot een
topper. Het is wel een rijk gerecht,
door vooral de rijkelijke scheut
olijfolie. Gelukkig wordt deze olie
beschouwd als gezonde olie, om
dat hij veel enkelvoudig onverza
digde vetzuren bevat, die de kwalij
ke vetten in het lichaam vervan
gen. En in olijfolie zitten natuurlij
ke anti-oxidanten die cellen be
schermen tegen veroudering. Dat
is mooi meegenomen.
De kok verrast ons met een lekke
re vissoep, die van stevige bouillon
is gemaakt en we vermoeden dat
er Martini in verwerkt is. De vis
soep is goed gevuld met garnaal
water op tafel gezet. Het diner kan
niet beter beginnen. We vervolgen
met gevulde pasta met mozarella,
gebakken paddenstoelen, pittige to-
schaafde parmezaanse kaas, olijfo
lie die fruitig smaakt en roombo
ter die gesmeerd kan worden. On
gevraagd wordt een karaf ijskoud