in Goes In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eet gelegenheden. Prijs-Kwaliteit De rekening viel tegen, maar dat iag vooral aan de zeetong van 27,50. Zonder tong hadden we voor €45,00 drie gangen gegeten met twee. Bediening Kordaat en adequaat, soms een beet je erg doortastend. Entourage Een grote lange lichte ruimte, die niet zo heel sfeervol is. Conclusie Eenvoudig eten in grote porties voor weinig geld. Snel ongecompliceerd tra ditioneel eten zonder veel fantasie. Gelukkig is er net een tafeltje vrij als we res taurant De Landbouw aan de Grote Markt in Goes binnen lopen. Verder zit het helemaal vol. „We zijn hier maar gaan zitten, mag dat?", vra gen we de serveerster wanneer we neergeploft zijn. „Natuur lijk", zegt ze. „Dat doet iedereen hier." 'Doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al- gek-genoeg' blijkt hier de grond houding. De kaart staat vol eenvou dige aloude 'Hollandse' klassiekers zoals biefstuk, een halve kip, schnitzel, hamburger en saté; de frisdrank komt hier gewoon in van die kleintje-pils glazen en wachten tussen de gangen is hier niet aan de orde. Bij De Land bouw kom je om te eten. Klaar. Het interieur is ook vooral prak tisch: alles is goed helder verlicht, er staan makkelijk afneembare ta fels en er ligt parket op de vloer: voor sfeervolle romantiek ben je hier duidelijk verkeerd. Al hangen er nog wel grote prenten van land- bouwtaferelen: voor mensen die al tijd al hadden willen weten hoe dat nou gaat, de suikerbietenoogst. Het weekmenu - carpaccio van to nijn, scampi's in kreeftensaus en een flensje met vanilleijs - doet dan weer wel een beetje chique aan: we besluiten gewoon van de kaart te kiezen. De uiensoep staat binnen vijf minuten op tafel: alsof de kok wist dat we er aankwamen. Het is een goed gevulde en lekker donkere soep, met een vleugje thijm erin: de kaas bovenop het brood dat er - geheel volgens tradi tie - in drijft had iets langer onder de grill mogen liggen. Mijn tafelge- note eet een 'vistrio': een bord met gerookte zalm, gerookte pa ling en garnalen, vergezeld van een plukje rucola en cocktailsaus. „Niks bijzonders", klinkt het. Aan kant-en-klaar gerookte vis valt na tuurlijk ook weinig culinaire glorie te ontlenen. De huisgemaakte supersaté blijkt inderdaad Hollands: het is een gro te spies met flinke stukken niet al te heftig gekruid varkensvlees er aan geprikt. Eroverheen ligt een dikke laag - naar mijn smaak iets te zoetige - pindasaus met gefruite uitjes. Verder ligt het bord vol met friet, en een salade die bestaat uit blaadjes groen, zure wortelstaaljes, atjar, een schijf ananas, tomaat en komkommer; een wonderlijke combinatie. Aan de overkant van de tafel wordt een zeetong neerge zet om U tegen te zeggen: een vis beetje veel. De nagerechten zijn een maaltijd op zich: ik eet een - niet al te verse - brownie met ijs, banaan, chocoladesaus en slag room, een variatie op de bana- nasplit. Coupe De Landbouw aan de overkant van de tafel bestaat uit ijs, caramel en advocaat. We ploffen bijna uit elkaar: we heb ben drie forse gangen achter de kiezen in amper een uur en een kwartier. Intussen is het restaurant leeg; het personeel trekt de jassen aan; de voordeur gaat op slot. „We zijn ge sloten, maar we gaan pas dicht als jullie weggaan", krijgen we te ho ren op de vraag of we nog wat kunnen bestellen. „Dan gaan we maar", opper ik, maar dat is duide lijk niet de bedoeling. „Nee. Ik zei dat we pas dicht gaan als jullie weggaan." We durven na deze strenge terechtwijzing niet eens meer zonder thee te vertrekken, maar drinken hem wel extra vlug op. Als we daarna betalen, blijkt de rekening veel hoger dan ver wacht. Dat lag aan de tong, die al leen al bijna net zo duur was als de rest van het eten samen. Eigen schuld: hadden we maar moeten informeren wat de dagprijs was. Restaurant De Landbouw, Grote Markt 38, 4461 AJ Goes, telefoon: 0113-227952. www.restaurantdelandbouw.nl Op dinsdag tot en met zondag geopend vanaf 9.00 uur. Maandag gesloten. van een centimeter of dertig lang,die perfect bruin gebakken is. Hij ziet er niet alleen goed uit, de tong is ook heel erg lekker, zegt mijn gezelschap. Ze worstelt alleen met de plakjes citroen die zich las tig laten uitknijpen. Op tafel staan van die ouderwets stalen bakjes met nog meer friet en knapperig gebakken krielaardappelen erin. Groenten zijn gek genoeg het on dergeschoven kindje bij De Land bouw: een klein bakje niet al te verse boontjes die vaag Indisch ge kruid zijn en een bakje sla. En toch missen we nog iets en geluk kig voelt de serveerster het - hele maal uit zichzelf - ook: „Mayonai se?", vraagt ze. De porties hier zijn van het for maat om een hele dag met de hand aardappels op te rooien of koeien op te melken: voor kantoor types als wij is het allemaal een Prenten met afbeeldingen van landbouwwerktuigen. Restaurant De Landbouw Grote Markt 38 Restaurant De Lanbouw in Goes; niet geschikt voor sfeervolle romantiek, wel voor snel een eenvoudig hapje eten. foto's Willem Mieras

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 55