I-reizen
Voor een landschap
vol druivenranken
hoef je de grens niet
over. Kijk maar eens
in de Gelderse
Achterhoek. Mirjam
van Twisk ging op
ontdekkingstocht
langs wijnroutes in
onze eigen
achtertuin.
- -
reizen@wegeeer.inil
024-3650360
Zaterdag 16 oktober 2010
Foto boven: De prachtige tuinen van landgoed De Wiersse. Foto onder: Wijngoed Kranenburg van Henk Takken in
Vorden. Kleine foto rechts: Rob Roth in zijn prille wijngaard Elanova. foto's CPD/HDC
De animo voor een ont
dekkingstocht door de
Achterhoekse wijnge
bieden is snel gewekt.
De oogstperiode is
aangebroken, dus op naar Vorden,
in het noordwestelijk deel van de
Achterhoek, voor een letterlijk
voorproefje op één van de wijnrou
tes. Dat er wijn wordt verbouwd
in het zuiden van ons land is be
kend. Maar dat in de Achterhoek
in de afgelopen jaren het grootste
wijnbouwgebied van ons land is
ontstaan, bleef tot nu toe een beet
je onderbelicht. Zo'n 25 wijnboe
ren hebben in totaal circa 50 hecta
re grond waar ze druiven verbou
wen. De drie door het gebied uitge
stippelde wijnroutes moeten de
Achterhoekse wijnen in de Vaart
der volkeren omhoog stoten.
Het landschap van de Achterhoek
maakt zo'n tocht langs de wijn
gaarden meer dan aangenaam.
Bos, weiland, landgoederen en lie
ve dorpjes wisselen elkaar in een
prettig ritme af Doe een wijnrond
je in een dag of, beter nog, trek er
paar dagen voor uit. Hotelletje,
fiets huren en tijd genoeg om niet
alleen van de wijn, maar ook van
de natuur en de vele buitens en
kastelen in de streek te genieten.
Vooroordelen over Nederlandse
wijn zijn er in overvloed. Henk
Takken (wijnboer van het eerste
uur), Rob Roth (verruilde recent
zijn eigen bedrijf in de Randstad
voor een minicamping annex wijn-
goed in de Achterhoek) en hun
vakbroeders horen alle vooroorde
len voorbijkomen als ze met bezoe
kers tussen hun druivenranken
wandelen.
Een passend weerwoord hebben
de wijnboeren inmiddels ook.
„Als onze wijn niets voorstelt,
waarom schenkt de KLM hem dan
voor haar businessclass-passagiers?
En waarom is-ie met goud en zil
ver bekroond op wedstrijden in
binnen- en buitenland?", zegt Tak-
ken. Oké, uitgepraat.
Wijnboer Takken legt uit dat het
succesverhaal van de Achterhoek
se wijnen twee pijlers kent: de ont
wikkeling van druivenrassen die
geschikt zijn voor ons klimaat en
de wijnbouwcursus die in het ge
bied werd opgezet in het kader
van de plattelandsvernieuwing.
Bloemist Takken was een van de
cursisten. Na de lessen bundelden
hij en negen andere deelnemers
hun krachten in een coöperatie.
„Geen van ons kan leven van de
wijn. We moeten er allemaal iets
naast doen, maar samen staan we
sterker en drukken we de kosten."
De Zuid-Afrikaanse wijnmaker
die werd ingehuurd om de gildele-
den de fijne kneepjes van het vak
bij te brengen, is daar een voor
beeld van. Zijn adviezen en de in
zet van de gildeleden beginnen
vruchten af te werpen. De wijnen
die zij samen op de markt
brengen, zijn inmiddels bekroond
met prijzen, wijnjournalisten zijn
'om' en het publiek begint de wijn
routes te ontdekken.
De oogst van dit jaar koestert zich
op de valreep in een incidentele
zonnestraal. Een paar trossen per
struik slechts, om de rijpende drui
ven optimale kansen te geven.
Daarmee wordt ook meteen de ho
gere prijs van de Nederlandse wijn
verklaard. De hele maand oktober
is gereserveerd voor het binnenha
len van de verschillende druiven-
rassen en het verwerken ervan.
Maar wijn is niet het enige dat de
Achterhoek te bieden heeft. Er is
meer. Wild bijvoorbeeld. En ver
geet ook de buitens niet waar je in
deze streek bijna over struikelt.
De Wiersse, tussen Vorden en
Ruurlo, is zo'n landgoed dat de
moeite van een bezoek waard is.
Het huis wordt bewoond door een
familie die het al eeuwenlang in
bezit heeft, maar de tuinen zijn op
gezette tijden open voor het pu
bliek.
„Ruik je dat? Zwammen." Nog
voordat gids Jettie Stelling de
vraag heeft gesteld en beant
woord, dient de onmiskenbare
geur van de herfst zich al aan te
midden van de fraaie nazomertooi
waarin de tuinen van De Wiersse
zijn gehuld. Zelfs op een druilerige
dag domineert kleur. Het groen
van de bomen, hagen en gazons
omlijst op bijna zomerse wijze de
bonte borders. Dahlia's en herfstas-
ters, een late roos, hibiscus en
pompoenen.
Stelling wijst op de details in het
landschap. „Kijk eens hoe fraai die
De Achterhoekse Wijn
bouwers produceren twaalf
verschillende wijnen. Een
deel van de wijnen gaat
onder de naam
Achterhoeks Goud naar de
horeca. De wijn voor de
detailhandel heet
Achterhoekse Oorsprong.
Behalve rode, witte en rosé
wijnen, maakt het gilde
ook sekt en grappa. Vooral
de witte Solaris en de iets
duurdere Solaris op Holt
(op houten vaten gerijpt)
zijn gelauwerd. De prijzen
lopen uiteen van circa
10 tot 20 euro.
nen rond het fraaie buiten doen in
al hun gecultiveerde schoonheid
niet onder voor het park. Voor het
gevoel te snel moet de draad van
de wijnroute weer worden opge
pakt. Immers, nu alle zintuigen op
één na zijn vertroeteld, is het tijd
voor de echte proef op de som: de
wijnproeverij. Gelukkig kan dat bij
alle twintig wijngaarden die in de
routes zijn opgenomen. Het rood,
rose en witgeel flonkert rollend
door de glazen. Neus vol. Voorzich
tig slokje en nog een, maar nu wat
groter. Proost!
Winterswijk
Voor informatie over de wijnroutes: www.achterhoek.nl en
www.achterhoeksewijnen.nl Routekaarten zijn verkrijgbaar bij de
VW-kantoren in de regio. Alle deelnemende wijngaarden verzorgen
rondleidingen en proeverijen, maar zijn niet allemaal alle dagen te
bezoeken. Informatie over kastelen, landgoederen en tuinen is te vinden
op www.kastelenentuinen.nl Kijk voor open dagen en rondleidingen
op buitenplaats De Wiersse op www.dewiersse.nl of bel naar nummer
0573-451409.
Reageren? redactie.reizen@wegener.nl
zichtlijnen hier zijn. En daar, dat
ene simpele witte bankje aan het
einde van dit pad dat je blik trekt
en daarmee een gevoel van diepte
geeft. En hier een 'haha', een zicht-
grapje van de architect die dit bre
de recht pad liet eindigen tegen
een heuveltje."
Het park is magisch, een plek om
rond te dolen en telkens weer ver
rast te worden door iets bijzon
ders. Hoog spuitende fonteinen,
een kabbelende beek, de grafsteen
tjes van de twee honden onder
een oude taxusboom. De siertui-