I-reizen Voor een landschap vol druivenranken hoef je de grens niet over. Kijk maar eens in de Gelderse Achterhoek. Mirjam van Twisk ging op ontdekkingstocht langs wijnroutes in onze eigen achtertuin. - - reizen@wegeeer.inil 024-3650360 Zaterdag 16 oktober 2010 Foto boven: De prachtige tuinen van landgoed De Wiersse. Foto onder: Wijngoed Kranenburg van Henk Takken in Vorden. Kleine foto rechts: Rob Roth in zijn prille wijngaard Elanova. foto's CPD/HDC De animo voor een ont dekkingstocht door de Achterhoekse wijnge bieden is snel gewekt. De oogstperiode is aangebroken, dus op naar Vorden, in het noordwestelijk deel van de Achterhoek, voor een letterlijk voorproefje op één van de wijnrou tes. Dat er wijn wordt verbouwd in het zuiden van ons land is be kend. Maar dat in de Achterhoek in de afgelopen jaren het grootste wijnbouwgebied van ons land is ontstaan, bleef tot nu toe een beet je onderbelicht. Zo'n 25 wijnboe ren hebben in totaal circa 50 hecta re grond waar ze druiven verbou wen. De drie door het gebied uitge stippelde wijnroutes moeten de Achterhoekse wijnen in de Vaart der volkeren omhoog stoten. Het landschap van de Achterhoek maakt zo'n tocht langs de wijn gaarden meer dan aangenaam. Bos, weiland, landgoederen en lie ve dorpjes wisselen elkaar in een prettig ritme af Doe een wijnrond je in een dag of, beter nog, trek er paar dagen voor uit. Hotelletje, fiets huren en tijd genoeg om niet alleen van de wijn, maar ook van de natuur en de vele buitens en kastelen in de streek te genieten. Vooroordelen over Nederlandse wijn zijn er in overvloed. Henk Takken (wijnboer van het eerste uur), Rob Roth (verruilde recent zijn eigen bedrijf in de Randstad voor een minicamping annex wijn- goed in de Achterhoek) en hun vakbroeders horen alle vooroorde len voorbijkomen als ze met bezoe kers tussen hun druivenranken wandelen. Een passend weerwoord hebben de wijnboeren inmiddels ook. „Als onze wijn niets voorstelt, waarom schenkt de KLM hem dan voor haar businessclass-passagiers? En waarom is-ie met goud en zil ver bekroond op wedstrijden in binnen- en buitenland?", zegt Tak- ken. Oké, uitgepraat. Wijnboer Takken legt uit dat het succesverhaal van de Achterhoek se wijnen twee pijlers kent: de ont wikkeling van druivenrassen die geschikt zijn voor ons klimaat en de wijnbouwcursus die in het ge bied werd opgezet in het kader van de plattelandsvernieuwing. Bloemist Takken was een van de cursisten. Na de lessen bundelden hij en negen andere deelnemers hun krachten in een coöperatie. „Geen van ons kan leven van de wijn. We moeten er allemaal iets naast doen, maar samen staan we sterker en drukken we de kosten." De Zuid-Afrikaanse wijnmaker die werd ingehuurd om de gildele- den de fijne kneepjes van het vak bij te brengen, is daar een voor beeld van. Zijn adviezen en de in zet van de gildeleden beginnen vruchten af te werpen. De wijnen die zij samen op de markt brengen, zijn inmiddels bekroond met prijzen, wijnjournalisten zijn 'om' en het publiek begint de wijn routes te ontdekken. De oogst van dit jaar koestert zich op de valreep in een incidentele zonnestraal. Een paar trossen per struik slechts, om de rijpende drui ven optimale kansen te geven. Daarmee wordt ook meteen de ho gere prijs van de Nederlandse wijn verklaard. De hele maand oktober is gereserveerd voor het binnenha len van de verschillende druiven- rassen en het verwerken ervan. Maar wijn is niet het enige dat de Achterhoek te bieden heeft. Er is meer. Wild bijvoorbeeld. En ver geet ook de buitens niet waar je in deze streek bijna over struikelt. De Wiersse, tussen Vorden en Ruurlo, is zo'n landgoed dat de moeite van een bezoek waard is. Het huis wordt bewoond door een familie die het al eeuwenlang in bezit heeft, maar de tuinen zijn op gezette tijden open voor het pu bliek. „Ruik je dat? Zwammen." Nog voordat gids Jettie Stelling de vraag heeft gesteld en beant woord, dient de onmiskenbare geur van de herfst zich al aan te midden van de fraaie nazomertooi waarin de tuinen van De Wiersse zijn gehuld. Zelfs op een druilerige dag domineert kleur. Het groen van de bomen, hagen en gazons omlijst op bijna zomerse wijze de bonte borders. Dahlia's en herfstas- ters, een late roos, hibiscus en pompoenen. Stelling wijst op de details in het landschap. „Kijk eens hoe fraai die De Achterhoekse Wijn bouwers produceren twaalf verschillende wijnen. Een deel van de wijnen gaat onder de naam Achterhoeks Goud naar de horeca. De wijn voor de detailhandel heet Achterhoekse Oorsprong. Behalve rode, witte en rosé wijnen, maakt het gilde ook sekt en grappa. Vooral de witte Solaris en de iets duurdere Solaris op Holt (op houten vaten gerijpt) zijn gelauwerd. De prijzen lopen uiteen van circa 10 tot 20 euro. nen rond het fraaie buiten doen in al hun gecultiveerde schoonheid niet onder voor het park. Voor het gevoel te snel moet de draad van de wijnroute weer worden opge pakt. Immers, nu alle zintuigen op één na zijn vertroeteld, is het tijd voor de echte proef op de som: de wijnproeverij. Gelukkig kan dat bij alle twintig wijngaarden die in de routes zijn opgenomen. Het rood, rose en witgeel flonkert rollend door de glazen. Neus vol. Voorzich tig slokje en nog een, maar nu wat groter. Proost! Winterswijk Voor informatie over de wijnroutes: www.achterhoek.nl en www.achterhoeksewijnen.nl Routekaarten zijn verkrijgbaar bij de VW-kantoren in de regio. Alle deelnemende wijngaarden verzorgen rondleidingen en proeverijen, maar zijn niet allemaal alle dagen te bezoeken. Informatie over kastelen, landgoederen en tuinen is te vinden op www.kastelenentuinen.nl Kijk voor open dagen en rondleidingen op buitenplaats De Wiersse op www.dewiersse.nl of bel naar nummer 0573-451409. Reageren? redactie.reizen@wegener.nl zichtlijnen hier zijn. En daar, dat ene simpele witte bankje aan het einde van dit pad dat je blik trekt en daarmee een gevoel van diepte geeft. En hier een 'haha', een zicht- grapje van de architect die dit bre de recht pad liet eindigen tegen een heuveltje." Het park is magisch, een plek om rond te dolen en telkens weer ver rast te worden door iets bijzon ders. Hoog spuitende fonteinen, een kabbelende beek, de grafsteen tjes van de twee honden onder een oude taxusboom. De siertui-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 71