in Middelburg
l
uit 115
Beoordeling
donderdag 14 oktober 2010
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
sMM
Prijs-kwaliteit
Lang getwijfeld tussen drie en vier:
toch - een dikke - drie omdat niet al
les vlekkeloos was. We betaalden 75
euro voor twee.
Entourage
Hoe mooier het weer, hoe beter. Bin
nen is De Herberg een kleine bruine
kroeg; buiten is een fantastisch terras.
Bediening*
Losjes, maar kundig: krijgen het juiste
glas wijn geadviseerd.
Conclusie:
Spaans in hartje Middelburg. Nu
nooit meer weggaan graag....
Binnen is alles vol: er
staat één lange tafel
voor een man of tien,
maar die is gereser
veerd. Het andere tafeltje is be
zet. Gelukkig is er op het terras
van café restaurant De Herberg
in Middelburg nog plaats ge
noeg. De serveerster doet de
straalkachel voor ons aan en we
voelen ons meteen een beetje
Zuid-Europees: buiten eten in
de herfst.
De Herberg is vooral geliefd van
wege het terras. Het is één van
de beste plekken in Middelburg
om buiten iets te drinken, je zit
er 's middags vol in de zon en
het winkelend publiek trekt er -
op zaterdag - in een lange stoet
aan je voorbij. Sinds dit seizoen
trekt het café ook culinair de
aandacht. Wim I)ska, de kok en
eigenaar van het verleden jaar
gesloten restaurant De Zuidwes
ter - één van mijn favorieten in
Middelburg - staat er in de keu
ken. En gelukkig: alleen de me
nukaart bij de Herberg is al een
feest der herkenning. De
pintxos, Baskische tapas op stuk
jes brood waar De Zuidwester
bekend om was, worden ook
hier geserveerd. Ook de rest van
het menu is geïnspireerd door
de Spaanse keuken.
We besluiten te beginnen met
vijf verschillende pintxos om te
delen. We krijgen een bord met
vijf prachtig belegde sneetjes
stokbrood: één met lekkere stevi
ge Spaanse rauwe ham; één met
laagjes van gegrilde courgette,
aardappelsalade en gegrilde pa
prika; één met manchegokaas
met een schepje perengelei er
bovenop, een mooi contrast tus
sen zoet en hartig; één met een
bergje frisse tonijnsalade en één
met zure ansjovisfilets op zacht
gegaarde uienringen en aubergi-
nepureee. De pinxtos hier zijn
eenvoudig, maar met veel aan
dacht gemaakt. Ze zijn stuk
voor stuk heerlijk. Het beleg
van de boterhammetjes wordt
met prikkers op het broodje
vastgezet: erg Baskisch. In cafés
in Baskenland moet je met die
prikkertjes naar de kassa, zodat
ze daar kunnen uitrekenen hoe
veel je gegeten hebt.
Het vegetarische hoofdgerecht
van dit seizoen is pumpkinpie -
pompoentaart dus - met Mun
sterkaas. Best een beetje weinig,
denk ik nog, als de punt ge
bracht wordt. De taart heeft een
mooie glanzende korst en is ge
vuld met fel oranje dobbelsteen
m
tjes pompoen. Het deeg is jam
mer genoeg een beetje aan de
taaie kant; de vulling is beter ge
slaagd: zachte zoete stukjes pom
poen en draderige kaas die wat
scherp van smaak is vormen
een goede combinatie. De taart
is niet heel spannend, maar wel
goed. De waldorfsalade - blaad
jes sla, selderij, appel en wal
noot - is een fris en knapperig
tegenwicht bij de toch wat zwa
re pompoentaart. Het kleine
puntje blijkt meer dan genoeg.
De herfststoverij van sukade -
het andere hoofdgerecht - is een
groot succes. Mijn tafelgenoot
krijgt een klein pannetje vol
met blokjes perfect gaar vlees
dat heerlijk op smaak is. Ik
moet toegeven: dit stoofvlees is
misschien wel lekkerder dan dat
van mijn moeder. En dat wil
wat zeggen - sorry ma. Het eni
ge minpuntje heb ik aan mezelf
te danken: pas tijdens het eten
kom ik erachter dat ik patatas
bravas - gebakken aardappeltjes
- had kunnen bestellen in plaats
van friet. Jammer. Iets om te ont
houden voor de volgende keer.
Natuurlijk nemen we nog een
toetje: ik kan de 'superchocola
detaart' met savoiarde en amare-
nen (langevingers en kersen)
niet weerstaan. Dat blijkt te
recht: het is een taart van donke
re kleffe chocolade, met hier en
daar een hap zoete kers erin ver
borgen, als in een kersenbon
bon. Hemels. De crema catalana,
de Spaanse variant van de nu zo
bekende crème brülé, wordt
goedgekeurd: een knapperig sui
kerlaagje en vla 'met een twist'.
Tijdens het nagerecht schrikken
we op van het geluid van een
foto's Lex de Meester
voetbalwedstrijd. Binnen is een
televisiescherm ter grote van de
hele zijwand neergelaten: het is
vanavond Ajax tegen Milan. Aan
de grote tafel viert de eigenaar
van het restaurant met zijn fami
lie zijn verjaardag. Het geluid
staat hard: we zijn eerlijk ge
zegd blij dat we buiten zitten.
Bij het afrekenen wordt ons la
ter verzekerd dat dit een uitzon
dering is. Laten we het hopen.
We drinken nog espresso en
thee die ook bij De Herberg met
wat pretentie gepaard gaat: de
ze, van Dilmah, zit in een alumi-
niumfolie-achtige verpakking
en wordt op een Japans aan
doend bordje geserveerd. Geluk
kig smaakt de thee ook nog lek
ker.
Café-Restaurant de Herberg,
Pottenmarkt 2, 4331 LM, Middelburg,
tel: 0118-625539. Open van dinsdag
tot en met zaterdag van 10.00 tot
24.00 uur en op zondag van 12.00 tot
24.00 uur. www.deherberg.info.
Café
'Restaurant "polskin"
Stoofvlees in kleine pannetjes.
Solskin... dat is genieten van elk moment
Boulevard Banker158. 4382 AC Vlissingen.
Telefoon (0118) 417350. Fax (0118) 440 072
www.solskin.nl