in Middelburg l uit 115 Beoordeling donderdag 14 oktober 2010 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. sMM Prijs-kwaliteit Lang getwijfeld tussen drie en vier: toch - een dikke - drie omdat niet al les vlekkeloos was. We betaalden 75 euro voor twee. Entourage Hoe mooier het weer, hoe beter. Bin nen is De Herberg een kleine bruine kroeg; buiten is een fantastisch terras. Bediening* Losjes, maar kundig: krijgen het juiste glas wijn geadviseerd. Conclusie: Spaans in hartje Middelburg. Nu nooit meer weggaan graag.... Binnen is alles vol: er staat één lange tafel voor een man of tien, maar die is gereser veerd. Het andere tafeltje is be zet. Gelukkig is er op het terras van café restaurant De Herberg in Middelburg nog plaats ge noeg. De serveerster doet de straalkachel voor ons aan en we voelen ons meteen een beetje Zuid-Europees: buiten eten in de herfst. De Herberg is vooral geliefd van wege het terras. Het is één van de beste plekken in Middelburg om buiten iets te drinken, je zit er 's middags vol in de zon en het winkelend publiek trekt er - op zaterdag - in een lange stoet aan je voorbij. Sinds dit seizoen trekt het café ook culinair de aandacht. Wim I)ska, de kok en eigenaar van het verleden jaar gesloten restaurant De Zuidwes ter - één van mijn favorieten in Middelburg - staat er in de keu ken. En gelukkig: alleen de me nukaart bij de Herberg is al een feest der herkenning. De pintxos, Baskische tapas op stuk jes brood waar De Zuidwester bekend om was, worden ook hier geserveerd. Ook de rest van het menu is geïnspireerd door de Spaanse keuken. We besluiten te beginnen met vijf verschillende pintxos om te delen. We krijgen een bord met vijf prachtig belegde sneetjes stokbrood: één met lekkere stevi ge Spaanse rauwe ham; één met laagjes van gegrilde courgette, aardappelsalade en gegrilde pa prika; één met manchegokaas met een schepje perengelei er bovenop, een mooi contrast tus sen zoet en hartig; één met een bergje frisse tonijnsalade en één met zure ansjovisfilets op zacht gegaarde uienringen en aubergi- nepureee. De pinxtos hier zijn eenvoudig, maar met veel aan dacht gemaakt. Ze zijn stuk voor stuk heerlijk. Het beleg van de boterhammetjes wordt met prikkers op het broodje vastgezet: erg Baskisch. In cafés in Baskenland moet je met die prikkertjes naar de kassa, zodat ze daar kunnen uitrekenen hoe veel je gegeten hebt. Het vegetarische hoofdgerecht van dit seizoen is pumpkinpie - pompoentaart dus - met Mun sterkaas. Best een beetje weinig, denk ik nog, als de punt ge bracht wordt. De taart heeft een mooie glanzende korst en is ge vuld met fel oranje dobbelsteen m tjes pompoen. Het deeg is jam mer genoeg een beetje aan de taaie kant; de vulling is beter ge slaagd: zachte zoete stukjes pom poen en draderige kaas die wat scherp van smaak is vormen een goede combinatie. De taart is niet heel spannend, maar wel goed. De waldorfsalade - blaad jes sla, selderij, appel en wal noot - is een fris en knapperig tegenwicht bij de toch wat zwa re pompoentaart. Het kleine puntje blijkt meer dan genoeg. De herfststoverij van sukade - het andere hoofdgerecht - is een groot succes. Mijn tafelgenoot krijgt een klein pannetje vol met blokjes perfect gaar vlees dat heerlijk op smaak is. Ik moet toegeven: dit stoofvlees is misschien wel lekkerder dan dat van mijn moeder. En dat wil wat zeggen - sorry ma. Het eni ge minpuntje heb ik aan mezelf te danken: pas tijdens het eten kom ik erachter dat ik patatas bravas - gebakken aardappeltjes - had kunnen bestellen in plaats van friet. Jammer. Iets om te ont houden voor de volgende keer. Natuurlijk nemen we nog een toetje: ik kan de 'superchocola detaart' met savoiarde en amare- nen (langevingers en kersen) niet weerstaan. Dat blijkt te recht: het is een taart van donke re kleffe chocolade, met hier en daar een hap zoete kers erin ver borgen, als in een kersenbon bon. Hemels. De crema catalana, de Spaanse variant van de nu zo bekende crème brülé, wordt goedgekeurd: een knapperig sui kerlaagje en vla 'met een twist'. Tijdens het nagerecht schrikken we op van het geluid van een foto's Lex de Meester voetbalwedstrijd. Binnen is een televisiescherm ter grote van de hele zijwand neergelaten: het is vanavond Ajax tegen Milan. Aan de grote tafel viert de eigenaar van het restaurant met zijn fami lie zijn verjaardag. Het geluid staat hard: we zijn eerlijk ge zegd blij dat we buiten zitten. Bij het afrekenen wordt ons la ter verzekerd dat dit een uitzon dering is. Laten we het hopen. We drinken nog espresso en thee die ook bij De Herberg met wat pretentie gepaard gaat: de ze, van Dilmah, zit in een alumi- niumfolie-achtige verpakking en wordt op een Japans aan doend bordje geserveerd. Geluk kig smaakt de thee ook nog lek ker. Café-Restaurant de Herberg, Pottenmarkt 2, 4331 LM, Middelburg, tel: 0118-625539. Open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 24.00 uur en op zondag van 12.00 tot 24.00 uur. www.deherberg.info. Café 'Restaurant "polskin" Stoofvlees in kleine pannetjes. Solskin... dat is genieten van elk moment Boulevard Banker158. 4382 AC Vlissingen. Telefoon (0118) 417350. Fax (0118) 440 072 www.solskin.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 85