Bij slager Brouwer komt alles uit de buurt 13 Gewicht? W&MM donderdag 14 oktober 2010 ,2r.i t Slagerij Brouwer zit sinds 1957 in een monumentaal pand aan de Dam in de binnenstad van Middelburg. Fo to's links, van boven naar beneden: kaantjes, Zeeuws stroop en vleeswaren. foto's Lex de Meester David Brouwer maakt op verzoek speenvarkens voor aan het spit: een jong varken, speciaal geprepa reerd en gevuld. Het dier wordt eerst gepekeld, vervolgens wordt het een paar dagen weggehangen en dan gevuld en gekookt in een grote ketel. Hoeveel weegt het speenvarken dat David Brouwer hier vasthoudt? Mail het ant woord naar: slagerybro@zeelandnet.nl. De winnaar krijgt een kilo verse worst. Het adres: slagerij Brouwer, Dam 79 Middelburg, 0118-612289. Vorige week vroeg kapsalon Haar Natuurlijk in Goes: wat be tekent Ghassoul? Het antwoord is: reinigen. Anneke van Bergen uit Middelburg had het goed, zij wint een gratis knipbeurt. David Brouwer levert op bestelling speenvarken voor aan het spit. door Nadia Berkelder De weg van de boer naar de vitrine op de Dam in Middelburg is kort. David Brouwer haalt het varkens- en lamsvlees voor zijn slagerij bij kleine boeren in de buurt. „Dan heb je toch een ander stukje vlees. Mijn vlees komt van boeren die te klein zijn voor gewo ne slachterijen. Twintig lammeren, die komen ze niet meer halen te genwoordig. Dat vinden ze te veel moeite." En niet alleen het varkens- en lamsvlees komt uit de buurt. Ook het wild is lokaal. Brouwer heeft afspraken met de jagers: „Als ik zeg: ik heb twintig hazen nodig, of tien fazanten, dan zoeken ze de mooiste voor me uit. In het sei zoen verkoop ik hazen, fazant, soms ganzen - die worden hier ei genlijk niet veel gegeten - eend en af en toe een hert." Zo'n hert krijgt hij in zijn geheel: daar snijdt hij dan bouten van, biefstukken of rug. Van de mindere stukjes vlees maakt hij worst of stoof. De her ten komen uit de Walcherse Man teling, of de kop van Schouwen; ze worden geschoten of zijn slachtof fer van een aanrijding. Brouwer zit al meer dan een halve eeuw op de Middelburgse Dam: het is die win kel met de stapel schapenvellen buiten. „Ik zit hier van 1987", zegt Brouwer. „Daarvoor zat mijn va der erin, van 1957 en daarvoor mijn oom, maar dat was maar drie jaar; die was het snel beu." De varkens van Brouwer groeien op in Koudekerke. „Bij een hobby boer. De man is landbouwer, de vrouw houdt er varkens bij. Van het vlees maken we vleeswaren en worst." Wanneer de varkens een kilo of negentig zijn, gaan ze naar het slachthuis. „Als je ze groter laat groeien, dan wordt het vlees vetter. En dan worden de karbo- naadjes zo groot. Dat is moeilijker te hanteren." De hammen worden achter de sla gerij gerookt, de verse worst draait David Brouwer in de werkplaats in echte varkensdarm. Jozette de Landmeter, één van de personeels leden, is goed in bloedworst ma ken; het vetspek wordt verwerkt tot kaantjes en van de kop maken ze hoofdkaas. Achter de winkel wordt leverworst gemaakt, en stroopvet en Brouwer maakt rillet- tes: varkensvlees gegaard in reuzel. „We hebben kritisch publiek", zegt hij. „Wij verkopen bijvoor beeld scharrelkip van huis Ter Mee uit Oostkapelle. Daar komen men sen echt om vragen. En we heb ben dingen die je ergens anders niet kan krijgen: de ouderwetse kaantjes, of hoofdkaas, of stroop vet. Nee we hebben geen kant-en klaar maaltijden of twintig soor ten salade. Dat is veel te veel werk. We hebben natuurlijk erwtensoep en hazenpeper en een paar soor ten salade, maar naar meer is ei genlijk nooit vraag." MIDDELBURG Slagerij Brouwer Dam 79 Singelstraat Maisbaa,

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 83