Lissabon voor een prikkie
EL
35 reizen
De herfst nadert, terwijl vanuit Den Haag
bezuinigingswolken dreigen. Wie toch nog
even naar warmere streken wil, heeft
gelukkig ruime keus. Joost Brantjes
bezocht Lissabon voor een prikkie.
reizen@wegener.nl
024-3650360
Zaterdag 9 oktober 2010
Lissabon kijkt uit over de
Taag vanaf de zeven heu
vels waarop de Portugese
hoofdstad is gebouwd.
Na een dag rondlopen
zijn je kuiten hard alsof je een dag
op uitsluitend zwarte pistes hebt
geskied. Denk dus van tevoren na
waar je in de stad wilt slapen. Zoe
ken tot je de goedkoopste slaap-
plek hebt gevonden, kost veel kilo
meters en spierpijn.
Wij kozen voor de Living Lounge,
een met prijzen overladen hostel.
De Living Lounge heeft niet alleen
een perfecte ligging in Baixa, hal
verwege de heuvel omhoog naar
winkel- en uitgaanswijk Bairro Al
to, maar de designinrichting herin
nert in niets aan het treurigstem-
mende linoleum van andere hos
tels (vaak ten onrechte omschre
ven als jeugdherbergen). Maar wat
zeker zo belangrijk is, de Living
Lounge heeft een prachtige keu
ken waar de gasten hun eigen
maal kunnen bereiden.
We kunnen er gebruikmaken van
verscheide lounges, gratis compu
ters, brandschone (gedeelde) bad
kamers en bedden met onder je
matras een persoonlijke locker. Ze
hebben ook één- en tweepersoons
kamers.
Lissabon is in vergelijking met Ne
derland goedkoop, soms bij het on
werkelijke af. Neem de winkel Pol
lux Casa e Decora^ao in de rua dos
Fanquieros nabij het Pra^a da Fi-
gueira (het centrale plein in het
centrum van de stad). Het is deels
een groothandel, maar verspreid
over vijf etages vind je allerhande
decoratiespullen en werkelijk alles
voor de keuken. Sleep zeker het
handbeschilderde Portugese aarde
werk mee; schaaltjes zijn er al van
af 85 eurocent.
Ook het glaswerk bij Pollux ver
dient aanbeveling, net als een olie-
en azijnstel in driehoekige flessen
die aan een laboratoriuminrich
ting herinneren.
In iedere supermarkt van groot tot
klein kun je eenvoudig je slag
slaan. Begin met een fles witte
port en maak eenmaal terug in de
hostel een Portonic; een heerlijk
aperitief bestaande uit één deel
port op drie delen tonic met ci
troen en ijs. De piripirikruiden
gaan mee voor over de kip. En als
je houdt van geurige kazen, neem
dan Serra da Estrella mee. Maar
wees gewaarschuwd: wat lekker
smaakt, hoeft niet lekker te ruiken.
Wandel ook eens via de rua da Ma-
dalena in de richting van de Sé Ca-
tedral de Lisboa. Als je iets lekkers
of leuks mee naar huis wil nemen,
moet je zeker naar Conserveira de
Lisboa vlakbij de kathedraal gaan.
Hier staan de visconserven tot aan
het plafond opgestapeld. Alles wat
een vorig leven nog in rivier of
oceaan zwom, wordt in blik ver
kocht Met mooie, papieren wik
kels waarmee een oudere dame
met engelengeduld de blikken in
pakt. Ze doet er zo'n vijfhonderd
per dag en ze glimlacht er ook nog
bij. Alles wordt fraai en ecologisch
ingepakt, dus het kan niet eenvou
diger zijn het thuisfront blij te ma
ken.
Gratis cultuur is er in twee relatief
nieuwe musea: het Berardo voor
moderne kunst in Belém met een
Het inpakvrouwtje in Conserveira. Alle soorten ingeblikte vis.
Scooters en haute couture vormen
MUDE museum.
Vanaf Amsterdam vlieg je recht
streeks naar Lissabon met TAP
en KLM Zie www.flytap.com en
www.klm.com Tickets zijn er van
af 179 euro.
Een bed boeken in de Living
Lounge kan op www.lisbonloun-
gehostel.com Voor 18 euro per
persoon slaap je op een slaap
zaal (zo'n dorm heeft 4, 6 of 8
bedden); een tweepersoons ka
kunstzinnige combinatie in het
mer kost vanaf 25 euro per per
soon. Informatie over het Berar-
domuseum en het MUDE mu
seum op www.berardocollec-
tion.com en www.mude.pt
Meer informatie over restaurant
lbo op www.ibo-restaurante.pt
Met dank aan Turismo de Lisboa.
Reageren?
redactie.reizen@wegener.nl
Enkele van de zeven heuvels van Lissabon bij avond. foto's Joost Brantjes
In het centrum heb je een mooi uitzicht op het Castelo de Sao Jorge,
doe je er goed aan het Largo de
Graqa op te zoeken. Het ligt in de
oude wijk Alfama, iets ten noor
den van het Castelo de Sao Jorge.
Heb je alle trappen beklommen,
dan word je beloond met niet al
leen een van de mooiste uitzich
ten over de stad en de rivier, maar
ook met een heerlijk Portonic
voor een bescheiden 3 euro.
In Lissabon zijn wat betreft eten
leuke ontdekkingen te doen, maar
je kunt ook geweldig de mist in
gaan. Lauwe witte wijn, vis die in
de olie zwemt, kuipjes boter uit
een vliegtuig-lunchpakket en on
geïnspireerde bediening. Boven
dien zijn de vleesetende Portuge
zen niet altijd ingesteld op vegetari
sche verzoeken. Wij kregen als 've
getarische spaghetti' een bord slap
pe, droge spaghetti met twee roos
jes broccoli, een opengesneden to
maat en één krieltje.
Verwen jezelf daarom tenminste
één keer en ga naar lbo voor uitge
lezen Portugese gerechten met in
vloeden uit de vroegere kolonie
Mozambique. Gelegen aan de ri
vier in een voormalige zoutopslag-
plaats, fraai ingericht met lampen
die van kleur veranderen en met
een onberispelijke bediening. En
dan staan het goddelijke eten en di
to wijnen nog niet eens op tafel.
Die hebben overigens zeer redelij
ke prijzen; je dineert in lbo voor
minder dan 40 euro per persoon.
Alleen al hun geit is wat in Miche-
lin termen 'de omweg waard'
wordt genoemd.
Lissabon
Atlantische
Oceaan
scala aan grote namen uit de vori
ge eeuw en het MUDE, het Museu
do Design e da Moda in de down
town winkelstraat rua Augusta. De
laatste heeft een wisselende collec
tie design en mode in de voormali
ge Banco Nacional Ultramarino.
De bank is gestript tot open pla
fonds en betonnen vloeren. Van
het oorspronkelijke gebouw is de
balie van donkergroen marmer
blijven staan en die vormt nu een
soort Formule i-circuit tussen de
Italiaanse scooters, Deense meube
len en Franse haute couture van
onder andere Chanel, Givenchy en
Paco Rabanne.
Voor een niet te evenaren aperitief