Lissabon voor een prikkie EL 35 reizen De herfst nadert, terwijl vanuit Den Haag bezuinigingswolken dreigen. Wie toch nog even naar warmere streken wil, heeft gelukkig ruime keus. Joost Brantjes bezocht Lissabon voor een prikkie. reizen@wegener.nl 024-3650360 Zaterdag 9 oktober 2010 Lissabon kijkt uit over de Taag vanaf de zeven heu vels waarop de Portugese hoofdstad is gebouwd. Na een dag rondlopen zijn je kuiten hard alsof je een dag op uitsluitend zwarte pistes hebt geskied. Denk dus van tevoren na waar je in de stad wilt slapen. Zoe ken tot je de goedkoopste slaap- plek hebt gevonden, kost veel kilo meters en spierpijn. Wij kozen voor de Living Lounge, een met prijzen overladen hostel. De Living Lounge heeft niet alleen een perfecte ligging in Baixa, hal verwege de heuvel omhoog naar winkel- en uitgaanswijk Bairro Al to, maar de designinrichting herin nert in niets aan het treurigstem- mende linoleum van andere hos tels (vaak ten onrechte omschre ven als jeugdherbergen). Maar wat zeker zo belangrijk is, de Living Lounge heeft een prachtige keu ken waar de gasten hun eigen maal kunnen bereiden. We kunnen er gebruikmaken van verscheide lounges, gratis compu ters, brandschone (gedeelde) bad kamers en bedden met onder je matras een persoonlijke locker. Ze hebben ook één- en tweepersoons kamers. Lissabon is in vergelijking met Ne derland goedkoop, soms bij het on werkelijke af. Neem de winkel Pol lux Casa e Decora^ao in de rua dos Fanquieros nabij het Pra^a da Fi- gueira (het centrale plein in het centrum van de stad). Het is deels een groothandel, maar verspreid over vijf etages vind je allerhande decoratiespullen en werkelijk alles voor de keuken. Sleep zeker het handbeschilderde Portugese aarde werk mee; schaaltjes zijn er al van af 85 eurocent. Ook het glaswerk bij Pollux ver dient aanbeveling, net als een olie- en azijnstel in driehoekige flessen die aan een laboratoriuminrich ting herinneren. In iedere supermarkt van groot tot klein kun je eenvoudig je slag slaan. Begin met een fles witte port en maak eenmaal terug in de hostel een Portonic; een heerlijk aperitief bestaande uit één deel port op drie delen tonic met ci troen en ijs. De piripirikruiden gaan mee voor over de kip. En als je houdt van geurige kazen, neem dan Serra da Estrella mee. Maar wees gewaarschuwd: wat lekker smaakt, hoeft niet lekker te ruiken. Wandel ook eens via de rua da Ma- dalena in de richting van de Sé Ca- tedral de Lisboa. Als je iets lekkers of leuks mee naar huis wil nemen, moet je zeker naar Conserveira de Lisboa vlakbij de kathedraal gaan. Hier staan de visconserven tot aan het plafond opgestapeld. Alles wat een vorig leven nog in rivier of oceaan zwom, wordt in blik ver kocht Met mooie, papieren wik kels waarmee een oudere dame met engelengeduld de blikken in pakt. Ze doet er zo'n vijfhonderd per dag en ze glimlacht er ook nog bij. Alles wordt fraai en ecologisch ingepakt, dus het kan niet eenvou diger zijn het thuisfront blij te ma ken. Gratis cultuur is er in twee relatief nieuwe musea: het Berardo voor moderne kunst in Belém met een Het inpakvrouwtje in Conserveira. Alle soorten ingeblikte vis. Scooters en haute couture vormen MUDE museum. Vanaf Amsterdam vlieg je recht streeks naar Lissabon met TAP en KLM Zie www.flytap.com en www.klm.com Tickets zijn er van af 179 euro. Een bed boeken in de Living Lounge kan op www.lisbonloun- gehostel.com Voor 18 euro per persoon slaap je op een slaap zaal (zo'n dorm heeft 4, 6 of 8 bedden); een tweepersoons ka kunstzinnige combinatie in het mer kost vanaf 25 euro per per soon. Informatie over het Berar- domuseum en het MUDE mu seum op www.berardocollec- tion.com en www.mude.pt Meer informatie over restaurant lbo op www.ibo-restaurante.pt Met dank aan Turismo de Lisboa. Reageren? redactie.reizen@wegener.nl Enkele van de zeven heuvels van Lissabon bij avond. foto's Joost Brantjes In het centrum heb je een mooi uitzicht op het Castelo de Sao Jorge, doe je er goed aan het Largo de Graqa op te zoeken. Het ligt in de oude wijk Alfama, iets ten noor den van het Castelo de Sao Jorge. Heb je alle trappen beklommen, dan word je beloond met niet al leen een van de mooiste uitzich ten over de stad en de rivier, maar ook met een heerlijk Portonic voor een bescheiden 3 euro. In Lissabon zijn wat betreft eten leuke ontdekkingen te doen, maar je kunt ook geweldig de mist in gaan. Lauwe witte wijn, vis die in de olie zwemt, kuipjes boter uit een vliegtuig-lunchpakket en on geïnspireerde bediening. Boven dien zijn de vleesetende Portuge zen niet altijd ingesteld op vegetari sche verzoeken. Wij kregen als 've getarische spaghetti' een bord slap pe, droge spaghetti met twee roos jes broccoli, een opengesneden to maat en één krieltje. Verwen jezelf daarom tenminste één keer en ga naar lbo voor uitge lezen Portugese gerechten met in vloeden uit de vroegere kolonie Mozambique. Gelegen aan de ri vier in een voormalige zoutopslag- plaats, fraai ingericht met lampen die van kleur veranderen en met een onberispelijke bediening. En dan staan het goddelijke eten en di to wijnen nog niet eens op tafel. Die hebben overigens zeer redelij ke prijzen; je dineert in lbo voor minder dan 40 euro per persoon. Alleen al hun geit is wat in Miche- lin termen 'de omweg waard' wordt genoemd. Lissabon Atlantische Oceaan scala aan grote namen uit de vori ge eeuw en het MUDE, het Museu do Design e da Moda in de down town winkelstraat rua Augusta. De laatste heeft een wisselende collec tie design en mode in de voormali ge Banco Nacional Ultramarino. De bank is gestript tot open pla fonds en betonnen vloeren. Van het oorspronkelijke gebouw is de balie van donkergroen marmer blijven staan en die vormt nu een soort Formule i-circuit tussen de Italiaanse scooters, Deense meube len en Franse haute couture van onder andere Chanel, Givenchy en Paco Rabanne. Voor een niet te evenaren aperitief

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 133