Altijd werken en elke cent in de zaak stoppen Overleven met de Nouvelle Cuisine II vandaag uitgelicht Niet aantrekkelijk voor Nederlandse vrouw De eerste Chinezen in Nederland bleven lang vrijgezel. Ze konden geen Chinese vrouwen laten overkomen en waren te arm om aantrekkelijk te zijn voor Nederlandse dames. Meer op zie: Uitgelicht op onze website vrijdag 8 oktober 2010 en bami naar friet wedervaren wordt onder meer be schreven in het boek Oostenwind van Karina Meeuwse. Bij de eerste aanblik van een Chi nees zijn Nederlanders in die tijd nog overdonderd. „O moe, d'r loopt aan de overkant een man met een staart", zegt een meisje als ze een Chinees ziet met een lange Mantsjoe-vlecht. De eerste Chinatowns van het Eu ropese vasteland ontstaan in Ne derland. De reders verplichten de werkers bij elkaar, in boarding hou ses te wonen. Meer dan twee vier kante meter per persoon hebben ze vaak niet, wasgoed hangen ze te drogen boven hun bed. Als ze weer kunnen aanmonsteren, beta len de werklui flinke premies om 'kosten' te dekken. In veel loge menten aan wal stinkt het naar de opium die de mannen in de kelder roken. Hun bestaan is uitzichtloos en volgens schattingen is 90 pro cent verslaafd aan de drug. De recessie van de jaren dertig maakt het nog erger. Honger en ziektes als beriberi heersen onder de Chinezen en de politie stuurt 600 van hen, meest ouderen die uitgeput zijn, terug naar China. Ze hebben van Nederland al die jaren geen paspoort gekregen en kun nen nergens aanspraak op maken. De barre tijden hebben wel tot ge volg dat de Chinezen voor het eerst echt zichtbaar worden. Teng Teng doen namelijk hun intrede. Deze pindakoekjes leiden tot het begrip 'pindachinees'. Honderden mannen trekken door Nederland om de lekkernij die ze zelf produ ceren te venten. De opbrengst biedt een klein beetje financiële lucht. Zanger Willy Derby scoort een hit met Pinda Pinda Lekka Lek- ka ('Als je maar vijf cepten biedt, Pinda Pinda Lekka Lekka'). In de loop van de jaren dertig komt er een kentering. De pinda mannetjes verdwijnen langzaam, gewezen stokers beginnen wasserij en en eethuisjes. Tijdens de oorlog wordt de groep met rust gelaten door de nazi's die ze op een hoop gooien met Japanners, bondgeno ten van de bezetter. Langzaam ontstaat een restaurant cultuur. Eind jaren veertig begint een bloeiperiode, onder invloed van (Indische) Nederlanders die te rugkeren uit Nederlands-Indië. Het traditionele Chinese restau rant wordt Chinees-Indisch. Rond i960 zijn er zo'n 225 etablissemen ten. Dat aantal loopt uiteindelijk op naar 1900. Nergens wordt zo vaak gegeten als in zaken met na men als De Lange Muur, Kong- Hing of TongHua. Pas na tientallen jaren komt de neergang, onder meer omdat de eetcultuur verandert. Veel onder nemers gaan kopje onder, mede omdat de fiscus jacht maakt op hun zwarte geld. Zij die het wél redden, kunnen dat alleen met de - vanzelfsprekende - grote opoffe ring van hun familie. Inmiddels gaat het weer veel beter met de Chinese horeca-onderne- mers. En niet alleen omdat de ei gen keuken weer populair is: meer dan duizend Hollandse cafetaria's - dat is 20 procent van het totaal - hebben nu Chinese eigenaars. Niet slecht voor een groep die hier be gon met het grove werk van de vuurvaste kolenstokers. De familie Wen in de jaren vijftig voor een toko die ook van Man Cheung (rechts) was. Links ach ter Ting Tiang. foto archief familie Wen Mijn vader was altijd aan het elk weekend in het restaurant hielp. Dat de- werk voor zijn restaurant. den zijn twee broers en zus ook. Het begon Wij zagen hem eigenlijk zei- al toen ze 8 of 9 jaar waren. „Dat was heel den thuis, zo druk was hij. vanzelfsprekend. )e wist niet beter. Alle Chi- En als hij heel erg moe was, nese kinderen deden dat. We kregen wel ging hij naar de bioscoop. Niet voor de iets betaald, maar meehelpen hoorde erbij." films hoor, maar zodat hij ongestoord even Zijn broer meent ooit door politie achter de kon dutten." tap te zijn weggehaald omdat hij duidelijk Wen Ting Tiang (67) vertelt over zijn vader, te jong was. Man Cheung, die in de jaren dertig restau- Man Cheung ging nooit op vakantie, hij ranthouder werd in Nederland. Hij arriveer- had er de tijd niet voor. „Er kwam later wel de in 1927 in Nederland als kok voor Chine- "een weekendhuisje in Loosdrecht, maar se kolenstokers op de grote daar ging hij alleen zondags vaart. Hij ging wonen op heen voor een paar uur. En Katendrecht, de Rotterdam- daarna weer snel naar het se wijk, waar hij later een 'Qnze vacjer adverteerde restaurant." toko opende. In de loop der De succesvolle zakenman jaren volgden in Den Haag met! U Strelen UW tong, werkte tot ver na zijn zeven en Amsterdam dertien res- j, tigste. Zijn pensionering taurants, waarvan hij er "J nOngiKOng vje] samen met een crjsis ;n nooit meer dan twee tege- de horeca. De fiscus pakte lijk bezat. Hij trouwde in de het zwarte circuit in de oorlog met een Nederlandse, Koentje. branche aan en deelde forse boetes uit. „Na- Een van zijn bekendste zaken, was het chi- tuurlijk was er zwart verdiend", vertelt que HongKong in de hoofdstad. ,,'U strelen Wen. „Maar de aanslagen waren exorbitant, uw tong, u eten bij HongKong', daarmee ad- Ze deden maar een gooi en zeiden dat op el- verteerde onze vader", vertelt Wen. ke baal rijst 300 procent winst was gemaakt. Man Cheung speelde als een van de eersten Niet dus." De aanslagen werden nog eens muziek in zijn zaak. En de obers werden in verhoogd met 100 procent boete, lakei-uniform gestoken. Dat maakte indruk. „Mijn vader had elke cent die hij overhad, „Mijn vader was inventief Zijn klanten kon- zwart of niet, tientallen jaren in zijn zaken den een maandabonnement kopen. Dan gestoken. Daar werd Nederland alleen maar mochten ze zo veel rijst en saus opschep- beter van. En nu moest hij tonnen gaan be- pen als ze wilden. Alleen vlees en groente talen. Dat was absurd." waren beperkte porties. Hij verdiende voor- Man Cheung is 100 jaar geworden. Hij is in al goed aan studenten." China begraven, bij het dorp van zijn voor- Wen kan zich herinneren dat hij als kind ouders. Theo Chang in zijn Japanse restaurant Shizo. 'Nederlanders waarderen onze zelfredzaam heid enorm.' foto Phil Nijhuis In de tijd dat ik begon, had je bij wij- niet vervangen. Soms kon ik een werkne- ze van spreken niet meer nodig dan mer wel delen met een andere restaurant een paar stoelen en tafels, bestek, houder. Dan werkte hij een paar uur hier, serviesgoed en een kok. Klanten een paar uur daar. Het was moeilijk." kwamen vanzelf" Voor Chang duurde deze periode onge- Theo Chang (54) lacht als hij denkt aan de veer zes jaar. Om het hoofd boven water jaren zeventig, toen hij 'Java' opende in te houden, moést hij vernieuwen. Inmid- Kijkduin. dels in zijn derde restaurant, ging het roer Voor Chinese restaurateurs ging het toen om. „Wij stapten over op de keuken uit van een leien dakje. Chinees-Indisch eten Szechuan. Al het eten werd a la minuut ge was ingeburgerd. Voor veel Nederlanders maakt. Ook kwamen we met Peking-ge- was het ooit de kennismaking geweest rechten en gestoomd eten uit Guangdong, met exotisch eten. Het was vertrouwd en Het was de Chinese Nouvelle Cuisine." bovendien snel en goedkoop. „Een heel be- De klanten kwamen terug, helemaal toen langrijk onderdeel van zich in de jaren '90 de ons succes", zegt Chang. wokpaleizen meldden. De Geboren in Guangdong, u unn restaurateurs hadden be- emigreerde hij als kind e "IULLU van grepen dat de tijden defi- met zijn ouders naar Suri- ChinP7Pn lV buiten dp nitiefwaren veranderd, name. Als r8-jarige volgde u ^en an^ere reden voor de stap naar Nederland. groep ben je niets het nieuwe succes was de Met zijn eerste zaak was gemeenschap. „Het motto hij succesvol, maar van Chinezen is: buiten begin jaren tachtig kwam de groep ben je niets. Dus de terugslag. De hele sector had het zwaar, is het normaal elkaar te helpen. Iedereen „Klanten raakten uitgekeken op babi pan- sprong bij", zegt Chang. „Velen van ons gang, foe yong hai en saté. Ik zag ze ver- voelen zich nog gast hier. En het is deel dwijnen richting pizzeria, bistro en steak- van onze cultuur om je gastheer zo min huis. Het was ook wel begrijpelijk, hoor." mogelijk tot last te zijn. Nederlanders Honderden restaurants sloten de deuren, waarderen die zelfredzaamheid enorm." mede omdat de fiscus ging speuren naar De allernieuwste 'Chinees' is nu de snelle zwart geld. „Dat was ook slecht voor het Japanner. Chang verkocht in 2006 zijn za- irnago van ondernemers zoals ik, die het ken, maar sinds kort exploiteert hij Shizo, volgens het boekje deden", zegt Chang. een all-you-can-eat sushi en grill-restau- Wat volgde was een gevecht om te overle- rant in Den Haag. „Van dit soort zijn er ven. „We hadden een jong gezin, maar nu zo'n 50 zaken in Nederland, binnen mijn vrouw moest meer komen werken een jaar verwacht ik er nog vijftig bij. 95 in de zaak. Personeel dat wegging, kon ik procent van de eigenaren is Chinees."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 11