'Consuls zijn ogen
en oren ANWB'
kookt in Hoofdplaat
19
Themadag 'archeologie
in de publiciteit'
Een hovenier
die meedenkt?
de scepter in eikaars keuken
De Notenwevers
onlinehovenier.nl
Streekeigen gebruiken en tradities
basis voor verhalen in 'Polderpraat'
Politie zoekt
getuigen
beroving vrouw
dinsdag 5 oktober 2010
CLINGE - Ouderenkoor De Noten
wevers uit Clinge treedt donder
dag tussen 14.00 en 16.00 uur op
in gemeenschapcentrum Malper-
tuus in Clinge. Zestigplussers zijn
welkom als publiek.
'Paddenstoelen' wassen is een van de taken die consul Rudi Thomas voor
de ANWB in Oost-Zeeuws-Vlaanderen uitvoert. foto Peter Nicolai
Een creatie van topkok Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Wa
tergang in Hoofdplaat.
door Harold de Puysseleijr
HULST - Doorgaans zijn de consuls
van de ANWB trouwe vrijwilli
gers die jarenlang hun werk doen.
Maar veertig jaar zó actief voor de
ze organisatie in de weer zijn als
Rudi Thomas (68) uit Hulst, dat is
veel minder mensen gegeven, zegt
secretaris Erik Haman van de
ANWB in Den Haag.
De consuls zijn 'de oren en ogen
van de ANWB' in de regio en Tho
mas neemt die rol in
Oost-Zeeuws-Vlaanderen voor
zijn rekening. Nog twee jaar, want
op je zeventigste moet je met dat
werk stoppen. De provincie Zee
land telt zo'n veertien consuls, die
behalve een eigen gebied ook een
eigen specialiteit hebben waar ze
de ANWB waar nodig van advies
dienen. De hoofdtaak van Thomas
is recreatie en toerisme en zo
doende houdt hij de wegwijzers
in de Clingse bossen bijvoorbeeld
schoon. „Dan loop ik daar met wa
ter en zeep en als mensen me dan
vragen wat ik ga doen, zeg ik altijd
'paddenstoelen wassen'. Dan kij
ken ze wel eens of ze met een idi
oot te maken hebben, maar die
dingen heten nu eenmaal zo",
grijnst hij. Grootste ergernis die
hij in zijn werk voor de ANWB
meemaakte, was dat het zo lang
moest duren voor er een wegwij
zer 'Hulst' op de A58 bij Bergen
op Zoom stond die het verkeer via
de Liefkenshoektunnel die kant
op stuurde. „Dat duurde vijf jaar,
omdat de provincie Zeeland zo
veel mogelijk verkeer door de Wes-
terscheldetunnel wilde laten rij
den. Maar dat is wel zeventig kilo
meter omrijden."
door Harold de Puysseleijr
HULST - „Er zit een kern van waar
heid in elk verhaal, maar dan heb
je het verder ook wel gehad. Enige
gelijkenis met bestaande personen
berust op toeval."
Dat zegt streekauteur George
Sponselee uit Hulst over zijn
nieuwste boek 'Polderpraat'. Spon
selee baseerde de vijftien verhalen
op streekeigen gebruiken en tradi
ties uit 'het Land van Hulst en aan
grenzend gebied'.
De verhalen zijn deels in het dia
lect van de streek geschreven,
maar deels ook in Standaard-Ne
derlands. „Want soms is de hoofd
rolspeler in een verhaal geen dia
lectspreker meer, bijvoorbeeld om
dat die al lang uit de streek is ver
huisd." Het boek bevat 208 pagi
na's en is geïllustreerd door de be
kende Hulster tekenaar Ronny
Ivens. De prijs bedraagt 14,95.
'Polderpraat' is verkrijgbaar in de
Hulster boekhandels, de Golff Su
permarkt in Kloosterzande en su
permarkt Blommaert in Vogel
waarde.
De verhalen zijn bijna allemaal
doorspekt met de nodige humor,
die soms gortdroog is. 'Zo hebben
ons ouwelui ons ook nooit verteld
waarom ze mijn oudste zuster Na
dien hebben genoemd en de twee
de Erna', merkt de hoofdfiguur in
'Nou Gij Fons' op. 'Dat is toch alle
bei achteraf?'
Het boek is verschenen bij Uitgeve
rij Van de Berg in Almere/Ensche-
de.
IJZENDIJKE - De provincie Zeeland
en de buren Oost- en West-Vlaan-
deren houden komende zaterdag
een themadag Archeologie en Pu
bliek. Die vindt plaats in het Mau-
ritshof aan de Mauritsweg in IJzen-
dijke. Er zijn lezingen, een debat
en workshops.
Vanaf 10.00 uur vertellen deskun
digen onder meer over het ver
schil tussen regelgeving in Neder
land en Vlaanderen en over de mo
gelijkheden van samenwerking.
Ook wordt gepraat over de manier
waarop archeologen hun werk on
der de aandacht brengen. Een fo
rum gaat de discussie hierover
Na de lunch (met promotiemarkt)
kunnen bezoekers twee van de
vier workshops bijwonen. Er is
keuze tussen de thema's onder
wijs, media, musea en verbeel
ding, allemaal in relatie met aan
dacht voor archeologie. Aan het
eind van de middag vertelt Ma-
thieu de Meyer over (de historie
van) IJzendijke en de Staats-
Spaanse linies en maakt de groep
een wandeling door het dorp. De
dag eindigt rond 17.30 uur.
Deelnemen kost niets, maar aan
melden is wel verplicht. Dat kan
op www.zeeland.nl/verkort/
themadag_archeologie. Er is plaats
voor 120 bezoekers.
TERNEUZEN - Op een parkeerplaats
aan de Stuvesande in Terneuzen is
gistermiddag rond twee uur een
78-jarige Temeuzense beroofd van
haar tas.
Een jongen fietste langs haar en
griste twee tassen uit haar hand.
Het gaat om een blanke jongen
van 15 a 17 jaar oud met een slank
postuur en kort haar. De jongen
droeg een grijs jack en reed op een
donkere fiets. In de handtas zaten
diverse goederen waaronder geld,
kentekenbewijs van de auto, de au
tosleutels en een portemonnee. In
een plastic tasje zat een familiefo
to. De politie vraagt getuigen zich
te melden op 0900-8844 of op het
politiebureau in Terneuzen.
staan vriendschap en de passie
voor het vak hoog in het vaandel",
vertelt Vinke. „Bij deze groep koks
zijn zo'n twintig sterrenchefs aan
gesloten. Zij komen uit heel Neder
land en hebben allemaal een eigen
restaurant." Vinke heeft tachtig re
serveringen. „Sinds een paar we
ken zitten we voor 4 en 5 oktober
helemaal vol. We krijgen allemaal
vaste klanten te gast deze twee da
gen." Kruithof vindt de uitwisse
ling. een goed initiatief „Wij ko
men nu naar de gasten toe en eens
niet andersom. We hebben er zin
in, en ik weet zeker dat het die
drie uur rijden waard is." De man
nen hopen elkaar op deze manier
naar een hoger peil te tillen. Erva
ringen uitwisselen en trucjes bijle
ren hoort erbij. Vinke: „Maar ik
sta zelf aan de zijlijn. In de keuken
doen mijn personeel en ik bijna
niets. Dat geldt ook voor de bedie
ning. Mijn restaurant is nu voor
twee dagen even van Martin."
Kruithof nam alle ingrediënten
voor zijn gerechten mee uit het
noorden, zodat de gasten culinaire
hoogstandjes uit Giethoorn geser
veerd krijgen. Er is dus even niets
Zeeuws op het menu in De Krom
me Watergang te vinden.
Daar staat nu snoekbaars in
plaats van oesters, maar het
belangrijkste dat de twee mannen
willen bereiken is dat hun klanten
tevreden zijn.
„Waar ik wel bang voor ben, is dat
mijn klanten straks zeggen dat ze
hier nog nooit zo lekker gegeten
hebben!" lacht Vinke.
„Ik zie het vooral als een culinaire
vakantie. Het personeel stond ook
te springen om mee te gaan, we
hebben het ze gevraagd en ze wil
den per se mee. Het enthousiasme
straalt er vanaf', aldus Kruithof.
De Kromme Watergang heeft één
Michelin-ster. De Lindenhof heeft
er twee en dat komt goed uit: „We
willen allebei een drie-sterrenres
taurant en één plus twee is drie",
zegt Kruithof met een knipoog.
De mannen hebben dus een
primeur binnen de club les
Patrons Cuisiniers, want nooit eer
der hebben koks zo'n uitwisseling
gedaan. „Wel waren ze allemaal
best enthousiast. Wie weet gaan
we in toekomst wel meer uitwisse
lingen organiseren," laat de Zeeuw
se kok weten.
De koks waren bereid twee vrije
dagen voor deze uitwisseling op te
offeren. „We kunnen natuurlijk
niet zomaar vertrekken, terwijl on
ze gasten op ons rekenen. Daarom
kozen we ervoor om dit project op
een maandag en dinsdag te hou
den. Dan zijn onze restaurants nor
maliter gesloten", aldus Kruithof
Gasten van De Kromme Water
gang hadden tijdens hun reserve
ring de keuze tussen een lunch of
een diner. „Sommige mensen eten
graag 's avonds warm en anderen
wat vroeger, daar is rekening mee
gehouden," weet Vinke.
Op 14 en 15 maart 2011 gaat Vinke
met zijn personeel naar Giet
hoorn. „Daar gaan wij de gasten
verrassen met onze Zeeuwse ge
rechten", zegt Vinke. Tijdens die
dagen zal hij met zijn personeel
een diner en lunch verzorgen in
De Lindenhof in Giethoorn.