'Consuls zijn ogen en oren ANWB' kookt in Hoofdplaat 19 Themadag 'archeologie in de publiciteit' Een hovenier die meedenkt? de scepter in eikaars keuken De Notenwevers onlinehovenier.nl Streekeigen gebruiken en tradities basis voor verhalen in 'Polderpraat' Politie zoekt getuigen beroving vrouw dinsdag 5 oktober 2010 CLINGE - Ouderenkoor De Noten wevers uit Clinge treedt donder dag tussen 14.00 en 16.00 uur op in gemeenschapcentrum Malper- tuus in Clinge. Zestigplussers zijn welkom als publiek. 'Paddenstoelen' wassen is een van de taken die consul Rudi Thomas voor de ANWB in Oost-Zeeuws-Vlaanderen uitvoert. foto Peter Nicolai Een creatie van topkok Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Wa tergang in Hoofdplaat. door Harold de Puysseleijr HULST - Doorgaans zijn de consuls van de ANWB trouwe vrijwilli gers die jarenlang hun werk doen. Maar veertig jaar zó actief voor de ze organisatie in de weer zijn als Rudi Thomas (68) uit Hulst, dat is veel minder mensen gegeven, zegt secretaris Erik Haman van de ANWB in Den Haag. De consuls zijn 'de oren en ogen van de ANWB' in de regio en Tho mas neemt die rol in Oost-Zeeuws-Vlaanderen voor zijn rekening. Nog twee jaar, want op je zeventigste moet je met dat werk stoppen. De provincie Zee land telt zo'n veertien consuls, die behalve een eigen gebied ook een eigen specialiteit hebben waar ze de ANWB waar nodig van advies dienen. De hoofdtaak van Thomas is recreatie en toerisme en zo doende houdt hij de wegwijzers in de Clingse bossen bijvoorbeeld schoon. „Dan loop ik daar met wa ter en zeep en als mensen me dan vragen wat ik ga doen, zeg ik altijd 'paddenstoelen wassen'. Dan kij ken ze wel eens of ze met een idi oot te maken hebben, maar die dingen heten nu eenmaal zo", grijnst hij. Grootste ergernis die hij in zijn werk voor de ANWB meemaakte, was dat het zo lang moest duren voor er een wegwij zer 'Hulst' op de A58 bij Bergen op Zoom stond die het verkeer via de Liefkenshoektunnel die kant op stuurde. „Dat duurde vijf jaar, omdat de provincie Zeeland zo veel mogelijk verkeer door de Wes- terscheldetunnel wilde laten rij den. Maar dat is wel zeventig kilo meter omrijden." door Harold de Puysseleijr HULST - „Er zit een kern van waar heid in elk verhaal, maar dan heb je het verder ook wel gehad. Enige gelijkenis met bestaande personen berust op toeval." Dat zegt streekauteur George Sponselee uit Hulst over zijn nieuwste boek 'Polderpraat'. Spon selee baseerde de vijftien verhalen op streekeigen gebruiken en tradi ties uit 'het Land van Hulst en aan grenzend gebied'. De verhalen zijn deels in het dia lect van de streek geschreven, maar deels ook in Standaard-Ne derlands. „Want soms is de hoofd rolspeler in een verhaal geen dia lectspreker meer, bijvoorbeeld om dat die al lang uit de streek is ver huisd." Het boek bevat 208 pagi na's en is geïllustreerd door de be kende Hulster tekenaar Ronny Ivens. De prijs bedraagt 14,95. 'Polderpraat' is verkrijgbaar in de Hulster boekhandels, de Golff Su permarkt in Kloosterzande en su permarkt Blommaert in Vogel waarde. De verhalen zijn bijna allemaal doorspekt met de nodige humor, die soms gortdroog is. 'Zo hebben ons ouwelui ons ook nooit verteld waarom ze mijn oudste zuster Na dien hebben genoemd en de twee de Erna', merkt de hoofdfiguur in 'Nou Gij Fons' op. 'Dat is toch alle bei achteraf?' Het boek is verschenen bij Uitgeve rij Van de Berg in Almere/Ensche- de. IJZENDIJKE - De provincie Zeeland en de buren Oost- en West-Vlaan- deren houden komende zaterdag een themadag Archeologie en Pu bliek. Die vindt plaats in het Mau- ritshof aan de Mauritsweg in IJzen- dijke. Er zijn lezingen, een debat en workshops. Vanaf 10.00 uur vertellen deskun digen onder meer over het ver schil tussen regelgeving in Neder land en Vlaanderen en over de mo gelijkheden van samenwerking. Ook wordt gepraat over de manier waarop archeologen hun werk on der de aandacht brengen. Een fo rum gaat de discussie hierover Na de lunch (met promotiemarkt) kunnen bezoekers twee van de vier workshops bijwonen. Er is keuze tussen de thema's onder wijs, media, musea en verbeel ding, allemaal in relatie met aan dacht voor archeologie. Aan het eind van de middag vertelt Ma- thieu de Meyer over (de historie van) IJzendijke en de Staats- Spaanse linies en maakt de groep een wandeling door het dorp. De dag eindigt rond 17.30 uur. Deelnemen kost niets, maar aan melden is wel verplicht. Dat kan op www.zeeland.nl/verkort/ themadag_archeologie. Er is plaats voor 120 bezoekers. TERNEUZEN - Op een parkeerplaats aan de Stuvesande in Terneuzen is gistermiddag rond twee uur een 78-jarige Temeuzense beroofd van haar tas. Een jongen fietste langs haar en griste twee tassen uit haar hand. Het gaat om een blanke jongen van 15 a 17 jaar oud met een slank postuur en kort haar. De jongen droeg een grijs jack en reed op een donkere fiets. In de handtas zaten diverse goederen waaronder geld, kentekenbewijs van de auto, de au tosleutels en een portemonnee. In een plastic tasje zat een familiefo to. De politie vraagt getuigen zich te melden op 0900-8844 of op het politiebureau in Terneuzen. staan vriendschap en de passie voor het vak hoog in het vaandel", vertelt Vinke. „Bij deze groep koks zijn zo'n twintig sterrenchefs aan gesloten. Zij komen uit heel Neder land en hebben allemaal een eigen restaurant." Vinke heeft tachtig re serveringen. „Sinds een paar we ken zitten we voor 4 en 5 oktober helemaal vol. We krijgen allemaal vaste klanten te gast deze twee da gen." Kruithof vindt de uitwisse ling. een goed initiatief „Wij ko men nu naar de gasten toe en eens niet andersom. We hebben er zin in, en ik weet zeker dat het die drie uur rijden waard is." De man nen hopen elkaar op deze manier naar een hoger peil te tillen. Erva ringen uitwisselen en trucjes bijle ren hoort erbij. Vinke: „Maar ik sta zelf aan de zijlijn. In de keuken doen mijn personeel en ik bijna niets. Dat geldt ook voor de bedie ning. Mijn restaurant is nu voor twee dagen even van Martin." Kruithof nam alle ingrediënten voor zijn gerechten mee uit het noorden, zodat de gasten culinaire hoogstandjes uit Giethoorn geser veerd krijgen. Er is dus even niets Zeeuws op het menu in De Krom me Watergang te vinden. Daar staat nu snoekbaars in plaats van oesters, maar het belangrijkste dat de twee mannen willen bereiken is dat hun klanten tevreden zijn. „Waar ik wel bang voor ben, is dat mijn klanten straks zeggen dat ze hier nog nooit zo lekker gegeten hebben!" lacht Vinke. „Ik zie het vooral als een culinaire vakantie. Het personeel stond ook te springen om mee te gaan, we hebben het ze gevraagd en ze wil den per se mee. Het enthousiasme straalt er vanaf', aldus Kruithof. De Kromme Watergang heeft één Michelin-ster. De Lindenhof heeft er twee en dat komt goed uit: „We willen allebei een drie-sterrenres taurant en één plus twee is drie", zegt Kruithof met een knipoog. De mannen hebben dus een primeur binnen de club les Patrons Cuisiniers, want nooit eer der hebben koks zo'n uitwisseling gedaan. „Wel waren ze allemaal best enthousiast. Wie weet gaan we in toekomst wel meer uitwisse lingen organiseren," laat de Zeeuw se kok weten. De koks waren bereid twee vrije dagen voor deze uitwisseling op te offeren. „We kunnen natuurlijk niet zomaar vertrekken, terwijl on ze gasten op ons rekenen. Daarom kozen we ervoor om dit project op een maandag en dinsdag te hou den. Dan zijn onze restaurants nor maliter gesloten", aldus Kruithof Gasten van De Kromme Water gang hadden tijdens hun reserve ring de keuze tussen een lunch of een diner. „Sommige mensen eten graag 's avonds warm en anderen wat vroeger, daar is rekening mee gehouden," weet Vinke. Op 14 en 15 maart 2011 gaat Vinke met zijn personeel naar Giet hoorn. „Daar gaan wij de gasten verrassen met onze Zeeuwse ge rechten", zegt Vinke. Tijdens die dagen zal hij met zijn personeel een diner en lunch verzorgen in De Lindenhof in Giethoorn.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 39