Biologische kip: duurder, zieker en minder 'groen' J vandaag uitgelicht Voorkom voedselinfectie In de biologische (pluim)veeteelt is preven tief gebruik van antibioti ca taboe. Bacteriën raken er minder snel resistent, maar er zijn ook nadelen. R33dS@l dinsdag 28 september 2010 Het ei was er eerst, want daar komt de kip uit. Maar om dat ei te leggen is toch een kip nodig? Het kip-of-eiprobleem is een eeuwenoud raadsel, waar Aristote- les zich al mee bezighield. Lees meer op zie: Uitgelicht op onze website Ten aanzien van het eten van vlees gelden de bestaande keu kenhygiëneregels. Rauw vlees en het daarvoor gebruikte keuken gerei mogen bijvoorbeeld niet in aanraking komen met andere etenswaren. Ook is het belang rijk om (kippen)vlees door en door te verhitten voordat het gegeten wordt. Schoonhouden Was vaak - met zeep - uw handen, zeker voordat u eten bereidt, na het aanraken van rauw vlees en voordat u aan tafel gaat. Was bovendien altijd uw handen na toi/etbezoek, na het verschonen van luiers en na het aanraken van (huis)dieren. Droog uw handen af aan een schone handdoek of papier van de keukenrol. Scheiden Voorkom kruisbesmetting. Gebruik bij voorbeeld de ene snijplank voor rauw vlees en een andere om de groenten voor een salade te snijden. Was messen tussen door af of gebruik verschillende messen. door Joep Trommelen Biologische kip is tot drie keer zo duur als vlees van een 'plofkip' uit de bio-in- dustrie. Dat is voor de meeste consumenten meteen het grootste nadeel van biologische kip. Biologische kippen zijn ook vaker ziek, zo bleek drie jaar geleden uit een onderzoek in Beieren. Pluim vee dat buiten rondloopt, wordt aan veel meer ziektekiemen bloot gesteld, luidde de verklaring. Uit eerder onderzoek bleek al dat het sterftecijfer door ziekten bij biologische kippen 30 procent ho ger ligt dan die in een legbatterij. Biologische kippenhouders bewe ren echter dat zij geen antibiotica hoeven toe te dienen om ziekten te voorkomen omdat hun kippen buiten lopen en dus minder stress en een betere weerstand hebben. Per jaar zijn in de biologische vee teelt maximaal twee behandelin gen met antibiotica en synthe tische geneesmiddelen toegestaan. Voor dieren met een levensduur korter dan een jaar is één behande ling het maximum. Biologische kippen leven mini maal 81 dagen, afhankelijk van het ras. 'Plofkippen' worden hut- je-mutje in ongeveer zes weken klaar voor de slacht gemaakt en zouden veel vatbaarder voor ziek ten zijn omdat ze zo dicht op el kaar leven. Stress vermindert bo vendien hun weerstand. Van antibiotica gaan zij ook nog eens harder groeien. Critici wijzen erop dat sommige pluimveehou ders dus ook kwistig met antibioti ca strooien om extra geld te verdie nen. Biologische boeren geven de voor keur aan natuurlijke en homeopa thische geneesmiddelen. Als deze middelen niet werken, mag onder toezicht van een dierenarts een gangbaar geneesmiddel gebruikt worden, dus ook antibiotica. Die hebben dan vaak meer effect dan in de reguliere pluimveehou derij omdat de bacteriën in de dar men van biologische kippen nog niet resistent zijn. Met antibiotica behandelde kip pen mogen echter niet meer als biologisch worden verkocht. Door de grootschalige manier van fokken belasten 'plofkippen' het milieu minder dan biologische kip pen. Eén 'plofkip' vergt veel min der ruimte, aardgas, elektriciteit en voedsel dan een bio-exemplaar. Bovendien scheiden ze minder mest uit. Ze brengen zo uiteinde lijk minder broeikasgassen in de at mosfeer. Biologisch kippenvlees is welis waar duurder dan gewone kip, maar bevat wel minder water. Bio-adepten stellen vaak dat het vlees ook beter smaakt. Maar er zijn ook 'blinde' tests gehouden waarbij bleek dat de meeste men sen geen verschil proeven, profes sionele koks echter wel. Het aandeel biologische kip in de Nederlandse winkels is nog geen 1 procent van de in totaal 95 mil joen vleeskuikens (550.000 ton vlees) die per jaar worden opge fokt. *s_ Bewaren Volg de bewaaradviezen op de verpakking van een product en gebruik producten voor het verstrijken van de uiterste gebruiks- of houdbaarheidsdatum. Zet producten die gekoeld moeten blijven na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast (tussen 4 °C en 7 °C), tot vlak voor gebruik. Als een gerecht langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kunt u het beter niet meer bewaren. Verhitten Verhit Wees, vis en schelpdieren voldoen de, bij voorkeur tot het gaar is. Bereide gerechten, zoals kliekjes en soep, moet u voor gebruik door en door verhitten. Drink geen rauwe melk en kook het kraanwater als u twijfelt aan de kwaliteit. foto Irene Wouters

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 11