io besmet kippenvlees Voor het eerst in Nederland is een dode gevallen waarbij verband wordt gelegd met het eten van besmet kippenvlees. Kip het meest gevaarlijke stukje vlees? ESBL maakt dodelijk slachtoffer dinsdag 28 september 2010 Kip is niet kiplekker door Monique Prins en Tanja Kits Salmonella en Campylo bacter in kip waren al bekend. Maar kippen vlees heeft nog meer ziekteverwekkers. Meer dan 90 procent van het kippenvlees in de super markt is besmet met ESBL-vor- mende bacteriën. Kun je nu beter geen kip meer eten? Welnee, zegt hoogleraar microbiologie en infec- tieziektebestrijding Jan Kluyt- mans. „Als ik vanavond een stukje kip krijg voorgeschoteld, zal ik het met smaak opeten. Als je het vlees goed bereidt, valt het risico mee. Je moet het goed verhitten en hy giënisch werken. De snijplank met rauwe kip goed afwassen. Ik zal niet zeggen dat het dan zonder risi co is. Zeker niet bij mensen met een slechte afweer. Hoe groot de ri sico's zijn, weten we niet precies. Kijk, we weten ook dat het verkeer slachtoffers eist, en daar gaan de meeste mensen echt niet voor thuis zitten." Toch is Kluytmans niet zonder zor gen. De ziekteverwekkers zijn im mers met de gangbare medicijnen niet meer te bestrijden. De meeste mensen die ziek worden door ES- BL krijgen een blaasontsteking. Normaal is blaasontsteking goed te behandelen met antibiotica. Maar als de bacterie ESBL bevat, werken die pillen vaak niet meer. En dan volgt een (dure) zoektocht naar een middel dat nog wel helpt. Het duurt dan langer voordat de patiënt geneest en soms is zelfs zie kenhuisopname noodzakelijk. Vanwege de ernstige gevolgen waarschuwt de Consumenten bond al veel langer tegen de geva ren van kippenvlees. „Wij vinden dat de maatregelen die nu worden genomen om de ESBL-bacterie te rug te dringen niet ver genoeg gaan. Je kunt wel blijven waarschu wen dat de kip goed gaar moet worden, en dat moet ook, maar je kunt beter de bron aanpakken." Samen met de pluimveesector is een masterplan opgezet om de ES BL-bacterie terug te dringen. Door schonere stallen en minder anti biotica, meldt Pascalle de Ruyter van het Productschap voor Pluim vee en Eieren. „Net als bij de sal monellabacterie. Die hebben we ook weten terug te dringen van 10 procent tien jaar geleden naar 3 procent nu." Binnen nu en drie jaar moet het gebruik van antibio tica bij kippen worden gehalveerd. Met name de soorten die ook in de gezondheidszorg worden ge bruikt. Want heel soms krijgen pa- Voor het eerst in Nederland is een sterfgeval vastgelegd waarbij de oorzaak wordt gezocht in een in fectie met een ESBL-vormende bac terie. Het slachtoffer is een vrouw van 85 jaar uit de regio Utrecht. Zij overleed in januari aan een gecom pliceerde urineweginfectie. Een ES BL-vormende bacterie was de oor zaak. De precieze herkomst van de ESBL is moeilijk vast te stellen. Zeker is wel dat de soort ESBL van de over leden vrouw sterk lijkt op ESBL in kippenvlees. ESBL staat voor Extended Spec trum Bèta-Lactamase. ESBL-vor- mende bacteriën maken enzymen aan die de werking van bepaalde antibiotica tegengaan. De ziekteverwekkers komen vooral voor in kippenvlees, in mindere ma- te in rund- en varkensvlees. De ziekte komt ook vaker voor bij mensen. Voor gezonde mensen is ESBL geen probleem. De meest voorkomende ziekte bij ESBL is een blaasontsteking. Er zijn ook patiënten die een bloedbaanin fectie (sepsis) oplopen. tiënten een ernstige bloedbaanin fectie. En dan werken de gangbare antibiotica niet meer. In zo'n geval blijft er nog maar één soort anti biotica over. Deze zogeheten carba- penems zijn een laatste verdedi gingsmiddel en worden nu nog zel den gebruikt. Infectiespecialisten vrezen de dag dat deze carbape- nems vaker ingezet gaan worden en bacteriën ook hier resistent te gen worden. „Er wordt hard ge zocht naar nieuwe medicijnen die daar weer een oplossing voor bie den", zegt Kluytmans. „Wat we weten, is dat we van ESBL weinig goeds kunnen verwachten. Hoe ge vaarlijk het precies is, is onduide lijk. Er lopen diverse onderzoeken die dit risico beter in kaart moeten brengen." Er is volgens het Rijksin stituut voor Volksgezondheid en Milieu een 'grote mate van waar schijnlijkheid' dat de 85-jarige vrouw is overleden door het eten van besmet kippenvlees. Het Pro ductschap Vlees, Vee en Eieren wil daarom zo snel mogelijk een gesprek voeren met het ministerie van Volksgezondheid. „Het is es sentieel dat zij zich uitspreken over hoe het zit. Dat zij de bood schap uitdragen: geen paniek, maar let op de hygiëne."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 10