Dramaserie
Retour
Uruzgan
kijktip
kijken luisteren
De kookhype op televisie weet van geen wijken. Renate Verbaan presenteert vanaf morgen (zondag) de Nederlandse
versie van de wereldwijde tv-hit Masterchef. Net 5 zet groot in op de nieuwste zoektocht naar talentvolle hobbykoks.
door Rivka Groenier
zondag, 21.05 uur
Je moet er trek van krijgen
plasje. De meeste mannen grijpen
dat moment aan om de knoppen
van hun kachel (fornuis) te door
gronden.
Dan geeft de jury het startsein en
zwermen de cameraploegen uit
over de zaal, om in te zoomen op
trillende vingers boven snijplan
ken. De kandidaten zijn zo ver
vuld van hun opdracht, dat ze al
les om zich heen lijken te verge
ten. Een meisje kijkt minutenlang
strak naar de ingrediënten voor
haar neus, een man spurt recht
streeks naar de pannenkast, be
denkt zich, draait zich om en botst
pardoes op de cameraploeg die
achter hem aan holde.
Voor presentatrice Renate Verbaan
is het dan wel de eerste keer dat ze
een kookprogramma presenteert,
ze weet donders goed wat de kan
didaten op dit moment doorma
ken. Vorig jaar schopte ze het als
kandidaat hoogstpersoonlijk tot
de finale van RTL's TopchefVips
en kreeg daar bepaald geen vipbe
handeling. „Ik werd ook toege
schreeuwd en we kregen op onze
flikker als we rommel hadden ge
maakt in de keuken. In de finale
moest ik het complete sterrenarse
naal van Nederland imponeren.
Bloedfanatiek was ik, maar ik had
vreselijke stress. Ik weet dus wat
ze voelen."
Hans van Wolde, de chef van twee
sterrenrestaurant Beluga in Maas
tricht en een oude bekende uit
TopchefVips, bepaalt samen met
culischrijver Alain Caron en chef
Peter Lute van restaurant Lute in
Ouderkerk aan de Amstel wie zich
straks Masterchef mag noemen. Op
de vraag wat hij van het niveau
vindt, zakt Caron zuchtend achter
over in zijn stoel. Met zijn char
mante Franse accent: „Laag, erg
laag." Ook Van Wolde valt in dit
vrij prille stadium van de wed
strijd nog niet steil achterover van
het kooktalent dat aan zijn neus
voorbij trekt, op twee of drie uit
blinkers na. „Het niveau moet nog
wel worden opgekrikt." Geeft
niets, hij bekijkt Masterchef als een
voetbalteam. „Ze moeten groeien
en de game is nog lang niet over."
Masterchef is al jaren een van de
succesprogramma's van de BBC.
De laatste jaren lijkt het program
ma de wereld te veroveren. Er
wordt zelfs een Indiase editie ge
maakt. Het heeft status onder fana
tieke hobbykoks, merkte Renate
Verbaan bij de eerste audities.
„Een kandidate vertelde me dat zij
Masterchef elf jaar geleden voor
het eerst op tv zag en sindsdien op
haar kans wacht er zelf aan mee te
doen. Ze was al elf jaar bezig met
de voorbereiding op deze auditie."
De Nederlandse Masterchef is geba
seerd op de Australische versie, die
in dat land aan de lopende band
kijkcijferrecords breekt. „Een heer
lijk programma", zegt Caron. Hij
kon niet ophouden met kijken.
Hans van Wolde durft nu al te zeg
gen dat de Australiërs straks ja
loers zijn. ,,'Fuck, dat hadden wij
ook zo moeten doen', ik weet ze
ker dat ze dat gaan denken."
Peter.Lute is eigenlijk geen fan van
kookprogramma's op tv. Hij zal
ook de laatste zijn om zijn reputa
tie op het spel te zetten. „Maar na
dat ik de Australische versie zag,
wist ik genoeg. Dit is professio
neel. Hier wil ik wel aan meedoen.
Waarom? Simpel, het gaat over
het gerecht, over hoe dat gerecht
in elkaar steekt, heel direct. Daar
zit de kijker wel op te wachten."
Van Wolde denkt er net zo over.
Een enorme hal op een
industrieterrein in Den
Haag is omgebouwd
tot kookarena. De ver
rijdbare minikeuken-
blokjes waaraan de kan
didaten van Masterchef straks hun
kunsten moeten vertonen, staan
strak in het gelid tussen stellages
vol blinkende pannen, borden en
keukengerei. Presentatrice Renate
Verbaan en de juryleden staan in
de houding voor hun peptalk van
deze dag. De opnames zijn zojuist
voor de derde keer stilgelegd. Nu
omdat er een vlek op de kleding
van de presentatrice is ontdekt.
Het is duidelijk, hier wordt niet
het zoveelste kookprogramma in
elkaar geflanst. Voor Net 5 is dit
het paradepaardje van het seizoen,
samen met Katja Schuurmans ver-
borgen-cameraprogramma My
parents are gonna love you, dat op
6 oktober begint. Kosten nog moei
te worden gespaard. De kookshow
wordt met liefst acht camera's ge
draaid, wat opmerkelijk veel is in
de snelle wereld van kook-tv.
Eindelijk mogen de kandidaten,
die al een paar uur zitten te wach
ten naar binnen. Als in een militai
re exercitie lopen ze recht op hun
werkplek af Daar wachten ze ge
spannen op wat komen gaat. Geen
gegiechel, geen geklets. De nervosi
teit is bijna tastbaar.
Als de opnames opnieuw worden
stilgelegd, schieten de vrouwen
naar de wc voor een laatste zenuw
„Diep in het product duiken, zoals
bij de programma's van Jamie Oli
ver, dat mis ik bij Nederlandse
kookprogramma's. Je moet er trek
van krijgen. Door mooi camera
werk krijg je trek. Dit is niet Hol
lands, dit is werelds."
Caron: „Wij doen niet aan afzei
ken om het afzeiken, zoals Gordon
Ramsay."Maar al te lief gaat het er
ook weer niet aan toe, waar
schuwt Van Wolde: „Het koksvak
is niet makkelijk en wij zijn geen
doetjes. Er is in de keuken nu een
maal een bepaalde hiërarchie en
die blijft hier wel gelden En het is
natuurlijk wel televisie. Als ze ze
nuwachtig van ons worden, ma
ken we daar gebruik van."
Caron hoopt dat Masterchef inspi
ratie biedt voor de thuiskeuken.
„In Maggi zit geen magie. Neder
landers beginnen dat te begrijpen.
Twintig jaar geleden had je hier
niet mëe aan moeten komen, toen
was Nederland er niet klaar voor."
Renate Verbaan kan zich daar hele
maal in vinden. „Bij de audities
sprak ik een vader die zijn kinde
ren had meegenomen. Ik vroeg
aan dat meisje of pappa een beetje
kon koken. 'Ja' zei ze. 'Gisteren
hebben we lekker foie gras gege
ten'. Ik was vroeger al blij met een
pannenkoek."
Masterchef, morgen (zondag),
Net 5, 21.30 uur.
Reageren?
redactie.media@wegener.nl
Foto boven: Renate Verbaan.
Foto onder (v.l.n.r.): Chef Peter
Lute, culinair schrijver Alain Ca
ron, tweesterrenchef Hans van
Wolde. foto's Roy Beusker