Dramaserie Retour Uruzgan kijktip kijken luisteren De kookhype op televisie weet van geen wijken. Renate Verbaan presenteert vanaf morgen (zondag) de Nederlandse versie van de wereldwijde tv-hit Masterchef. Net 5 zet groot in op de nieuwste zoektocht naar talentvolle hobbykoks. door Rivka Groenier zondag, 21.05 uur Je moet er trek van krijgen plasje. De meeste mannen grijpen dat moment aan om de knoppen van hun kachel (fornuis) te door gronden. Dan geeft de jury het startsein en zwermen de cameraploegen uit over de zaal, om in te zoomen op trillende vingers boven snijplan ken. De kandidaten zijn zo ver vuld van hun opdracht, dat ze al les om zich heen lijken te verge ten. Een meisje kijkt minutenlang strak naar de ingrediënten voor haar neus, een man spurt recht streeks naar de pannenkast, be denkt zich, draait zich om en botst pardoes op de cameraploeg die achter hem aan holde. Voor presentatrice Renate Verbaan is het dan wel de eerste keer dat ze een kookprogramma presenteert, ze weet donders goed wat de kan didaten op dit moment doorma ken. Vorig jaar schopte ze het als kandidaat hoogstpersoonlijk tot de finale van RTL's TopchefVips en kreeg daar bepaald geen vipbe handeling. „Ik werd ook toege schreeuwd en we kregen op onze flikker als we rommel hadden ge maakt in de keuken. In de finale moest ik het complete sterrenarse naal van Nederland imponeren. Bloedfanatiek was ik, maar ik had vreselijke stress. Ik weet dus wat ze voelen." Hans van Wolde, de chef van twee sterrenrestaurant Beluga in Maas tricht en een oude bekende uit TopchefVips, bepaalt samen met culischrijver Alain Caron en chef Peter Lute van restaurant Lute in Ouderkerk aan de Amstel wie zich straks Masterchef mag noemen. Op de vraag wat hij van het niveau vindt, zakt Caron zuchtend achter over in zijn stoel. Met zijn char mante Franse accent: „Laag, erg laag." Ook Van Wolde valt in dit vrij prille stadium van de wed strijd nog niet steil achterover van het kooktalent dat aan zijn neus voorbij trekt, op twee of drie uit blinkers na. „Het niveau moet nog wel worden opgekrikt." Geeft niets, hij bekijkt Masterchef als een voetbalteam. „Ze moeten groeien en de game is nog lang niet over." Masterchef is al jaren een van de succesprogramma's van de BBC. De laatste jaren lijkt het program ma de wereld te veroveren. Er wordt zelfs een Indiase editie ge maakt. Het heeft status onder fana tieke hobbykoks, merkte Renate Verbaan bij de eerste audities. „Een kandidate vertelde me dat zij Masterchef elf jaar geleden voor het eerst op tv zag en sindsdien op haar kans wacht er zelf aan mee te doen. Ze was al elf jaar bezig met de voorbereiding op deze auditie." De Nederlandse Masterchef is geba seerd op de Australische versie, die in dat land aan de lopende band kijkcijferrecords breekt. „Een heer lijk programma", zegt Caron. Hij kon niet ophouden met kijken. Hans van Wolde durft nu al te zeg gen dat de Australiërs straks ja loers zijn. ,,'Fuck, dat hadden wij ook zo moeten doen', ik weet ze ker dat ze dat gaan denken." Peter.Lute is eigenlijk geen fan van kookprogramma's op tv. Hij zal ook de laatste zijn om zijn reputa tie op het spel te zetten. „Maar na dat ik de Australische versie zag, wist ik genoeg. Dit is professio neel. Hier wil ik wel aan meedoen. Waarom? Simpel, het gaat over het gerecht, over hoe dat gerecht in elkaar steekt, heel direct. Daar zit de kijker wel op te wachten." Van Wolde denkt er net zo over. Een enorme hal op een industrieterrein in Den Haag is omgebouwd tot kookarena. De ver rijdbare minikeuken- blokjes waaraan de kan didaten van Masterchef straks hun kunsten moeten vertonen, staan strak in het gelid tussen stellages vol blinkende pannen, borden en keukengerei. Presentatrice Renate Verbaan en de juryleden staan in de houding voor hun peptalk van deze dag. De opnames zijn zojuist voor de derde keer stilgelegd. Nu omdat er een vlek op de kleding van de presentatrice is ontdekt. Het is duidelijk, hier wordt niet het zoveelste kookprogramma in elkaar geflanst. Voor Net 5 is dit het paradepaardje van het seizoen, samen met Katja Schuurmans ver- borgen-cameraprogramma My parents are gonna love you, dat op 6 oktober begint. Kosten nog moei te worden gespaard. De kookshow wordt met liefst acht camera's ge draaid, wat opmerkelijk veel is in de snelle wereld van kook-tv. Eindelijk mogen de kandidaten, die al een paar uur zitten te wach ten naar binnen. Als in een militai re exercitie lopen ze recht op hun werkplek af Daar wachten ze ge spannen op wat komen gaat. Geen gegiechel, geen geklets. De nervosi teit is bijna tastbaar. Als de opnames opnieuw worden stilgelegd, schieten de vrouwen naar de wc voor een laatste zenuw „Diep in het product duiken, zoals bij de programma's van Jamie Oli ver, dat mis ik bij Nederlandse kookprogramma's. Je moet er trek van krijgen. Door mooi camera werk krijg je trek. Dit is niet Hol lands, dit is werelds." Caron: „Wij doen niet aan afzei ken om het afzeiken, zoals Gordon Ramsay."Maar al te lief gaat het er ook weer niet aan toe, waar schuwt Van Wolde: „Het koksvak is niet makkelijk en wij zijn geen doetjes. Er is in de keuken nu een maal een bepaalde hiërarchie en die blijft hier wel gelden En het is natuurlijk wel televisie. Als ze ze nuwachtig van ons worden, ma ken we daar gebruik van." Caron hoopt dat Masterchef inspi ratie biedt voor de thuiskeuken. „In Maggi zit geen magie. Neder landers beginnen dat te begrijpen. Twintig jaar geleden had je hier niet mëe aan moeten komen, toen was Nederland er niet klaar voor." Renate Verbaan kan zich daar hele maal in vinden. „Bij de audities sprak ik een vader die zijn kinde ren had meegenomen. Ik vroeg aan dat meisje of pappa een beetje kon koken. 'Ja' zei ze. 'Gisteren hebben we lekker foie gras gege ten'. Ik was vroeger al blij met een pannenkoek." Masterchef, morgen (zondag), Net 5, 21.30 uur. Reageren? redactie.media@wegener.nl Foto boven: Renate Verbaan. Foto onder (v.l.n.r.): Chef Peter Lute, culinair schrijver Alain Ca ron, tweesterrenchef Hans van Wolde. foto's Roy Beusker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 91