Zeeland PZC Cruiseschip bracht veel geld binnen ZONDAG GEOPEND Keukenfavoriet Aannemer N57 moet al deel schade Serooskerkse woning vergoeden almanak WALCHEREN 28 en 29 2S TOERISME Nu nog een kade in Vlissingen 31 Zomer echt voorbij mm M/V GEZOCHT PZC Wethouder verruilt stadskantoor voor Zeeuws Archief Zaterdag 25 september 2010 door Wendy van den Hurk VLISSINGEN - Dat ene dagje dat de MS Prinsendam lag aangemeerd in de Vlissingse Buitenhaven, twee maanden geleden, heeft gezorgd voor een impuls van tweeënhalve ton in de Zeeuwse economie. Dat heeft rederij Holland America Line, met behulp van scheeps agent Burger, berekend voor Zee land Cruise Port. Die laatste tracht al jaren de cruisemarkt in Vlissin gen te ontwikkelen. Het bedrag is voor het grootste deel besteed aan pendelbussen naar Middelburg en Vlissingen en dagtrips door Zeeland; transport kosten dus. Ongeveer zeventigdui zend euro ging op aan aanloopkos ten: loodsdienst, douane, sleep boot, havengelden, belasting, afval- toeslag, brandstof en de inkoop van lokaal voedsel. Zo werd er bij voorbeeld voor negenduizend eu ro aan verse vis aan boord gehaald. De rest van het geld was nodig voor faciliteiten aan de kade. Voor dat laatste heeft Zeeland Cruise Port helemaal zelf moeten zorgen. Omdat er nog geen cruise terminal is, huurde het bedrijf de loods van houthandel Finsa af SEROOSKERKE - De aannemer die in Serooskerke werkt aan een tun nel onder de nieuwe N57 moet 25.000 euro betalen aan de familie Staal. Het geld is een voorschot op de vergoeding van de schade die de vlakbij gelegen woning van de familie door heiwerkzaamheden heeft opgelopen. De rechter in Middelburg heeft gisteren dit voor schot bepaald. Ook moet de aanne- van 11.00 tot 17.00 uur DUBBEL ZOVEEL VOORDEEL - DUBBEL ZOVEEL KEUS - DUBBEL ZO SCHERP GEPRIJSD JfeSgA M SINDS 1971 I Goes, Marconistraat 34, Telefoon 0113-246080 pH P www.brugman.nl keukens badkamers Landelijke pinstoring zorgt voor problemen in winkels Tip? walcheren@pzc.nl msmmmgmmMmmMmMmmmggmmmstm Maar dat kan ze niet blijven doen, waarschuwt directeur Alex Nelis. „Dat geld moeten wij als stichting helemaal zelf ophoesten. Sowieso leggen wij er de komende jaren en kel maar geld bij. Verdienen doen we pas over een paar jaar en dat is niet erg, maar op deze manier hou den we het niet lang vol." Daarom dringt Nelis nogmaals aan op snelle aanleg van de kade in de Buitenhaven, bij het station. Het grootste deel van het geld daar voor, vier miljoen euro, heeft de gemeente Vlissingen al opzij gezet. Toch wil die het nog niet uitgeven. De nieuwe kade maakt namelijk deel uit van een plan om de hele Buitenhaven te verbeteren, dat ze samen met de provincie en Zee land Seaports heeft gemaakt. „Op dit moment zijn wij daarover druk in overleg met het Rijk. Dat komt pas over de brug als het tota le financiële plaatje bekend is", legt havenwethouder Piet Polder man uit. „Bovendien is alleen een cruisekade niet rendabel. Daarom moet de kade ook toegankelijk zijn voor andere schepen." AJa\ pagina 26 en 27: 'als die kade er ligt, komen de cruiseschepen vanzelf if' mer zorgen dat er uiterlijk eind vol gende week een nauwkeurige op name van de huidige staat van de woning komt, zodat nieuwe scha de aantoonbaar kan worden ge maakt. De familie Staal moest in juni haar beschadigde woning ver laten. Ajfct pagina 26: familie Staal woont nog steeds in de achtertuin wm ItlÈ.? f •smak DISHOEK - Als de strandhuisjes naar hun winterstalling Volgend voorjaar keren deze zomergasten weer terug verhuizen is er geen ontkennen meer aan: de zomer is naar de Walcherse stranden, om onderdak te bieden definitief afgelopen, het stormseizoen aangebroken. aan overblijvende badgasten. foto Ruben Oreel wsmmtmm immmm .ui.w.wwiiiv.ir! i .wwiWi'irvKih; ai. i, hm iiimm'i 1 WERF UW PERSONEEL IN UW REGIO! Wegener NieuwsMedia. De nummer 1 voor werkzoekenden! Bel voor meer informatie Wegener NieuwsMedia Arbeidsmarkt (055) 538 80 00. WGGGNGR NieuwsMedia Tip? redactie@pzc.nl Tijdens het etentje in Hulst kwam het gesprek op aloude keukenfavorie ten: de gerechten die alleen moeder zo lekker kon maken, waar je vroe ger graag voor thuiskwam, die je steevast uitkoos als je jarig was. Een Hulsterse aan tafel roemde uitbun dig het stoofvlees van haar moeder. Haar vriendin heeft nog altijd war me herinneringen aan haar moeders onovertroffen sla-met-spekjes. En haar echtgenoot gaat nog immer bij zijn ouders eten als hij weet dat zijn moeder stoofpeertjes of peekluts kookt. Een ook aan de dis zittende Axelaar bleef opvallend stil. Ge vraagd naar het gerecht wat zijn moeder zo geweldig kon maken, mokte hij: „Een boterham met jam."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 27