uit 115 in Goes Beoordeling donderdag 23 september 2010 V In Eten doen de redacteuren Ed/th Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse Prijs-Kwaliteit Een echte, maar niet zo heel erg ver rassende Turk. We betaalden zestig euro voor twee. Entourage Nipt drie sterren: het interieur is wel erg gedateerd. Vegetarisch Bediening Oprecht aardig en geïnteresseerd. Al tijd leuk om nog even na te praten over het eten. Conclusie: Een Turks restaurant dat wat ons betreft nog nét iets Turkser mag worden. Twee maanden geleden besloten ze bij café restaurant Istanbul in de Magdalenastraat in Goes het roer om te gooien, vóór die tijd kookten ze nog Argentijns en Mexicaans. Het restaurant aan de Magdalenastraat in Goes heette toen nog toepasselijk EI Charro. Nu kookt de kokkin gerechten uit de keuken die echt bij haar past: de Turkse. Het is dat er Istanbul op de deur staat; want het interieur van het restaurant roept bij ons geen herinneringen op aan die va kantie in Turkije. En dat komt niet omdat die vakantie al zo lang geleden is. Het res taurant doet nog sterk denken aan een ran cho op de Argentijnse pampa. Of een blok hut in de alpen: veel grove houten planken, donker meubilair, en vooral erg bruin. De Turkse sfeer moet van de foto's van paradij selijke stranden, stadsgezichten van Istanbul en de Turkse kleedjes aan de muur komen. En van de - iets te harde - Turkse muziek natuurlijk. Bij de kaart krijgen we een mandje met nog warm Turks brood en een bord met vier soorten salades om erop te smeren: we herkennen cacik - kommer met knoflook en yoghurt - auberginesalade en viskuitsalade. De kokkin - en de eigenaresse zal later blij ken - komt het eten zelf brengen. Mijn tafel genoot heeft Icli Köfte als voorgerecht geko zen: balletjes met bulgur, een Turkse tarwe- soort, aan de buitenkant, gevuld met ge hakt. De köfte worden geserveerd in toma tensaus. Zelf krijg ik een schaal vol met een heleboel voorgerechten: diezelfde köfte, maar dan gefrituurd: lekker pittig gehakt in een krokant korstje; Sigara böregi, knappe rig gebakken deegrolletjes gevuld met kaas; yaprak sarma, wijnbladeren met rijst en ge hakt, die iets dunner en kruidiger zijn dan ik gewend ben en die opgefrist worden door schijfjes citroen; weer cacik, de Turkse versie van de Griekse tzatziki en lekkere ver se tomaat en komkommer. Turks restaurant Istanbul Magdalenastraat 5 De Turkse eigenaar van Istanbul besloot onlangs Turks te gaan koken. foto's Dirk-Jan Gjeltema We drinken Efes, een Turks biertje bij het hoofdgerecht, dat eigenlijk best snel komt. Sac Kavurma blijken dobbelsteentjes smake lijk lamsvlees, gebakken met paprika en to maat, geserveerd in een een grote wokach tige stalen pan. Zelf probeer ik Karni Yar- nik: een met gehakt gevulde aubergine uit de oven. De aubergine is perfect zacht, hij valt als crème uit elkaar. De vulling is naar mijn smaak een beetje eentonig: gehakt zon der al te veel er doorheen, met tomaat en peper er bovenop. De bijgerechten zijn wei nig verrassend voor een Turks restaurant: van die lekkere met boter op smaak gebrach te Turkse rijst en een soort pilav: bulgur met tomaat. Verder een salade van rode kool, rode ui en worteltjes. Bij het afrekenen zal de eigenaresse vertel len dat ze de kaart steeds verder wil uitbrei den met extra Turkse gerechten. Ik vertel haar dat ik zo van Turkse linzensoep houd. Ze lacht: dat was de dagsoep; daar had ik dus beter even naar kunnen vragen. Omdat ik baklava niet kan weerstaan, geef ik er ook deze keer aan toe: jammer dat het gebak niet knispervers is en - erger nog - vergezeld gaat van ijs, chocoladesaus en slag room. Ik vind het gek modern gedoe, ik heb de baklava liever gewoon puur. Mijn tafelge noot lepelt met veel plezier een grote coupe romige Turkse yoghurt met walnoten en ho ning leeg. Hij drinkt er een kopje vers gezet te Turkse koffie bij. Van het huis, een ge baar dat we in restaurants met Nederlandse eigenaars maar zelden tegenkomen. We voe len ons echt een beetje in Turkije. Turks restaurant-café Istanbul. Magdalenastraat 5, 4461 AL Goes. 0113-226555. Reserveren gewenst. Keuken open van 17.00 tot 22.00 uur. Dinsdag gesloten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 51