uit 115
in Goes
Beoordeling
donderdag 23 september 2010
V
In Eten doen de
redacteuren Ed/th
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
Prijs-Kwaliteit
Een echte, maar niet zo heel erg ver
rassende Turk. We betaalden zestig
euro voor twee.
Entourage
Nipt drie sterren: het interieur is wel
erg gedateerd.
Vegetarisch
Bediening
Oprecht aardig en geïnteresseerd. Al
tijd leuk om nog even na te praten
over het eten.
Conclusie: Een Turks restaurant dat
wat ons betreft nog nét iets Turkser
mag worden.
Twee maanden geleden besloten
ze bij café restaurant Istanbul in
de Magdalenastraat in Goes het
roer om te gooien, vóór die tijd
kookten ze nog Argentijns en Mexicaans.
Het restaurant aan de Magdalenastraat in
Goes heette toen nog toepasselijk EI
Charro. Nu kookt de kokkin gerechten
uit de keuken die echt bij haar past: de
Turkse.
Het is dat er Istanbul op de deur staat;
want het interieur van het restaurant roept
bij ons geen herinneringen op aan die va
kantie in Turkije. En dat komt niet omdat
die vakantie al zo lang geleden is. Het res
taurant doet nog sterk denken aan een ran
cho op de Argentijnse pampa. Of een blok
hut in de alpen: veel grove houten planken,
donker meubilair, en vooral erg bruin. De
Turkse sfeer moet van de foto's van paradij
selijke stranden, stadsgezichten van Istanbul
en de Turkse kleedjes aan de muur komen.
En van de - iets te harde - Turkse muziek
natuurlijk. Bij de kaart krijgen we een
mandje met nog warm Turks brood en een
bord met vier soorten salades om erop te
smeren: we herkennen cacik - kommer met
knoflook en yoghurt - auberginesalade en
viskuitsalade.
De kokkin - en de eigenaresse zal later blij
ken - komt het eten zelf brengen. Mijn tafel
genoot heeft Icli Köfte als voorgerecht geko
zen: balletjes met bulgur, een Turkse tarwe-
soort, aan de buitenkant, gevuld met ge
hakt. De köfte worden geserveerd in toma
tensaus. Zelf krijg ik een schaal vol met een
heleboel voorgerechten: diezelfde köfte,
maar dan gefrituurd: lekker pittig gehakt in
een krokant korstje; Sigara böregi, knappe
rig gebakken deegrolletjes gevuld met kaas;
yaprak sarma, wijnbladeren met rijst en ge
hakt, die iets dunner en kruidiger zijn dan
ik gewend ben en die opgefrist worden
door schijfjes citroen; weer cacik, de Turkse
versie van de Griekse tzatziki en lekkere ver
se tomaat en komkommer.
Turks restaurant Istanbul
Magdalenastraat 5
De Turkse eigenaar van Istanbul besloot onlangs Turks te gaan koken. foto's Dirk-Jan Gjeltema
We drinken Efes, een Turks biertje bij het
hoofdgerecht, dat eigenlijk best snel komt.
Sac Kavurma blijken dobbelsteentjes smake
lijk lamsvlees, gebakken met paprika en to
maat, geserveerd in een een grote wokach
tige stalen pan. Zelf probeer ik Karni Yar-
nik: een met gehakt gevulde aubergine uit
de oven. De aubergine is perfect zacht, hij
valt als crème uit elkaar. De vulling is naar
mijn smaak een beetje eentonig: gehakt zon
der al te veel er doorheen, met tomaat en
peper er bovenop. De bijgerechten zijn wei
nig verrassend voor een Turks restaurant:
van die lekkere met boter op smaak gebrach
te Turkse rijst en een soort pilav: bulgur
met tomaat. Verder een salade van rode
kool, rode ui en worteltjes.
Bij het afrekenen zal de eigenaresse vertel
len dat ze de kaart steeds verder wil uitbrei
den met extra Turkse gerechten. Ik vertel
haar dat ik zo van Turkse linzensoep houd.
Ze lacht: dat was de dagsoep; daar had ik
dus beter even naar kunnen vragen.
Omdat ik baklava niet kan weerstaan, geef
ik er ook deze keer aan toe: jammer dat het
gebak niet knispervers is en - erger nog -
vergezeld gaat van ijs, chocoladesaus en slag
room. Ik vind het gek modern gedoe, ik heb
de baklava liever gewoon puur. Mijn tafelge
noot lepelt met veel plezier een grote coupe
romige Turkse yoghurt met walnoten en ho
ning leeg. Hij drinkt er een kopje vers gezet
te Turkse koffie bij. Van het huis, een ge
baar dat we in restaurants met Nederlandse
eigenaars maar zelden tegenkomen. We voe
len ons echt een beetje in Turkije.
Turks restaurant-café Istanbul. Magdalenastraat
5, 4461 AL Goes. 0113-226555. Reserveren
gewenst. Keuken open van 17.00 tot 22.00 uur.
Dinsdag gesloten.