8 -4 „Koffie, mannen!" Mensen die veel buiten werken hebben vrijwel altijd een harde en duidelijke stem. Cees Sanderse is daar weer het levende bewijs van. Hij is fruit teler en woont aan de Jonker Fransweg in Lewedorp. Om drie uur roept hij de fruitplukkers bij elkaar voor een pauze met thee en koffie en koekjes. De voertaal is Nederlands en de gemiddelde leeftijd is 6o-plus. Fruitplukken is een virus dat rond waart onder senioren. P&vUüiumo's Ui tie Immtaaa dinsdag 21 september 2010 Plukken geeft je betekenis Pauze, de regenjassen worden opengeritst en de stoelen worden in een kring gezet, zoals bij feestjes weieens gebeurt. De stemming is vrolijk. „Plukken maakt me blij. Zodra de lucht maar een beetje herfstig begint te kleuren, krijg ik de kriebels", zegt Kees Jasperse, voormalig sleepbootkapitein. „Ik blijf komen zolang ik kan. Plukken geeft je weer het gevoel dat je iets betekent in de maatschappij* En als de pluk voorbij is? „Dan ga ik weer verder met mijn andere hobby, schilderen met oliefverf in een clubje in Middelburg." Jasperse vormt al jaren een hecht plukduo met zijn vriend Rinus Bliek. Ze staan deze middag aan weerszijden van een perenboom en pluk ken die gestaag leeg. 'Niet rekken, want dat is steeltjes trekken', klinkt het. De steeltjes moe ten aan het fruit blijven zitten. Zijn de steeltjes eraf, dan loopt het vocht uit de vruchten en gaan ze rotten of worden slap. De plukkers hebben plukles gekregen van Adrie Baas voordat ze zelfstandig mochten plukken. Adrie is de 'opzichter' en al 43 jaar werknemer van Cees Sanderse. „Cees is aan het afbouwen en afgelopen jaar zijn er al rijtjes bomen gerooid. Er is minder werk. Ik ben met de Vut gegaan, maar ik blijf komen omdat ik niet kan stoppen." Het bedrijf staat te koop. „)e moet eens stop pen, maar het zal niet meevallen om afscheid van dit leven te nemen", zegt Cees (66). En de pluk is altijd een van de mooiste momenten van het jaar. Rinus vult aan: „We hebben lol en doen intussen nuttige dingen. Fruit is een prachtig product." Rinus weet waarover hij spreekt. Hij heeft altijd met zijn handen gewerkt. Hij was banketbakker en had een winkel in het Mid delburgse Dauwendaele. „Toen ik stopte wilde ik iets gaan doen waar ik me helemaal lekker bij zou voelen. Kees nam me mee en ik wist meteen dat dit werk mij goed zou doen. Het is in de buitenlucht en behoorlijk intensief" En zijn er hier helemaal geen Poolse pluk kers? Nee, want Cees heeft dit jaar voldoende aan zijn vaste team van senioren. „Maar vorig jaar waren er een paar Polen. We hebben nog steeds contact met hen", zegt Sjaak van der Linde. Hij vindt dat Nederlanders niet moeten mopperen op Polen, alsof die 'ons werk zouden afpakken of crimineel zouden zijn'. „Er komen zoveel Polen naar Nederland als er nodig zijn. Mensen die met fruit werken zijn per definitie niet crimineel. De Polen die ik ken werken zes dagen achter elkaar van acht tot acht. Ze werken om hun kinderen te laten studeren, voor brandstof in de winter en om hun ouders een betere oude dag te geven. Ik denk dat ik nog een keer naar Polen ga om hen op te zoeken." Sanderse houdt de samenstelling van zijn team in de gaten. Die moet evenwichtig zijn, vindt hij. „Er moet een klik zijn. De mensen moeten met elkaar overweg kunnen. Kijk, als er hier tien Polen rond zouden lopen en twee Nederlanders, dan vinden die Nederlanders het niet leuk meer en haken af. Als er bij mij Polen werken, dan doen ze mee met de groep. Dan drinken ze koffie als iedereen koffie drinkt, dan wordt er gegeten als iedereen eet. Dat kweekt een saamhorigheidsgevoel en in een goeie sfeer wordt er beter gewerkt." Hij legt een Doyenné du Cornice voorzichtig in een mand. De manden zitten ingeklemd in een stevige rolwagen en als de mand jes vol zijn, worden ze in een houten krat leeggegooid. „Gooien!", roepen de plukkers verontwaardigd. „Fruit moet je behandelen als eieren. Je laat ze zachtjes rollen in het krat. Elk plekje wordt een rotte plek als het een aantal maanden in de koelcel ligt." Deze appels en peren moeten maanden koel bewaard worden. Als alle appels en peren over een paar weken in de koelcel liggen, sluiten de plukkers het seizoen af met koffie en tompoucen. „Het is een heerlijke club om mee te werken", vindt Cees. „Iedereen maakt grapjes en iedereen kan tegen een grapje. Ik zeg weieens: ik heb nooit te weinig plukkers, maar wel te weinig goeie." Hij knipoogt. Edith Ramakers Rinus Bliek, oud-banketbakker foto's Mechteld Jansen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 44