Sas
van
Gent
in
Beoordeling-
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgeleg enheden.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:****
Horen, zien en ruiken: De menukaart
wijzigt snel. Dat is een uitnodiging
om snel weer eens terug te gaan.
Conclusie:
Om een trendy zaak als Bottles te
stichten in Sas van Cent is visie en lef
nodig. De ondernemers gaan ervanuit
dat de gasten komen als de kwaliteit
hoog is. Ze hebben gelijk. Bottles zat
vol.
Naarmate de avond vor
dert kleurt de verlich
ting van zachtgroen
naar roze. Het licht
volgt de sfeerverandering aan ta
fels, waar de gesprekken geani
meerder worden, de sfeer intie
mer. Het is een van de mooie
ideeën van de bedenkers van de
inrichting van restaurant
Bottles in Sas van Gent. Een hip
pe, vrolijke zaak, waar we vrien
delijk en professioneel ontvan
gen worden door gastheer Bart
Hoogstad.
We hadden al eerder gehoord dat
er in Sas van Gent bij Bottles wat
te beleven valt. Het restaurant
van familie Hoogstad is recent
heropend. De horecafamilie koos
voor de naam Bottles omdat ze
'iets met flessen hebben en op dat
thema wilde variëren.' Op stevige
flessen staat de menukaart afge
drukt. In de strak vormgegeven
flessenstandaards zijn legio flessen
weggelegd. De familie Hoogstad
heeft faam gemaakt door de selec
tie van wijnen, die achter glas in
de wijnkamer liggen.
Bottles, werd ook verteld, is niet al
leen trendy, er wordt erg lekker ge
kookt. We drinken op het lounge
terras een aperitiefje en krijgen er
een amuse van glasspierinkjes en
dillecrème bij geserveerd. Een
heerlijke starter, die verfijnd is en
een pittige smaaksensatie veroor
zaakt. Het wordt een verwen
avondje, dat kan niet anders met
deze starter. Een tapenade met
schijfjes zoet-zure komkommer
volgt, die beide perfect op smaak
zijn.
Voor het voorgerecht valt de keuze
op een gemarineerde zwaardvis
met kreeft a la niqoise (16,90 euro)
en aardappelpannenkoekjes op
een rolletje met huisgerookte zure
room en afgemaakt met kaviaar
(13,90 euro). De pannenkoekjes
zijn verrassend lekker.
Bij het voorgerecht met de zwaard
vis worden stukjes kreeft in een
apart schaaltje geserveerd. Dat is
een beetje jammer. De beleving
van het eten van kreeft valt weg
en de stukjes zijn wat kruimelig.
Dat kan beter. Gelukkig is dit niet
mijn eerste kennismaking met
kreeft, anders zou ik teleurgesteld
zijn. De zwaardvis is lekker gemari
neerd.
Bart serveert er witte wijn van de
verdicchio druif bij. Een combina
tie die naar onze mening niet te
overtreffen is.
We vervolgen met zeebaars (25,90
euro),'die met een saus van bole-
Jens (links) en Bart Hoogstad van Bottles in Sas van Gent.
foto's Peter Nicolai
woners. Volgens Bart Hoogstad is
angst een slechte raadgever voor el
ke ondernemer. Een ondernemer
moet verder willen gaan, durven
investeren en een droom najagen,
want stilstand is achteruitgang.
„En als het dan tijd is voor een re
novatie, kun je het maar beter in
eens goed doen."
De familie Hoogstad zit al drie ge
neraties in de horeca met onder
andere Bottles en het belendende
hotel Royal. De facelift is geslaagd.
Hotel-restaurant Royal, 54 kamers en
appartementen en restaurant Bottles.
Centesestraat 12,4S51 CC Sas van
Gent, telefoon 0115-451853,
hotelroyal@zeelandnet.nl.
Bottles biedt plaats aan groepen tot
80 personen, en heeft een 'Private
Room' voor feestjes of congressen tot
35 personen. Restaurant gesloten op
zaterdagmiddag. Pinnen kan.
rolstoeltoegankelijk.
restaurantbottles.com
C'itft:
'Restaurant "polskin"
Hotel
Solskin... dat is genieten van elk moment
Boulevard Bankert 58, 4382 AC Vlissingen.
Telefoon (0118) 417 350. Fax (0118) 440 072
www.sohkin.nl
Schotel met sashimi van langoustines, tonijn, verse wasabiwortel, soja en wakame.
Bart serveert er een Chardonnay
uit Spanje bij. Die is een beetje
minder sprankelend dan de wijn
van het voorgerecht, maar past uit
stekend bij de zeedieren.
Met een toetje van ijs met nootjes,
een coulis van vijgen, en een cho
coladetaartje weten we het zeker:
het team van Bottles is ijzersterk.
Rond elf uur 's avonds klinkt zacht
jes de loungemuziek. We nemen
nog een laatste drankje op het
praktisch verlaten terras.
Hoe is het mogelijk dat een uitba
ter zo'n stevige investering durft te
doen in Sas van Gent, een kleine
plaats met iets meer dan 3500 in-
ten, gemarineerde artisjokken en
rucola wordt geserveerd.
De aardappeltjes, boontjes en zee
kraal completeren het gerecht. De
zeebaars is lichtjes met paneer
meel ingewreven en krijgt er een
opkikker van. De halve kreeft in 't
groen (26,90 euro) poetst de min
dere belevenis van de kreeft uit
het voorgerecht volledig weg. Dit
is weer kreeft zoals kreeft gegeten
moet worden. Heerlijk sappig en
met een stevige bite. Het vlees laat
gemakkelijk los van de schalen.