6 luit
Zeeuwse producten in
donderdag 16 september 2010
door Monique den Hamer
Een serieuze verbou
wing, een gezellig ope
ningsfeest en vele feli
citaties en cadeautjes
verder, zijn de schoon
zussen Saskia de Meurichy (44)
en Claudia de Meurichy - Mor-
cus (41) weer aan het werk, sa
men met hun enthousiaste ver
koopsters, in hun vernieuwde
modezaak Reiss van den Berg-
he.
T\vee jaar geleden zijn de dames
begonnen met het bedenken van
een eventuele verbouwing. Die ge
dachtespinsels werden in de loop
van de tijd concrete plannen. Uit
eindelijk zijn ze, zonder architect,
aan de slag gegaan. „We hadden al
lerlei plaatjes in ons hoofd van
hoe de winkel er uit moest gaan
zien. We wisten welke rekken er
moesten komen en welke vloer.
Deze plaatjes pasten uiteindelijk al
lemaal als een puzzel in elkaar",
vertellen Saskia en Claudia.
Samen zijn ze de vijfde generatie
binnen de familie de Meurichy,
die de damesmodezaak sinds 2003
runt. Saskia vindt dat ze de zaken
goed geregeld hebben: „Ik ben de
gene die alles met betrekking tot
de winkel regelt en bedenkt. Clau
dia regelt en verzorgt het admini
stratieve gedeelte." Op die manier
hebben zij ieder hun eigen afde
ling.
Al heel jong wist Saskia dat ze de
winkel wilde overnemen: „Om er
varing bij anderen op te doen, heb
ik na mijn opleiding Detailhandel,
in Tilburg en Breda gewerkt.'' Bei
de hebben na hun studie nog een
paar jaar in Breda gewoond, maar
Hulst bleef toch lonken.
Daarom zijn ze 1993 allebei met
hun gezin terug naar Hulst ver
huisd. Claudia is getrouwd met de
jongste broer van Saskia en zij is
in 1999 bij de zaak komen werken.
Hoewel Reiss van den Berghe het
concept nooit helemaal heeft om
gegooid, zijn er door de jaren heen
wel dingen veranderd binnen het
assortiment. „Vroeger verkochten
we knopen, garen, stoffen aan de
meterborduurzijde en ook had
den we kinderkleding", vertelt Sas
kia.
De eerste jaren was er nog geen
confectie. De eerste confectie be
stond voornamelijk uit japonnen
en deux-pièces. Die laatste is voor
oudere dames een begrip: een rok
en bovenstuk in dezelfde kleur en
stof. Ze zijn nu eigenlijk helemaal
uit het modebeeld verdwenen.
„Door het steeds veranderende
Stille getuige van het grote openingsfeest.
Claudia de Meurichy-Morcus (links) en Saskia de Meurichy
Een blik in de vernieuwde winkel.
De winkel heeft een rustige aanblik.
modebeeld is de inrichting van de
winkel ook meerdere malen aange
past. De kledingkeuze van dames
verandert voortdurend en daar
moet je ook met de inkoop van de
kleding rekening mee houden",
vertelt Claudia. Wat vast staat is
dat de klassieke kleding meer en
meer verdwijnt.
Als het op de toekomst van de mo
dewinkel aankomt, zijn de dames
optimistisch: „We gaan zeker door
tot het 150-jarig jubileum", zegt
Claudia. „Alleen als ik tegen die
tijd niet achter een rollator loop",
vult Saskia haar aan. „En natuur
lijk hopen we dat één van onze'
kinderen interesse in de zaak
krijgt. Het zou erg jammer zijn als
Reiss van den Berghe niet binnen
de familie voortgezet zou kunnen
worden na 125 jaar", vertelt Saskia.
Voor zij Sara ziet wil ze de winkel
nog een keer verbouwen. „Dan
wil ik iets schokkends doen, iets
wat niemand zal verwachten."
Zaterdag 18 en zondag 19 september
is er een doorlopende modeshow in de
straten van het centrum van Hulst.
Beide dagen van 13-17 uur. Met
deelname van alle mode- en aan mode
gerelateerde zaken.
De winkel is naast bovenmode ook gespecialiseerd in lingerie.
Tijdens de Week van de Smaak worden ambachtelijke streekproducten in het zonnetje gezet.
toe. „Helemaal niet nodig, want er
komen zeer smakelijke alternatie
ven uit de eigen streek die boven
dien duurzaam worden geprodu
ceerd." Met de focus op gezonde
en eerlijke voeding en op Zeeuwse
producten hoopt de ZMF een
steentje bij te dragen aan een scho
ner milieu. "Het is niet erg ener
gie- en klimaatvriendelijk om
voedsel over grote afstanden te ver
voeren", legt Ernst uit.
In Zeeland worden dit jaar op ze
ventien locaties activiteiten ont
plooid in het kader van de Week
van de Smaak. Een van de initiatie
ven die er volgens Melissa Ernst
uitspringen is het Smaakfestival,
zaterdag 25 september op biologi
sche boerderij 't Hof Welgelegen
in Middelburg. In een tent met
door Jan Dirk van Scheyen
Waarom zou je een ap
pel uit Nieuw-Zee-
land kopen als er ook
heel lekkere appels uit Zeeland
in de winkel liggen? Dat is het
idee achter de Week van de
Smaak, die de Zeeuwse Milieufe
deratie (ZMF) vanaf 19 septem
ber organiseert.
Tijdens de Week van de Smaak
worden ambachtelijke streekpro
ducten, seizoensproducten en bio
logische voeding in het zonnetje
gezet. „Soms eten we voedsel dat
duizenden kilometers heef afge
legd voor het op ons bord ligt",
licht regionaal coördinator van de
Week van de Smaak Melissa Ernst