in Middelburg
uit 115
Beoordeling
li
fifeii HP
i
SUS
IyÉF
I®
Sfir
donderdag 9 september 2010
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgeleg enheden.
Prijs-Kwaliteit
Vriendelijk geprijsd, met culinaire uit
schieters: vraag naar wat op dat mo
ment aan te bevelen is. We betaalden
vijftig euro voor twee.
Entourage
Bruine kroeg, met retro-meubilair.
Bediening
Irritant als de bediening steeds de
keuken in gaat, maar hoe kunnen we
boos worden op zo'n aardige man?
Conclusie: Wisselende kwaliteit, met
wel altijd iets lekkers te drinken erbij.
Zeker een aanvulling op het - altijd
wat duurdere - aanbod in Middelburg.
mms
Drink je hier nou bier
bij je eten, of eet je
hier nou bij je bier?
Bij Belgiek in Middel
burg is de bierkaart met 65 ver
schillende soorten in ieder ge
val groter dan de menukaart. En
alles is hier inderdaad Belgisch:
het bier, de keuken en de eige-
De brasserie - eetcafé is misschien
een betere benaming - is sinds be
gin dit jaar open. Op deze nazo-
merse dinsdag is het stil in de
zaak. We krijgen desgevraagd uit
gebreid uitleg bij de kaart. Kraaien-
biefstuk? „Een stuk vlees dat de
vorm heeft van een kraaienpoot."
Blankenbergse vissoep? „Soep die
richting een bisque gaat, met een
kreeftenbasis." En iets wat heel lek
ker is? „Het konijn." De kaart
heeft een speciale sectie met bier
hapjes, voor acute honger tijdens
het drinken: hapjes met Ardeense'
ham, huisgemaakte filet american
en Belgische kazen. En - erg sym
pathiek - er staan bijzonder vrien
delijk geprijsde gerechten op: stu-
dentenspaggetti voor vijf euro bij
voorbeeld, of een halve kip met
brood voor zes euro.
Als we hebben besteld en 'patron
Willy' zelf de keuken induikt,
wordt het gezellig chaotisch. Men
sen die iets willen drinken, moe
ten de keuken in om hun bestel
ling door te geven. Hij is maar al
leen, legt Willy later uit. „En op
dinsdag is het altijd rustig. Ik zit
nog in de opstartfase. Er zijn we
ken voorbij gegaan dat ik helemaal
geen klanten voor het eten had op
dinsdag." Het gaat allemaal nét
goed, met de vier tafels die van
avond bezet zijn. En Willy com
penseert het gebrek aan aandacht
luchtigjes met zijn charme. „Doe
hem de groeten van ons", lachen
gasten die klaar zijn met eten en
vertrekken als hij net met ons
hoofdgerecht bezig is.
De Blankenbergse vissoep blijkt
rijk gevuld met verschillende soor
ten vis en mossels, maar ook wat
waterig. Er moet een flinke snuf
zout bij om de soep op smaak te
brengen. „Het is vissoep", is het af
gemeten oordeel van mijn tafelge-
note. De garnalenkroket op mijn
bord is juist perfect op smaak. De
roux binnenin smaakt geweldig
vissig, in plaats van vettig zoals zo
vaak elders; het korstje is goed en
er zitten genoeg garnalen in. De
kroket balanceert op wat losse
noordzeegarnalen, ernaast ligt een
plasje - overbodige - cocktailsaus.
De plakjes tomaat, staafjes wortel
foto's Lex de Meester
re, een fris blond bier, voor mij en
zwaardere en donkere Pater Dub
bel voor mijn tafelgenote. Zij eet
konijn, een flinke achterpoot van
het beest, gestoofd in Chimaybier.
En dat is uitzonderlijk goed ge
lukt: het vlees is heerlijk mals - ko
nijn wordt snel taai en droog- en
smakelijk. Mijn eigen hoofdge
recht - stoofvlees - smaakt naar
mijn idee wat te zuur: het vlees is
wel lekker zacht gegaard. Ik krijg
het vlees in een gietijzeren panne
tje, dat weer op een bord staat dat
gevuld is met salade, een buitenge-
woon grote klodder, mayonaise, en
weer dat trio van het voorgerecht:
wortelstaafjes, plakjes tomaat en
mais. We krijgen er een me-
ga-puntzak met frieten bij: niet
zelfgesneden, zo te zien, maar wel
van echte aardappel.
Belgiek blinkt niet uit in toetjes.
Er staat alleen ijs op de kaart: dat
slaan we over.
Brasserie Belgiek, Vlasmarkt 37,
4331 PD Middelburg. 06-12793276,
www.belgiek.nl Open van 16.00 tot
22.00 uur, op alle dagen, behalve op
zondagen buiten het toeristenseizoen.
Bij Belgiek is pinnen niet mogelijk.
Belgiek houdt elke eerste vrijdag van
de maand een bierproeverij: vier
bieren op het vat met eten erbij voor
€28,50. Het menu is elke maand
anders: in oktober staan donkere
bieren centraal, in november bier
gecombineerd met kaas en in
december gaat Belgiek met klanten op
brouwerijbezoek in België.
Reserveren voor de proeverijen is
noodzakelijk.
Stoofvlees in een gietijzeren pannetje.
Patron Willy Libeer van Brasserie Belgiek.
en de mais - met pijnboompitten
- die ik erbij krijg, zijn ook niet
noodzakelijk - dat zijn maiskorrels
wat mij betreft eigenlijk nooit.
Belgiek zit in het pand waar tot
een paar jaar geleden' een Ierse
pub zat. De zaak heeft jarenlang
leeg gestaan, de vorige uitbater is
veroordeeld voor een geruchtma
kende moord. Alles wat herinnert
aan het verleden is verdwenen:
aan de muur hangen nu mooie
emaillen borden van Belgische
biermerken, en een verzameling
blaasinstrumenten. We zitten op
meubilair met jaren-zeventigkwali
teiten: degelijk donker hout met le
ren zittingen die met klinknagels
zijn vast gezet.
We doen zoals het moet, bij hét
hoofdgerecht: het bier bestellen
dat er op de menukaart bij wordt
aanbevolen. Een Urthel Saisonnie-