in Middelburg uit 115 Beoordeling li fifeii HP i SUS IyÉF I® Sfir donderdag 9 september 2010 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgeleg enheden. Prijs-Kwaliteit Vriendelijk geprijsd, met culinaire uit schieters: vraag naar wat op dat mo ment aan te bevelen is. We betaalden vijftig euro voor twee. Entourage Bruine kroeg, met retro-meubilair. Bediening Irritant als de bediening steeds de keuken in gaat, maar hoe kunnen we boos worden op zo'n aardige man? Conclusie: Wisselende kwaliteit, met wel altijd iets lekkers te drinken erbij. Zeker een aanvulling op het - altijd wat duurdere - aanbod in Middelburg. mms Drink je hier nou bier bij je eten, of eet je hier nou bij je bier? Bij Belgiek in Middel burg is de bierkaart met 65 ver schillende soorten in ieder ge val groter dan de menukaart. En alles is hier inderdaad Belgisch: het bier, de keuken en de eige- De brasserie - eetcafé is misschien een betere benaming - is sinds be gin dit jaar open. Op deze nazo- merse dinsdag is het stil in de zaak. We krijgen desgevraagd uit gebreid uitleg bij de kaart. Kraaien- biefstuk? „Een stuk vlees dat de vorm heeft van een kraaienpoot." Blankenbergse vissoep? „Soep die richting een bisque gaat, met een kreeftenbasis." En iets wat heel lek ker is? „Het konijn." De kaart heeft een speciale sectie met bier hapjes, voor acute honger tijdens het drinken: hapjes met Ardeense' ham, huisgemaakte filet american en Belgische kazen. En - erg sym pathiek - er staan bijzonder vrien delijk geprijsde gerechten op: stu- dentenspaggetti voor vijf euro bij voorbeeld, of een halve kip met brood voor zes euro. Als we hebben besteld en 'patron Willy' zelf de keuken induikt, wordt het gezellig chaotisch. Men sen die iets willen drinken, moe ten de keuken in om hun bestel ling door te geven. Hij is maar al leen, legt Willy later uit. „En op dinsdag is het altijd rustig. Ik zit nog in de opstartfase. Er zijn we ken voorbij gegaan dat ik helemaal geen klanten voor het eten had op dinsdag." Het gaat allemaal nét goed, met de vier tafels die van avond bezet zijn. En Willy com penseert het gebrek aan aandacht luchtigjes met zijn charme. „Doe hem de groeten van ons", lachen gasten die klaar zijn met eten en vertrekken als hij net met ons hoofdgerecht bezig is. De Blankenbergse vissoep blijkt rijk gevuld met verschillende soor ten vis en mossels, maar ook wat waterig. Er moet een flinke snuf zout bij om de soep op smaak te brengen. „Het is vissoep", is het af gemeten oordeel van mijn tafelge- note. De garnalenkroket op mijn bord is juist perfect op smaak. De roux binnenin smaakt geweldig vissig, in plaats van vettig zoals zo vaak elders; het korstje is goed en er zitten genoeg garnalen in. De kroket balanceert op wat losse noordzeegarnalen, ernaast ligt een plasje - overbodige - cocktailsaus. De plakjes tomaat, staafjes wortel foto's Lex de Meester re, een fris blond bier, voor mij en zwaardere en donkere Pater Dub bel voor mijn tafelgenote. Zij eet konijn, een flinke achterpoot van het beest, gestoofd in Chimaybier. En dat is uitzonderlijk goed ge lukt: het vlees is heerlijk mals - ko nijn wordt snel taai en droog- en smakelijk. Mijn eigen hoofdge recht - stoofvlees - smaakt naar mijn idee wat te zuur: het vlees is wel lekker zacht gegaard. Ik krijg het vlees in een gietijzeren panne tje, dat weer op een bord staat dat gevuld is met salade, een buitenge- woon grote klodder, mayonaise, en weer dat trio van het voorgerecht: wortelstaafjes, plakjes tomaat en mais. We krijgen er een me- ga-puntzak met frieten bij: niet zelfgesneden, zo te zien, maar wel van echte aardappel. Belgiek blinkt niet uit in toetjes. Er staat alleen ijs op de kaart: dat slaan we over. Brasserie Belgiek, Vlasmarkt 37, 4331 PD Middelburg. 06-12793276, www.belgiek.nl Open van 16.00 tot 22.00 uur, op alle dagen, behalve op zondagen buiten het toeristenseizoen. Bij Belgiek is pinnen niet mogelijk. Belgiek houdt elke eerste vrijdag van de maand een bierproeverij: vier bieren op het vat met eten erbij voor €28,50. Het menu is elke maand anders: in oktober staan donkere bieren centraal, in november bier gecombineerd met kaas en in december gaat Belgiek met klanten op brouwerijbezoek in België. Reserveren voor de proeverijen is noodzakelijk. Stoofvlees in een gietijzeren pannetje. Patron Willy Libeer van Brasserie Belgiek. en de mais - met pijnboompitten - die ik erbij krijg, zijn ook niet noodzakelijk - dat zijn maiskorrels wat mij betreft eigenlijk nooit. Belgiek zit in het pand waar tot een paar jaar geleden' een Ierse pub zat. De zaak heeft jarenlang leeg gestaan, de vorige uitbater is veroordeeld voor een geruchtma kende moord. Alles wat herinnert aan het verleden is verdwenen: aan de muur hangen nu mooie emaillen borden van Belgische biermerken, en een verzameling blaasinstrumenten. We zitten op meubilair met jaren-zeventigkwali teiten: degelijk donker hout met le ren zittingen die met klinknagels zijn vast gezet. We doen zoals het moet, bij hét hoofdgerecht: het bier bestellen dat er op de menukaart bij wordt aanbevolen. Een Urthel Saisonnie-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 51