Goddelijke verwennerij Maak zelf paling in 't sroen 'Kazen draaien is zwaar werk. Tesen dat een belegen kaas bij ons de deur verlaat, hebben wij die meer dan honderd keer gedraaid.^ Een tocht langs Kempense Abdijproducten m De abdij van Postel blakert in de late, lage zon. Dit hoeveklooster werd in 1140 door Norbertijnen gesticht. Achter de witte poort en het imposante bronzen Christusbeeld ligt een andere wereld. Een wereld van rust die je praamt tot langzaam lopen en zachtjes praten. In de abdijwinkel, net buiten de witte poort, kan je lekkere én Sezonde Postelse producten ANTWERPSE KEMPEN 13 W WÊBte*. Broeder Danny, xaasmake Abdij ■/an ?osté; n de abdij maken ze kaas, crèmes en siropen. Het beroemde Postelbier wordt nog steeds naar oud recept, maar niet meer in de abdij gebrouwen. Dubbel en tripel zijn respectievelijk 7° en 8° sterk, een beetje moutig, een beetje zoet, donker of blond. En natuurlijk gaat het bier mooi met de kaas. Elke ochtend gaan de paters voor dag en dauw met melk en wei aan de slag. Oor spronkelijk werd er kaas gemaakt voor eigen gebruik, maar die tijd is al lang ver vlogen. Vroeger hadden de paters zelf koeien. Nu heeft de abdij de hoeve in erf pacht gegeven en betrekt ze de melk van twee Postelse boeren. Het blijft dus nog een echt streekproduct. In de abdij wordt er 600 kilogram per dag of 150 ton per jaar kaas gemaakt. De bleekgele bollen komen in verschillende gewichten en smaken: tuinkruiden en Provengaalse kruiden, rood- korst en fenegriek. De grootste wegen 14 kilogram. De kaasbollen blijven minstens 6 weken in de abdij op rekken drogen, maar de hele oude brokkelkaas blijft er vier jaar. der Dannv, Abdij i Poste Maar de abdij van Postel is meer dan bier en kaas. Ze weten er ook het één en ander van geneeskrachtige kruiden. In het labo van de abdij bereiden de paters tincturen en siropen, voedingssupplementen en crèmes. Gingko Biloba geeft je geheugen een steuntje, valeriaan helpt je in slaap te vallen en mariadistel zuivert je lever. In de abdijwinkel, net buiten de witte poort, kan je lekkere én gezonde Postelse producten kopen. Kaas en bier, maar ook siropen, speculaas en grote broden naar oud recept door de broeders gebakken. Praktisch De abdijwinkel is open van maandag tot vrij dag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. Op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Van september tot juni gesloten op woensdag. Surf naarwww.toerismevlaanderen.nl Paling in 't groen is nog altijd een klas sieker in het nabijgelegen Schelde- land. Dat is de streek waar tot op de dag van vandaag de rivierpaling een hoofdrol speelt in het dagelijkse leven. Daar werd de rivierpaling gevangen en verwerkt. Paling in 't groen is een van de meest beken de streekgerechten in Vlaanderen. Dit gerecht staat er dan ook op menig menukaart, vooral in Scheldeland. Het geheim ervan ontsluieren is echter moeilijk, want elke kok heeft zo wel zijn eigen recept... Ingrediënten 1 kg verse paling (schoongemaakt en zon der vel), 100 g sjalotjes (in stukjes gesne den), 1 knoflookteentje (geperst), 0,5 I bier (liefst witbier), 150 g spinazie, kervel, zurkel, citroenmelisse, 150 g dragon, mar jolein, pimpernel, basilicum, munt, bonen kruid, peterselie, salie, 1 kruidenbosje, 1 citroen, 1 eetlepel maïzena, 2 eierdooiers, 1 dl room, 50 g boter, peper van de molen, zeezout Bereiding Dompel de paling in heet water zodat de vinnen rechtop komen te staan. Verwijder die met een scherp mesje. Snij de paling in mootjes van 5 centimeter. Hak de kruiden fijn. Doe de sjalotsnippers met de boter en de look in een pot en laat lichtjes bakken zonder te kleuren. Voeg palingmootjes en bier toe en laat een vijftal minuten onder ge sloten deksel stoven. Voeg de kruiden toe. Plaats opnieuw het deksel op de pot en laat 10 minuten zachtjes koken. Controleer of de paling gaar is en bind de saus met eier dooiers, room en zetmeel. Breng verder op smaak met citroensap. Serveer warm, lauw of koud.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 53