Goddelijke verwennerij
Maak zelf paling in 't sroen
'Kazen draaien is zwaar werk.
Tesen dat een belegen kaas
bij ons de deur verlaat,
hebben wij die meer dan
honderd keer gedraaid.^
Een tocht langs Kempense Abdijproducten
m
De abdij van Postel blakert in de late, lage zon. Dit hoeveklooster werd in 1140
door Norbertijnen gesticht. Achter de witte poort en het imposante bronzen
Christusbeeld ligt een andere wereld. Een wereld van rust die je praamt tot
langzaam lopen en zachtjes praten.
In de abdijwinkel, net buiten
de witte poort, kan je lekkere én
Sezonde Postelse producten
ANTWERPSE KEMPEN 13
W
WÊBte*.
Broeder Danny, xaasmake Abdij ■/an ?osté;
n de abdij maken ze kaas, crèmes
en siropen. Het beroemde Postelbier
wordt nog steeds naar oud recept,
maar niet meer in de abdij gebrouwen.
Dubbel en tripel zijn respectievelijk 7° en
8° sterk, een beetje moutig, een beetje
zoet, donker of blond. En natuurlijk gaat
het bier mooi met de kaas.
Elke ochtend gaan de paters voor dag en
dauw met melk en wei aan de slag. Oor
spronkelijk werd er kaas gemaakt voor
eigen gebruik, maar die tijd is al lang ver
vlogen. Vroeger hadden de paters zelf
koeien. Nu heeft de abdij de hoeve in erf
pacht gegeven en betrekt ze de melk van
twee Postelse boeren. Het blijft dus nog
een echt streekproduct. In de abdij wordt
er 600 kilogram per dag of 150 ton per jaar
kaas gemaakt. De bleekgele bollen komen
in verschillende gewichten en smaken:
tuinkruiden en Provengaalse kruiden, rood-
korst en fenegriek. De grootste wegen 14
kilogram. De kaasbollen blijven minstens 6
weken in de abdij op rekken drogen, maar
de hele oude brokkelkaas blijft er vier jaar.
der Dannv,
Abdij
i Poste
Maar de abdij van Postel is meer dan bier
en kaas. Ze weten er ook het één en ander
van geneeskrachtige kruiden. In het labo
van de abdij bereiden de paters tincturen
en siropen, voedingssupplementen en
crèmes. Gingko Biloba geeft je geheugen
een steuntje, valeriaan helpt je in slaap te
vallen en mariadistel zuivert je lever.
In de abdijwinkel, net buiten de witte
poort, kan je lekkere én gezonde Postelse
producten kopen. Kaas en bier, maar ook
siropen, speculaas en grote broden naar
oud recept door de broeders gebakken.
Praktisch
De abdijwinkel is open van maandag tot vrij
dag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.
Op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Van
september tot juni gesloten op woensdag.
Surf naarwww.toerismevlaanderen.nl
Paling in 't groen is nog altijd een klas
sieker in het nabijgelegen Schelde-
land. Dat is de streek waar tot op de
dag van vandaag de rivierpaling een
hoofdrol speelt in het dagelijkse leven. Daar
werd de rivierpaling gevangen en verwerkt.
Paling in 't groen is een van de meest beken
de streekgerechten in Vlaanderen. Dit gerecht
staat er dan ook op menig menukaart, vooral
in Scheldeland. Het geheim ervan ontsluieren
is echter moeilijk, want elke kok heeft zo wel
zijn eigen recept...
Ingrediënten
1 kg verse paling (schoongemaakt en zon
der vel), 100 g sjalotjes (in stukjes gesne
den), 1 knoflookteentje (geperst), 0,5 I
bier (liefst witbier), 150 g spinazie, kervel,
zurkel, citroenmelisse, 150 g dragon, mar
jolein, pimpernel, basilicum, munt, bonen
kruid, peterselie, salie, 1 kruidenbosje, 1
citroen, 1 eetlepel maïzena, 2 eierdooiers,
1 dl room, 50 g boter, peper van de molen,
zeezout
Bereiding
Dompel de paling in heet water zodat de
vinnen rechtop komen te staan. Verwijder
die met een scherp mesje. Snij de paling in
mootjes van 5 centimeter. Hak de kruiden
fijn. Doe de sjalotsnippers met de boter en
de look in een pot en laat lichtjes bakken
zonder te kleuren. Voeg palingmootjes en
bier toe en laat een vijftal minuten onder ge
sloten deksel stoven. Voeg de kruiden toe.
Plaats opnieuw het deksel op de pot en laat
10 minuten zachtjes koken. Controleer of
de paling gaar is en bind de saus met eier
dooiers, room en zetmeel. Breng verder op
smaak met citroensap. Serveer warm, lauw
of koud.