Geuze is de champagne onder de bieren. Het is een bier dat moet
rijpen, net zoals een wijn. Geuze is geschapen voor fijnproevers.
Van zuur tot zoet, van lichtamber tot dieprood: met hun subtiele
smaken en bonte kleuren hebben ze een trouwe 'fanclub' veroverd.
Vroeger werd er soms een
stukje suiker aan het glas
toegevoegd dat dan werd
kapot 'gestoempt' met de
lambikstoemper om de geuze
te verzoeten.
Fier op Bier
De kracht
van de Brabander
n Vlaams-Brabant zijn ze enorm fier op
hun bier. Het is de provincie met de
meeste brouwerijen van Vlaanderen. In
de tien geuzebrouwerijen die de streek
rijk is, maken ze geuze van het bekende
Vlaamse bier lambik. Dit bier kan alleen in het
Pajottenland en de Zennevallei worden
gebrouwen, omdat enkel daar specifieke
micro-organismen in de lucht hangen die
het bier zijn bijzondere smaak geven of zoals
John Hanssens het verwoordt: "Geuze is 20
procent mensenwerk en 80 procent natuur.
Dat is magisch."
De verschillende soorten lambik moeten
jarenlang rijpen in eiken vaten en worden
daarna gemengd tot de juiste smaak wordt
verkregen. Deze 'versneden' lambik wordt
dan op flessen getrokken en er ontstaat, net
als bij champagne, een tweede gisting in de
fles. Daarbij worden stevige champagne
flessen gebruikt, want bij dat gisten komt
heel wat druk op de fles te staan. Sommige
vaten zijn al gebruiksklaar na één zomer
seizoen, andere vaten rijpen tot drie jaar lang.
Zo duurt het minstens drie jaar om een fles
'oude geuze' te maken, dat is ongeveer 50
keer langer dan het maken van een fles
trappist. Toch wel een klein meesterwerkje
dus...
Geuze moet je leren drinken. Het bier heeft
geen gemakkelijke smaak. Vooral voor een
oude geuze moet je veel geduld oefenen.
Een goede geuze is zuur, terwijl alles om ons
heen zoeter wordt. Vroeger werd er soms
een stukje suiker aan het glas toegevoegd
dat dan werd kapot 'gestoempt' met de
lambikstoemper om de geuze te verzoeten.
Karei Goddeau, seuzesteker
Curieuzegeuze
De naam geuze zou een afkorting zijn van
geuzelambic dat een vervorming zou zijn
van 'Iambic gazeuse' of 'bruisende lambik'.
Na de wereldtentoonstelling in Brussel in
1897 werd de geuze een enorm populair bier
en werd het als het ware de vervanger van
champagne bij mensen die zich geen cham
pagne konden veroorloven.
In een geuzestekerij zijn veel spinnenweb
ben te vinden. Dit heeft niets te maken met
een gebrek aan hygiëne in de stekerij, maar
met het nuttige werk dat de spinnen verrich
ten. Op de geur van gistend bier komen veel
fruitvliegjes af en de spinnen houden deze
plaag met hun webben onder controle. Een
geuzesteker zal dan ook in zijn magazijnen
nooit een spin doodtrappen.
Leven in de brouwerij
Reeds eeuwenlang worden Vlamingen ge
associeerd met stevige drinkers. Tijdens het
Ancien Regime was er in Cadiz in Spanje
een straat met de betekenisvolle naam
'Flamencos Borrachas'. In Portugal kende
men de uitdrukking "bebado como un fla-
mengo a meia noite" (zo zat als een Vlaming
te middernacht). Dit gezegde sloeg niet zo
zeer op een buitensporig drankverbruik,
maar wel op het luidruchtige gedrag van de
dronken persoon. Het is dan ook normaal
dat bier in Vlaanderen altijd al een belangrijke
rol heeft gespeeld.
België is een bierland. De meeste bierlanden
zijn pilslanden, maar dat is in België veel
minder. Ondanks de komst van de moderne
brouwtechnieken, hielden de Belgen koppig
vast aan de oude brouwwijzen, wellicht uit
geldgebrek. Wat er ook van zij, nu worden (n
België meer biersoorten gebrouwen dan in
welk ander land dan ook.
In 1900 telde België maar liefst 3.223 brou
werijen. Daarvan zijn er nu nog zo'n hon
derdtal over, waarvan een derde in Vlaams-
Brabant gelegen zijn. In geen enkele pro
vincie zijn er nog zoveel brouwerijen als in
Vlaams-Brabant en de Groene Gordel spant
de kroon. Niet enkel de lambik en de geuze
van het Pajottenland zijn wereldberoemd,
ook in het Dijleland en de Brabantse Kouters
wordt nog volop bier gebrouwen.
Surf naar www.toerismevlaanderen.nl
De gids 'Fier op Bier' leidt je langs de
28 belangrijkste brouwerijen die de
provincie Vlaams-Brabant rijk is. Naast
informatie over de brouwerijen geeft
het je ook toeristische trekpleisters in
de buurt, gezellige horeca-adresjes
en andere leuke tips. De gids wordt
uitgegeven doorToerisme Vlaams-
Brabant.
Krachtige benen, zware hals, lange
manen, robuust en sterk. Het Belgisch
trekpaard - ook wel de Brabander
genoemd - trok tot midden vorige
eeuw door het Pajottenland. In
Vlaams-Brabant is hij al eeuwen thuis.
Het Brabants trekpaard draagt een
rijke geschiedenis met zich mee.
Ook Brouwerij Palm liet zich charme
ren door de kracht van de Brabander.
In 1980 verscheen het Brabants
trekpaard als logo op het Palm-etiket
om te verduidelijken dat het bier een
Brabantse herkomst heeft. Bovendien
heeft de brouwerij ook een eigen
stoeterij die je kan bezoeken.
Surf naar www.toerismevlaanderen.nl