Geuze is de champagne onder de bieren. Het is een bier dat moet rijpen, net zoals een wijn. Geuze is geschapen voor fijnproevers. Van zuur tot zoet, van lichtamber tot dieprood: met hun subtiele smaken en bonte kleuren hebben ze een trouwe 'fanclub' veroverd. Vroeger werd er soms een stukje suiker aan het glas toegevoegd dat dan werd kapot 'gestoempt' met de lambikstoemper om de geuze te verzoeten. Fier op Bier De kracht van de Brabander n Vlaams-Brabant zijn ze enorm fier op hun bier. Het is de provincie met de meeste brouwerijen van Vlaanderen. In de tien geuzebrouwerijen die de streek rijk is, maken ze geuze van het bekende Vlaamse bier lambik. Dit bier kan alleen in het Pajottenland en de Zennevallei worden gebrouwen, omdat enkel daar specifieke micro-organismen in de lucht hangen die het bier zijn bijzondere smaak geven of zoals John Hanssens het verwoordt: "Geuze is 20 procent mensenwerk en 80 procent natuur. Dat is magisch." De verschillende soorten lambik moeten jarenlang rijpen in eiken vaten en worden daarna gemengd tot de juiste smaak wordt verkregen. Deze 'versneden' lambik wordt dan op flessen getrokken en er ontstaat, net als bij champagne, een tweede gisting in de fles. Daarbij worden stevige champagne flessen gebruikt, want bij dat gisten komt heel wat druk op de fles te staan. Sommige vaten zijn al gebruiksklaar na één zomer seizoen, andere vaten rijpen tot drie jaar lang. Zo duurt het minstens drie jaar om een fles 'oude geuze' te maken, dat is ongeveer 50 keer langer dan het maken van een fles trappist. Toch wel een klein meesterwerkje dus... Geuze moet je leren drinken. Het bier heeft geen gemakkelijke smaak. Vooral voor een oude geuze moet je veel geduld oefenen. Een goede geuze is zuur, terwijl alles om ons heen zoeter wordt. Vroeger werd er soms een stukje suiker aan het glas toegevoegd dat dan werd kapot 'gestoempt' met de lambikstoemper om de geuze te verzoeten. Karei Goddeau, seuzesteker Curieuzegeuze De naam geuze zou een afkorting zijn van geuzelambic dat een vervorming zou zijn van 'Iambic gazeuse' of 'bruisende lambik'. Na de wereldtentoonstelling in Brussel in 1897 werd de geuze een enorm populair bier en werd het als het ware de vervanger van champagne bij mensen die zich geen cham pagne konden veroorloven. In een geuzestekerij zijn veel spinnenweb ben te vinden. Dit heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne in de stekerij, maar met het nuttige werk dat de spinnen verrich ten. Op de geur van gistend bier komen veel fruitvliegjes af en de spinnen houden deze plaag met hun webben onder controle. Een geuzesteker zal dan ook in zijn magazijnen nooit een spin doodtrappen. Leven in de brouwerij Reeds eeuwenlang worden Vlamingen ge associeerd met stevige drinkers. Tijdens het Ancien Regime was er in Cadiz in Spanje een straat met de betekenisvolle naam 'Flamencos Borrachas'. In Portugal kende men de uitdrukking "bebado como un fla- mengo a meia noite" (zo zat als een Vlaming te middernacht). Dit gezegde sloeg niet zo zeer op een buitensporig drankverbruik, maar wel op het luidruchtige gedrag van de dronken persoon. Het is dan ook normaal dat bier in Vlaanderen altijd al een belangrijke rol heeft gespeeld. België is een bierland. De meeste bierlanden zijn pilslanden, maar dat is in België veel minder. Ondanks de komst van de moderne brouwtechnieken, hielden de Belgen koppig vast aan de oude brouwwijzen, wellicht uit geldgebrek. Wat er ook van zij, nu worden (n België meer biersoorten gebrouwen dan in welk ander land dan ook. In 1900 telde België maar liefst 3.223 brou werijen. Daarvan zijn er nu nog zo'n hon derdtal over, waarvan een derde in Vlaams- Brabant gelegen zijn. In geen enkele pro vincie zijn er nog zoveel brouwerijen als in Vlaams-Brabant en de Groene Gordel spant de kroon. Niet enkel de lambik en de geuze van het Pajottenland zijn wereldberoemd, ook in het Dijleland en de Brabantse Kouters wordt nog volop bier gebrouwen. Surf naar www.toerismevlaanderen.nl De gids 'Fier op Bier' leidt je langs de 28 belangrijkste brouwerijen die de provincie Vlaams-Brabant rijk is. Naast informatie over de brouwerijen geeft het je ook toeristische trekpleisters in de buurt, gezellige horeca-adresjes en andere leuke tips. De gids wordt uitgegeven doorToerisme Vlaams- Brabant. Krachtige benen, zware hals, lange manen, robuust en sterk. Het Belgisch trekpaard - ook wel de Brabander genoemd - trok tot midden vorige eeuw door het Pajottenland. In Vlaams-Brabant is hij al eeuwen thuis. Het Brabants trekpaard draagt een rijke geschiedenis met zich mee. Ook Brouwerij Palm liet zich charme ren door de kracht van de Brabander. In 1980 verscheen het Brabants trekpaard als logo op het Palm-etiket om te verduidelijken dat het bier een Brabantse herkomst heeft. Bovendien heeft de brouwerij ook een eigen stoeterij die je kan bezoeken. Surf naar www.toerismevlaanderen.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 52