Doen! Haspengouw is momenteel nog één van de verborgen schatten van Vlaanderen. Maar deze schitterende parel is klaar om ontdekt te worden. Haspengouw is er 'rijp' voor! Haspengouw is de Belgische Betuwe.lieflijke heuveltjes v fruitbomen. Eerste C-mine moment Logeren in Black Haspengouwse Oogstfeesten Haspengouw, de fruitschuur van Vlaanderen De seizoenen spelen een belangrijke rol in Haspengouw, de Betuwe van België. In de lente dompelen ontelbare bloesems de regio in een zacht witroze. Maar ook in- de herfst is de streek een streling voor de zintuigen. Sappige appels en peren wach ten er geduldig om geplukt te worden en kleuren het herfstlandschap rood, bruin en goud. "Haspengouw is de fruitschuur van Vlaanderen" vertelt Simon, Haspengouwer in hart en nieren. "Er zijn trouwens niet al leen appels en peren, maar ook kersen en aardbeien. Nergens anders proef |e zo vol op van het najaar." Het golvende Haspengouwse landschap kan je het meest intens ervaren tijdens een wandeling langs de holle wegjes, fruitgaarden, kastelen en kapelletjes, over knuppelpaden en draaihekjes. En tijdens de fruitoogst valt er in Haspengouw altijd net dat beetje extra te beleven. Langs de stra ten staan ontelbare fruitkraampjes, waar de Haspengouwers het versgeplukte fruit aanbieden. Maar Haspengouw is meer dan alleen een hele mooie fruitstreek. Het is ook een beet je de Loire-streek van de Benelux. Meer dan tientallen kastelen sieren het glooiende landschap. Zij zijn de stille getuigen van de Haspengouwse glorietijd. En met Tongeren heeft het bovendien de oudste stad van België op zijn grondgebied (vandaar dat ze er het Gallo-Romeins museum hebben). Tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude Romeinse heirbaan, in het plaatsje Genoels-Elderen (gemeente Riemst), ligt het enige wijnkasteel van België en Neder land. En dat is niet toevallig, de Romeinen hadden al wijngaarden in deze streek. Maar hoe komt het dat ze daar zo'n goede wijn kunnen maken? "We hebben een ideaal kli maat voor wijnbouw',' legt Jaap van Rennes uit. "Door de opwarming van de aarde heb ben we hier nu het klimaat dat ze 100 jaar geleden hadden in de Bourgogne." En van al dat lekkere fruit wordt natuurlijk ook stroop gemaakt. Een eeuw geleden waren er zo'n 100 stroopstokerijen in de fruitstreek. "Stroop was vroeger een ma nier om ook tijdens de wintermaanden fruit in huis te hebben',' vertelt moeder Eugenie (86), mater familias van de stroopstokerfa- milie in Vrolingen. "In de herfst brachten de boeren een hoeveelheid appelen en peren naar de stokerij, waarvan dan tijdens de wintermaanden stroop werd gemaakt." Heel wat ambachtelijke stroopstokerijen zijn inmiddels verdwenen, behalve die in Vrolingen en Borgloon. Sylvain Sleypen, gedeputeerde van Toerisme De afgelopen jaren heeft Limburg trouwens hard geïnvesteerd om de toeristische troe ven van de vruchtbare streek uit te bouwen. "Haspengouw is momenteel nog een van de verborgen schatten van Vlaanderen',' zegt Sylvain Sleypen, gedeputëerde van Toerisme. "Maar deze schitterende parel is klaar om ontdekt te worden. Haspengouw is er 'rijp' voor!" Harm Edens, programmamaker en preser Kolen, het zwarte goud van Limburg Zwarte kolen en kleurrijke markten, indus trieel patrimonium en diepgeworteld mijn- verleden, bruisende smeltkroes van culturen en rustgevende natuur,... Door de migratie van gastarbeiders kreeg de Limburgse mijnstreek een uitgesproken multicultu reel karakter. Het resultaat vandaag is een rijke smeltkroes aan zuiderse eethuisjes en winkels en gebedshuizen van religies uit alle windstreken. "We proberen onze Italiaans BELGISCH LIMBURG 5 roots te houden" legt Felice uit. "Maar we zijn wel in Limburg opgegroeid. De band tussen Italianen en de andere Limburgers is sterk. Wij zijn allemaal kinderen van mijn werkers." De oude mijnterrils zijn de getuigen van een rijke ondergrondse geschiedenis. Rond Genk en Beringen is bijna honderd jaar lang het 'zwarte goud' opgedolven. En al is er geen bedrijvigheid meer in de steenkool mijnen, toch kan je in de regio heel wat beleven. De mijnstreek staat nu vooral be kend om zijn multiculturele keuken: pasta, couscous, souvlaki, meze,... je kan het er allemaal vinden. Daarnaast ontstonden er ook typische 'fusion' gerechtjes. In Tongeren, de oudste stad van België, vindt elk weekend de grootste antiekmarkt van de Benelux plaats De voormalige mijnsite van Winterslag werd omgedoopt tot C-mine. C-mine focust zich op creativiteit en creatie. Momenteel wordt er de laatste hand gelegd aan de site. De officiële opening is voorzien voor september 2010. Een must voor iedereen geïnteresseerd in design en innovatie. Surf naar www.c-mine.be In het designhotel Carbon, in het cen trum van Genk, staat de mijngeschie- denis centraal. Zelfs de naam verwijst naar een grondstof van steenkool. Veel gebruikte materialen zijn dan ook ruw en onbewerkt. Surf naar www.carbonhotei.be In het glooiende landschap van Haspen gouw ontdek je vele duizenden fruitbo men die jaarlijks miljoenen appels, pe ren, kersen,. voortbrengen. En al dat lekkers wordt in het najaar geoogst. De fruitboeren plukken dan de vruchten van een jaar hard labeur. In september kan je mee komen genieten en proeven tijdens de oogstfeesten. De veilingen van Borgloon en Sint- Truiden openen dan gratis hun deuren Ook de fruitbednjven gunnen je een blik achter de schermen tijdens exclusieve en smakelijke rondleidingen. Elke dag in september valt er iets te beleven in Haspengouw. Voor alle activiteiten kijk op: www.toerismelimburg.be/oogst

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 45