Doen!
Haspengouw is momenteel nog
één van de verborgen schatten
van Vlaanderen. Maar deze
schitterende parel is klaar om
ontdekt te worden. Haspengouw
is er 'rijp' voor!
Haspengouw is de Belgische
Betuwe.lieflijke heuveltjes v
fruitbomen.
Eerste C-mine moment
Logeren in Black
Haspengouwse
Oogstfeesten
Haspengouw,
de fruitschuur van Vlaanderen
De seizoenen spelen een belangrijke rol
in Haspengouw, de Betuwe van België. In
de lente dompelen ontelbare bloesems
de regio in een zacht witroze. Maar ook in-
de herfst is de streek een streling voor de
zintuigen. Sappige appels en peren wach
ten er geduldig om geplukt te worden en
kleuren het herfstlandschap rood, bruin en
goud. "Haspengouw is de fruitschuur van
Vlaanderen" vertelt Simon, Haspengouwer
in hart en nieren. "Er zijn trouwens niet al
leen appels en peren, maar ook kersen en
aardbeien. Nergens anders proef |e zo vol
op van het najaar."
Het golvende Haspengouwse landschap
kan je het meest intens ervaren tijdens
een wandeling langs de holle wegjes,
fruitgaarden, kastelen en kapelletjes, over
knuppelpaden en draaihekjes. En tijdens de
fruitoogst valt er in Haspengouw altijd net
dat beetje extra te beleven. Langs de stra
ten staan ontelbare fruitkraampjes, waar
de Haspengouwers het versgeplukte fruit
aanbieden.
Maar Haspengouw is meer dan alleen een
hele mooie fruitstreek. Het is ook een beet
je de Loire-streek van de Benelux. Meer
dan tientallen kastelen sieren het glooiende
landschap. Zij zijn de stille getuigen van de
Haspengouwse glorietijd. En met Tongeren
heeft het bovendien de oudste stad van
België op zijn grondgebied (vandaar dat ze
er het Gallo-Romeins museum hebben).
Tussen Tongeren en Maastricht, langs de
oude Romeinse heirbaan, in het plaatsje
Genoels-Elderen (gemeente Riemst), ligt
het enige wijnkasteel van België en Neder
land. En dat is niet toevallig, de Romeinen
hadden al wijngaarden in deze streek. Maar
hoe komt het dat ze daar zo'n goede wijn
kunnen maken? "We hebben een ideaal kli
maat voor wijnbouw',' legt Jaap van Rennes
uit. "Door de opwarming van de aarde heb
ben we hier nu het klimaat dat ze 100 jaar
geleden hadden in de Bourgogne."
En van al dat lekkere fruit wordt natuurlijk
ook stroop gemaakt. Een eeuw geleden
waren er zo'n 100 stroopstokerijen in de
fruitstreek. "Stroop was vroeger een ma
nier om ook tijdens de wintermaanden fruit
in huis te hebben',' vertelt moeder Eugenie
(86), mater familias van de stroopstokerfa-
milie in Vrolingen. "In de herfst brachten
de boeren een hoeveelheid appelen en
peren naar de stokerij, waarvan dan tijdens
de wintermaanden stroop werd gemaakt."
Heel wat ambachtelijke stroopstokerijen
zijn inmiddels verdwenen, behalve die in
Vrolingen en Borgloon.
Sylvain Sleypen, gedeputeerde van Toerisme
De afgelopen jaren heeft Limburg trouwens
hard geïnvesteerd om de toeristische troe
ven van de vruchtbare streek uit te bouwen.
"Haspengouw is momenteel nog een van
de verborgen schatten van Vlaanderen','
zegt Sylvain Sleypen, gedeputëerde van
Toerisme. "Maar deze schitterende parel is
klaar om ontdekt te worden. Haspengouw
is er 'rijp' voor!"
Harm Edens, programmamaker en preser
Kolen,
het zwarte goud van Limburg
Zwarte kolen en kleurrijke markten, indus
trieel patrimonium en diepgeworteld mijn-
verleden, bruisende smeltkroes van culturen
en rustgevende natuur,... Door de migratie
van gastarbeiders kreeg de Limburgse
mijnstreek een uitgesproken multicultu
reel karakter. Het resultaat vandaag is een
rijke smeltkroes aan zuiderse eethuisjes en
winkels en gebedshuizen van religies uit alle
windstreken. "We proberen onze Italiaans
BELGISCH LIMBURG 5
roots te houden" legt Felice uit. "Maar we
zijn wel in Limburg opgegroeid. De band
tussen Italianen en de andere Limburgers
is sterk. Wij zijn allemaal kinderen van mijn
werkers."
De oude mijnterrils zijn de getuigen van
een rijke ondergrondse geschiedenis. Rond
Genk en Beringen is bijna honderd jaar lang
het 'zwarte goud' opgedolven. En al is er
geen bedrijvigheid meer in de steenkool
mijnen, toch kan je in de regio heel wat
beleven. De mijnstreek staat nu vooral be
kend om zijn multiculturele keuken: pasta,
couscous, souvlaki, meze,... je kan het er
allemaal vinden. Daarnaast ontstonden er
ook typische 'fusion' gerechtjes.
In Tongeren, de oudste stad van
België, vindt elk weekend de grootste
antiekmarkt van de Benelux plaats
De voormalige mijnsite van Winterslag
werd omgedoopt tot C-mine. C-mine
focust zich op creativiteit en creatie.
Momenteel wordt er de laatste hand
gelegd aan de site. De officiële opening
is voorzien voor september 2010. Een
must voor iedereen geïnteresseerd in
design en innovatie.
Surf naar www.c-mine.be
In het designhotel Carbon, in het cen
trum van Genk, staat de mijngeschie-
denis centraal. Zelfs de naam verwijst
naar een grondstof van steenkool. Veel
gebruikte materialen zijn dan ook ruw
en onbewerkt.
Surf naar www.carbonhotei.be
In het glooiende landschap van Haspen
gouw ontdek je vele duizenden fruitbo
men die jaarlijks miljoenen appels, pe
ren, kersen,. voortbrengen. En al dat
lekkers wordt in het najaar geoogst. De
fruitboeren plukken dan de vruchten van
een jaar hard labeur. In september kan je
mee komen genieten en proeven tijdens
de oogstfeesten.
De veilingen van Borgloon en Sint-
Truiden openen dan gratis hun deuren
Ook de fruitbednjven gunnen je een blik
achter de schermen tijdens exclusieve
en smakelijke rondleidingen. Elke dag
in september valt er iets te beleven in
Haspengouw.
Voor alle activiteiten kijk op:
www.toerismelimburg.be/oogst