limonade 2 Biffiojkck rozen, kweken, U' De wieg van rozenkwekerij De Bierkreek stond in een café aan de zuidkant van de grens. Daar spraken vier vrienden genoeglijk met elkaar: Eric de Mil- liano, zijn vrouw Geertje van der Krogt, Marianne Lundahl en Hans van Hage. Marianne, die voor haar werk veel achter de pc zat sprak: „Ik zou wel eens iets met groen willen doen." „Nou, wat let je", zei Eric de Milliano. „Bij ons mag je zo beginnen". j*VC dinsdag 31 augustus 2010 Eric en Geertje bewonen E boerderij De Bierkreek aan Willemsweg, even ten noorden van IJzendijke. Rond deze hoeve (50 hec tare) ontstond een rozen kwekerij van vijf hectare. Geertje: „Kwekerijen zijn er volop, dus we moesten met iets nieuws komen. Dat deden we ook. De kwekerij is biologisch en onderscheidt zich door de rijk dom aan soorten (bijna 1700 varianten)." Van over de hele wereld komen hier rozen naar toe, door toedoen van Hans van Hage, vroeger boswachter. „Hij had er verstand van, want hij komt uit het noorden van Limburg, waar veel rozen worden gekweekt." Wie denkt bij De Bierkreek velden aan te treffen met bloeiende rozen die bestemd zijn voor de bloemisterij komt bedrogen uit. Een groot veld staat vol planten. Die worden in het najaar geoogst. Het gaat puur om de onderkant. Geertje: „we handelen eigenlijk in wortelstokken." Die vinden hun weg over de gehele wereld, want De Bierkreek heeft een grote naam. Dat vertaalt zich in prestigieuze prijzen. De winkel hangt er vol mee. Daar zijn trouwens onverwachte producten te koop, zoals rozenlimonade ('van eigen blaadjes'). De wortels die overblijven worden opgepot. Duizenden potten rozen staan klaar voor de verkoop. Klanten krijgen desgewenst een op eigen tuin toegesneden bemestingspakket ('mest op maat'). De Bierkreek en een bedrijfbij Frankfurt zijn de enige rozenkwekerijen ter wereld die werken op biologische basis. Alles ademt bij IJzendijke duurzaamheid. Zo wordt per hectare 150 kg biomest gebruikt. Daarmee zit men nog ruim onder de bovengrens van 170 kg voor biobedrijven. Zodoende wordt het milieu zo min mogelijk belast, maar het biedt nog meer voordelen. Geertje: „De struiken moeten dan meer moeite doen om voedings stoffen op te nemen. Daardoor is de wortel ook sterker." De Bierkreek beschikt ook over een slim bewateringssysteem en werkt met natuurlijke bestrijdingsmiddelen (algen). Het bedrijf is natuurlijk ingebed in het landschap door de aanplant van knotbomen, hagen en waterpoelen. Verder wordt gekweekt op de koude grond. Geertje: „We enten op wilde on derstammen. Bij ons is dat de hondsroos. Die is goed bestand tegen ons klimaat, dus kassen hebben we niet nodig." Door al deze inspan ningen won het bedrijf in 2006 de innovatie prijs Het Ei van Columbus van het ministerie van Vrom. Door de kwekerij meandert de kreek, waaraan het bedrijf zijn naam ontleent. De hoeve is rond 1600 ontstaan als militaire voorpost, toen Geertje van der Krogt aan het werk. foto's Lex de Meester

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 38