limonade
2
Biffiojkck
rozen, kweken,
U'
De wieg van rozenkwekerij De Bierkreek stond in
een café aan de zuidkant van de grens. Daar spraken
vier vrienden genoeglijk met elkaar: Eric de Mil-
liano, zijn vrouw Geertje van der Krogt, Marianne
Lundahl en Hans van Hage. Marianne, die voor haar
werk veel achter de pc zat sprak: „Ik zou wel eens
iets met groen willen doen." „Nou, wat let je", zei
Eric de Milliano. „Bij ons mag je zo beginnen".
j*VC
dinsdag 31 augustus 2010
Eric en Geertje bewonen
E boerderij De Bierkreek
aan Willemsweg, even ten
noorden van IJzendijke.
Rond deze hoeve (50 hec
tare) ontstond een rozen
kwekerij van vijf hectare. Geertje: „Kwekerijen
zijn er volop, dus we moesten met iets nieuws
komen. Dat deden we ook. De kwekerij is
biologisch en onderscheidt zich door de rijk
dom aan soorten (bijna 1700 varianten)." Van
over de hele wereld komen hier rozen naar
toe, door toedoen van Hans van Hage, vroeger
boswachter. „Hij had er verstand van, want hij
komt uit het noorden van Limburg, waar veel
rozen worden gekweekt."
Wie denkt bij De Bierkreek velden aan te
treffen met bloeiende rozen die bestemd
zijn voor de bloemisterij komt bedrogen uit.
Een groot veld staat vol planten. Die worden
in het najaar geoogst. Het gaat puur om de
onderkant. Geertje: „we handelen eigenlijk in
wortelstokken." Die vinden hun weg over de
gehele wereld, want De Bierkreek heeft een
grote naam. Dat vertaalt zich in prestigieuze
prijzen. De winkel hangt er vol mee. Daar zijn
trouwens onverwachte producten te koop,
zoals rozenlimonade ('van eigen blaadjes').
De wortels die overblijven worden opgepot.
Duizenden potten rozen staan klaar voor de
verkoop. Klanten krijgen desgewenst een op
eigen tuin toegesneden bemestingspakket
('mest op maat').
De Bierkreek en een bedrijfbij Frankfurt
zijn de enige rozenkwekerijen ter wereld die
werken op biologische basis. Alles ademt
bij IJzendijke duurzaamheid. Zo wordt per
hectare 150 kg biomest gebruikt. Daarmee zit
men nog ruim onder de bovengrens van 170
kg voor biobedrijven. Zodoende wordt het
milieu zo min mogelijk belast, maar het biedt
nog meer voordelen. Geertje: „De struiken
moeten dan meer moeite doen om voedings
stoffen op te nemen. Daardoor is de wortel
ook sterker." De Bierkreek beschikt ook over
een slim bewateringssysteem en werkt met
natuurlijke bestrijdingsmiddelen (algen). Het
bedrijf is natuurlijk ingebed in het landschap
door de aanplant van knotbomen, hagen en
waterpoelen. Verder wordt gekweekt op de
koude grond. Geertje: „We enten op wilde on
derstammen. Bij ons is dat de hondsroos. Die
is goed bestand tegen ons klimaat, dus kassen
hebben we niet nodig." Door al deze inspan
ningen won het bedrijf in 2006 de innovatie
prijs Het Ei van Columbus van het ministerie
van Vrom.
Door de kwekerij meandert de kreek, waaraan
het bedrijf zijn naam ontleent. De hoeve is
rond 1600 ontstaan als militaire voorpost, toen
Geertje van der Krogt aan het werk.
foto's Lex de Meester