En après-ski in een
Zomerse combi: mosselen en mosterdsaus
2
T
Kookeiland
zaterdag 21 augustus 2010
Hartje zomer en Zomer-verslaggeefster Rianne Kleinveld
gaat vrijwillig de sneeuw in. Als beginnende
sneeuwsportster raast ze de skipiste van Snowbase in
Terneuzen af. Een les zonder vallen en opstaan.
door Rianne Kleinveld
foto's Peter Nicolai
anaf de top van de grote piste
is de weg naar beneden lang
en steil. Mijn laatste afdaling
was tien jaar geleden. Op goed
geluk ga ik de diepte in en be
denk al snel dat ik niet meer weet hoe ik
moet skiën. De mensen kijken mij ver
baasd aan, want op hoge snelheid kom ik
langsrazen. Op het moment dat ik onder
aan de piste hard neerkom, word ik wak
ker. Nu maar hopen dat dit geen voorspel
lende droom is.
Dat ik mijn handschoenen moet storen in
hun zomerslaap in mijn kast, is vreemd.
Dat ik met stralend zomerweer ga skiën, is
nog veel vreemder. Stevie Lammens (40),
mijn instructeur vandaag, wacht al op mij
bij aankomst. Boven helpt coördinator
Wouter Blokland (25) mij aan glimmend
door Marloes Vrolijk
De zomerredactie vraagt elke zater
dag een Zeeuwse kok naar zijn of
haar ultieme vakantierecept. Daar
bij geldt maar één voorwaarde: u moet het
op vakantie eenvoudig kunnen bereiden.
In de zevende aflevering: Juri Nolet (43),
chefkok van restaurant Nolet's Vistro in
Yérseke. Zijn broer Danny (45) is de chef
kok van restaurant Nolet 't Reijmerswale,
ook in Yerseke. De broers zijn samen eige
naar van beide restaurants in het mossel
dorp.
Juri en Danny Nolet zijn de wereld van
het koken en dineren 'automatisch inge
rold' - zoals luri het beschrijft- doordat zij
zijn opgegroeid met hun ouders die een ei
gen restaurant hadden.
Juri Nolet geniet van het zomerseizoen en
vooral van de ingrediënten die het seizoen
met zich meebrengt: „Wij zitten vlak aan
de Oosterschelde en hebben elke dag verse
oesters, kreeften en mosselen."
Daarbij vindt hij de drukte van het zomer
seizoen prettig. Het hoofdingrediënt van
het zomerrecept van Juri Nolet is dus ook
de mossel.
- Gekookte mosselen
Ingrediënten (voor 4 personen)
5 kg mosselen
300 gr mosselgroente (ui, prei, bleekselde
rij, bladselderij)
4 dl witte wijn
2 teentjes knoflook
vers gemalen peper
5 blaadjes laurier
5 blaadjes verse maggi
5 takjes tijm
10 blaadjes sali
100 gr ongezouten roomboter
Bereidingswijze
Doe de mosselen in een ruime pan, voeg
alle ingrediënten toe, roer dit door en zet
het op hoog vuur. Schud de mosselen af
en toe op. Als ze open staan zijn deze gaar.
Nolet geeft nog als tip dat de gekookte