De ambachtelijke draai van de
Spanning en humor en het leest
2
Leesvoer
donderdag 19 augustus 2010
Expert Van den Boomgaard legt uit hoe de unieke bolusvorm met de hand gedraaid wordt
In rekken vol bakplaten rijzen de bolussen voordat ze de oven ingaan
Het deeg voor de bolussen wordt in grote hoeveelheden bereid en gekneed door machines
Veel toeristen zijn benieuwd
naar de Zeeuwse kleverige
lekkernij die bolus heet. En dat
blijkt want bij Bliek
Meesterbakkers in Middelburg is
het piektijd en draait de fabriek
op volle toeren. De Zomer-
redactie neemt een kijkje in de
wereld van gekarameliseerd
suiker, kaneel en warme
bakkerslucht om te ontdekken
hoe die bolussen nou precies
gemaakt worden.
door Marloes Vrolijk
foto's Ruben Oreel
queline de Muijnck-Lamper van boekhan
del Het Paard van Troje in Goes het boek
'De vrouw in de kooi' van de Deense
schrijver Jussi Adler-Olsen. „Ik ben hele
maal gek van thrillers en deze voor mij
nieuwe Scandinavische ontdekking is
weer een aanwinst voor de verzameling",
beaamt Jaqueline.
Jussi Adler-Olsen, geboren in 1950, is na
verschillende studies en een journalistieke
carrière bekend geworden met zijn literai
re werk over Groucho Marx in 1984. Zijn
boek The Alphabet House uit 1997 is ver
filmd, maar verder zijn er nog geen boe
ken van hem in het Engels vertaald. Voor
zijn derde boek uit de Q_-serie heeft Ad
ler-Olsen twee onderscheidingen ontvan
gen: de Harald Mogensen-prijs en de Glass
Key-prijs.
'De vrouw in de kooi' is het eerste boek in
deze Qj serie. Het tweede deel, 'De Fazan
tenmoordenaars', is in juli verschenen. In
Al voor binnenkomst worden
we begroet door de lucht van
brood en bolus. In de fabriek
van de bakkerij komen we
overal bolussen in verschillen
de stadia en grootte tegen. Het is weer bo-
lustijd. Bij de ingang staan karren vol met
bakblikken mini-bolussen en verderop lig
gen bollen deeg in het bmine basterdsui
ker te rijzen.
Wij lopen - gehuld in blauwe beschermjas-
sen en met haarnetjes op - mee met pro
ductieleider Wilbert van den Boomgaard
(42). Hij laat ons zien hoe het bolusbakken
precies in zijn werk gaat.
De eerste halte is de deegkamer, waar ook
het deeg voor het brood wordt gemaakt.
Via een luchttrechter wordt bloem in een
grote bak geblazen, gemengd met onder
meer gist en water, en daarna gekneed tot
deeg. Het deeg wordt verdeeld in bolletjes,
die daarna even rijzen in bmine basterdsui
ker en kaneel.
Van den Boomgaard pakt één van de bol
len en rolt die in de suiker uit tot een
sliert. Hij pakt de sliert op, draait er behen
dig mee en legt de spiraalvormige creatie
op het bakblik. Letterlijk in een handom
draai maakt hij zo achter elkaar de bolus
sen. „De rolletjes zijn echt handwerk",
zegt hij.
Het ambachtelijke handwerk wordt ge
volgd door de lopende band. Die is nodig
Elke donderdag vraagt de Zomerredactie om
een boekentip. Vandaag de keuze van Jaqueli
ne de Muijnck-Lamper van boekhandel Het
Paard van Troje in Goes.
door Tim Hamelink
Na de succesvolle Millenium-trilo-
gie van schrijver Stieg Larsson lijkt
er een ware hype te ontstaan rond
Scandinavische schrijvers. Zo ontdekte Ja-