De ambachtelijke draai van de Spanning en humor en het leest 2 Leesvoer donderdag 19 augustus 2010 Expert Van den Boomgaard legt uit hoe de unieke bolusvorm met de hand gedraaid wordt In rekken vol bakplaten rijzen de bolussen voordat ze de oven ingaan Het deeg voor de bolussen wordt in grote hoeveelheden bereid en gekneed door machines Veel toeristen zijn benieuwd naar de Zeeuwse kleverige lekkernij die bolus heet. En dat blijkt want bij Bliek Meesterbakkers in Middelburg is het piektijd en draait de fabriek op volle toeren. De Zomer- redactie neemt een kijkje in de wereld van gekarameliseerd suiker, kaneel en warme bakkerslucht om te ontdekken hoe die bolussen nou precies gemaakt worden. door Marloes Vrolijk foto's Ruben Oreel queline de Muijnck-Lamper van boekhan del Het Paard van Troje in Goes het boek 'De vrouw in de kooi' van de Deense schrijver Jussi Adler-Olsen. „Ik ben hele maal gek van thrillers en deze voor mij nieuwe Scandinavische ontdekking is weer een aanwinst voor de verzameling", beaamt Jaqueline. Jussi Adler-Olsen, geboren in 1950, is na verschillende studies en een journalistieke carrière bekend geworden met zijn literai re werk over Groucho Marx in 1984. Zijn boek The Alphabet House uit 1997 is ver filmd, maar verder zijn er nog geen boe ken van hem in het Engels vertaald. Voor zijn derde boek uit de Q_-serie heeft Ad ler-Olsen twee onderscheidingen ontvan gen: de Harald Mogensen-prijs en de Glass Key-prijs. 'De vrouw in de kooi' is het eerste boek in deze Qj serie. Het tweede deel, 'De Fazan tenmoordenaars', is in juli verschenen. In Al voor binnenkomst worden we begroet door de lucht van brood en bolus. In de fabriek van de bakkerij komen we overal bolussen in verschillen de stadia en grootte tegen. Het is weer bo- lustijd. Bij de ingang staan karren vol met bakblikken mini-bolussen en verderop lig gen bollen deeg in het bmine basterdsui ker te rijzen. Wij lopen - gehuld in blauwe beschermjas- sen en met haarnetjes op - mee met pro ductieleider Wilbert van den Boomgaard (42). Hij laat ons zien hoe het bolusbakken precies in zijn werk gaat. De eerste halte is de deegkamer, waar ook het deeg voor het brood wordt gemaakt. Via een luchttrechter wordt bloem in een grote bak geblazen, gemengd met onder meer gist en water, en daarna gekneed tot deeg. Het deeg wordt verdeeld in bolletjes, die daarna even rijzen in bmine basterdsui ker en kaneel. Van den Boomgaard pakt één van de bol len en rolt die in de suiker uit tot een sliert. Hij pakt de sliert op, draait er behen dig mee en legt de spiraalvormige creatie op het bakblik. Letterlijk in een handom draai maakt hij zo achter elkaar de bolus sen. „De rolletjes zijn echt handwerk", zegt hij. Het ambachtelijke handwerk wordt ge volgd door de lopende band. Die is nodig Elke donderdag vraagt de Zomerredactie om een boekentip. Vandaag de keuze van Jaqueli ne de Muijnck-Lamper van boekhandel Het Paard van Troje in Goes. door Tim Hamelink Na de succesvolle Millenium-trilo- gie van schrijver Stieg Larsson lijkt er een ware hype te ontstaan rond Scandinavische schrijvers. Zo ontdekte Ja-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 38