13 spectrum L_ Orthorexia nervosa Eetstoornissen Zaterdag 14 augustus 2010 Zomaar een gesprek tussen twee vrouwen, midden 30, slank en goed verzorgd, in de rij bij een broodjeszaak in Den Haag. „Wat neem jij?" „Ik zat te denken aan een bruin pistolet je tonijnsalade. Of gerookte kipfilet." Een minuut later, op gedempte toon: „Die bal gehakt ziet er ook lekker uit zeg. Lekker met mayonaise. Zullen we die doen?" Na het afrekenen.' „Hee, we eten ze binnen op hoor. Ik voel me nooit prettig als ik met zo'n vette hap over straat loop." „Mee eens. En voor straf sporten we de ze week een keer extra." Niemand ontkent dat er wereldwijd een obesitasepidemie is. In Neder land is de helft van de bevolking te dik, een op de tien mensen kampt met ernstig overgewicht. Psychiaters overwegen obesitas wereldwijd als een psychiatrische stoornis te gaan beschouwen. De overheid hamert op gezond en gevarieerd eten. Dieetgoeroes sturen de ene na de andere publicatie over afvallen naar de drukker en het wor den allemaal bestsellers. In de mode-industrie en commercials zijn su perdunne vrouwen de norm. Een groeiende groep vrouwen, vaak jong en hoogopgeleid, lijkt hier door nauwelijks meer normaal met eten te kunnen omgaan. In plaats van ervan te genieten, tikt in de hoofden voortdurend een calorieëntel- ler mee. Blokje kaas? 32 kcal. Tiktik. Een appel? 60 kcal. Tiktiktik. Een bruine boterham? 84 kcal. Trrrrrrr. Alles wat in de mond verdwijnt, elk hapje of drankje, wordt gewikt en gewogen. Een keer een sappige entrecóte sissend in de boter laten zak ken, heet niet 'genieten', maar 'zondigen'. Amerikanen noemen zoet of vet eten sin food. Zelfs het idioom ademt schuldbewustzijn uit. Op de zonde staat straf: de dag erna is het verplicht een karige hap te nemen en naar de sportschool te gaan. Is onze fascinatie voor calorieën een collectieve obsessie aan het wor den? Hoe gezond is ge zond eten eigenlijk nog? „Erg ongezond", luidt het onomwonden com mentaar van psycholoog Charlotte Wortmann uit Doorn, gespecialiseerd in eetgedrag. „Kijk, lekker eten is nor maal. Maar deze vrou wen ontzeggen zichzelf dat plezier totaal. Ze wil len de volledige controle houden over wat ze binnenkrijgen. Genieten is er niet meer bij." Wortmann ziet dit gedrag het vaakst bij prestatiegerichte vrouwen. „Vrouwen die naar elkaar toe succesvol willen zijn, die hun uiterlijk be langrijk vinden." Maar volgens haar is dit geforceerde eten op den duur niet vol te houden. „Dan kunnen er twee dingen gebeuren: ze slaan door en willen bijna niets meer eten of ze gaan juist te veel en te onge zond eten." 'Licht' lijkt onze redding. In de supermarkt grijpen we massaal naar de caloriearme varianten. Mayonaise-light. Cola-light. Chips-light. Boter- light. „Waar we dan weer veel te grote hoeveelheden van achterover slaan, want we hoeven ons niet schuldig te voelen", ziet Wortmann. Uit een internetonderzoek onder 250 te dikke mensen blijkt dat twee derde wel eens commentaar of afkeurende blikken krijgt als hij of zij op straat iets ongezonds eet. De helft schaamt zich ervoor in het openbaar te eten. Wortmann: „Dus wat gebeurt er? Die mensen worden stiekeme eters. In je eentje thuis is er niemand die je veroordeelt. In gezelschap worden alleen maar de gezonde producten gegeten. Ik denk wel eens als ik zo iemand zie eten: Huh, hoe kan dit? Ik eet zelf twee keer zo veel." Bij stiekeme eters, vermoedelijk een grotere groep dan we den ken, is er geen correctiemechanisme meer. Dan kan het eetpatroon pas echt uit de hand lopen. Een eetprobleem is iets anders dan een eetstoornis. „Eetziekten als bouli mia nervosa zijn relatief zeldzaam", zegt onderzoeker Gabriëlle van Son van het Centrum voor Eetstoornissen Ursula in Leidschendam. „Er kun nen grote psychische problemen of een ernstig jeugdtrauma aan vooraf gaan. En je moet er een genetische aanleg voor hebben." Maar de laatste jaren menen steeds meer wetenschappers dat de scheiding minder scherp is dan tot nu toe werd gedacht. „Ze zien een glijdende schaal, De relatief nieuwe eetstoornis orthorexia nervosa wordt nog niet officieel erkend als psychiatrische ziekte. Hierbij neemt su- pergezond eten extreme vormen aan. Vet en conserveringsmiddelen worden uit het dieet geschrapt. Sommige patiënten eten uiteindelijk alleen nog maar biolo gisch geteelde rauwe groenten en fruit. Net als bij anorexia krijgen deze patiënten een ongezond laag gewicht. met aan de ene kant het hebben van een eetprobleem en aan de andere kant het lijden aan een psychiatrische eetstoornis." Obsessief eetgedrag lijkt wel degelijk te kunnen uitmonden in een eet stoornis. Als je de hele dag bezig bent met gezond eten, je gewicht en slank willen zijn, kan dat juist eetbuien aanwakkeren. Van Son: „Perfec tionisme en een laag zelfbeeld zijn risico's voor een eetziekte. Wat be gint met lijnen, kan steeds extremere vormen aannemen." Wortmann is het hiermee eens. „Zeker, anorexia en boulimia zijn de ex cessen. Ze komen vaak voort uit heftige traumatische jeugdervaringen. Maar mijn ervaring is dat bijna iedereen die een problematische verhou ding met eten heeft, met onverwerkte pijn uit het verleden zit." De vreetbuien gaan nooit om het eten zelf. „Een te zware cliënt van mij werd als klein kind door zijn ouders verwaarloosd. Hij ontdekte dat hij eetbuien kreeg als hij alleen was en zich verveelde. Door te gaan snoe pen, kon hij zijn gevoelens van eenzaamheid wegstoppen, die hem on bewust herinnerden aan die nare begintijd." Probleem is volgens de psycholoog dat het eten alleen maar symptoom bestrijding is. Wat je als kind niet gehad hebt, kün je niet meer krijgen, wat je daar nu ook nog aan probeert te doen. Wortmann spoort haar cliënten in zo'n geval aan de drang om te eten te weerstaan en de emo ties toe te laten. „Het is moeilijk, maar echt: de gevoelens zijn oud en de eetneiging ebt weg." Al is het in het begin eng in een situatie te komen waarin je de controle over je eten moet loslaten en je je overlevert aan je behoeftes. „Je komt misschien wat aan en meteen gaan alle alarmbellen rinkelen. De angst te falen, is groot. Tot je ontdekt dat het een oude behoefte is die je pro beert te vervullen." De Amerikaanse stand-upcomedian Jason Love geeft de overheid in zijn land er de schuld van dat hij niet meer normaal met voedsel kan om gaan. "Vroeger beoordeelde ik eten op grond van twee criteria: op het plaatje op het etiket en hoe gelukkig het mijn mond maakte. Ik kwam niet aan, omdat ik niet beter wist. Maar sinds overal voedingsinformatie op staat, bestaat er alleen nog maar 'goed' en 'slecht' eten. En elke week voegen ze een nieuwe naam toe aan de Zwarte Lijst van eten dat gij niet zult eten zonder te biecht te gaan. Het begon met snoeprepen en frites. Nu kan ik geen sandwich meer bestellen zonder dat iemand voorstelt of ik niet beter het brood eruit kan laten'. Ónze overheidscampagnes tegen overgewicht vinden vooral gehoor bij de groep die toch al bewust met eten omgaat. De mensen die er écht wat aan hebben, luisteren nauwelijks. Het Nederlandse Voedingscen trum, dat volledig wordt gefinancierd door het ministerie van Volksge zondheid, helpt deze mensen ook niet, vindt psycholoog Wortmann. Op de website van het Voedingscentrum staat een 'caloriechecker', die van elk eet- en drinkbaar product het exacte aantal kilocalorieën en het vetgehalte noemt. De website www.voedingscentrum.nl dicteert 'Re gels van de Schijf van Vijf. Alles is erop gericht bij zoveel mogelijk men sen driemaal daags die gezonde maaltijd op tafel te krijgen. Wortmann: „Het Voedingscentrum is ooit opgericht om mensen te informeren over De psychiatrie onderscheidt drie vormen van eetstoornissen. Anorexia nervosa: De patiënten leggen zichzelf een zeer strikt dieet op, waardoor ze extreem afvallen. Ze eten vaak elke dag hetzelfde en sporten extreem. Minder dan de helft van de patiënten overwint de ziekte uiteindelijk. Tussen de 5 en 10 procent overlijdt eraan. Boulimia nervosa: Boulimiapatiënten hebben eetbuien waarbij ze de controle over hun eetgedrag volle dig kwijt zijn. Ze proppen zich vol zonder het eten echt te proeven. Na afloop steken ze hun vinger in de keel om te braken of ze slikken laxeermiddelen. Eetbuistoornis: Ook bekend onder de naam binge eating. Dit lijkt in grote lijnen op boulimia nervosa, met het verschil dat de patiënten na afloop van de eetbui niet braken. Daardoor komen ze aan, waar door deze eetbuistoornis zichtbaar is voor de buitenwereld. wat ze aan het eten waren. Daarvoor heeft het zijn nut bewezen. Maar het instituut is niet meer van deze tijd." Het Voedingscentrum is zijn doel voorbijgeschoten, vindt Wortmann. „De adviezen zijn te eenzijdig. Al die boterhammen, nergens voor no dig. Er zijn zoveel goede alternatieven voor tarwe. En wat we allemaal niet binnen moeten krijgen aan verschillende producten. Het lichaam is geen machine. Een slecht zelfbeeld is veel slechter voor je gewicht dan een keer de Schijf van Vijf niet halen." Voor de psychologie achter eten is inderdaad maar 'minimaal' aandacht, erkent Patricia Shutte van het Voedingscentrum. „Maar in vergelijking met vroeger is dit wel verbeterd. Zo hebben we nog niet zo lang gele den de Gezond Gewicht Assistent gelanceerd. Die helpt je bij het ma ken van keuzes. Daar worden vragen gesteld als: wanneer eet je eigen lijk en hoe reageer je als je teleurgesteld bent? We willen mensen be wust maken dat er allerlei redenen kunnen zijn waarom je gaat eten, en niet altijd alleen omdat je maag knort." Wie een keer zijn boekje te buiten gaat, hoeft zich van het Voedingscen trum ook niet meteen schuldig te voelen. „Zorg er dan in elk geval wél voor dat je geniet", klinkt het bijna streng. Speciaal voor de dagen van zwakte heeft het Voedingscentrum de Balansdag in het leven geroepen. Maar die houdt wel weer in dat je jezelf de dag na je culinaire uitspat ting op rantsoen moet zetten. „Mensen die goed naar hun lichaam luis teren, eten vanzelf minder na een dag van overvloed", vindt psycholoog Wortmann. „Een leuke vondst, die Balansdag, maar zo zit de wereld ge woon niet in elkaar." reageren? spectrum@wegener.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 91