in Zierikzee
13
Beoordeling
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eet gelegenheden.
Nadia Berkelder
donderdag 12 augustus 2010
Prijs-Kwaliteit
Goed en betaalbaar eten: het nog
nieuwe Kip enzo heeft potentie door
de Spaanse passie.
Entourage
Mooi restaurant in een achterafstraat-
je. Geen terras voorlopig, alleen een
paar tafels op straat.
Bediening
Gemeend hartelijk en adequaat. Hier
voelen we ons welkom.
Conclusie
Kip enzo is een restaurant met een
Spaans hart. Meer Spaans en minder
kip, dat zouden we fijn vinden.
Is dat eigenlijk een aanbeveling? Een
restaurant dat alleen maar kip ser
veert? Eerlijk gezegd kan ik me de laat
ste keer dat ik buiten de deur kip at
niet herinneren. Kip eet je thuis. Toch laat
ik me overhalen tot een bezoek aan Kip en
zo, een nieuw restaurant in Zierikzee. En
dat blijkt gelukkig stiekem een Spaans res
taurant te zijn.
Kip enzo zit in een achterafstraatje, onder
de toren van Zierikzee. Op de stoep staat
een houten kip; binnen wemelt het van de
kippen: kippen van aardewerk, kippen van
metaal en kippen van hout. In de menu
kaart - een vierkante koker - zit een stuk
kippengaas gepropt. En tegen de achter
wand draaien de echte in het rond. Aan
het spit. De boodschap is duidelijk.
De bediening is hier hartelijk. Het is geen
probleem als we van binnen naar buiten
willen verhuizen en later - vanwege de
wind - weer terug.
De - Spaanse - eigenaresse informeert met
gemeende belangstelling of het smaakt. En
haar accent is een attractie op zichzelf Ze
brengt een schaaltje olijven. „Van ons",
glimlacht ze: mediterrane gastvrijheid.
Het Spaanse schaaltje - mijn voorgerecht -
is een bordje met stukjes gebakken kip,
chorizo, groene en rode paprika en ui. Best
lekker: maar niet heel erg bijzonder. De
chorizo is uitgebakken, de kip nog een
beetje flauw.
Tegenover mij eet mijn tafelgenoot een
'Dikke Toren' van kipsalade in komkom-
Minderbroederstraaf
Restaurant Kip enzo in Zierikzee
merlinten, met plakjes gerookte zalm erbij.
Hij kan de zoetige dressing op de stukjes
kip niet goed thuisbrengen. „Teriyaki", ver
klapt de Spaanse. „Japans." Bij het brood
hier geen kruidenboter, maar aioli: Spaan
se knoflookmayonaise. En die is niet
scherp, maar lekker zacht: jammer van het
Hollandse brood dat erbij zit.
De polio al ajillo, een Spaans gerecht van
foto's Dirk-Jan Gjeltema
kip met knoflook, gestoofd in toma
tensaus, is een grote schaal vol kleine
kippenpoten, die heerlijk gaar zijn.
De tomatensaus is vers en is heerlijk
om het brood in te dopen. De botjes
kunnen we kwijt in de grote zinken
emmer, die speciaal voor dat doel op tafel
staat.
De kiprolletjes van mijn gezelschap zijn
Eigenaar Hans Schoon met zijn vrouw Susana en de moeder van Hans, Nel Evers.
omwikkeld met plakjes spek, waardoor
het vlees perfect mals is gebleven. De mos
terdsaus is wat aan de pittige kant; de tak
jes verse dragon op de rand van het bord
liggen zijn vooral heel erg mooi om te
zien. De bijgerechten vallen een klein beet
je tegen: frietjes zijn niet zelf gesneden en
de salade heeft wel erg veel ingrediënten:
én sla én komkommer én tomaat, maar
ook olijf, watermeloen en druiven. En dat
allemaal in een klein schaaltje.
Ondanks dat het al laat is - het tempo is bij
Kip enzo gelukkig ook een beetje mediter
raan - en de porties flink waren, nemen
we nog een toetje. Wanneer mijn gezel
schap twijfelt over de appeltaart wordt
hem dat afgeraden door de eigenaresse.
„De taart is lekker, maar niet huisgemaakt:
neem de tiramisu." Hij krijgt een fijn slor
dig afgesneden stuk: de verhouding choco
lade, kaas en drank is p' neet in balans. He
lemaal goed. En oo! n crema catalana,
de Spaanse creme "d. ïée, is zoals die zijn
moet: een suikei laagje dat barst als je er
met een lepel op tikt, als een dun laagje ijs
op een slootje in de winter; met daaronder
heerlijk romige pudding.
Restaurant Kip enzo, Lammerenmarkt 18,
4301 ET Zierikzee, 0111-421717. www.kipen-
zo.eu; e-mail: info@kipenzo.eu. Elke dag open
vanaf 16.00 uur: er is ook een afhaalmenu.