in Zierikzee 13 Beoordeling In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eet gelegenheden. Nadia Berkelder donderdag 12 augustus 2010 Prijs-Kwaliteit Goed en betaalbaar eten: het nog nieuwe Kip enzo heeft potentie door de Spaanse passie. Entourage Mooi restaurant in een achterafstraat- je. Geen terras voorlopig, alleen een paar tafels op straat. Bediening Gemeend hartelijk en adequaat. Hier voelen we ons welkom. Conclusie Kip enzo is een restaurant met een Spaans hart. Meer Spaans en minder kip, dat zouden we fijn vinden. Is dat eigenlijk een aanbeveling? Een restaurant dat alleen maar kip ser veert? Eerlijk gezegd kan ik me de laat ste keer dat ik buiten de deur kip at niet herinneren. Kip eet je thuis. Toch laat ik me overhalen tot een bezoek aan Kip en zo, een nieuw restaurant in Zierikzee. En dat blijkt gelukkig stiekem een Spaans res taurant te zijn. Kip enzo zit in een achterafstraatje, onder de toren van Zierikzee. Op de stoep staat een houten kip; binnen wemelt het van de kippen: kippen van aardewerk, kippen van metaal en kippen van hout. In de menu kaart - een vierkante koker - zit een stuk kippengaas gepropt. En tegen de achter wand draaien de echte in het rond. Aan het spit. De boodschap is duidelijk. De bediening is hier hartelijk. Het is geen probleem als we van binnen naar buiten willen verhuizen en later - vanwege de wind - weer terug. De - Spaanse - eigenaresse informeert met gemeende belangstelling of het smaakt. En haar accent is een attractie op zichzelf Ze brengt een schaaltje olijven. „Van ons", glimlacht ze: mediterrane gastvrijheid. Het Spaanse schaaltje - mijn voorgerecht - is een bordje met stukjes gebakken kip, chorizo, groene en rode paprika en ui. Best lekker: maar niet heel erg bijzonder. De chorizo is uitgebakken, de kip nog een beetje flauw. Tegenover mij eet mijn tafelgenoot een 'Dikke Toren' van kipsalade in komkom- Minderbroederstraaf Restaurant Kip enzo in Zierikzee merlinten, met plakjes gerookte zalm erbij. Hij kan de zoetige dressing op de stukjes kip niet goed thuisbrengen. „Teriyaki", ver klapt de Spaanse. „Japans." Bij het brood hier geen kruidenboter, maar aioli: Spaan se knoflookmayonaise. En die is niet scherp, maar lekker zacht: jammer van het Hollandse brood dat erbij zit. De polio al ajillo, een Spaans gerecht van foto's Dirk-Jan Gjeltema kip met knoflook, gestoofd in toma tensaus, is een grote schaal vol kleine kippenpoten, die heerlijk gaar zijn. De tomatensaus is vers en is heerlijk om het brood in te dopen. De botjes kunnen we kwijt in de grote zinken emmer, die speciaal voor dat doel op tafel staat. De kiprolletjes van mijn gezelschap zijn Eigenaar Hans Schoon met zijn vrouw Susana en de moeder van Hans, Nel Evers. omwikkeld met plakjes spek, waardoor het vlees perfect mals is gebleven. De mos terdsaus is wat aan de pittige kant; de tak jes verse dragon op de rand van het bord liggen zijn vooral heel erg mooi om te zien. De bijgerechten vallen een klein beet je tegen: frietjes zijn niet zelf gesneden en de salade heeft wel erg veel ingrediënten: én sla én komkommer én tomaat, maar ook olijf, watermeloen en druiven. En dat allemaal in een klein schaaltje. Ondanks dat het al laat is - het tempo is bij Kip enzo gelukkig ook een beetje mediter raan - en de porties flink waren, nemen we nog een toetje. Wanneer mijn gezel schap twijfelt over de appeltaart wordt hem dat afgeraden door de eigenaresse. „De taart is lekker, maar niet huisgemaakt: neem de tiramisu." Hij krijgt een fijn slor dig afgesneden stuk: de verhouding choco lade, kaas en drank is p' neet in balans. He lemaal goed. En oo! n crema catalana, de Spaanse creme "d. ïée, is zoals die zijn moet: een suikei laagje dat barst als je er met een lepel op tikt, als een dun laagje ijs op een slootje in de winter; met daaronder heerlijk romige pudding. Restaurant Kip enzo, Lammerenmarkt 18, 4301 ET Zierikzee, 0111-421717. www.kipen- zo.eu; e-mail: info@kipenzo.eu. Elke dag open vanaf 16.00 uur: er is ook een afhaalmenu.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 85