binnenland 17
Eindeloos sushi eten nu betaalbaar
Allerlaagste prijsgarantie
Ik**
stipreizen.nl
Onderzoek naar
onbehoorlijk
bestuur Villa Happ
HORECA Vooral jongeren houden niet van zwaar tafelen
'Japanner'
is eigenlijk
een Chinees
boek online of bel
020 - 66 22 222
dinsdag 10 augustus 2010
HELVOIRT - De kinderkledingketen
Villa Happ is op 5 juli failliet ge
gaan met een schuld van 11 mil
joen euro aan ABN Amro. De cura
toren houden zich in het vervolg
onderzoek naar het faillissement
bezig met de vraag of sprake is ge
weest van ongeoorloofde transac
ties, dan wel onbehoorlijk bestuur.
Tegelijkertijd is begonnen met de
ontmanteling van de winkels en
elf van de twaalf bv's die het con
cern telt.
Een doorstart is niet mogelijk om
dat alle geïnteresseerden aangaven
niet in zee te willen met eigenaar
Toine Happen, die nog altijd het
merkrecht op Villa Happ bezit.
Uit het verslag van de curatoren
blijkt tevens dat alleen de verkoop
zijde van het bedrijf failliet is. De
merkrechten (het intellectuele ei
gendom), de naam, de productie
en de inkoopkant zijn onderge
bracht bij Villa Happ Internatio
nal, de in Dubai gevestigde ven
nootschap die wordt gecontro
leerd door Toine Happen. Vanuit
deze bv werd het ontwerpen van
de kleding aangestuurd, evenals de
productie in China.
r■iTmrmrwwTnTiTrmwiiffimBT;&^e*saaat,3^ag8y*38!*M^^ y mem mm m m s
DEN HAAG - Vijftig 'Japanners' zijn
de afgelopen drie jaar gestart door
Chinezen, zegt sectormanager Li
Ping Lin van Koninklijke Horeca
Nederland. Negen op de tien 'Japan
ners' is eigenlijk een Chinees.
Alle nieuwe Japanse zaken worden
opgezet als all-you-can-eat restau
rant. Voor een vast bedrag mag de
klant twee of drie uur onbeperkt
sushi en andere gerechten eten.
Niet van een buffet, want er is ge
woon bediening. De klant kruist
op een formulier aan wat hij wil
hebben, foto's verduidelijken de
kaart. Nederlanders lijken uitgeke
ken op 'de chinees', het bezoek aan
de Chineze restaurants loopt sterk
terug de laatste jaren.
Om het tij te keren stapten Chine
se ondernemers sinds de eeuwwis
seling over op het wokrestaurant,
maar ook daar is het nieuwe van
af. Bovendien is die markt verza
digd met tussen de 200 tot 250 za
ken, aldus sectormanager Ling.
Horeca Nederland schat het aantal
traditionele Chinees-Indische res
taurants op tweeduizend.
niet meer met hun ouders naar de
chinees. Dat hebben ze van jongs
af aan gedaan, ze willen wat an
ders." Volgens Chang zijn de Chi
nezen niet met hun tijd mee ge
gaan, veel koks zijn op leeftijd en
blijven doen wat ze al jaren doen.
Toch zal de traditionele chinees
nooit echt verdwijnen, stelt sector
manager Li Ping Lin van Koninklij
ke Horeca Nederland. „Kwaliteit is
de sleutel. Een traditionele zaak,
waar alles klopt, redt het zeker."
WÊmmmKmimmmmÊBÊmÊHmiÊitmmmmmmÊmmimmmmÊÊmÊaiaimmamammmmmÊmammmammmammtmmmiaimtÊmmÊmmmmmmÊÊmimmmtmÊmmmmimmBimmmmÊÊmemmmm
Veel en vet is niet meer van
deze tijd. Dus storten Chine
se ondernemers zich na het
wokrestaurant nu op sushi.
„Negen op de tien Japanse
restaurants is Chinees."
door Jan Trommelen
Even een rookpauze tijdens
het eten. Voor de ingang
van restaurant Shabu Sha-
bu trekt Hellen de Rooij
aan een sigaretje. „Ik hou van de Ja
panse manier van bereiden. Wei
nig vet, supervers en natuurlijk.
De Japanners gebruiken geen
geur- en smaakstoffen", zegt de
Haagse, die met haar broer uit
eten is.
Dineren bij de Japanner is voor
mensen die niet van zwaar tafelen
houden. „Ik ben op dieet om
straks in mijn trouwjurk te passen.
Dus als we ergens gaan eten, denk
ik meteen: Japans",, vertelt Angeli
ca van Lith. Vriendin Marieke van
Veis: „Het eten is lekker licht, als
ik hier wegga voel ik me gezond.
En je hoeft hier niet uren aan tafel
te zitten. Het is snel."
De twee denken nog wel eens te
rug aan de tijd dat er alleen chique
Japanse zaken waren. „Sushi was
luxe, nu is het heel betaalbaar ge
worden. Misschien dat we daarom
wel zo vaak gaan."
Dat hoort Theo Chang graag. Hij
is net gestart met Shizo, in het cen
trum van Den Haag, de officiële
opening is nog niet eens geweest.
„Ik kon mijn restaurant in Scheve-
ningen goed verkopen aan een pro
jectontwikkelaar. Nu ben ik op
nieuw begonnen, maar niet meer
met een Chinees-Indische zaak.
De toekomst zit in de Japanse keu
ken, die past bij het veranderende
eetpatroon. Jongere generaties wil
len gezonde en gevarieerde por
ties. De klant kan hier veel ver
schillende dingen proeven."
Chang mikt op een publiek tot
een jaar of 35. „Dat zijn de mensen
die geld uitgeven."
Achter de toonbank is sushi-kok
Wai Kit-Tam (34) 's middags druk
met de voorbereidingen. „De klan
ten komen vaak in groepjes, of ze
spreken hier af. Eerst doen ze een
rondje koude hapjes, dan iets
warms als een lamskoteletje, dan
weer een rondje sushi of soep." De
Chinese Nederlander heeft het Ja
panse koken geleerd bij zijn oom,
die een sushi-bar had in zijn Chi
nese restaurant. „Het maken van
sushi is niet moeilijk, maar het ver
eist wel precisie. Dit kun je niet
haastig doen." Na dertig jaar in de
horeca - zijn ouders en grootou
ders hadden ook een restaurant,
zijn broer nog steeds - voorspelt
ondernemer Chang dat veel van
de 2000 traditionele Chinees-Indi
sche zaken de komende jaren hun
deuren sluiten. „Jongeren gaan
Japanse gerechten klaargemaakt door een Chinese kok worden opgehaald door de bediening in restaurant Shizo in
Den Haag. foto Phil Nijhuis/GPD
*'eT gratis
erPlaats;
Zie stipreizen.nl/frpsd
''""derden,
Prijs verlaa
vVjtL/^
est»
\\\>x
sttv
\vW
4I.1.V.
Zie stipreizen.nl/thath
'voorwaarden allerlaagste prijsgarantie zie www.stipreizen.nl. Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer exd. Calamiteitenfonds/rese
'voorwaarden allerlaagste prijsgarantie zie www.stipreizen.nl. Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer excl. Calamiteitenfonds/reserveringskosten. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.