gezondheid 117 Fabels die erin gaan als koek maandag 9 augustus 2010 Producten in de supermarkt schreeuwen om het hardst hoe light, vetarm en gezond ze zijn. Maar ondertussen worden de kinderen in Nederland steeds dikker. Voedingsdeskundige Tessa van der Steen (31) leert ouders hoe ze verantwoord kunnen inkopen. door Malika Sevil s het echt zo slecht gesteld met de voeding voor kinderen? Voedingsdeskundige Tessa van der Steen: „Het is vooral onwe tendheid bij de ouders. Velen den ken dat ontbijtkoek en Liga gezon de producten zijn omdat produ centen dat graag doen geloven. Maar als je ziet wat erin zit: koolhy draten, suiker. Een lichaam heeft bouwstoffen als eiwitten, onverza digde vetzuren en mineralen no dig om te groeien, weerstand te verhogen, lichaamscellen te ver vangen. Als je kijkt naar wat voor al wordt gegeven, dan zijn dat heel veel koolhydraten. Energie dus." Wat doet dat met ons? „Het is bepalend voor gedrag. Her senen bestaan voor 60 procent uit vetzuren. Essentiële vetzuren zijn onmisbaar voor het optimaal func tioneren van de hersenen. Krijgen we die onvoldoende, dan onttrekt het lichaam vetzuren aan de herse nen. Dat is niet bevorderlijk voor schoolprestaties. Van te veel kool hydraten worden kinderen onrus tig, paniekerig. Ze krijgen energie- dips of worden vervelend. Je kunt stellen dat het lichaam op die ma nier om aandacht schreeuwt, om gezonde voeding. Ik zie vooral vul ling in plaats van voeding. Eten moet tegenwoordig makkelijk zijn, goedkoop om te produceren. En om het lekker te maken, doen ze er veel suiker bij. Dat zijn produc ten zonder bouwstoffen, want die zijn moeilijker te bewerken." Wat moeten ze dan eten? „Onbewerkt voedsel. Een banaan met wat walnoten is een prima tussendoortje. Geef je een koek, dan stijgt de bloedsuikerspiegel extra hard. Veel kinderen worden daar klierig van. Als de bloedsui kerspiegel vervolgens daalt, wor den kinderen moe en krijgen ze een kort lontje. De bloedsuiker spiegel is 's ochtends laag en sta biel, die moet je niet overhoop ha- len met cornflakes of chocopops. Die zitten boordevol suikers. Geef ze yoghurt, notenmuesli zonder suiker, blauwe bessen en honing. Of een omelet met peulvruchten. „Vermijd snelle suikers. Die schie ten als een raket door het lichaam. Bovendien rooft suiker mineralen. Eet je ijs na een gezonde maaltijd, dan blijft er minder over van de ge zonde avondmaaltijd. Dat zijn din gen die de meeste mensen niet we ten. Ik probeer mensen bewuster te maken van wat ze nuttigen." De grootste instinker op etiketten? „Fabrikanten weten dat 'suiker' het bij de consument slecht doet, Tessa van der Steen roept ouders op alert te zijn waar het eten voor hun kinderen betreft. foto Jan van Breda/GPD pasta van noten: hazelnootpasta, maar dan uiteraard niet de chocola depasta. Of amandelpasta. Vaak kun je dat bij de natuurwinkel vin den. Ook appel-perenstroop, agave stroop en honing zijn goed. Ho ning voor kinderen vanaf 1 jaar." Overstappen op lightproducten? „Uit onderzoeken blijkt dat men sen met overgewicht vaker light producten gebruiken. Misschien gebruiken ze die omdat ze niet zwaarder willen worden. Maar er is de omgekeerde theorie dat je aankomt van lightproducten. Som mige onderzoekers zeggen dat de hersenen van lightproducten een seintje krijgen: Hé, dit proeft zoet, er komen calorieën aan. Maar die komen niet. Het lichaam raakt van slag en gaat op zoek naar de beloof- dus omzeilen ze die term met om schrijvingen als glucose, fructose, dextrose. Fructose (glucosestroop) wordt gehaald uit maïs, is mier zoet, heel slecht en het zit bijna overal in. Alles wat eindigt op stroop, klinkt onschuldig, maar het gedraagt zich hetzelfde als tafel suiker. Je moet alert zijn. Als een fabrikant '0 procent vet' op de ver pakking zet, is de kans groot dat er slechtere dingen inzitten dan vet. Nu ook E-nummers - conserveer middel, geur-, kleur- en smaakstof fen - een slecht imago bij de consu ment krijgen, worden die tegen woordig op de etiketten vaak uitge schreven, zodat ze niet meer als E-nummers worden herkend." Wat is gezond beleg voor kinderen? „Tahin, een pasta van sesam. Of de calorieën. Dan krijg je trek. Sommige kenners zeggen dat het lichaam sneller vet opslaat als je vaak lightproducten gebruikt." Welk drinken is het beste? „Water. Of thee, een kruidenthee smaakt wat zoeter. )e kan diksap geven of ahornsiroop. Liever geen aanmaaklimonade, daar zit toch weer suiker of glucose/fructose in. Lekker: een smoothie, gewoon fruit met yoghurt mixen." Tussendoortjes? „Ik eet altijd twee eieren met wat rauwkost. Maar ik maak soms ook havermoutcake. Met extra eieren wordt die smeuïger. Dan neem je een plak mee naar school, dat is be ter dan een stuk ontbijtkoek. Juist met kinderen is het leuk ze samen te maken. Je kan pannenkoeken maken van havermout, speltbloem of boekweitmeel. Lekker met veel kaneel! In plaats van stroop of poe dersuiker doe je er dan kokos- schaafsel en honing overheen." Rozijntjes? Die zijn verantwoord... „Rozijntjes zijn natuurlijke suiker klontjes. Ze hebben een hoge gly- cemische index (GI), dat zegt iets over hoe snel de suikers in de bloedbaan worden opgenomen. Bij rozijntjes gaat dat heel snel. Veel sneller dan bij bijvoorbeeld gedroogde abrikozen of pruimen. De GI is lastig te volgen. Zo heb ben gekookte wortels een hogere GI-waarde dan rauwe wortels. Ba naan, druiven, appel en sinaasap pel hebben een hoge GI. Rood fruit heeft een veel lagere GI. Aard beien, blauwe bessen, maar ook ki wi en peer hebben een lage GI." Wat zou je als toetje geven? „Een toetje is onzin. Een toetje is iets speciaals, voor speciale dagen. Maar tegenwoordig yveten de kin deren dat ze een nagerecht krijgen, dus treuzelen ze met de sperziebo nen. Ze laten gezond eten staan in afwachting van het toetje. Boven dien krijgen ze weer energie, met het risico dat ze door te veel suiker niet doorslapen. Wil je toch iets ge ven, kies dan yoghurt met wat dik sap. Dat is veel beter dan al die yog hurts met zoetstoffen, ook al wor den ze aangeprezen als gezond. Maar die predikaten en klavertjes zeggen niet veel. Er zijn zelfs frites sauzen met een 'Ik kies bewust'- predikaat. Je moet je ondanks alle predikaten blijven afvragen: hoe gezond is dit product eigenlijk?" =^•1 reageren? gezondheid@wegener.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 17