Museum en Natuur zijn
Gegrilde tonijn met verse pasta en notensla is
2
Kookeiland
zaterdag 7 augustus 2010
Het Watersnoodmuseum in
Ouwerkerk wil meer zijn dan
een museum en nodigt mensen
uit tot wandel- en fietstochten.
Wie op pad gaat, ontdekt het
verband tussen de Ramp en de
natuur.
door Marloes Vrolijk
foto's Dirk-Jan Cjeltema
Wandelaars lopen langs
dijken met grazende
schapen. Fietsers bege
ven zich bij kreken
met lepelaars in de
rietbegroeide oevers en vermoeide natuur-
sporters komen in zelfmeegenomen op-
klapstoeltjes op adem terwijl zij over de
Oosterschelde uitkijken. Het krekengebied
van Ouwerkerk en omgeving is een hot
spot voor fietsers en wandelaars.
Begrijpelijk. Wie alleen al een stukje het
krekengebied Ouwerkerk in loopt, ervaart
pure rust.
Bij de oude zeedijk van Ouwerkerk wordt
het natuuraanzicht onderbroken door gro
te betonnen containers. Dit zijn de vier
Phoenix-caissons die op 6 november 1953,
meer dan 9 maanden na de Watersnood-
Uitzicht over de Oosterschelde
door Tim Hamelink
De Zomerredactie vraagt elke zater
dag een Zeeuwse kok naar zijn of
haar ultieme vakantierecept. Daar
bij geldt maar één voorwaarde: u moet het
op vakantie eenvoudig kunnen bereiden.
In de vijfde aflevering: Danny Poortvliet
van Boa-Tarde in Zierikzee: gegrilde tonijn
met verse lintpasta en notensla.
De tonijn
Benodigdheden
Tonijn
Olijfolie
Verse rozemarijn en tijm
De verse lintpasta
Verse pasta
Zongedroogde tomaatjes
Olijfjes en olijfolie
Kappertjes en basilicum
Werkwijze
Haal de tonijn een uurtje voor het grillen
uit de koelkast en leg deze in een bedje
van olie, gehakte rozemarijn en tijm. Zo
kan de tonijn op kamertemperatuur ko
men, zodat de tonijn lekker rood kan gril
len zonder dat het van binnen nog koud
is. Het bedje van olijfolie en verse rozema
rijn en tijm is puur voor de smaak.
Koop in de supermarkt verse pasta. Deze
vind je in het vriesvak. Zelf maken kan
ook, maar voor thuis is dit vrij lastig. Kook
de pasta in ruim water met olijfolie tot de
ze beetgaar is, ook wel 'al dente' genoemd.
Zo blijft de pasta lekker stevig. Dit is essen
tieel in dit recept.
Giet de pasta af en spoel het af met lauw
water. Doe de pasta terug in een pan en
maak hem aan met wat gesneden zonge
droogde tomaatjes, kappertjes, basilicum,
olijfjes en olijfolie. (Naar eigen smaak.)
Gril de tonijn vervolgens in een goed hete
5 doden
i
evacués
r-
""•Mil,
'ri'