Zeeleeuwen geven heel zwoele
Zalm van de barbecue is het ideale gerecht om
2
Kookeiland
zaterdag 24 juli 2010
De zeeleeuwen hebben geen enkele moeite om
Bij Deltapark Neeltje Jans kunnen bezoekers
in de zomermaanden zwemmen met
zeeleeuwen. Zomerverslaggeefster Kris
Derks werd haast letterlijk voor de leeuwen
geworpen.
door Kris Derks
Zwemmen met zeeleeuwen
Kiss! Zachtjes voel ik natte snor
haren tegen mijn wang druk
ken. Met beleid geeft het man
netje me een zwoel 'snorkusje'.
Hij weet precies wat een
vrouw wil. Subtiel, maar ook met een be
paalde zelfverzekerdheid verleidt hij de
gasten in het zoutwaterbad.
Maar de ogenschijnlijke zachtaardigheid
en souplesse verdwijnt onmiddellijk als de
zeeleeuwen klaar zijn met hun kunstjes.
Dan gaan de kelen open en brullen ze het
hele park bij elkaar. Ook de liefde van de
zeeleeuw gaat blijkbaar door de maag,
want de beesten staken hun bruiorkest pas
als de dirigent ze een vis in de bek gooit.
En die bek is groot. Tussen snor en lippen
door laat de Zwitserse zeeleeuwentrainer
je door het water te trekken.
Roland Duss trots de tanden en tong van
een van de zeezoogdieren zien. Even krijg
ik het benauwd, maar als een besnorde
snuit tegen mijn wangen duwt, is alles
meteen weer goed.
Deze zeeleeuwen zijn niet alleen char
meurs, ze zijn ook nog eens heel erg slim.
De Zwitserse trainer, die in Spanje woont
en shows in Nederland gfeeft, spreekt drie
verschillende talen met de zeeleeuwen.
Geen probleem. „Ik gebruik alle drie de ta
len door elkaar en kijk in welke taal een in
structie het best klinkt", vertelt hij. „Alleen
als ik écht boos op ze ben, kommandier
ich im Deutsch."
León marino, Seelöwe of gewoon zee
leeuw, het lijkt de dieren zelf niet echt te
interesseren. Met hun gladde lijven 'zwe-
Ook zwemmen met zeeleeuwen in Neeltje Jans? Reserveren
kan op www.neeltjejans.nl. De kosten zijn 50 euro.
De entree van het park is voor kinderen en volwassenen van
4 tot en met 64 jaar 21 euro per persoon. Vijfenzestigplus
sers betalen 18 euro en kinderen tot en met drie jaar zijn gra
tis. Als je online tickets boekt krijg je tien procent korting.
Deltapark Neeltje Jans is in de zomerperiode dagelijks geo
pend van 10.00 tot 17.30 uur.
Wilt u zien hoe onze zomerverslaggevers versierd worden
door de zeeleeuwen? Kijk voor een video op
www.pzc.mifl/zomer.
door Raymond de Frel
De Zomerredactie vraagt elke
zaterdag een Zeeuwse kok
naar zijn of haar ultieme va
kantierecept. Daarbij geldt
maar één voorwaarde: u
moet het op vakantie eenvoudig kunnen
bereiden.
In de derde aflevering: Rutger en Jessica
van der Weel van restaurant Katseveer in
Wilhelminadorp. Zij vinden zalm van de
barbecue met een frisse salade van peul
tjes, druiven en dragon ronduit heerlijk.
En het is ook nog eens ideaal om te nutti
gen op het strand of op de camping, om
dat de pakketjes ruim van te voren kun
nen worden gemaakt. Meenemen kan dus,
maar wel graag gekoeld. Dit geldt ook voor
de salade. Dat het u wel mag bekomen!
Zalm van de barbecue (en papillot ge
gaard) met een frisse salade van peul
tjes, druiven en dragon
Ingrediënten (4 personen)
600 gram Noorse zalmfilet zonder vel
100 gram kruidenboter
8 takjes tijm
2 eetlepels gehakte olijven
2 venkels
Zi citroen
4 eetlepels zachte olijfolie (extra vierge)
4 eetlepels pernéd
4 grote stukken aluminiumfolie
250 gram peultjes
30witte druiven
Vi bos dragon
3 eetlepels dragonazijn
9 eetlepels zonnebloemolie/maiskiemolie
1 eetlepel gembersiroop
Zi sjalot
Bereiding:
Snijd de venkel door de helft en verwijder de
kern. Snijd de helften in ragfijne stukjes.
Snijd de citroen in schijfjes.
De zalmfilet in vier stukken verdelen en op
smaak brengen met zout.
Leg de vellen aluminiumfolie naast elkaar en be
gin nu pakketjes te maken.
In elk pakketje het volgende: