Bulldozers en spectrum 18 Ruben en Robben Zaterdag 17 juli 2010 STANDPLAATS .Alii door Ad Bioemendaal Om krachten op te doen voor de moeder van alle voetbal wedstrijden at ik zondaga vond bij Ruben. En niet al leen omdat die naam me doet denken aan een snelle vleugelspeler in ons natio nale elftal. Ruben is Tel Aviv's eerste Amerikaanse deli, al beantwoordt het res taurant niet voor iedereen aan alle ver wachtingen. Het interieur is te gelikt, het personeel te Israëlisch. 'En waar zijn de zwetende joden achter het buffet?', schreef onlangs een criticus met een lang New Yorks verleden. Ik miste die natte oksels allerminst. Om mijn honger te stil len was Ruben zondagavond een stuk doeltreffender dan Robben. De deli is zo joods als het maar kan. Een bezoek aan New York is niet compleet zonder een pastrami- on-rye bij Katz's. Toch heeft het honderd jaar geduurd voor het Amerikaans-joodse restaurant de grootste joodse stad ter wereld be reikte. De opening in Tel Aviv valt uitgerekend in een tijd waarin de Noord-Amerikaanse deli het dreigt af te leggen tegen allerlei moderne eettentjes. Opgegroeid met protestants-christe lijke kost - aardappelen, stukje vlees en groente (in die volgorde) - beschouw ik mezelf niet als een kenner van de joodse keuken. Da vid Sax daarentegen is er heel goed in thuis. In zijn boek 'Save the Deli' waarschuwt hij voor de teloorgang van dit Amerikaanse culinaire insti tuut. Hij legt ook het verschil uit tussen een echte deli en een zaak met 'Joodse delicatessen'. De eige naar van een deli bereidt zijn vleeswaren zelf. Liefst volgens een oud familiere cept. Het Amerikaanse Joodse weekblad For ward wijdde onlangs een artikel aan Ru ben in Tel Aviv. Mede-eigenaar Gavriel Zilber (31) leerde het vak in Montreal, waar hij de plaatselijk bekende Schwartz's deli frequenteerde. Het duur de een tijd voor hij in Israël het perfecte vlees voor zijn pastrami had gevonden. Dat wordt gemarineerd, twee weken lang gerookt en vervolgens gestoomd. Volgens Zilber is Ruben een succes. Bin nenkort opent hij elders in Tel Aviv een filiaal. Vraag van Forward: 'Heeft de joodse deli een nieuw tehuis gevonden in de joodse staat?' Het antwoord is 'ja' en 'nee'. Even min als David Sax geloof ik dat Israëliërs hun hummus, shoarma en falafel mas saal zullen inwisselen voor pastra- mi-on-rye. Aan de andere kant: Tel Aviv telt nu al meer behoorlijke restaurants dan Amsterdam en er kunnen er altijd nog wel een paar bij. Sax denkt dat het Israëlische klimaat de komst van de deli lang heeft tegengehou den. Het is hier te warm om runderen te fokken en de gerechten liggen te zwaar op de maag. Hij komt ook met een ideolo gisch argument: de zionistische pioniers uit Europa en Amerika streefden naar een complete breuk met de landen van herkomst, ook op culinair gebied. Ik voeg daar een andere, meer voor de hand liggende reden aan toe: het aandeel van Noord-Amerika in de totale emigratie naar Israel is altijd heel bescheiden ge weest. De meeste nieuwkomers kwa men uit Noord-Afrika en het Midden- Oosten en zij bepaalden voor een groot deel de eetcultuur. Als Nederland het zondagavond in Zuid-Afrika had gered, was ik graag te ruggegaan naar Ruben om de eigenaars te vragen de naam van hun deli feestelijk te wijzigen in Robben. Maar helaas: alles is voorbij. Met nog minder dan vier jaar te gaan voor de volgende Olympische Winterspelen, zijn in het Russische Sotsji de echte bouwwerkzaamheden begonnen. Terwijl de bulldozers de datsja's van de boze inwoners met de grond gelijk maken, vliegen de prijzen in de regio de pan uit. De corruptie tiert welig en de terreurdreiging neemt toe. tekst en foto's Olaf Koens Iedere avond tegen een uur of tien gaat op de hotelkamer de telefoon. 'Goedenavond, hoe voelt u zich?' Voor ik een antwoord kan verzin nen, krijg ik alweer een vraag. 'U zit daar maar alleen in uw kamer, heeft u geen behoefte aan wat gezelschap? Bij ons heeft u het voor het uitzoeken, van blonde meisjes tot donkerharigen uit de Kaukasus. U moet er wel een beetje van genieten me neer, u bent immers in Sotsji!' Wie rondloopt in het kitscherige kuuroord aan de Russische oever van de Zwarte Zee kan zich moeilijk voorstellen dat hier over een paar jaar de Olympische Winterspelen plaatsvinden. Het doet er bijna tropisch aan. Overal palmbomen, het water van de Zwarte Zee is bijkans azuurgroen en in bo tanische tuinen groeien bananen. „Ik ben overal op vakantie geweest, maar kom toch het liefst in Sotsji", zegt Vitali Genar- denko (46), een zakenman uit Rostov. „Na tuurlijk is het in Turkije een stuk goedko per en is het strand in Egypte mooier, toch voelt het anders om in Sotsji vakantie te vieren. Het voelt goed hier geld uit te ge ven." Samen met zijn vrouw Natalia staat hij te zonnen op het kiezelstrand. „Ik heb altijd al gehoopt dat Sotsji de rommelige Sovjet- infrastructuur eens op zou kunnen ruimen. Daar zullen ze nu vaart achter zet ten, het gaat hier geweldig worden. En dat mag best wat kosten!" Bij helder weer zijn vanaf het strand de be sneeuwde bergtoppen van de Kaukasus zichtbaar. Op een uurtje rijden van Sotsji ligt Krasnaja Poljana, het bergresort waar over minder dan vier jaar de olympische RUSLAND Sotsji Krasnaja Poljana Zwarte Zee ABCHAZIË GEORGIË ARMENIË TURKIJE infographic: CRW

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 64