Eten in Sint-Annaland i? Culinaire autorit In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. donderdag 15 juli 2010 Prijs-Kwaliteit Heel dik drie sterren: het eten is top, maar ook duur. Samen betaalden we 130 euro: de kreeft had daar een groot aandeel in. Entourage Niks mooiers als eten aan het water. Bediening Steeds iemand anders en een beetje slordig. We houden er niet van als ons glas aan de rand waarvan we nog moeten drinken wordt vastgepakt. Conlusie: Simpel maar uitstekend eten op een schitterende plek in een uithoek van Zeeland. Zeebaars. foto Nadia Berkelder tussen. De lichtgele kerriesaus is er spaar zaam overheen gedruppeld. „Het is een beetje peperig gekruid", klinkt het. Afge zien daarvan is het een lekker gerecht. Het is intussen druk en daarmee wordt ook duidelijk dat Buutengaets een speci fiek publiek trekt: bezitters van boten in het duurdere segment: poloshirts en boot schoenen lijken hier de dresscode; geluk kig voelen wij ons ook in doordeweeks zo mers op ons gemak. De bediening laat ons wat aan ons lot over en als we water bestel len krijgen we Spa-blauw: een minpuntje. Mijn zeebaars - die wild is volgens de kaait - is één kant van een grote gefileerde vis, op de huid gebakken; onder de vis ligt een bedje van zeekraal en lamsoren. De vis is goed gaar, nog lekker sappig, al had het vel letje van mij wel iets knapperiger mogen zijn; de kreeftensaus heeft niet genoeg smaak om tegenwicht te bieden aan de vis. Verder ben ik dik tevreden: net als bij het voorgerecht heeft de kok ook bij de zee baars het lef gehad om het simpel te hou den; gelukkig. Aan de overkant van de tafel wordt een dienblad op pootjes neergezet met daarin een gekookte oosterscheldekreeft op non chalant geschikte slablaadjes en stukken ci troen. Mijn gezelschap peutert met veel ge noegen het vlees uit de scharen en de po ten. Ze krijgt er zelfgemaakte mayonaise en cocktailsaus bij. We delen de bijgerech ten: zeekraal en lamsoor -alweer! - en heer lijke versgesneden frietjes. Dit is eten dat we in Zeeland vaker willen krijgen: verse vis, simpel bereid met goede frietjes. De dessertkaart is een beetje cryptisch: we moeten iemand van de bediening om wat uitleg vragen. De cappuccino van rood fruit is een teleurstelling: de gepureerde vruchten zijn best lekker en het ziet er alle maal schitterend uit, maar na een paar hap pen heb ik het wel gezien: het is saai: een hele schaal vruchtenpuree onder een dun laagje room. De overbuurvrouw is wel he lemaal blij met haar moderne versie van de klassieke dame blanche: een groot bord mét drie bollen vanilleijs in het midden en de saus er keurig omheen. We nemen moeilijk afscheid van de Krab- benkreek en drinken nog een kop thee: de keuze daarin is jammer genoeg beperkt bij Buutengaets, zeker als je niet van pickwick met fruitsmaakjes houdt. Als we weg willen gaan, verdwalen we eerst nog even op de steigers van de jacht haven, om weer voor dat gesloten hek te eindigen. Dat zit nog steeds stevig dicht. Gelukkig hebben we bij binnenkomst ge zien waar de noodknop zit. Restaurant Buutengaets, Havenweg 12, 4697 RL, Sint Annaland. 0166-652634, www.buut- engaets.nl, buutengaets@wxs.nl Tijdens het seizoen is de keuken elke dag open van 18.00-22.00 uur, lunch op afspraak. Het restaurant is per boot bereikbaar. Restaurant het Katseveer in Wilhelmina- dorp houdt op 28 augustus een culinaire autorit. Gasten vertrekken om 15.00 uur bij het restaurant en krijgen onderweg te eten en te drinken. Bovendien staat er een rondleiding op wijnboerderij De Kleine Schorre in Dreischor op het programma. De tocht kost €65,00 per persoon opgeven: info@katseveer.nl of 0113-227955. Buutengaets Havenstraat 12 Sint-Annaland Als je niet met de boot bent geko men is het uitzicht vanuit het restaurant verpletterend: de grote glazen wand kijkt uit op de Krabbenkreek, het water tussen Tho- len en Sint-Philipsland. Honderd meter van het terras liggen zeilbootjes voor anker, aan de achterkant van restaurant- Buutengaets is de jachthaven. Restaurant Buutengaets in Sint-Annaland. salade: en veel ook; verder is het gerecht simpel: mayonaise, gehakte bieslook, wat losse blaadjes goede sla: dat is het. De as perges zijn precies goed gaar en combine ren heerlijk met de kreeft; de zongedroog de tomaatjes op het bord vind ik wel net iets te pittig in combinatie met de zachte asperges en de zoetige, tere kreeft. De coquilles die mijn gezelschap krijgt zijn nou eens een keer niet van die ingeblikte stuitersponsjes, maar echte schelpdieren, mooi stevig, gebakken en geserveerd op een bedje zeekraal, met parten limoen er foto Willem Mieras Recreatiepark De Krabbenkreek Het restaurant is eigenlijk het clubhuis van die jachthaven in Sint-Annaland. Het valt ons niet mee om binnen te komen. Eerst kunnen we de ingang niet vinden en dan stuiten we op een hek. Het hek zit stevig op slot: hard rammelen helpt niet. Uitein delijk bellen we maar en komt iemand ons binnenlaten als we ook al niet in staat blij ken om de juiste code in te toetsen. „Ik kan er ook maar niet aan wennen", veront schuldigt ze zich. Binnen heerst lichte chaos: het is druk, iedereen loopt door el kaar heen, ook het personeel. Er is binnen voor ons een tafel gereserveerd, maar we mogen gelukkig ook buiten zitten, onder een grote parasol, op comfortabele kunst stof gevlochten stoelen op het terras dat een sjieke uitstraling heeft. Op de kaart staat veel Zeeuws uit de zee: vis, kreeft, oesters en mosselen; vooraf kies ik voor salade van oosterscheldekreeft met asperges. Er zit gelukkig echt kreeft in de

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 83