Eten in Sint-Annaland
i?
Culinaire autorit
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
donderdag 15 juli 2010
Prijs-Kwaliteit
Heel dik drie sterren: het eten is top,
maar ook duur. Samen betaalden we
130 euro: de kreeft had daar een
groot aandeel in.
Entourage
Niks mooiers als eten aan het water.
Bediening
Steeds iemand anders en een beetje
slordig. We houden er niet van als
ons glas aan de rand waarvan we nog
moeten drinken wordt vastgepakt.
Conlusie: Simpel maar uitstekend
eten op een schitterende plek in een
uithoek van Zeeland.
Zeebaars. foto Nadia Berkelder
tussen. De lichtgele kerriesaus is er spaar
zaam overheen gedruppeld. „Het is een
beetje peperig gekruid", klinkt het. Afge
zien daarvan is het een lekker gerecht.
Het is intussen druk en daarmee wordt
ook duidelijk dat Buutengaets een speci
fiek publiek trekt: bezitters van boten in
het duurdere segment: poloshirts en boot
schoenen lijken hier de dresscode; geluk
kig voelen wij ons ook in doordeweeks zo
mers op ons gemak. De bediening laat ons
wat aan ons lot over en als we water bestel
len krijgen we Spa-blauw: een minpuntje.
Mijn zeebaars - die wild is volgens de kaait
- is één kant van een grote gefileerde vis,
op de huid gebakken; onder de vis ligt een
bedje van zeekraal en lamsoren. De vis is
goed gaar, nog lekker sappig, al had het vel
letje van mij wel iets knapperiger mogen
zijn; de kreeftensaus heeft niet genoeg
smaak om tegenwicht te bieden aan de vis.
Verder ben ik dik tevreden: net als bij het
voorgerecht heeft de kok ook bij de zee
baars het lef gehad om het simpel te hou
den; gelukkig.
Aan de overkant van de tafel wordt een
dienblad op pootjes neergezet met daarin
een gekookte oosterscheldekreeft op non
chalant geschikte slablaadjes en stukken ci
troen. Mijn gezelschap peutert met veel ge
noegen het vlees uit de scharen en de po
ten. Ze krijgt er zelfgemaakte mayonaise
en cocktailsaus bij. We delen de bijgerech
ten: zeekraal en lamsoor -alweer! - en heer
lijke versgesneden frietjes. Dit is eten dat
we in Zeeland vaker willen krijgen: verse
vis, simpel bereid met goede frietjes.
De dessertkaart is een beetje cryptisch: we
moeten iemand van de bediening om wat
uitleg vragen. De cappuccino van rood
fruit is een teleurstelling: de gepureerde
vruchten zijn best lekker en het ziet er alle
maal schitterend uit, maar na een paar hap
pen heb ik het wel gezien: het is saai: een
hele schaal vruchtenpuree onder een dun
laagje room. De overbuurvrouw is wel he
lemaal blij met haar moderne versie van
de klassieke dame blanche: een groot bord
mét drie bollen vanilleijs in het midden en
de saus er keurig omheen.
We nemen moeilijk afscheid van de Krab-
benkreek en drinken nog een kop thee: de
keuze daarin is jammer genoeg beperkt bij
Buutengaets, zeker als je niet van pickwick
met fruitsmaakjes houdt.
Als we weg willen gaan, verdwalen we
eerst nog even op de steigers van de jacht
haven, om weer voor dat gesloten hek te
eindigen. Dat zit nog steeds stevig dicht.
Gelukkig hebben we bij binnenkomst ge
zien waar de noodknop zit.
Restaurant Buutengaets, Havenweg 12, 4697
RL, Sint Annaland. 0166-652634, www.buut-
engaets.nl, buutengaets@wxs.nl
Tijdens het seizoen is de keuken elke dag
open van 18.00-22.00 uur, lunch op afspraak.
Het restaurant is per boot bereikbaar.
Restaurant het Katseveer in Wilhelmina-
dorp houdt op 28 augustus een culinaire
autorit. Gasten vertrekken om 15.00 uur
bij het restaurant en krijgen onderweg te
eten en te drinken. Bovendien staat er een
rondleiding op wijnboerderij De Kleine
Schorre in Dreischor op het programma.
De tocht kost €65,00 per persoon
opgeven: info@katseveer.nl of 0113-227955.
Buutengaets
Havenstraat 12
Sint-Annaland
Als je niet met de boot bent geko
men is het uitzicht vanuit het
restaurant verpletterend: de
grote glazen wand kijkt uit op
de Krabbenkreek, het water tussen Tho-
len en Sint-Philipsland. Honderd meter
van het terras liggen zeilbootjes voor
anker, aan de achterkant van restaurant-
Buutengaets is de jachthaven.
Restaurant Buutengaets in Sint-Annaland.
salade: en veel ook; verder is het gerecht
simpel: mayonaise, gehakte bieslook, wat
losse blaadjes goede sla: dat is het. De as
perges zijn precies goed gaar en combine
ren heerlijk met de kreeft; de zongedroog
de tomaatjes op het bord vind ik wel net
iets te pittig in combinatie met de zachte
asperges en de zoetige, tere kreeft.
De coquilles die mijn gezelschap krijgt zijn
nou eens een keer niet van die ingeblikte
stuitersponsjes, maar echte schelpdieren,
mooi stevig, gebakken en geserveerd op
een bedje zeekraal, met parten limoen er
foto Willem Mieras
Recreatiepark
De Krabbenkreek
Het restaurant is eigenlijk het clubhuis van
die jachthaven in Sint-Annaland. Het valt
ons niet mee om binnen te komen. Eerst
kunnen we de ingang niet vinden en dan
stuiten we op een hek. Het hek zit stevig
op slot: hard rammelen helpt niet. Uitein
delijk bellen we maar en komt iemand ons
binnenlaten als we ook al niet in staat blij
ken om de juiste code in te toetsen. „Ik
kan er ook maar niet aan wennen", veront
schuldigt ze zich. Binnen heerst lichte
chaos: het is druk, iedereen loopt door el
kaar heen, ook het personeel. Er is binnen
voor ons een tafel gereserveerd, maar we
mogen gelukkig ook buiten zitten, onder
een grote parasol, op comfortabele kunst
stof gevlochten stoelen op het terras dat
een sjieke uitstraling heeft.
Op de kaart staat veel Zeeuws uit de zee:
vis, kreeft, oesters en mosselen; vooraf kies
ik voor salade van oosterscheldekreeft met
asperges. Er zit gelukkig echt kreeft in de