Het oog is groter dan de maag
Met stip de voordeligste
stipreizen.nl
6l nr
Korpschef
excuseert
zich voor
werksfeer
VOEDSELVERSPILLINC Horeca bindt strijd aan tegen het weggooien van eten
Hirsch Ballin is
drie weken baas
van kabinet
donderdag 15 juli 2010
Koninklijke Horeca Nederland wil de voedselverspilling in restaurants terugdringen. Jaarlijks gaat er voor miljoenen
euro's aan eten de vuilnisbak in. Wel vragen klanten steeds vaker om een doggy bag. foto David van Dam/GPD
NIJMEGEN - De korpschef van de
politieregio Gelderland-Zuid heeft
in een interne brief zijn werkne
mers excuses aangeboden voor de
kloof tussen de werkvloer en de
korpsleiding en het onderlinge
wantrouwen in het korps. De afge
lopen maanden dreigde daardoor
met de ondernemingsraad een ver
trouwensbreuk te ontstaan. „Ik
trek me de fouten en de miscom
municatie aan", aldus hoofdcom
missaris Henk van Zwam.
„Het enige wat dat vertrouwen
kan terugbrengen, is het verande
ren van het gedrag en de weder
zijdse bereidheid om elkaar te ver
trouwen", schrijft hij. „Respect,
vertrouwen, transparantie en luis
teren zijn de korpswaarden die
hierbij horen. Dit zal vooral moe
ten plaatsvinden door fysieke aan
wezigheid en het daadwerkelijk la
ten zien dat er begrip is voor emo
ties van collega's en dat de leiding
dagelijks voor, achter en naast de
uitvoerende collega's staat. De
korpsleiding heeft hierbij dezelfde
rol als andere leidinggevenden", al
dus Van Zwam. Aanleiding voor
de brief is een interne rel over een
verdwenen rapport over de Vier-
daagserellen. Een politiechef
neemt het daarin op voor een
agent die vanwege de Vierdaagse-
rellen is ontslagen. Volgens de poli
tiechef is er druk op hem uitgeoe
fend om zijn rapport in te trekken.
Op verzoek van de OR heeft de
Nijmeegse korpsbeheerder Thom
de Graaf een extern onderzoek la
ten instellen. Volgens De Graaf is
er geen druk op de politiechef uit
geoefend. Volgens de OR is dat
wel gebeurd en is het onderzoek
niet goed uitgevoerd.
Koninklijke Horeca Neder
land wil de voedselverspil
ling in restaurants terugdrin
gen. Jaarlijks gaat er voor
miljoenen euro's aan eten
de vuilnisbak in.
door Aly Knol
De laatste vier donker
bruin geworden plakjes
rosbief een kwart
brood, restjes pasta,
overgebleven witlofsla, vier overrij
pe perziken. We kieperen het alle
maal met het grootste gemak in de
vuilnisbak. Gemiddeld wordt jaar
lijks zo'n 30 tot 40 procent van
ons voedsel weggegooid, blijkt uit
de eerste resultaten van een nog lo
pend onderzoek van het Land
bouw Economisch Instituut (LEI)
van Universiteit Wageningen. Om
gerekend komt dat neer op zo'n
3,6 miljard euro per jaar.
Ook in de horeca kunnen ze er
wat van. Hetzelfde LEI heeft bere
kend dat er per jaar in de horeca
branche voor 235 miljoen euro aan
eten de vuilnisbak in gaat, oftewel
51.000 ton. Koninklijke Horeca Ne
derland (KHN) heeft op basis van
eigen onderzoek richtlijnen opge
steld, waarmee de horeca de spil
zucht te lijf kunnen gaan.
„Als er vroeger eten overbleef,
ging je ermee naar de varkensboer,
die deed er nog iets mee. Maar dat
mag niet meer sinds de varkens
pest van een paar jaar geleden,
jammer", zegt Thea Tsatsos. Sa
men met haar man Dmitri runt ze
zes Griekse restaurants Olympia in
Zuid-Holland en Brabant. „Bestrij
ding van voedselverspilling heeft
bij ons altijd hoog op de agenda ge
staan. Ik ben in een arm, agrarisch
gezin in Griekenland opgegroeid.
Ie kreeg het mee in je opvoeding:
niets weggooien."
Tsatsos onderschrijft volledig De
richtlijnen die KHN heeft opge
steld om voedselverspilling tegen
te gaan: een strak inkoopbeleid, ge
bruik lokale leveranciers en han
teer een vaste, kleine kaart, waar
op producten vaker terugkeren.
Vraag gasten, die hun maaltijd niet
volledig hebben genuttigd, of het
niet heeft gesmaakt, of dat de por
tie te groot was en zet vooral ook
halve porties, niet alleen voor kin
deren maar ook voor senioren, op
de kaart.
„Ik ken mensen als Jan, Piet, Klaas
en Marjolijn. Als je ziet wat ze niet
opeten, kunnen ze beter een keer
met zijn tweeën een eenmanspor-
tie nemen", zegt Tsatsos. „Als zë
er een flesje wijn bij bestellen, ver
dien ik er nog steeds aan. Koop lie
ver drie keer met z'n tweeën een
eenmansportie. Dan ben je de vier
de keer gratis uit."
Ook stelt Tsatsos vaak voor het
overgebleven eten mee naar huis
te nemen. „Ik merk dat doggy
bags steeds vaker voorkomen.
Vroeger schaamden mensen zich
daarvoor. Maar als je ze wat vaker
in je zaak hebt en ze hebben ver
trouwen in je, dan kun je zeggen:
neem het lekker mee. Mijn erva
ring is ook: het oog van de Neder
lander wil meer dan zijn maag."
Tsatsos volgt al jaren het nu offi
ciële advies van KHN om groen
ten, vlees en vis bij plaatselijke le
veranciers in te kopen en niet bij
de anonieme groothandel. „Bij
mijn groentezaak kan ik op maat
bestellen. Ik koop er iedere dag ver
se groenten. Als ik één paprika no
dig heb, krijg ik die ook."
DEN HAAG - Demissionair minister
Hirsch Ballin (Justitie en Binnen
landse Zaken) is vanaf morgen
drie weken lang de 'baas' van de
kabinetsploeg. Premier Balkenen
de en vicepremier Rouvoet zijn
dan met vakantie.
Dat Hirsch Ballin nu drie weken
de nummer één is, vloeit voort uit
de vervangingsregels die de minis
terraad hanteert en ook omdat hij
beschikbaar is. Veel ministers zijn
al op vakantie of gaan binnenkort.
Normaal gesproken wordt de mi
nister-president vervangen door
de vicepremier. Als die er ook niet
is, is de vervanger de 'oudst aanwe
zige minister in jaren'.
Hirsch Ballin kan altijd overleggen
met collega's want volgens een
woordvoerder van Balkenende 'lo
pen er her en der ministers los
rond in het land'.
Vanaf 8 augustus zwaait Balkenen
de weer de scepter, totdat er een
nieuw kabinet is. Hirsch Ballin te
kent als vervanger alleen documen
ten die inhoudelijk niet meer be
sproken of getoetst hoeven te wor
den. Bij zeer dringende zaken
komt Balkenende terug.
SSSESSS i's t&BsssgKB38ssg&, mm ssssggs s
'voorwaarden allerlaagste prijsgarantie zie www.stipreizen.nl. Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer/hut excl. Calamiteitenfonds/
boek online of bel
020 - 66 22 222
'voorwaarden allerlaagste prijsgarantie zie www.stipreizen.nl. Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer/hut excl. Calamiteitenfonds/reserveringskosten. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.
ANVR
w
SCR
(f)