Het oog is groter dan de maag Met stip de voordeligste stipreizen.nl 6l nr Korpschef excuseert zich voor werksfeer VOEDSELVERSPILLINC Horeca bindt strijd aan tegen het weggooien van eten Hirsch Ballin is drie weken baas van kabinet donderdag 15 juli 2010 Koninklijke Horeca Nederland wil de voedselverspilling in restaurants terugdringen. Jaarlijks gaat er voor miljoenen euro's aan eten de vuilnisbak in. Wel vragen klanten steeds vaker om een doggy bag. foto David van Dam/GPD NIJMEGEN - De korpschef van de politieregio Gelderland-Zuid heeft in een interne brief zijn werkne mers excuses aangeboden voor de kloof tussen de werkvloer en de korpsleiding en het onderlinge wantrouwen in het korps. De afge lopen maanden dreigde daardoor met de ondernemingsraad een ver trouwensbreuk te ontstaan. „Ik trek me de fouten en de miscom municatie aan", aldus hoofdcom missaris Henk van Zwam. „Het enige wat dat vertrouwen kan terugbrengen, is het verande ren van het gedrag en de weder zijdse bereidheid om elkaar te ver trouwen", schrijft hij. „Respect, vertrouwen, transparantie en luis teren zijn de korpswaarden die hierbij horen. Dit zal vooral moe ten plaatsvinden door fysieke aan wezigheid en het daadwerkelijk la ten zien dat er begrip is voor emo ties van collega's en dat de leiding dagelijks voor, achter en naast de uitvoerende collega's staat. De korpsleiding heeft hierbij dezelfde rol als andere leidinggevenden", al dus Van Zwam. Aanleiding voor de brief is een interne rel over een verdwenen rapport over de Vier- daagserellen. Een politiechef neemt het daarin op voor een agent die vanwege de Vierdaagse- rellen is ontslagen. Volgens de poli tiechef is er druk op hem uitgeoe fend om zijn rapport in te trekken. Op verzoek van de OR heeft de Nijmeegse korpsbeheerder Thom de Graaf een extern onderzoek la ten instellen. Volgens De Graaf is er geen druk op de politiechef uit geoefend. Volgens de OR is dat wel gebeurd en is het onderzoek niet goed uitgevoerd. Koninklijke Horeca Neder land wil de voedselverspil ling in restaurants terugdrin gen. Jaarlijks gaat er voor miljoenen euro's aan eten de vuilnisbak in. door Aly Knol De laatste vier donker bruin geworden plakjes rosbief een kwart brood, restjes pasta, overgebleven witlofsla, vier overrij pe perziken. We kieperen het alle maal met het grootste gemak in de vuilnisbak. Gemiddeld wordt jaar lijks zo'n 30 tot 40 procent van ons voedsel weggegooid, blijkt uit de eerste resultaten van een nog lo pend onderzoek van het Land bouw Economisch Instituut (LEI) van Universiteit Wageningen. Om gerekend komt dat neer op zo'n 3,6 miljard euro per jaar. Ook in de horeca kunnen ze er wat van. Hetzelfde LEI heeft bere kend dat er per jaar in de horeca branche voor 235 miljoen euro aan eten de vuilnisbak in gaat, oftewel 51.000 ton. Koninklijke Horeca Ne derland (KHN) heeft op basis van eigen onderzoek richtlijnen opge steld, waarmee de horeca de spil zucht te lijf kunnen gaan. „Als er vroeger eten overbleef, ging je ermee naar de varkensboer, die deed er nog iets mee. Maar dat mag niet meer sinds de varkens pest van een paar jaar geleden, jammer", zegt Thea Tsatsos. Sa men met haar man Dmitri runt ze zes Griekse restaurants Olympia in Zuid-Holland en Brabant. „Bestrij ding van voedselverspilling heeft bij ons altijd hoog op de agenda ge staan. Ik ben in een arm, agrarisch gezin in Griekenland opgegroeid. Ie kreeg het mee in je opvoeding: niets weggooien." Tsatsos onderschrijft volledig De richtlijnen die KHN heeft opge steld om voedselverspilling tegen te gaan: een strak inkoopbeleid, ge bruik lokale leveranciers en han teer een vaste, kleine kaart, waar op producten vaker terugkeren. Vraag gasten, die hun maaltijd niet volledig hebben genuttigd, of het niet heeft gesmaakt, of dat de por tie te groot was en zet vooral ook halve porties, niet alleen voor kin deren maar ook voor senioren, op de kaart. „Ik ken mensen als Jan, Piet, Klaas en Marjolijn. Als je ziet wat ze niet opeten, kunnen ze beter een keer met zijn tweeën een eenmanspor- tie nemen", zegt Tsatsos. „Als zë er een flesje wijn bij bestellen, ver dien ik er nog steeds aan. Koop lie ver drie keer met z'n tweeën een eenmansportie. Dan ben je de vier de keer gratis uit." Ook stelt Tsatsos vaak voor het overgebleven eten mee naar huis te nemen. „Ik merk dat doggy bags steeds vaker voorkomen. Vroeger schaamden mensen zich daarvoor. Maar als je ze wat vaker in je zaak hebt en ze hebben ver trouwen in je, dan kun je zeggen: neem het lekker mee. Mijn erva ring is ook: het oog van de Neder lander wil meer dan zijn maag." Tsatsos volgt al jaren het nu offi ciële advies van KHN om groen ten, vlees en vis bij plaatselijke le veranciers in te kopen en niet bij de anonieme groothandel. „Bij mijn groentezaak kan ik op maat bestellen. Ik koop er iedere dag ver se groenten. Als ik één paprika no dig heb, krijg ik die ook." DEN HAAG - Demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie en Binnen landse Zaken) is vanaf morgen drie weken lang de 'baas' van de kabinetsploeg. Premier Balkenen de en vicepremier Rouvoet zijn dan met vakantie. Dat Hirsch Ballin nu drie weken de nummer één is, vloeit voort uit de vervangingsregels die de minis terraad hanteert en ook omdat hij beschikbaar is. Veel ministers zijn al op vakantie of gaan binnenkort. Normaal gesproken wordt de mi nister-president vervangen door de vicepremier. Als die er ook niet is, is de vervanger de 'oudst aanwe zige minister in jaren'. Hirsch Ballin kan altijd overleggen met collega's want volgens een woordvoerder van Balkenende 'lo pen er her en der ministers los rond in het land'. Vanaf 8 augustus zwaait Balkenen de weer de scepter, totdat er een nieuw kabinet is. Hirsch Ballin te kent als vervanger alleen documen ten die inhoudelijk niet meer be sproken of getoetst hoeven te wor den. Bij zeer dringende zaken komt Balkenende terug. SSSESSS i's t&BsssgKB38ssg&, mm ssssggs s 'voorwaarden allerlaagste prijsgarantie zie www.stipreizen.nl. Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer/hut excl. Calamiteitenfonds/ boek online of bel 020 - 66 22 222 'voorwaarden allerlaagste prijsgarantie zie www.stipreizen.nl. Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer/hut excl. Calamiteitenfonds/reserveringskosten. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden. ANVR w SCR (f)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 6