Voetbal Experience
D
3
Roergebakken Zeeuwse schelpjes met lamsoren
Kookeiland
zaterdag 10 juli 2010
'fl li -
Met de ziel onder mijn arm
sta ik naast het shirt dat )o-
han Cruijff op die ene dag
droeg. Achter mij ligt de
troostprijs uit '78, links lachen euforische
Argentijnen me vernederend toe. „Zijn we
d'er toch ingetuind", fluistert Herman
Kuiphof in m'n achterhoofd. Het zal toch
niet weer hè!
Angstig wacht ik op de filmbeelden die ko
men gaan in een attractie met de naam
'The Thrill'. Al mijn hoop op de wereldcup
is in de afgelopen tien minuten vervlogen.
Nu zal ongetwijfeld de genadeklap volgen.
Maar in plaats van een huilende Neeskens
schittert de gouden voorzet van Arnold
Mühren op het doek. Van Basten juicht.
Nederland feest. Mijn vertrouwen in een
nieuw woonbootoffer is nu weer groter
dan ooit. Het gaat zondag tegen Spanje
vast lukken!
Als een kind in een chocoladefabriek tuur
ik eindeloos naar de portretten van de ze
venhonderd internationals die Oranje
heeft gehad. In de schatkamer ligt de bal
waarmee in 1905 het eerste Nederlands elf
tal speelde, hangen authentieke wollen
voetbaltruien en glimt het pronkstuk van
de Voetbal Experience: de EK-beker uit
'88.
Het is nog maar een halfjaar geleden dat
voetbaljoumalisten Johan Derksen, Matty
Verkamman, Jaap de Groot en Hugo Borst
de deuren openden van de door hun geïni
tieerde Voetbal Experience in Middelburg.
Zeeland is de enige provincie zonder prof
club en is daardoor geheel neutraal, aldus
de oprichters. Het is dan wel een uithoek,
maar er komen patriotten uit het hele land
om de vaderlandse successen te herbele
ven.
Zowel de voetbalfanaat als de leek kan zijn
of haar lol op in de drieduizend vierkante
meter die de Experience aan het voetbal
spel heeft gewijd. Zo is er een peepshow
voor aanbidders van David Beckhams kui
ten, een roddelquiz in de Ladies Lounge
en in Theatro Schwalbe zijn de meest bi
zarre voetbalmomenten terug te zien.
Inmiddels verlaat ik de kleedkamers, loop
ik door de naar voetbaltassen ruikende
catacomben in de richting van het interac
tieve deel, waar ik eens even zal laten zien
hoe Wesley Sneijder die beslissende vrije
trap zondag moet nemen. Ai, ver naast.
Misschien is een rol als commentator meer
voor mij weggelegd. Geïnspireerd door de
stemmen van Theo Koomen en Theo
Reitsma zit ik achter de microfoon en
schreeuw ik Giovanni van Bronckhorst toe
in zijn rush langs de lijn tijdens het
EK-duel tegen Italië. Zondag nog één keer
Gio! Dan mogen ze bij Voetbal Experience
een nieuwe triomfzaal inrichten!
Video op www.pzc.nl/zomer
Profclub in actie zien? Dat kan wél in Zeeland!
Trainingskamp Feyenoord van ma 12 juli t/m za 17 juli in Cadzand. Trainingen dagelijks op het
veld van Sluis. Wo om 19.00 uur in Hoek wedstrijd tegen het Zeeuws elftal.
Trainingskamp NAC van ma 12 juli t/m za 17 juli in Kamperland. Di om 19.00 wedstrijd in en te
gen Kloetinge. Do 19.00 uur in Tholen tegen Tholense Boys.
Trainingskamp Jong Ajax van di 20 t/m vr 23 juli in Oostkapelle. Trainingen dagelijks op de vel
den van Oostkapelle. Di 20 juli om 19.30 uur wedstrijd in en tegen Hoek. Vr 23 juli om 19.30
uur in en tegen Oostkapelle.
Vandaag (za), 16.00 uur: Reimerswaals elftal-CercSe Brugge (beloften) in Yerseke. Ma 12 juli,
17.00 uur, Goes: Groot Goes-Volendam. Wo 14 juli, 19.00 uur, Yerseke: Reimerswaals elftal-Vit-
esse Arnhem. Di 27 juli, 19.30 uur, Burgh-Haamstede: Schouwse selectie-Excelsior. Di 27 juli,
19.00 uur, Sint Philipsland: Noad'öZ-Feyenoord A1. Di 3 augustus, 19.30 uur, Hoek: Hoek-Cer-
cle Brugge.
In de schatkamer van het Nederlands elftal is onder meer de bal tentoongesteld, waarmee Marco van Basten in de EK-finale scoorde.
e Zomerredactie vraagt elke za
terdag een Zeeuwse kok naar
zijn of haar ultieme vakantiere
cept. Daarbij geldt maar een
voorwaarde: u moet het op va
kantie eenvoudig kunnen bereiden. In de
eerste aflevering: Ludo Haers, culinair do
cent van het ROC Westerschelde in Ter-
neuzen.
Binnenkort brengt hij zijn eerste boek uit:
Bloewoste mee juun. Hierin haalt hij herin
neringen op aan zijn prille jeugd, zijn lief
de voor eten en drinken, zakelijke succes
sen, missers, wijnreizen en recepten. Haers
draagt het boek op aan zijn moeder, om
dat zij hem de liefde voor lekker eten
heeft bijgebracht.
Kijk voor meer informatie over zijn boek op
www.iudohaers.nl
Roergebakken Zeeuwse Schelpjes met lamso
ren. Een zeer eenvoudig maar erg smakelijk
recept voor zomerse dagen. Smullen maar!
Voorgerecht of tussengerecht (voor 4 persa-
nen).
Benodigdheden:
Zeeuwse mossels, 1 kilo
Zeeuwse kokhaantjes, 1 kilo
Zeeuwse garnaaltjes, 250 .gram
2 eetlepels olijfolie
2 gesnipperde sjalotten
2 teentjes knoflook
2 takjes verse tijm
2 ontvelde tomaten op blokjes
3 takjes platte peterselie
Eventueel een paar draadjes saffraan
Droge witte wijn
200 gram verse lamsoren of zeekraal, vraag
bij elke góede groenteboer.
Een hete barbeéue/gaspit, een grote wok en
een mooie schaal om te serveren.
Bereiding:
Spoel de schelpdieren grondig onder stro
mend koud water en verwijder de kapotte
exemplaren.
Verwarm de olijfolie en fruit de sjalotten,
tijm en knoflook aan.
Voeg de tomaten, de saffraan en de schelpen
toe. Roerbak enkele minuten op hoog vuur.
Giet er een scheut droge witte wijn bij en
laat dit in een paar minuten goed verdam
pen, totdat de schelpen goed openstaan en
ze makkelijk loslaten uit de schelp.
Schep de lamsoren hier doorheen en laat ze
watslinken.
Maal er wat verse peper doorheen en be
strooi met gehakte platte peterselie.
Serveer met vers boerenbrood en drink er
een Pinpt Blanc bij van de Kleine Schorre
uit Dreischor.
www.dekieineschofre.nl