Voetbal Experience D 3 Roergebakken Zeeuwse schelpjes met lamsoren Kookeiland zaterdag 10 juli 2010 'fl li - Met de ziel onder mijn arm sta ik naast het shirt dat )o- han Cruijff op die ene dag droeg. Achter mij ligt de troostprijs uit '78, links lachen euforische Argentijnen me vernederend toe. „Zijn we d'er toch ingetuind", fluistert Herman Kuiphof in m'n achterhoofd. Het zal toch niet weer hè! Angstig wacht ik op de filmbeelden die ko men gaan in een attractie met de naam 'The Thrill'. Al mijn hoop op de wereldcup is in de afgelopen tien minuten vervlogen. Nu zal ongetwijfeld de genadeklap volgen. Maar in plaats van een huilende Neeskens schittert de gouden voorzet van Arnold Mühren op het doek. Van Basten juicht. Nederland feest. Mijn vertrouwen in een nieuw woonbootoffer is nu weer groter dan ooit. Het gaat zondag tegen Spanje vast lukken! Als een kind in een chocoladefabriek tuur ik eindeloos naar de portretten van de ze venhonderd internationals die Oranje heeft gehad. In de schatkamer ligt de bal waarmee in 1905 het eerste Nederlands elf tal speelde, hangen authentieke wollen voetbaltruien en glimt het pronkstuk van de Voetbal Experience: de EK-beker uit '88. Het is nog maar een halfjaar geleden dat voetbaljoumalisten Johan Derksen, Matty Verkamman, Jaap de Groot en Hugo Borst de deuren openden van de door hun geïni tieerde Voetbal Experience in Middelburg. Zeeland is de enige provincie zonder prof club en is daardoor geheel neutraal, aldus de oprichters. Het is dan wel een uithoek, maar er komen patriotten uit het hele land om de vaderlandse successen te herbele ven. Zowel de voetbalfanaat als de leek kan zijn of haar lol op in de drieduizend vierkante meter die de Experience aan het voetbal spel heeft gewijd. Zo is er een peepshow voor aanbidders van David Beckhams kui ten, een roddelquiz in de Ladies Lounge en in Theatro Schwalbe zijn de meest bi zarre voetbalmomenten terug te zien. Inmiddels verlaat ik de kleedkamers, loop ik door de naar voetbaltassen ruikende catacomben in de richting van het interac tieve deel, waar ik eens even zal laten zien hoe Wesley Sneijder die beslissende vrije trap zondag moet nemen. Ai, ver naast. Misschien is een rol als commentator meer voor mij weggelegd. Geïnspireerd door de stemmen van Theo Koomen en Theo Reitsma zit ik achter de microfoon en schreeuw ik Giovanni van Bronckhorst toe in zijn rush langs de lijn tijdens het EK-duel tegen Italië. Zondag nog één keer Gio! Dan mogen ze bij Voetbal Experience een nieuwe triomfzaal inrichten! Video op www.pzc.nl/zomer Profclub in actie zien? Dat kan wél in Zeeland! Trainingskamp Feyenoord van ma 12 juli t/m za 17 juli in Cadzand. Trainingen dagelijks op het veld van Sluis. Wo om 19.00 uur in Hoek wedstrijd tegen het Zeeuws elftal. Trainingskamp NAC van ma 12 juli t/m za 17 juli in Kamperland. Di om 19.00 wedstrijd in en te gen Kloetinge. Do 19.00 uur in Tholen tegen Tholense Boys. Trainingskamp Jong Ajax van di 20 t/m vr 23 juli in Oostkapelle. Trainingen dagelijks op de vel den van Oostkapelle. Di 20 juli om 19.30 uur wedstrijd in en tegen Hoek. Vr 23 juli om 19.30 uur in en tegen Oostkapelle. Vandaag (za), 16.00 uur: Reimerswaals elftal-CercSe Brugge (beloften) in Yerseke. Ma 12 juli, 17.00 uur, Goes: Groot Goes-Volendam. Wo 14 juli, 19.00 uur, Yerseke: Reimerswaals elftal-Vit- esse Arnhem. Di 27 juli, 19.30 uur, Burgh-Haamstede: Schouwse selectie-Excelsior. Di 27 juli, 19.00 uur, Sint Philipsland: Noad'öZ-Feyenoord A1. Di 3 augustus, 19.30 uur, Hoek: Hoek-Cer- cle Brugge. In de schatkamer van het Nederlands elftal is onder meer de bal tentoongesteld, waarmee Marco van Basten in de EK-finale scoorde. e Zomerredactie vraagt elke za terdag een Zeeuwse kok naar zijn of haar ultieme vakantiere cept. Daarbij geldt maar een voorwaarde: u moet het op va kantie eenvoudig kunnen bereiden. In de eerste aflevering: Ludo Haers, culinair do cent van het ROC Westerschelde in Ter- neuzen. Binnenkort brengt hij zijn eerste boek uit: Bloewoste mee juun. Hierin haalt hij herin neringen op aan zijn prille jeugd, zijn lief de voor eten en drinken, zakelijke succes sen, missers, wijnreizen en recepten. Haers draagt het boek op aan zijn moeder, om dat zij hem de liefde voor lekker eten heeft bijgebracht. Kijk voor meer informatie over zijn boek op www.iudohaers.nl Roergebakken Zeeuwse Schelpjes met lamso ren. Een zeer eenvoudig maar erg smakelijk recept voor zomerse dagen. Smullen maar! Voorgerecht of tussengerecht (voor 4 persa- nen). Benodigdheden: Zeeuwse mossels, 1 kilo Zeeuwse kokhaantjes, 1 kilo Zeeuwse garnaaltjes, 250 .gram 2 eetlepels olijfolie 2 gesnipperde sjalotten 2 teentjes knoflook 2 takjes verse tijm 2 ontvelde tomaten op blokjes 3 takjes platte peterselie Eventueel een paar draadjes saffraan Droge witte wijn 200 gram verse lamsoren of zeekraal, vraag bij elke góede groenteboer. Een hete barbeéue/gaspit, een grote wok en een mooie schaal om te serveren. Bereiding: Spoel de schelpdieren grondig onder stro mend koud water en verwijder de kapotte exemplaren. Verwarm de olijfolie en fruit de sjalotten, tijm en knoflook aan. Voeg de tomaten, de saffraan en de schelpen toe. Roerbak enkele minuten op hoog vuur. Giet er een scheut droge witte wijn bij en laat dit in een paar minuten goed verdam pen, totdat de schelpen goed openstaan en ze makkelijk loslaten uit de schelp. Schep de lamsoren hier doorheen en laat ze watslinken. Maal er wat verse peper doorheen en be strooi met gehakte platte peterselie. Serveer met vers boerenbrood en drink er een Pinpt Blanc bij van de Kleine Schorre uit Dreischor. www.dekieineschofre.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 77