Conceptstores:
plaatjes
wonen 2ó
DEN HAAG
VR A AG&ANTWOORD
Een heel geëmmer
Afrekenen met rododendroncicaden
Zaterdag 3 juli 2010
wonen@wegener.nl
024-3650509
Ooit hip en veelgebruikt, nu afgedankt en zieltogend in een hoekje
van de kast: keukenlijken. In deze zomerse aflevering: een ijsemmer.
door Jan van MuSSem
Groendeskundige Rom-
ke van de Kaa sprak er-
laatst over in zijn tuin-
column: de rododendroncica
de (zie foto). Dat is een uit
Amerika overgekomen para
siet die eitjes legt in de bloem
knoppen, waarna die eerst
bruin en daarna zwart wor
den door een schimmel. 'Dit
stoort mij al jaren', zegt leze
res J. Verhoeven. 'Ik zie wei
nig mooie bloemen in mijn
planten en op het blad zitten
zwarte plekken. Wat kan ik te
gen cicaden doen? Een kwe
ker kon mij niet adviseren.'
„Tegen de rododendroncicade
bestaat geen medicijn", weet Ook een vraag?
Van de Kaa. „Dat heb je vaker wonen@wegener.nl
Overal in Europa duiken ze op:
conceptstores. Winkels als maga
zines waarin de 'hoofdredacteur'
(lees: eigenaar) bijzondere meu
bels, accessoires en soms ook
boeken, kleding, parfum en bloe
men samenbrengt. Grijp de va
kantie aan om inspiratie op te
doen en je onder te dompelen
in design en meer. Deze adres
sen zijn zeker de moeite waard
om voor om te rijden.
door Renske Schriemer
PARIJS: MERCI, DANKJEWEL!
Merci is de jongste conceptstorehit
van Parijs en herbergt kunst, bloe
men, boeken en veel design: Jasper
Morrison, Atelier NL, Studio Job,
Paola Navone, Hay, Hella longe-
rius. Maar ook de bijzondere par
fums van Annick Goutal, lapans
pakpapier en linten en prachtig lin
nen.
Aan de Parijse Boulevard Beaumar-
chais op nummer 111 bevindt zich
sinds vorig jaar maart Merci. Re
gent het, heb je een offday of zoek
je iets bijzonders voor jezelf of als
cadeau, dan komt alles hier goed.
Aan de straatkant zit links de voor
Parijse begrippen goed gesorteerde
en moderne bloemenzaak en
rechts het Used Book Café: een
smalle bibliotheek met rechts me
tershoge kasten vol tweedehands
boeken en links tafeltjes waar je
kunt lezen en koffiedrinken. Ook
heel bijzonder: de ruime sortering
Japans inpakmateriaal: rijstpapier
in alle kleuren, stempels, linten,
kaarten.
Merci is de uitvinding van het
Franse echtpaar Bernard en Ma
rie-France Cohen, die voorheen
het luxe kinderkledingmerk Bon-
point bestierden. Om te weten
wat de steeds wisselende collectie
van Merci te bieden heeft, moet je
zelf gaan kijken of blogs afstrui
nen naar recente informatie. De
website is slechts een nieuwsgierig
makend visitekaartje...
IPfïd
fx a
www.merci-merci.com
AMSTERDAM: FRIDAY NEXT
Leuk, leuk, leuk: Nederland heeft
sinds vorig najaar ook eindelijk
een echte conceptstore. Een beetje
a la ïo Corso Como in Milaan of
Colette in Parijs. Al vinden ze dat
bij het Amsterdamse Friday Next
nog een beetje veel eer. De winkel
aan de Overtoom 31 weerspiegelt
wel, net als het geval is bij de bui
tenlandse equivalenten, de smaak
van de twee eigenaressen. En die
is op z'n minst uitnodigend.
Alleen als Esther Blaffert en Pau-
lien de Vries (voorheen juristen)
iets mooi vinden, komt het in de
winkel. Daarmee scharen ze zich
in het rijtje van buitenlandse win
kelwalhalla's waar de persoonlijk
heid van de eigenaar bepaalt wat
er te koop is, en waar je boven
dien ook terecht kunt voor een
kop koffie of een lunch.
Wat er op dit moment te zien en
te doen is? De Frank Table van
Established 8c Sons, de Thinking
Chair van Jasper Morrison, verlich
ting van Cappellini maar ook meu
bels van Fritz Hansen, Hay, Ger-
vasoni, Arketipo, Casamilano en
Ontwerpduo van Nathan Wierink
en Tineke Beunders. Want Friday
Next wil ook nadrukkelijk jonge
ontwerpers een podium geven.
Daarnaast is er keramiek van
Royal Goedewaagen en zijn er sie
raden van Charlotte Wooning,
Wouters 8c Hendrix en Made UK
en karpetten van Nanimarquina.
Kijken, kijken, niet kopen? Geen
probleem bij Friday Next. „We wil
len laagdrempelig zijn", legt Blaf
fert uit. „Ook als je niks koopt,
ben je welkom." En dat gebeurt
dus ook. Even draadloos internet
ten aan de stamtafel en en passant
bijzonder design zien, dat is nou
Friday Next.
www.fridaynext.nl
DEN HAAG: SKETCH, WINKEL
ALS EEN BLOG
Zin om rond te snuffelen tussen
designspullen op een unieke loca
tie? Ga dan naar de Denneweg 4
in Den Haag. Sketch Small Depart
ment store in Den Haag is razend
snel een hit geworden. Half decem
ber opende de winkel aan de Lan
ge Poten in een oude artdeco bio
scoop, maar inmiddels is de zaak
verhuisd naar een nog mooier, gro
ter pand. Wat er te koop is: kle
ding, meubels, biologisch eten.
Sketch is opgezet door de broers
NB: Ook een keukenlijk met een zomers karakter? Stuur een e-mail
plus foto van het 'zomerlijk' naar redactie.wonen@wegener.nl
Zomer en ijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Net als winter en erwtensoep, maar daar denken we
voorlopig niet aan. Met uitzondering van het kinder-
schepijssmaakje Smurf, dat je alleen Gargamel gunt,
vind ik alle soorten lekker. Wat ijs betreft, wil ik eigen
lijk maar één ding: directe bevrediging.
Compacte ijsmachines voor thuisdraaiers zijn niks voor mij. Voorbe
reiden, mixen, opstijven, roeren, weer opstijven... dat 24 uursritueel
trek ik niet. Als ik ijs wil, wil ik het nü. Niet straks. Dan kan dat hevi
ge verlangen - in Libelle-termen: 'je ijsmomentje' - zo voorbij zijn.
Bovendien: vandaag schijnt de zon, maar in ons land is dat geen ga
rantie voor morgen. Likken aan een ijsje is zo vermoeiend als de
regen meelikt en het hoorntje eronder steeds papperiger wordt.
Hoewel ik het een mooi apparaat vind, zal het geen verrassing zijn
dat ik deze ijsemmer, genomineerd door lezeres Elly Hölzken, niet
meteen op mijn verlanglijstje zet. Ik bedoel: voor iemand die zijn
volautomatische ijsmachine al wil opvoeren voor een snel resultaat,
moet zo'n handaangedreven exemplaar een ware martelgang zijn.
„Ik herinner me dat we op de huishoudschool in de kookles met de
ze ijsemmer ijs gingen maken", zegt Hölzken. „We moesten heel
lang draaien voordat het schepijs was. Allereerst stonden er grote pa
len ijs klaar, 15 bij 15 centimeter en 1.20 meter hoog, die we in stuk
ken moesten hakken. In de bus in het mid
den van de ijsemmer goten we koude vla.
We zetten het roerwerk erin en vervol
gens de bus in de emmer. Die ruimte tus
sen bus en emmer vulden we op met
stukken gehakt ijs en zout.
Door vervolgens aan de
zwengel te draaien, draaide
hgt roermechanisme in de bus en werd de vla
na verloop van tijd stevig schepijs."
Hölzken heeft de ijsemmer, die al jaren op zol
der staat, van haar vader gekregen. „In de hoop
dat ik thuis op deze manier nog eens ijs zou ma
ken. Maar dat heb ik nooit gedaan. Al snel had
den we een koelkast met een vriesvakje bovenin."
Zo praktisch zou ik ook denken. Maar wie liever
zelf draait, kan op zoek gaan naar een eigen ijsemmer.
Die van Hölzken is van Porkert Ideal. Ik had voor u op Marktplaats
willen kijken. Maar de zon schijnt volop en ijsmaker Talamini heeft
zijn deuren geopend. Ik voel het opkomen: mijn ijsmomentje.
met nieuwe
ziektes. Van
de platanen-
en de buxus-
ziekte zijn de
boosdoeners
nu bekend,
maar een op
lossing is er
nog niet. Zo ook bij de rodo
dendron. Uitbreken van aan
getaste knoppen en die ver
branden is nog het meest ef
fectief Er wordt wel geëxperi
menteerd met fungiciden en
insecticiden, maar nog zon
der resultaat."