in Middelburg 15 Beoordeling donderdag 1 juli 2010 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia fi Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit Topkwaliteit voor minder gëld dan ge bruikelijk in de restaurants: oordeel sterk afhankelijk van de gastkok. Entourage Eén van de mooiste boerderijen van Middelburg. Een plaatje. Bediening Het Katseveer-personeel was vakbe kwaam, vriendelijk en formeel. Vegetarisch Op verzoek Conclusie: Sjiek ontmoet platteland: een geweldig concept om de zomer in Zeeland te vieren. Hof Welgelegen is geen doorsnee res taurant. De eige naar van de boerde rij nodigt deze zo mer een serie (Zeeuwse) top koks uit om te komen koken op locatie: in de keuken van het oude hof. De gasten eten aan lan ge tafels, in de monumentale schuur, of in de boomgaard, tus sen het hoogstamfruit. Achter de boerderij groeit het eten van vanavond: drie hectaren groen ten, in totaal zestig soorten. Het is aan het gewas niet te zien, maar ei genaar Ard van de Kreeke is pas vo rig jaar begonnen met boeren, als betrekkelijke leek. „Ik ben een goog- leboer", grapt hij. Wat hij niet weet, kijkt hij na op het internet. Voor het eten krijgen de gasten een rondleiding: langs vier soorten wortel, langs de sla - „Eikenbladsla is veel makkelijker te telen dan kropsla" -, de bietjes, de bloem kool, de koolrabi, de broccoli en de aardappels. Maar eerst worden we ontvangen met een aperitief en een hele serie hapjes: zoetzure tomaatjes met ser- ranoham er bovenop, garnalen met gel van peterselie en mousse van oosterscheldekreeft, een bitter bal van meibok met appelmosterd; rondgebracht door uitermate keu rig en 'hippig' personeel, dat de kok van deze avond, Rutger van der Weel van restaurant Katseveer uit Wilhelminadorp, zelfheeft meegenomen. Zijn restaurant - met Michelinster - is vanavond voor de gelegenheid gesloten. We gaan zitten in de schuur, som migen van ons op strobalen, ande ren op stoelen, aan tafels die ge dekt zijn met stoer wit tafellinnen. De tafels zijn groot: het is hier aan schuiven bij ander gezelschap. Aan tafel krijgen we om te beginnen een mousse van ei met bloemkool en gerookte paling, geserveerd in een vakkundig onthoofde eier schaal en gebracht op een grote vierkant kartonnen eiertray: boe- renchic. Het is een hapje dat pittig en romig tegelijk is. Kiezen is hier geen optie: alle gas ten krijgen hetzelfde menu, op ver zoek vegetarisch. Het voorgerecht is schitterend om te zien: een wit-groen dambordje van blokjes doperwten- en knolselderijmous- se, met twee coquilles: één gegrild en één als tartaar fijngesneden. Er bij liggen hele jonge erwtjes en wat spruiten van de erwtenplant, die lekker knapperig en een beetje scherp zijn. Bij de schelpdieren krij gen we een vinaigrette met heel klein gesneden en uitgebakken spekblokjes. Het hoofdgerecht is een stuk ge stoomde zeebaars, waar een heer lijk kruidige saus van tomaat, olij ven en olie overheen ligt. De saus geeft de zeebaars, een soms wat flauwe vis, een stevig duwtje. Naast de vis ligt een stortvloed aan ingrediënten: puree van witte bo nen, auberginepuree, artisjok, as perges, lamsoor, zeekraal en een aardappelkrul. Al met al misschien een beetje rommelig, al die smaken in de vorm van kleine hapjes bij el kaar: maar het is wel een heel erg goed uitgevoerd rommeltje. We ve gen het bord met onze vingers schoon: dat mag op de boerderij. Intussen loopt één van de dochters Van de Kreeke met een grote brui ne kip in haar armen langs de ta fels om te laten zien hoe braaf het dier is. De bediening is scheutig met de wijn en de conversatie aan de tafels komt op gang. Het enige minpuntje is de temperatuur: er is geen verwarming in de schuur en het is vanavond toch best nog een beetje fris. Traditioneel en modern komen sa men in Aardbeien 2010 - de bena ming van het dessert: hele kleine aardbeitjes met druppeltjes van bal- samicoazijn, aardbeiensortbetijs, olijvenparfait, een knapperig olij- venkoekje en schuimpjes in de vorm van roerstaafjes. Subtiel en spannend tegelijk. Geweldig. De ober schenkt er Brachetto d'Acqui bij, lichte zoete rode bubbelwijn. Bij de koffie krijgen we nog een bord vol snoepjes: notencake, spek koek, een minigebakje van room kaas met framboos en - verrassend - een zoete spek met kerriesmaak. Boergondische diners bij 't Hof Welgelegen, Noordweg 402, 4333 KK Middelburg. Reserveren: info@thofwelgelegen.nl Morgen in samenwerking met Restaurant Scherp uit Middelburg, vrijdag 23 juli Restaurant De Witte Lelie uit Goes, vrijdag 13 augustus Restaurant De Gespleten Arent uit Middelburg, vrijdag 27 augustus Zuskookt, vrijdag 24 september Restaurant Het Waepen van Veere. De avonden beginnen om 18.00 uur met ontvangst en een rondleiding. Kosten: €37,50 voor 3 gangen en €10 euro voor een drankarrangement. Meer informatie: www.thofwelgelegen.nl Eten aan lange tafels. jjBg&ggr W-- - vk ,j 't Hof Welgelegen I Noordweg 402 Ontvangst met aperitief en hapjes. foto's Nadia Berkelder

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 89