in Middelburg
15
Beoordeling
donderdag 1 juli 2010
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
fi Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-Kwaliteit
Topkwaliteit voor minder gëld dan ge
bruikelijk in de restaurants: oordeel
sterk afhankelijk van de gastkok.
Entourage
Eén van de mooiste boerderijen van
Middelburg. Een plaatje.
Bediening
Het Katseveer-personeel was vakbe
kwaam, vriendelijk en formeel.
Vegetarisch
Op verzoek
Conclusie: Sjiek ontmoet platteland:
een geweldig concept om de zomer
in Zeeland te vieren.
Hof Welgelegen is
geen doorsnee res
taurant. De eige
naar van de boerde
rij nodigt deze zo
mer een serie (Zeeuwse) top
koks uit om te komen koken op
locatie: in de keuken van het
oude hof. De gasten eten aan lan
ge tafels, in de monumentale
schuur, of in de boomgaard, tus
sen het hoogstamfruit.
Achter de boerderij groeit het eten
van vanavond: drie hectaren groen
ten, in totaal zestig soorten. Het is
aan het gewas niet te zien, maar ei
genaar Ard van de Kreeke is pas vo
rig jaar begonnen met boeren, als
betrekkelijke leek. „Ik ben een goog-
leboer", grapt hij. Wat hij niet
weet, kijkt hij na op het internet.
Voor het eten krijgen de gasten
een rondleiding: langs vier soorten
wortel, langs de sla - „Eikenbladsla
is veel makkelijker te telen dan
kropsla" -, de bietjes, de bloem
kool, de koolrabi, de broccoli en de
aardappels.
Maar eerst worden we ontvangen
met een aperitief en een hele serie
hapjes: zoetzure tomaatjes met ser-
ranoham er bovenop, garnalen
met gel van peterselie en mousse
van oosterscheldekreeft, een bitter
bal van meibok met appelmosterd;
rondgebracht door uitermate keu
rig en 'hippig' personeel, dat de
kok van deze avond, Rutger van
der Weel van restaurant Katseveer
uit Wilhelminadorp, zelfheeft
meegenomen. Zijn restaurant -
met Michelinster - is vanavond
voor de gelegenheid gesloten.
We gaan zitten in de schuur, som
migen van ons op strobalen, ande
ren op stoelen, aan tafels die ge
dekt zijn met stoer wit tafellinnen.
De tafels zijn groot: het is hier aan
schuiven bij ander gezelschap. Aan
tafel krijgen we om te beginnen
een mousse van ei met bloemkool
en gerookte paling, geserveerd in
een vakkundig onthoofde eier
schaal en gebracht op een grote
vierkant kartonnen eiertray: boe-
renchic. Het is een hapje dat pittig
en romig tegelijk is.
Kiezen is hier geen optie: alle gas
ten krijgen hetzelfde menu, op ver
zoek vegetarisch. Het voorgerecht
is schitterend om te zien: een
wit-groen dambordje van blokjes
doperwten- en knolselderijmous-
se, met twee coquilles: één gegrild
en één als tartaar fijngesneden. Er
bij liggen hele jonge erwtjes en wat
spruiten van de erwtenplant, die
lekker knapperig en een beetje
scherp zijn. Bij de schelpdieren krij
gen we een vinaigrette met heel
klein gesneden en uitgebakken
spekblokjes.
Het hoofdgerecht is een stuk ge
stoomde zeebaars, waar een heer
lijk kruidige saus van tomaat, olij
ven en olie overheen ligt. De saus
geeft de zeebaars, een soms wat
flauwe vis, een stevig duwtje.
Naast de vis ligt een stortvloed aan
ingrediënten: puree van witte bo
nen, auberginepuree, artisjok, as
perges, lamsoor, zeekraal en een
aardappelkrul. Al met al misschien
een beetje rommelig, al die smaken
in de vorm van kleine hapjes bij el
kaar: maar het is wel een heel erg
goed uitgevoerd rommeltje. We ve
gen het bord met onze vingers
schoon: dat mag op de boerderij.
Intussen loopt één van de dochters
Van de Kreeke met een grote brui
ne kip in haar armen langs de ta
fels om te laten zien hoe braaf het
dier is. De bediening is scheutig
met de wijn en de conversatie aan
de tafels komt op gang. Het enige
minpuntje is de temperatuur: er is
geen verwarming in de schuur en
het is vanavond toch best nog een
beetje fris.
Traditioneel en modern komen sa
men in Aardbeien 2010 - de bena
ming van het dessert: hele kleine
aardbeitjes met druppeltjes van bal-
samicoazijn, aardbeiensortbetijs,
olijvenparfait, een knapperig olij-
venkoekje en schuimpjes in de
vorm van roerstaafjes. Subtiel en
spannend tegelijk. Geweldig. De
ober schenkt er Brachetto d'Acqui
bij, lichte zoete rode bubbelwijn.
Bij de koffie krijgen we nog een
bord vol snoepjes: notencake, spek
koek, een minigebakje van room
kaas met framboos en - verrassend
- een zoete spek met kerriesmaak.
Boergondische diners bij 't Hof
Welgelegen, Noordweg 402, 4333 KK
Middelburg. Reserveren:
info@thofwelgelegen.nl
Morgen in samenwerking met
Restaurant Scherp uit Middelburg,
vrijdag 23 juli Restaurant De Witte
Lelie uit Goes, vrijdag 13 augustus
Restaurant De Gespleten Arent uit
Middelburg, vrijdag 27 augustus
Zuskookt, vrijdag 24 september
Restaurant Het Waepen van Veere. De
avonden beginnen om 18.00 uur met
ontvangst en een rondleiding.
Kosten: €37,50 voor 3 gangen en €10
euro voor een drankarrangement.
Meer informatie:
www.thofwelgelegen.nl
Eten aan lange tafels.
jjBg&ggr
W-- - vk ,j
't Hof Welgelegen I
Noordweg 402
Ontvangst met aperitief en hapjes.
foto's Nadia Berkelder