Jelmer van Wieren wint kreeftkookstrijd
Economisch akkoord op hoofdlijnen
koken
Voor de negende keer zijn
Nederlandse topchefs uitge
daagd een gerecht samen te stel
len met Oosterscheldekreeft dat
in harmonie is met een prestige
champagne van Moët Chan-
don. Op 1 juni 2010 mocht top
kok Jelmer van Wieren van Res
taurant Sonoy uit Emmeloord in
Hostellerie* Schuddebeurs de
door de gemeente Schou-
wen-Duiveland beschikbaar ge
stelde wisselbeker in ontvangst ne
men.
door Loes van der Hoeven
SCHUDDEBEURS - Het doel van
deze jaarlijkse wedstrijd is het denken
over het combineren van wijnen en
gerechten te bevorderen. De op
dracht was dit jaar niet eenvoudig. De
gekozen Grand Vintage Brut Rosé
van 2003 heeft een hoog smaakgehal-
te. In de assemblage speelt de Pinot
Noir een relatief grote rol. In het zon-
rijke jaar 2003 bereikten deze druiven
hun maximale rijpheid. Het is een
echte maaltijdchampagne en krachti
ger dan men wellicht van champagne
zou verwachten. Het ideale gerecht
moet dus voldoende smaakgehalte
hebben, anders domineert de wijn.
Anderzijds moet de edele, tere en ele
gante smaak van de Oosterschelde
kreeft overeind blijven in het geweld
van de champagne.
Uit circa 250 inzendingen koos de
vakjury, bestaande uit Peter Klosse (di
recteur van de Academie voor Gastro
nomie), Gert Crurn (wijnschrijver) en
Het winnende gerecht.
Gerard Wollerich (van Michelin ster
renrestaurant Wollerich uit Sint-Oe-
denrode), tien finalisten. Die kregen
ieder es champagne om de amuse opti
maal op de wijn af te stemmen en te
presenteren aan de vakjury en een se
lect gezelschap genodigden.
De jury was unaniem in het bepalen
van de winnaars. Martijn Masten
broek eigenaar/chef van Restaurant
De Perenboom uit Burgh-Haamstede
eindigde als derde. De keuze van de
uiteindelijke winnaar leverde binnen
de jury de nodige discussie op. Het ge
recht van chef-kok Martijn Struijk
van Restaurant Wolfslaar uit Breda,
met twee perfecte bereidingen van
kreeft werd iets mooier gevonden
dan het gerecht van Restaurant So
noy uit Emmeloord. Hun combinatie
van krokant gebakken Oosters gemari
neerd IbericO buikspek, gepofte auber
gine met rode curry, lauwwarme Oos
terscheldekreeft, piccalilly, zilveruitje
en soja paste echter beter bij de cham
pagne.
Vanwege de aard van de wedstrijd gaf
deze perfecte combinatie de doorslag
en werd Jelmer van Wieren als win
naar gehuldigd. Voor het eerst beoor
deelden ook de genodigden de ge
rechten. Zij kozen voor een andere
combinatie, die de jury weliswaar ver
raste, maar niet overeenstemde met
hun eigen analytische wijze van proe
ven.
De Oosterscheldekreeft heeft een bij
zondere, delicate smaak, die zij ver
moedelijk te danken heeft aan een
aparte DN A-structuur, die afwijkt
van die van andere kreeften. Niet
voor niets wordt zij dan ook de Rolls
Royce onder de kreeft van Neder
landse bodem genoemd.
Al eeuwenlang houden Zeeuwse han
delaren zich bezig met kreeften. In de
17e en 18e eeuw importeerden zij ze
op grote schaal vanuit Noorwegen.
In 1906 kwamen enkele Texelse rog
vissers naar Zeeland om hun geluk te
beproeven.
De deskundigen verschillen van me
ning over de herkomst van de kreeft
in de Oosterschelde. Sommigen gelo
ven dat de huidige kreeften nakome
lingen zijn van een scheepslading
kreeften uit Noorwegen, die in een
De jury oordeelde dat het goed was.
storm verloren ging. Anderen denken
dat er al eerder kreeften op de bodem
van de Oosterschelde leefden. De hui
dige Oosterscheldekreeft zou ook
nog een kruising tussen verschillende
soorten kreeften kunnen zijn.
Moët Chandon, opgericht in 1743
in Epernay bij Reims, is het grootste
en bekende champagnehuis ter we
reld. De wijnen kenmerken zich door
hun elegante, frisse, volle smaak; de
signatuur van dit huis der huizen. De
meest bekende is de Moët Chan
don Brut Imperial, waarvan iedere an
derhalve séconde ergens ter wereld
een fles wordt ontkurkt!
Jelmer van Wieren (midden) is de trotse winnaar.
Niet alles uitonderhandelen,
maar snel een economisch
akkoord op hoofdlijnen sluiten.
Een lange kabinetsformatie
brengt de Zuid-Nederlandse
maakindustrie grote schade toe.
Dat zegt Peter Swinkels, voorzit
ter van de Brabants-Zeeuwse
Werkgeversvereniging BZW.
door Ron Gregoor
MIDDELBURG - Swinkels stelt dat
de versnippering in de politiek niet
mag leiden tot verlamming van econo
mische besluitvorming. "De maakin
dustrie in Brabant en Zeeland staat on
der druk. Steeds meer bedrijven ver
plaatsen hun activiteiten naar het bui
tenland. Daardoor dreigen duizenden
banen te verdwijnen. Daarnaast is de
Zuid-Nederlandse economie sterk ex
port-georiënteerd en moeten we er al
les aan doen om niet door opkomen
de economieën te worden ingehaald.
Positief is dat we ook bedrijfstakken
van wereldniveau hebben, zoals de
hightechindustrie, maar ook die secto
ren hebben blijvende stimulering no
dig om niet achterop te raken. Voor
de tweede economie van Nederland
is het dus van groot belang dat de ka
binetsformatie snel tot stand komt."
Zakenbrigade
Volgens de BZW-voorzitter is het
cruciaal dat er snel maatregelen ko
men om een maximale duurzame
groei van de Brabants-Zeeuwse eco
nomie te garanderen.
"Net zoals VNO-NCW vinden wij
dat er een stabiele coalitie moet ko
men. Maar vanwege de vele maakin
dustrie is de situatie van de Zuid-Ne
derlandse economie nog nijpender
dan in de rest van het land. Onze in
ternationale concurrentiepositie staat
op het spel. We hebben in dit lands
deel geen tijd voor een lange kabinets
formatie.
Politieke partijen moeten elkaar snel
vinden en een economisch akkoord
op hoofdlijnen sluiten. Desnoods stu
ren we een Brabants-Zeeuwse zaken-
brigade met onze topstrategen en
-economen naar Den Haag om de po
litiek te helpen om dat hoofdlijnenak
koord tot stand te brengen", aldus
Swinkels. Brabant en Zeeland hebben
geen tijd voor een langdurige forma
tie, stelt de voormalig topman van Ba
varia. Swinkels hield zijn pleidooi
twee dagen na de verkiezingen tij
dens de jaarvergadering van de werk
geversorganisatie. Zijn betoog om
toch vooral haast te maken met de
vorming van een nieuw kabinet werd
met luid applaus ontvangen door de
leden van de Brabants Zeeuwse Werk
geversvereniging.
Foto's: Marijke Folkertsma