Jelmer van Wieren wint kreeftkookstrijd Economisch akkoord op hoofdlijnen koken Voor de negende keer zijn Nederlandse topchefs uitge daagd een gerecht samen te stel len met Oosterscheldekreeft dat in harmonie is met een prestige champagne van Moët Chan- don. Op 1 juni 2010 mocht top kok Jelmer van Wieren van Res taurant Sonoy uit Emmeloord in Hostellerie* Schuddebeurs de door de gemeente Schou- wen-Duiveland beschikbaar ge stelde wisselbeker in ontvangst ne men. door Loes van der Hoeven SCHUDDEBEURS - Het doel van deze jaarlijkse wedstrijd is het denken over het combineren van wijnen en gerechten te bevorderen. De op dracht was dit jaar niet eenvoudig. De gekozen Grand Vintage Brut Rosé van 2003 heeft een hoog smaakgehal- te. In de assemblage speelt de Pinot Noir een relatief grote rol. In het zon- rijke jaar 2003 bereikten deze druiven hun maximale rijpheid. Het is een echte maaltijdchampagne en krachti ger dan men wellicht van champagne zou verwachten. Het ideale gerecht moet dus voldoende smaakgehalte hebben, anders domineert de wijn. Anderzijds moet de edele, tere en ele gante smaak van de Oosterschelde kreeft overeind blijven in het geweld van de champagne. Uit circa 250 inzendingen koos de vakjury, bestaande uit Peter Klosse (di recteur van de Academie voor Gastro nomie), Gert Crurn (wijnschrijver) en Het winnende gerecht. Gerard Wollerich (van Michelin ster renrestaurant Wollerich uit Sint-Oe- denrode), tien finalisten. Die kregen ieder es champagne om de amuse opti maal op de wijn af te stemmen en te presenteren aan de vakjury en een se lect gezelschap genodigden. De jury was unaniem in het bepalen van de winnaars. Martijn Masten broek eigenaar/chef van Restaurant De Perenboom uit Burgh-Haamstede eindigde als derde. De keuze van de uiteindelijke winnaar leverde binnen de jury de nodige discussie op. Het ge recht van chef-kok Martijn Struijk van Restaurant Wolfslaar uit Breda, met twee perfecte bereidingen van kreeft werd iets mooier gevonden dan het gerecht van Restaurant So noy uit Emmeloord. Hun combinatie van krokant gebakken Oosters gemari neerd IbericO buikspek, gepofte auber gine met rode curry, lauwwarme Oos terscheldekreeft, piccalilly, zilveruitje en soja paste echter beter bij de cham pagne. Vanwege de aard van de wedstrijd gaf deze perfecte combinatie de doorslag en werd Jelmer van Wieren als win naar gehuldigd. Voor het eerst beoor deelden ook de genodigden de ge rechten. Zij kozen voor een andere combinatie, die de jury weliswaar ver raste, maar niet overeenstemde met hun eigen analytische wijze van proe ven. De Oosterscheldekreeft heeft een bij zondere, delicate smaak, die zij ver moedelijk te danken heeft aan een aparte DN A-structuur, die afwijkt van die van andere kreeften. Niet voor niets wordt zij dan ook de Rolls Royce onder de kreeft van Neder landse bodem genoemd. Al eeuwenlang houden Zeeuwse han delaren zich bezig met kreeften. In de 17e en 18e eeuw importeerden zij ze op grote schaal vanuit Noorwegen. In 1906 kwamen enkele Texelse rog vissers naar Zeeland om hun geluk te beproeven. De deskundigen verschillen van me ning over de herkomst van de kreeft in de Oosterschelde. Sommigen gelo ven dat de huidige kreeften nakome lingen zijn van een scheepslading kreeften uit Noorwegen, die in een De jury oordeelde dat het goed was. storm verloren ging. Anderen denken dat er al eerder kreeften op de bodem van de Oosterschelde leefden. De hui dige Oosterscheldekreeft zou ook nog een kruising tussen verschillende soorten kreeften kunnen zijn. Moët Chandon, opgericht in 1743 in Epernay bij Reims, is het grootste en bekende champagnehuis ter we reld. De wijnen kenmerken zich door hun elegante, frisse, volle smaak; de signatuur van dit huis der huizen. De meest bekende is de Moët Chan don Brut Imperial, waarvan iedere an derhalve séconde ergens ter wereld een fles wordt ontkurkt! Jelmer van Wieren (midden) is de trotse winnaar. Niet alles uitonderhandelen, maar snel een economisch akkoord op hoofdlijnen sluiten. Een lange kabinetsformatie brengt de Zuid-Nederlandse maakindustrie grote schade toe. Dat zegt Peter Swinkels, voorzit ter van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW. door Ron Gregoor MIDDELBURG - Swinkels stelt dat de versnippering in de politiek niet mag leiden tot verlamming van econo mische besluitvorming. "De maakin dustrie in Brabant en Zeeland staat on der druk. Steeds meer bedrijven ver plaatsen hun activiteiten naar het bui tenland. Daardoor dreigen duizenden banen te verdwijnen. Daarnaast is de Zuid-Nederlandse economie sterk ex port-georiënteerd en moeten we er al les aan doen om niet door opkomen de economieën te worden ingehaald. Positief is dat we ook bedrijfstakken van wereldniveau hebben, zoals de hightechindustrie, maar ook die secto ren hebben blijvende stimulering no dig om niet achterop te raken. Voor de tweede economie van Nederland is het dus van groot belang dat de ka binetsformatie snel tot stand komt." Zakenbrigade Volgens de BZW-voorzitter is het cruciaal dat er snel maatregelen ko men om een maximale duurzame groei van de Brabants-Zeeuwse eco nomie te garanderen. "Net zoals VNO-NCW vinden wij dat er een stabiele coalitie moet ko men. Maar vanwege de vele maakin dustrie is de situatie van de Zuid-Ne derlandse economie nog nijpender dan in de rest van het land. Onze in ternationale concurrentiepositie staat op het spel. We hebben in dit lands deel geen tijd voor een lange kabinets formatie. Politieke partijen moeten elkaar snel vinden en een economisch akkoord op hoofdlijnen sluiten. Desnoods stu ren we een Brabants-Zeeuwse zaken- brigade met onze topstrategen en -economen naar Den Haag om de po litiek te helpen om dat hoofdlijnenak koord tot stand te brengen", aldus Swinkels. Brabant en Zeeland hebben geen tijd voor een langdurige forma tie, stelt de voormalig topman van Ba varia. Swinkels hield zijn pleidooi twee dagen na de verkiezingen tij dens de jaarvergadering van de werk geversorganisatie. Zijn betoog om toch vooral haast te maken met de vorming van een nieuw kabinet werd met luid applaus ontvangen door de leden van de Brabants Zeeuwse Werk geversvereniging. Foto's: Marijke Folkertsma

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 153