mm
Klanten koken op hoog niveau
koken
Wie jarig is, viert feest. De
jarige trakteert dan ook.
De Ondernemer bestaat tien jaar,
heeft door het jaar heen een aan
tal feestelijke activiteiten en no
digde een aantal van haar beste
klanten uit voor een kookclinic.
En niet zomaar in het eerste het
beste restaurant. Wolfslaar, het
enige Bredase sterrenrestaurant
(1 ster) was de gastheer.
door Ron Gregoor
Wijze lessen van chef-kok Ton Pinxten (rechts). Foto: Kees Bennema Frank de Bot van Libema is leergierig. Foto: Kees Bennema
BREDA - Chef- kok en eigenaar
Ton Pinxten himself ontving de gas
ten en legde ze de eerste kookkun
sten uit. De bijna twintig aspirant
koks kregen in groepjes de opdracht
een voor- hoofd en nagerecht te ma
ken van streekproducten. Het voorge
recht: onder andere 'scharrelzalm,
chips, lamsoortjes. Als hoofdgerecht
bogen de cursisten zich onder andere
over de kalfslende, Brabantse asperges
en zeekraal en de groep die het nage
recht moest verzorgen, kreeg de op
dracht allerlei combinaties met Rijs-
bergse aardbeien té maken.
Restaurant Wolfslaar houdt regelma
tig kookworkshops. Het landgoed is,
door de ligging en de bouw, uitste
kend geschikt voor dit soort evene
menten. "We hebben hier heel veel
bedrijven die clinics houden voor
hun personeel, verenigingen die wil
len leren koken of gewoon een onge
dwongen avond met vrienden. Dat.is
al jaren een groot succes", zegt Ton
Pinxten.
Gasten die de workshops bij Wolfs
laar volgen, leren er tapas of sushi ma
ken, proeven wijn of leren hoe ze
een uitgebreid diner moeten maken.
Er zijn workshops van anderhalf uur,
maar ook die een hele avond duren.
"De kookworkshops zijn over het al
gemeen bedoeld voor groepen, maar
we hebben door het jaar heen ver
scheidene data waarop individuen
zich kunnen inschrijven.
Koken doe je in ieder geval in een his
torische omgeving. De geschiedenis
van Landgoed Wolfslaar voert ver te
rug in de geschiedenis. In de oostge
vel van het Landhuis bijvoorbeeld ligt
nog een steen die het jaartal 1694 ver
meldt. Vele decennia daarvoor al staat
Wolfslaar vermeldt als een 'boeren
hoeve, compleet met weilanden, ak
kers, een moestuin en een grote
boomgaard.' De boerenhoeve is in de
loop der tijd minstens vijf keer vernie
tigd en weer opgebouwd.
In 1862 gaf de toenmalige eigenares,
barones Charlotte Storm- Cuypers op-
Goede voorbereiding is belangrijk. Foto: Kees Bennema
dracht tot de bouw van het statige,
stijlvolle landhuis en koetshuis zoals
het er nu staat. Haar erfgenamen ver
kochten het Landhuis in 1905. Tus
sen 1905 en 1947 wordt het door ver-
schuillende families bewoond, totdat
in 1955 de gemeente Breda het
koopt. Achtereenvolgens fungeert
Wolfslaar als kraamopleiding, onder
deel van de Volkshogeschool Bouvig-
ne en als kantoor van de Grontmij.
In 1998 besluit Breda dat het pand
rijp is voor restauratie. Dat is ook het
moment waarop Ton Pinxten, mees
terkok en meester-gastronoom en
Edwin Raben het pand aankopen. In
2000 gaat Wolfslaar open en na vijf
jaar is de eerste Michelinster binnen.
Die ster heeft het restaurant nog
steeds.
De kookclinic was het eerste evene
ment in het kader van het tienjarig be
staan van de Ondernemer. Later dit
jaar maakt de Ondernemer met een
aantal ondernemers netwerkreizen
naar Malaga om te golfen, naar Lon
den om te shoppen en voetbal te kij
ken en naar Lapland om de kerstman
en de poolcirkel te zien.