mm Klanten koken op hoog niveau koken Wie jarig is, viert feest. De jarige trakteert dan ook. De Ondernemer bestaat tien jaar, heeft door het jaar heen een aan tal feestelijke activiteiten en no digde een aantal van haar beste klanten uit voor een kookclinic. En niet zomaar in het eerste het beste restaurant. Wolfslaar, het enige Bredase sterrenrestaurant (1 ster) was de gastheer. door Ron Gregoor Wijze lessen van chef-kok Ton Pinxten (rechts). Foto: Kees Bennema Frank de Bot van Libema is leergierig. Foto: Kees Bennema BREDA - Chef- kok en eigenaar Ton Pinxten himself ontving de gas ten en legde ze de eerste kookkun sten uit. De bijna twintig aspirant koks kregen in groepjes de opdracht een voor- hoofd en nagerecht te ma ken van streekproducten. Het voorge recht: onder andere 'scharrelzalm, chips, lamsoortjes. Als hoofdgerecht bogen de cursisten zich onder andere over de kalfslende, Brabantse asperges en zeekraal en de groep die het nage recht moest verzorgen, kreeg de op dracht allerlei combinaties met Rijs- bergse aardbeien té maken. Restaurant Wolfslaar houdt regelma tig kookworkshops. Het landgoed is, door de ligging en de bouw, uitste kend geschikt voor dit soort evene menten. "We hebben hier heel veel bedrijven die clinics houden voor hun personeel, verenigingen die wil len leren koken of gewoon een onge dwongen avond met vrienden. Dat.is al jaren een groot succes", zegt Ton Pinxten. Gasten die de workshops bij Wolfs laar volgen, leren er tapas of sushi ma ken, proeven wijn of leren hoe ze een uitgebreid diner moeten maken. Er zijn workshops van anderhalf uur, maar ook die een hele avond duren. "De kookworkshops zijn over het al gemeen bedoeld voor groepen, maar we hebben door het jaar heen ver scheidene data waarop individuen zich kunnen inschrijven. Koken doe je in ieder geval in een his torische omgeving. De geschiedenis van Landgoed Wolfslaar voert ver te rug in de geschiedenis. In de oostge vel van het Landhuis bijvoorbeeld ligt nog een steen die het jaartal 1694 ver meldt. Vele decennia daarvoor al staat Wolfslaar vermeldt als een 'boeren hoeve, compleet met weilanden, ak kers, een moestuin en een grote boomgaard.' De boerenhoeve is in de loop der tijd minstens vijf keer vernie tigd en weer opgebouwd. In 1862 gaf de toenmalige eigenares, barones Charlotte Storm- Cuypers op- Goede voorbereiding is belangrijk. Foto: Kees Bennema dracht tot de bouw van het statige, stijlvolle landhuis en koetshuis zoals het er nu staat. Haar erfgenamen ver kochten het Landhuis in 1905. Tus sen 1905 en 1947 wordt het door ver- schuillende families bewoond, totdat in 1955 de gemeente Breda het koopt. Achtereenvolgens fungeert Wolfslaar als kraamopleiding, onder deel van de Volkshogeschool Bouvig- ne en als kantoor van de Grontmij. In 1998 besluit Breda dat het pand rijp is voor restauratie. Dat is ook het moment waarop Ton Pinxten, mees terkok en meester-gastronoom en Edwin Raben het pand aankopen. In 2000 gaat Wolfslaar open en na vijf jaar is de eerste Michelinster binnen. Die ster heeft het restaurant nog steeds. De kookclinic was het eerste evene ment in het kader van het tienjarig be staan van de Ondernemer. Later dit jaar maakt de Ondernemer met een aantal ondernemers netwerkreizen naar Malaga om te golfen, naar Lon den om te shoppen en voetbal te kij ken en naar Lapland om de kerstman en de poolcirkel te zien.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 151