Jonge koeriersdienst zit op goede weg Bundeling van kennis leidt tot nieuwe bakoven I innovatie >6 Syntensadviseur Jolijn Reinhoudt in gesprek met de ondernemers van Koeriersservice uit Goes. Foto: Syntens Ook als de zaken voorspoe dig gaan, zijn er onderne mers die het prettig vinden om hun bedrijf te toetsen op verbeter- punten. Een frisse blik van buiten af kan bedrijfsblindheid voorko men en nieuwe ideeën opleveren. Dat vindt ook Johan Hoogerland van Koeriers Service Zuidwest uit Goes en zocht contact met Syntens. Vier jaar geleden begon Johan Hoo gerland met een wagen als koerier te rijden; Koeriers Service Zuidwest was geboren. Nu beschikken hij en zijn compagnon over 35 wagen in allé soorten en maten, werken er ruim vijftig mensen bij hen en hebben zij een uniek, eigen landelijk netwerk waardoor de vrachten altijd via de ei gen koeriersdienst worden bezorgd. De klanten zitten vooral in Zuidwest Nederland, maar hun wagens rijden door heel Europa. De crisis heeft het bedrijf alleen maar versterkt; door de opdrachtgevers passende diensten te bieden, weten beide ondernemers mensen aan zich te binden. Vorig jaar breidden zij substantieel uit door in Terneuzen een gerenommeerde snel- dienst zonder opvolgers over te ne men. Bovendien is onlangs het wagen park vergroot met elf nieuwe (vracht)wagens. ,,Een snelle groei", bevestigt de ondernemer. „Daarom maken we nu een pas op de plaats. De hele organisatie moet zich gaan vo.egen. We willen voorkomen dat die groei een valkuil wordt." Vanwege de expansie wilde Hooger land weten waar het bedrijf nu staat en zocht hij contact met Syntens. „Verbeteren kan altijd, maar soms is het lastig om zelf te zien waar dat kan." Innovatieadviseur Jolijn Rein houdt is onder de indruk van het be drijf en de professionaliteit van de me dewerkers. „Koeriers Service Zuid west heeft het goed voor elkaar en al les loopt op rolletjes. De bedrijfsactivi teiten zijn breed gespreid zoals snelt- ransport, koeltransport en gevaarlijke stoffen. Bovendien worden de wa gens optimaal ingezet omdat de on derneming dag- en nachttransport ver zorgt." Toch had Reinhoudt nog enkele aan- bevelingspunten. „Het bedrijf is in zijn- externe contacten heel sterk. Dat moet intern ook behouden blijven. De snelle groei maakt dat de mede werkers op de weg elkaar niet altijd meer kennen. Bovendien is er sprake van twee vesti gingsplaatsen, Terneuzen en Goes, waarbij het bedrijf in Goes in twee panden zit. Een goede band met alle medewerkers is belangrijk, net als het onderlinge contact tussen de mede werkers." Reinhoudt adviseerde on der meer een aparte internetpagina voor medewerkers aan te maken. Daar kunnen zakelijke en persoonlij ke (veijaardagen, huwelijken, etc.) be richten geplaatst worden. Hooger land: „Ik ben blij dat mijn gevoel be vestigd wordt en dat we op de goede weg zitten. Nu nog de nieuwbouw voor ons bedrijfspand." www. koeriersservicezuidwest. nl www.synte.ns.nl Syntensadviseur Willy Reiniers in gesprek met de ondernemers van Klassenoten uit Goes. De afzet van de versgebran- de noten en pinda's van Klassenoten in Goes groeit ste vig. Het ambachtelijke bakproces kost echter tijd. Cor Zwemer, productiemanager bij Klasseno ten, zocht met John Kramer van Kramer Machines uit Colijnsplaat naar een innovatieve bakoven die het productieproces verbetert met behoud van kwaliteit. Syn tensadviseur Willy Reijniers reik te het juiste samenwerkingsver band aan. Klassenoten in Goes heeft zich gespe cialiseerd in versgebrande noten en pinda's. Tot voor kort werden deze in kleinverpakking op de markt ge zet, maar tegenwoordig levert Klasse noten ook buikverpakking aan weder verkopers. Dat betekent dat de pro ductie omhoog moet, zonder dat de ambachtelijke kwaliteit verloren gaat. „Vaak worden noten en pinda's, want dat zijn botanisch gezien geen noten, via een lopende band, ge brand", legt Cor Zwemer uit. „Onze kwaliteit heeft echter zijn oorsprong in het branden in het ouderwetse mandje, dan blijven de noten mooi heel. De dip in de hete olie maakt ook dat zij die lekkere beet krijgen. Het is echter zwaar werk, want wij werken natuurlijk niet met kleine manden. Bovendien is er eigenlijk maar een medewerker die het bran den tot in de finesse beheerst. Dat maakt ons kwetsbaar." De zoektocht van Zwemer naar ge schikte bakovens mislukte. Het stan daardaanbod voldeed niet aan zijn wensen. „Ik ben toen zelf gaan ont werpen en heb dat ontwerp voorge legd aan John Kramer van Kramer Machines. Wij kenden elkaar al en Jo hn heeft mime ervaring in het ontwer pen van machines voor de voedingsin dustrie. Hij heeft vervolgens die basis uitgewerkt tot een bruikbare bako ven." „Cor zocht expliciet naar een bako ven die batchgewijs kan bakken", voegt John Kramer toe. „Wij hebben daar wel ervaring in, garnalen worden ook batchgewijs gebakken. Alleen is het bakken van noten wel een heel an dere techniek, dat was voor ons nieuw. Door onze kennis te bunde len, is er een geheel nieuw concept uit voortgekomen." Zowel Zwemer als Kramer had al' eni ge jaren contact met innovatieadvi seur Willy Reijniers van Syntens. „Ik sprak beide ondernemers en meende dat een dergelijke samenwerking pri ma past in het project InnovatiePresta- tieContracten (IPG) van SenterNo- vem, dat sinds kort de nieuwe naam Agentschap NL draagt. Via IPC wil Agentschap NL immers het innovatie ve vermogen van ondernemers door samenwerking verhogenDeze twee ondernemers hadden elkaar al gevon- cjgn.," f^eijnietsmerkt d^t_ onderne mers tegen ontwikkelkosten voor de uitvoering van nieuwe ideeën aanhik- ken omdat vooraf niet duidelijk is of de investering op enig moment rende ment gaat opleveren. Dat is ook de re den waarom Cor Zwemer in eerste in stantie naar een standaardmachine zocht. „Met een eigen ontwerp zijn forse ontwikkelkosten gemoeid en ik moet 'maar afwachten of wat ik be dacht heb, ook echt werkt. De bijdra ge via de IPC stimuleerde om die drempel te nemen. En het lijkt goed uit te pakken. De samenwerking is goed bevallen, dat zal in de toekomst wel meer gebeuren." Inmiddels is het Foto: Syntens technische ontwerp uitgevoerd. Zwe mer richt zich nu op de besturingssoft- ware. Eind maart moet alles gereed zijn en kan de machine gaan proef draaien. Beide ontwerpers - verwachten veel van de nieuwe bakoven. Kramer: „Ik ben heel benieuwd. Als deze eenmaal goed werkt, kunnen we kijken of er ook andere toepassingen mogelijk zijn." www. klassenoten, nl www. kramermachines, nl www.syntens.nl i^u'w.agcn Ischapnl. nl 003 -222020

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 146