Jonge koeriersdienst zit op goede weg
Bundeling van kennis leidt tot nieuwe bakoven
I
innovatie
>6
Syntensadviseur Jolijn Reinhoudt in gesprek met de ondernemers van Koeriersservice uit Goes. Foto: Syntens
Ook als de zaken voorspoe
dig gaan, zijn er onderne
mers die het prettig vinden om
hun bedrijf te toetsen op verbeter-
punten. Een frisse blik van buiten
af kan bedrijfsblindheid voorko
men en nieuwe ideeën opleveren.
Dat vindt ook Johan Hoogerland
van Koeriers Service Zuidwest
uit Goes en zocht contact met
Syntens.
Vier jaar geleden begon Johan Hoo
gerland met een wagen als koerier te
rijden; Koeriers Service Zuidwest was
geboren. Nu beschikken hij en zijn
compagnon over 35 wagen in allé
soorten en maten, werken er ruim
vijftig mensen bij hen en hebben zij
een uniek, eigen landelijk netwerk
waardoor de vrachten altijd via de ei
gen koeriersdienst worden bezorgd.
De klanten zitten vooral in Zuidwest
Nederland, maar hun wagens rijden
door heel Europa. De crisis heeft het
bedrijf alleen maar versterkt; door de
opdrachtgevers passende diensten te
bieden, weten beide ondernemers
mensen aan zich te binden. Vorig jaar
breidden zij substantieel uit door in
Terneuzen een gerenommeerde snel-
dienst zonder opvolgers over te ne
men. Bovendien is onlangs het wagen
park vergroot met elf nieuwe
(vracht)wagens. ,,Een snelle groei",
bevestigt de ondernemer. „Daarom
maken we nu een pas op de plaats.
De hele organisatie moet zich gaan
vo.egen. We willen voorkomen dat
die groei een valkuil wordt."
Vanwege de expansie wilde Hooger
land weten waar het bedrijf nu staat
en zocht hij contact met Syntens.
„Verbeteren kan altijd, maar soms is
het lastig om zelf te zien waar dat
kan." Innovatieadviseur Jolijn Rein
houdt is onder de indruk van het be
drijf en de professionaliteit van de me
dewerkers. „Koeriers Service Zuid
west heeft het goed voor elkaar en al
les loopt op rolletjes. De bedrijfsactivi
teiten zijn breed gespreid zoals snelt-
ransport, koeltransport en gevaarlijke
stoffen. Bovendien worden de wa
gens optimaal ingezet omdat de on
derneming dag- en nachttransport ver
zorgt."
Toch had Reinhoudt nog enkele aan-
bevelingspunten. „Het bedrijf is in
zijn- externe contacten heel sterk. Dat
moet intern ook behouden blijven.
De snelle groei maakt dat de mede
werkers op de weg elkaar niet altijd
meer kennen.
Bovendien is er sprake van twee vesti
gingsplaatsen, Terneuzen en Goes,
waarbij het bedrijf in Goes in twee
panden zit. Een goede band met alle
medewerkers is belangrijk, net als het
onderlinge contact tussen de mede
werkers." Reinhoudt adviseerde on
der meer een aparte internetpagina
voor medewerkers aan te maken.
Daar kunnen zakelijke en persoonlij
ke (veijaardagen, huwelijken, etc.) be
richten geplaatst worden. Hooger
land: „Ik ben blij dat mijn gevoel be
vestigd wordt en dat we op de goede
weg zitten. Nu nog de nieuwbouw
voor ons bedrijfspand."
www. koeriersservicezuidwest. nl
www.synte.ns.nl
Syntensadviseur Willy Reiniers in gesprek met de ondernemers van Klassenoten uit Goes.
De afzet van de versgebran-
de noten en pinda's van
Klassenoten in Goes groeit ste
vig. Het ambachtelijke bakproces
kost echter tijd. Cor Zwemer,
productiemanager bij Klasseno
ten, zocht met John Kramer van
Kramer Machines uit Colijnsplaat
naar een innovatieve bakoven die
het productieproces verbetert
met behoud van kwaliteit. Syn
tensadviseur Willy Reijniers reik
te het juiste samenwerkingsver
band aan.
Klassenoten in Goes heeft zich gespe
cialiseerd in versgebrande noten en
pinda's. Tot voor kort werden deze
in kleinverpakking op de markt ge
zet, maar tegenwoordig levert Klasse
noten ook buikverpakking aan weder
verkopers. Dat betekent dat de pro
ductie omhoog moet, zonder dat de
ambachtelijke kwaliteit verloren gaat.
„Vaak worden noten en pinda's,
want dat zijn botanisch gezien geen
noten, via een lopende band, ge
brand", legt Cor Zwemer uit. „Onze
kwaliteit heeft echter zijn oorsprong
in het branden in het ouderwetse
mandje, dan blijven de noten mooi
heel. De dip in de hete olie maakt
ook dat zij die lekkere beet krijgen.
Het is echter zwaar werk, want wij
werken natuurlijk niet met kleine
manden. Bovendien is er eigenlijk
maar een medewerker die het bran
den tot in de finesse beheerst. Dat
maakt ons kwetsbaar."
De zoektocht van Zwemer naar ge
schikte bakovens mislukte. Het stan
daardaanbod voldeed niet aan zijn
wensen. „Ik ben toen zelf gaan ont
werpen en heb dat ontwerp voorge
legd aan John Kramer van Kramer
Machines. Wij kenden elkaar al en Jo
hn heeft mime ervaring in het ontwer
pen van machines voor de voedingsin
dustrie. Hij heeft vervolgens die basis
uitgewerkt tot een bruikbare bako
ven."
„Cor zocht expliciet naar een bako
ven die batchgewijs kan bakken",
voegt John Kramer toe. „Wij hebben
daar wel ervaring in, garnalen worden
ook batchgewijs gebakken. Alleen is
het bakken van noten wel een heel an
dere techniek, dat was voor ons
nieuw. Door onze kennis te bunde
len, is er een geheel nieuw concept
uit voortgekomen."
Zowel Zwemer als Kramer had al' eni
ge jaren contact met innovatieadvi
seur Willy Reijniers van Syntens. „Ik
sprak beide ondernemers en meende
dat een dergelijke samenwerking pri
ma past in het project InnovatiePresta-
tieContracten (IPG) van SenterNo-
vem, dat sinds kort de nieuwe naam
Agentschap NL draagt. Via IPC wil
Agentschap NL immers het innovatie
ve vermogen van ondernemers door
samenwerking verhogenDeze twee
ondernemers hadden elkaar al gevon-
cjgn.," f^eijnietsmerkt d^t_ onderne
mers tegen ontwikkelkosten voor de
uitvoering van nieuwe ideeën aanhik-
ken omdat vooraf niet duidelijk is of
de investering op enig moment rende
ment gaat opleveren. Dat is ook de re
den waarom Cor Zwemer in eerste in
stantie naar een standaardmachine
zocht. „Met een eigen ontwerp zijn
forse ontwikkelkosten gemoeid en ik
moet 'maar afwachten of wat ik be
dacht heb, ook echt werkt. De bijdra
ge via de IPC stimuleerde om die
drempel te nemen. En het lijkt goed
uit te pakken. De samenwerking is
goed bevallen, dat zal in de toekomst
wel meer gebeuren." Inmiddels is het
Foto: Syntens
technische ontwerp uitgevoerd. Zwe
mer richt zich nu op de besturingssoft-
ware. Eind maart moet alles gereed
zijn en kan de machine gaan proef
draaien.
Beide ontwerpers - verwachten veel
van de nieuwe bakoven. Kramer: „Ik
ben heel benieuwd. Als deze eenmaal
goed werkt, kunnen we kijken of er
ook andere toepassingen mogelijk
zijn."
www. klassenoten, nl
www. kramermachines, nl
www.syntens.nl
i^u'w.agcn Ischapnl. nl
003 -222020