Een Bretonse
verrassing
ES reizen@wegener.nl J reizen
ISÏlS Zaterdag 19 juni 2010
Onstuimige zee en steile rotsen. Op het strand speuren
mensen naar oesters. Dit lijkt op de Bretonse kust, zoals
iedereen die kent. Maar de westkust van Frankrijk biedt
meer verrassingen, ontdekte Gerda Douma.
ïj£j| 024-3650360
Piriac-sur-Mer
LeCro isii
Saint-Nazaire
Elke zomer wordt bij Guérande zeezout gewonnen. foto's GPD
Bretagne weet iedereen te
liggen. Maar iets onder
die enorme, uitstekende
westpunt van Frankrijk
ligt een stukje dat min
der bekend is: La Baule. Hier in
het zuidelijkste deel van de uitge
strekte Bretonse regio ligt Guéran
de als stralend middelpunt.
Lang geleden, toen Bretagne fors
groter was dan het huidige depar
tement, moest Guérande zich ver
dedigen tegen de Fransen. Het in
middels 16.000 inwoners tellende
middeleeuwse stadje wordt niet
voor niets omringd door een stads
muur van zo'n anderhalve kilome
ter. Een van de toegangspoorten,
die ooit dienst deed als gevange
nis, is nu een museum. Waar vroe
ger de bewakers van de stadsmuur
druk doende waren de Fransen
met kokende olie op afstand te
houden, kan de bezoeker nu in al
le rust genieten van een schitte
rend uitzicht.
Guérande barst van de herinnerin
gen aan vroeger tijden. Het galgen
plein, waar veroordeelden soms
drie dagen werden bespot en be
spuwd, winkels uit de zeventiende
en achttiende eeuw en natuurlijk
de niet te missen kerk waarnaar
de vier hoofdstraten leiden. Bin
nen schuifelen bezoekers door de
grote ruimte, ze praten met ge
dempte stemmen. Het licht speelt
in de glas-in-loodramen. Zoals het
hoort, liggen de terrassen van de
aangrenzende cafés uitnodigend te
wachten op de kerkgangers.
Net buiten Guérande ligt Terre de
Sel (het zoute land), een enorm ge
bied waar zout wordt gewonnen.
Het is in keurige vakjes opgedeeld
en de zon, maar vooral ook de
wind, zorgen ervoor dat het bin
nengelopen zeewater verdampt.
Het zout blijft achter. Zoutprodu
cent Emmanuel Blanc vertelt dat
er 28 gram zout in 1 liter oceaanwa
ter zit. Honderden zoutmakers
schrapen 's zomers het zout bij
een, zoals dat al honderden jaren
gebeurt. Het werk wordt bekeken
door tientallen soorten vogels,
waaronder heilige ibissen, steltlo
pers en sterntjes. Per jaar wordt
tienduizend ton zout gewonnen.
Van Guérande kun je dwars door
het Terre de Sel met de auto naar
Le Croisic. In het prachtige haven
stadje zijn veel restaurantjes met
schitterend uitzicht. Bootjes die,
als het vloed is, dapper op het wa
ter dobberen, liggen bij eb droog.
Willoos liggen ze op hun zij, alsof
ze uitrusten voor de zee ze weer
oppakt. Le Croisic heeft een
Ocearium met talloze zeedieren,
waarvan vele zijn aan te raken. Be
halve een enorme krab. Op zijn
brede rug ligt hij te spartelen om
weer op z'n poten te komen. Nie
mand durft hem te helpen.
De weg langs de kust is een erva
ring op zich. Ze leidt van het ene
naar het andere mooie strand,
langs haventjes waar vissers hun
boten langzaam van een kar in het
water laten glijden en langs de
door de avondzon beschenen bou
levards. Geen hotelkolossen en
geen kust van beton, maar lieflijke
restaurants, witte huizen, groen
en bloemen. Overal paden die uit
nodigen tot urenlange wandelin
gen langs prachtige uitzichten.
Piriac-sur-mer is zo'n havenstadje
waar het prima toeven is. De plaat
selijke WV zette een wandeling
uit van 12 kilometer, die laat zien
waarom deze streek de moeite
waard is. We lopen eerst een flink
stuk langs de zee, dan weer hoog
boven de golven op een steile rots
kust en via het zandstrand en een
achterafpaadje wordt de gezellig
heid van het dorp weer bereikt.
De haven met het tuig van
scheepsmasten dat klappert in de
altijd aanwezige wind, de winkel
tjes met strandtassen, kleding en
prullaria en natuurlijk de restau
rants die goede zaken doen.
Vlakbij Piriac is een avonturen-
park. Enthousiastelingen mogen
in bomen klimmen, met een touw
van grote hoogte naar beneden
'zweven' en allerlei andere avontu
ren beleven waar de woorden
hoog, eng en lef bij horen. Man en
kinderen gaan, gelukkig goed geze
kerd, hun sportieve gang.
In Piriac-sur-mer genieten we daar
na van een heerlijke maaltijd met
een goed glas Franse wijn. Op het
gezellig drukke terras overdenken
we de fraaie dag, rusten uit van de
lange wandeling en het klimmen.
Onze gedachten gaan uit naar de
dag die komen gaat, slechts onder
broken door een lichte zorg of het
met de 'onderstebovenkrab' goed
is gekomen. Als de zon langzaam
ondergaat, beseffen we dat het le
ven soms helemaal klopt.
Meer informatie over de zout-
velden, het Ocearium en het
klimpark is te vinden op:
www.terredesel.fr
www.ocearium-croisic.fr
www.pornic-aventure.com
Reageren?
redactie.reizen@wegener.nl
Geen hotelkolossen, geen kust van beton, wel een middeleeuws om
muurd stadje.
Een karakteristiek beeld langs de Bretonse kust: pittoreske haventjes
met uitnodigende eethuisjes.