Een Bretonse verrassing ES reizen@wegener.nl J reizen ISÏlS Zaterdag 19 juni 2010 Onstuimige zee en steile rotsen. Op het strand speuren mensen naar oesters. Dit lijkt op de Bretonse kust, zoals iedereen die kent. Maar de westkust van Frankrijk biedt meer verrassingen, ontdekte Gerda Douma. ïj£j| 024-3650360 Piriac-sur-Mer LeCro isii Saint-Nazaire Elke zomer wordt bij Guérande zeezout gewonnen. foto's GPD Bretagne weet iedereen te liggen. Maar iets onder die enorme, uitstekende westpunt van Frankrijk ligt een stukje dat min der bekend is: La Baule. Hier in het zuidelijkste deel van de uitge strekte Bretonse regio ligt Guéran de als stralend middelpunt. Lang geleden, toen Bretagne fors groter was dan het huidige depar tement, moest Guérande zich ver dedigen tegen de Fransen. Het in middels 16.000 inwoners tellende middeleeuwse stadje wordt niet voor niets omringd door een stads muur van zo'n anderhalve kilome ter. Een van de toegangspoorten, die ooit dienst deed als gevange nis, is nu een museum. Waar vroe ger de bewakers van de stadsmuur druk doende waren de Fransen met kokende olie op afstand te houden, kan de bezoeker nu in al le rust genieten van een schitte rend uitzicht. Guérande barst van de herinnerin gen aan vroeger tijden. Het galgen plein, waar veroordeelden soms drie dagen werden bespot en be spuwd, winkels uit de zeventiende en achttiende eeuw en natuurlijk de niet te missen kerk waarnaar de vier hoofdstraten leiden. Bin nen schuifelen bezoekers door de grote ruimte, ze praten met ge dempte stemmen. Het licht speelt in de glas-in-loodramen. Zoals het hoort, liggen de terrassen van de aangrenzende cafés uitnodigend te wachten op de kerkgangers. Net buiten Guérande ligt Terre de Sel (het zoute land), een enorm ge bied waar zout wordt gewonnen. Het is in keurige vakjes opgedeeld en de zon, maar vooral ook de wind, zorgen ervoor dat het bin nengelopen zeewater verdampt. Het zout blijft achter. Zoutprodu cent Emmanuel Blanc vertelt dat er 28 gram zout in 1 liter oceaanwa ter zit. Honderden zoutmakers schrapen 's zomers het zout bij een, zoals dat al honderden jaren gebeurt. Het werk wordt bekeken door tientallen soorten vogels, waaronder heilige ibissen, steltlo pers en sterntjes. Per jaar wordt tienduizend ton zout gewonnen. Van Guérande kun je dwars door het Terre de Sel met de auto naar Le Croisic. In het prachtige haven stadje zijn veel restaurantjes met schitterend uitzicht. Bootjes die, als het vloed is, dapper op het wa ter dobberen, liggen bij eb droog. Willoos liggen ze op hun zij, alsof ze uitrusten voor de zee ze weer oppakt. Le Croisic heeft een Ocearium met talloze zeedieren, waarvan vele zijn aan te raken. Be halve een enorme krab. Op zijn brede rug ligt hij te spartelen om weer op z'n poten te komen. Nie mand durft hem te helpen. De weg langs de kust is een erva ring op zich. Ze leidt van het ene naar het andere mooie strand, langs haventjes waar vissers hun boten langzaam van een kar in het water laten glijden en langs de door de avondzon beschenen bou levards. Geen hotelkolossen en geen kust van beton, maar lieflijke restaurants, witte huizen, groen en bloemen. Overal paden die uit nodigen tot urenlange wandelin gen langs prachtige uitzichten. Piriac-sur-mer is zo'n havenstadje waar het prima toeven is. De plaat selijke WV zette een wandeling uit van 12 kilometer, die laat zien waarom deze streek de moeite waard is. We lopen eerst een flink stuk langs de zee, dan weer hoog boven de golven op een steile rots kust en via het zandstrand en een achterafpaadje wordt de gezellig heid van het dorp weer bereikt. De haven met het tuig van scheepsmasten dat klappert in de altijd aanwezige wind, de winkel tjes met strandtassen, kleding en prullaria en natuurlijk de restau rants die goede zaken doen. Vlakbij Piriac is een avonturen- park. Enthousiastelingen mogen in bomen klimmen, met een touw van grote hoogte naar beneden 'zweven' en allerlei andere avontu ren beleven waar de woorden hoog, eng en lef bij horen. Man en kinderen gaan, gelukkig goed geze kerd, hun sportieve gang. In Piriac-sur-mer genieten we daar na van een heerlijke maaltijd met een goed glas Franse wijn. Op het gezellig drukke terras overdenken we de fraaie dag, rusten uit van de lange wandeling en het klimmen. Onze gedachten gaan uit naar de dag die komen gaat, slechts onder broken door een lichte zorg of het met de 'onderstebovenkrab' goed is gekomen. Als de zon langzaam ondergaat, beseffen we dat het le ven soms helemaal klopt. Meer informatie over de zout- velden, het Ocearium en het klimpark is te vinden op: www.terredesel.fr www.ocearium-croisic.fr www.pornic-aventure.com Reageren? redactie.reizen@wegener.nl Geen hotelkolossen, geen kust van beton, wel een middeleeuws om muurd stadje. Een karakteristiek beeld langs de Bretonse kust: pittoreske haventjes met uitnodigende eethuisjes.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 105