kookpot
consument 135
Excursiereis Devon Cornwall
Bobotie met kruidige rijst,
Sosaties van de braai,
Salade met mango en biltong,
voor de lezers van deze krant!
donderdag 17 juni 2010
voor vier personen
benodigdheden: 1 kilo rundergehakt; 2 grote uien, gesnipperd; olie; 1 eet
lepel zout; flinke snuf peper, 1 eetlepel kerrie (massala); 2 volle eetle
pels abrikozenjam; 75 gram gewelde rozijnen; 2 appels in kleine stuk
jes; 1 eetlepel citroensap; 2 eetlepels suiker; 3 eetlepels paneermeel;
2 dl melk; 2 eieren; 2 laurierblaadjes; 300 gram basmati rijst; zout;
4 gekneusde pimentkorrels, 1 eetlepel verse koriander, gehakt.
bereidingswijze: Verhit oven op 180 graden, wrijf ovenschaal in met olie.
Verhit olie in braadpan, bak uisnippers glazig. Bestrooi met kerrie.
Voeg gehakt toe, kruid met zout en peper. Voeg abrikozenjam, rozij
nen, appel, citroensap en suiker, laurierblaadjes en paneermeel toe.
Stort in ovenschaal en bak half uur in oven. Klop eieren met melk los,
schenk over gehakt. Bak nog een half uur tot bovenkant goudbruin is.
Kook rijst. Voeg aan kookwater zout en pimentkorrels toe, verwijder
ze na koken weer. Bestrooi met koriander. Serveer met bobotie, man
gochutney of salade. Schenk er witte Zuid-Afrikaanse wijn bij.
tip: Geen piment? Vervang door peperkorrels en een geplet kruidnageltje.
bereidingswijze: Verwijder zaadjes van peper, snijd in ragfijne reepjes. Leg
in ijswater, zodat ze opkrullen. Snijd mango doormidden langs pit. Ver
wijder pit, kerf vruchtvlees in blokjes. Druk mangoschil binnenstebui
ten. Snijd blokjes eraf, vang sap op. Pureer kwart van mango. Klop
dressing van azijn, olie, mangopuree, gembersiroop, zout, peper. Ver
deel sla, uienringetjes en mangostukjes over borden. Besprenkel met
dressing, snijd biltong zo klein mogelijk en schik er bovenop. Bestrooi
met ragfijne rode peperreepjes.
tip: Geen biltong? Neem plakjes runderrookvlees en draai er mooie roos
jes van.
voor vier spiesen
benodigdheden: 200 gram lamsvlees van schouder in blokken; marinade
van 2 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels bouillon, peper, zout, 2 theelepels
kerrie, geperste teen knoflook, 2 theelepels citroensap en theelepel
bruine suiker, laurierblad; 100 gram ontbijtspek in 12 blokken; 12 ge
droogde abrikozen; 1 ui in 8 stukken; 4 spiesen.
bereidingswijze: Minimaal 1 dag van tevoren: Maak kerriemarinade, wen
tel lamsvlees erdoor, laat goed afgedekt intrekken in koelkast. Wel
abrikozen. Rijg op spiesen om en om vlees, spek, ui en abrikoos. Roos
ter op barbecue in ongeveer 10 minuten mooi bruin. Regelmatig
draaien. Serveer met schijf citroen, mangochutney, gele rijst of rooster-
broodjes. Wijnadvies: rode Zuid-Afrikaanse Shiraz.
tip: Laat partjes ui 1 minuut garen in magnetron. Het rijgt makkelijker en
ze zijn op de barbecue sneller klaar, zonder te verbranden.
benodigdheden: 100 gram gemengde salade; 50 gram rucola; 1 rijpe man
go; half rood pepertje; 1 lente-ui in dunne ringetjes; 1 eetlepel wijna
zijn; 2 eetlepels olijfolie; 1 theelepel gembersiroop; peper en zout;
8 reepjes biltong (of rookvlees).
voor- of bijgerecht
|"5!5rnfRBy
Normaal vanaf 519,
nü met actiecode...
8-daagse busvakantie Zuidwest-Engeland incl. hotel, ontbijt en diner!
Zuidwest-Engeland staat ook wel bekend als
de Engelse Rivièra, een stukje Engeland met
een geheel eigen karakter. Mooie baaien, gril
lige rotskusten, groene heuvels en historische
vissersdorpjes geven deze streek een Engels
maar zeker ook een Mediterraan karakter. Op
deze reis nemen wij u komende zomer mee naar
de graafschappen Devon en Cornwall, in het
uiterste zuidwesten van Engeland. De mooiste
periode van het jaar om deze streek te ontdek
ken! U verblijft in de schilderachtige badplaats
Torquay, wat heerlijk gelegen is aan een baai
en bekend staat om het zachte klimaat. Deze
8-daagse busvakantie boekt u al vanaf slechts
519, maar als u als lezer van deze krant, gebruik
maakt van de actiecode WEG40004 krijgt u ook
nog eens 40 korting bij 2 personen! En dat is
inclusief reis per Comfort Class bus, hotel, 7x
Engels ontbijt en 4-gangendiner, overtochten
en excursieprogramma. Er zijn slechts 7 vertrek
data, dus...
UW DAGPROGRAMMA
Dag 1. Via diverse opstapplaatsen rijden we via Breda naar
de Franse havenplaats Calais voor de overtocht per ferry naar
Dover. Door naar Torquay waar we in de loop van de avond zul
len aankomen voor het diner. Dag 2. In de ochtend naar Exeter,
hoofdstad van Devon en ooit een Romeinse nederzetting. In
de middag vrije tijd in Torquay. Dag 3. De Engelse Rivièra, met
bezoek aan de Caves of Torquay, waar u rondwandelt door pre
historische grotten. Ook is er tijd voor o.m. het schilderachtige
havenplaatsje Dartmouth. Dag 4. De abdij 'Buckfast Abbey;
gesticht in de Normandische tijd en herbouwd door Franse
benedictijnen, daarna door naar Plymouth, één van de oudste
havens van Engeland. Dag 5. Na een bezoek aan The house of
Marbles (glas- en handarbeid) rijden we door de mooie natuur
van Dartmoor National Park naar Buckland Abbey, gesticht in
1278 door de Cisterciënzers. Veel kloostergebouwen bevinden
zich hier nog, omgeven door heerlijke tuinen. Dag 6. Naar het
indrukwekkende landgoed van Mount Edgecombe, met een
fraai 'Tudor' landhuis en prachtig aangelegde tuinen. Verder
naar Polperro, opvallend gelegen in een smal ravijn. Dag 7.
Vrije dag in Torquay voor een wandeling of een terrasje. Of
gaat u in de middag mee naar het nostalgische Cockington
Village (niet inbegrepen)? Dag 8 In de vroege ochtend nemen
we afscheid van Torquay en gaan we op weg naar Dover voor
de overtocht. Via België brengen we u weer terug naar uw
opstapplaats in Nederland.
The Richmond Hotel
Dit in Engelse stijl gebouwde hotel ligt ideaal in Torquay, op
slechts ca. 10 minuten lopen van het centrum, de boulevard,
het strand en de haven van Torquay.
VERTREKDATA LR 35.552
Op zondag 13 27 jun., 25 jul., 8 22 aug. en 5 19 sep.
8 dagen v.a.£-5+9" nüv.a.€499
Prijzen zijn per persoon, op basis van 2 personen,
opstapplaatsen: Amsterdam, Breda, Rotterdam en Utrecht
Inclusief: reis per Comfort Class bus, ervaren chauffeur/reisleider, ferry
overtochten, verblijf in The Richmond Hotel, 7x ontbijt en 4-gangendiner
en het beschreven excursieprogramma
Exclusief: niet genoemde maaltijden, facultatieve excursies, entreegelden,
fooien, veizekenngen. bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 per boeking van
max. 9 pers. en res.kosten 17,50 per boeking (verplicht]
Voor meer informatie en boekingen:
Typ in uw internet browser www.kras.nl/LR35552 Kies uw
vertrekdatum, klik hierop, bekijk de prijsberekening, ga naar
BOEK NU en voer de actiecode WEG40004 in bij stap 1 'Uw
Vakantie' van het boekingsproces. Of bel: 0900-9697 15cpm) /fö/
o.v.v reisnummer LR 35552 en actiecode WEG40004