241 zeeland Hangcultuurmosselen zijn nu al y Steun voor vergunning milieu Dow door ZMF Sinds maandag is de hangcultuurmossel z;jn mosselen voedsel weer verkrijgbaar. Tijd voor een proeve- voor kustbewoners' rij, vonden ze bij Prins en Dingemanse. Edwin Foudraine, Prins Dingemanse woensdag 16 juni 2010 'Sinds mensenheugenis door Lilian Dominicus Slechte timing achteraf, er kent Alex van Houte van Prins 8c Dingemanse in Yerseke. Uitgerekend op de dag dat Nederland zijn eerste wedstrijd op het WK in Zuid-Afri- ka speelt, begint het seizoen voor de hangcultuurmossel. De Neder landse culinaire pers liet het maan dag daarom massaal afweten. „Het WK is toch net iets belangrijker dan het mosselseizoen", consta teert hij. Maar lang hoeven ze er bij Prins 8c Dingemanse niet over te treuren, want alweer een dag later is de af trap van het seizoen in de herkan sing. Dit keer zijn het de groothan dels en de horeca, die zijn uitgeno digd om de eerste hangcultuur mosselen van 2010 te komen proe ven. En die komen massaal af op dit cu linair feestje. Slimme zet van Prins en Dinge manse, om op deze manier hun waar op de markt te zetten. Zo is er uitleg over de historie van de mossel- en oestervisserij in Yerse ke. „Eigenlijk was Yerseke een agra risch dorp", legt Edwin Foudraine van Prins 8c Dingemanse uit. „Sinds mensenheugenis zijn mos selen voedsel voor kustbewoners. Op de droogvallende zandplaten bij eb lagen de mosselen voor het oprapen. Wat mosselvissers de den, is het mosselzaad verzamelen op een plek waar ze er makkelijk bij kunnen als ze voedsel nodig hebben. Eigenlijk is dat nog steeds de basis van de mosselindustrie." Ook vertelt hij zijn gehoor dat ook oesters vroeger, net als mosselen, voedsel voor de armen was. „Oesters waren vroeger groter. Op Long Island bij New York zijn ber gen oesterschelpen gevonden die daar zijn gemaakt door de oor spronkelijke bewoners. De schel pen onderop, die dus ouder zijn, zijn groter dan de schelpen die er later op zijn gelegd." Na de rondleiding worden de afne mers getrakteerd op een rond vaart, waar ze onder het genot van een hapje en een drankje kennis maken met het maritieme leven op de Oosterschelde. En natuurlijk is er de proeverij met de hangcultuurmosselen, waar iedereen voor is gekomen. Zilt en zalig, zo is het oordeel. Kok Lammert Wedda doet zijn stinken de best om ook de andere produc ten van Prins 8c Dingemanse te promoten: roergebakken meshef ten en lamsoren met ruwe saffraan, alikruiken met een flinke slag peper, tortilla van zeekraal en: met de hand geraapte kokkels. „Een perfecte vervanger van de vongolé schelp, die in Italiaanse pasta wordt verwerkt", zegt Fou draine. „De kokkel is zeg maar de vongolé van het Noorden. Je ziet dat steeds meer chefkoks naar dit soort lokale producten grijpen. Streekproducten worden meer de trend. Dat is logisch, er zijn min der vervoerskosten en het is mi lieubewuster." Een proeverij is niets zonder wijn tje en dus is er een selectie Elzas- sers, waaruit het maar moeilijk kie zen is, zo blijkt uit de gesprekken aan de lange tafels. „Die pinot gris is toch de lekker ste", zegt een werknemer van Put- te's Vishandel. Maar een seconde later stelt hij zijn mening alweer bij. „Die syl- vaner is eigenlijk ook heel goed." Video van het mosselkoken in een grote pan op www.pzc.nl %r MEEST CELEZEN 1.Laura voldoet aan alle voorwaarden 2.Zierikzee juicht voor Oranje(foto) 3.Muurtjes Zuidhoek moeten weg. EN VERDER schrijft Melita Lanting over de Schou- wen-Duivelandse natuur op het blog: www.pzc.nl/buutekieke TIPS NAAR: schouwen-duiveland@pzc.nl Voor meer regionieuws zie: www.pzc.nl/schouwen-duiveland door Harmen van der Werf TERNEUZEN - Chemiebedrijf Dow in Terneuzen heeft een nieuwe provinciale milieuvergunning die kan rekenen op de steun van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) en Natuur 8c Milieu. De twee milieuorganisaties voch ten vorig jaar de oude vergunning nog aan bij de Raad van State. Ze werden toen in het gelijk gesteld.. De provincie was te soepel ge weest. Dow moet meer doen om de uit stoot van stikstofoxiden (NOx) te rug te dringen, luidde één van de kritische kanttekeningen van de Raad van State. De provincie was, aldus de Raad van State, ook te vaag geweest over het toepassen van de best be schikbare milieutechnieken. De ZMF en Natuur 8c Milieu eis ten dat Dow zo snel mogelijk over schakelt op kraakinstallaties die minder NOx en kooldioxide (CO2) uitstoten. Dow, de provincie als vergunning verlener en de ZMF hebben naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State begin dit jaar over leg gevoerd. Het was een kwestie van geven en nemen. Dow hikte tegen vroegtij dige milieu-investeringen in de kraakinstallaties aan. Die moeten dan tegen hoge kosten worden stilgelegd. Dow wil wach ten op reguliere onderhoudstops. De ZMF heeft dit aanvaard, 'om dat een vergunning wel haalbaar moet zijn'. Dow krijgt tot 2015 de tijd om de kraakinstallaties schoner te ma ken. De ZMF heeft op andere onderde len wel haar zin gekregen. Kok Lammert Wedda serveert roergebakken mesheften en lamsoren met ruwe saffraan, alikruiken met een flinke slag Beleef'tin

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 52