241 zeeland
Hangcultuurmosselen zijn nu al
y
Steun voor vergunning
milieu Dow door ZMF
Sinds maandag is de hangcultuurmossel z;jn mosselen voedsel
weer verkrijgbaar. Tijd voor een proeve- voor kustbewoners'
rij, vonden ze bij Prins en Dingemanse. Edwin Foudraine, Prins Dingemanse
woensdag 16 juni 2010
'Sinds mensenheugenis
door Lilian Dominicus
Slechte timing achteraf, er
kent Alex van Houte van
Prins 8c Dingemanse in
Yerseke. Uitgerekend op
de dag dat Nederland zijn eerste
wedstrijd op het WK in Zuid-Afri-
ka speelt, begint het seizoen voor
de hangcultuurmossel. De Neder
landse culinaire pers liet het maan
dag daarom massaal afweten. „Het
WK is toch net iets belangrijker
dan het mosselseizoen", consta
teert hij.
Maar lang hoeven ze er bij Prins 8c
Dingemanse niet over te treuren,
want alweer een dag later is de af
trap van het seizoen in de herkan
sing. Dit keer zijn het de groothan
dels en de horeca, die zijn uitgeno
digd om de eerste hangcultuur
mosselen van 2010 te komen proe
ven.
En die komen massaal af op dit cu
linair feestje.
Slimme zet van Prins en Dinge
manse, om op deze manier hun
waar op de markt te zetten. Zo is
er uitleg over de historie van de
mossel- en oestervisserij in Yerse
ke.
„Eigenlijk was Yerseke een agra
risch dorp", legt Edwin Foudraine
van Prins 8c Dingemanse uit.
„Sinds mensenheugenis zijn mos
selen voedsel voor kustbewoners.
Op de droogvallende zandplaten
bij eb lagen de mosselen voor het
oprapen. Wat mosselvissers de
den, is het mosselzaad verzamelen
op een plek waar ze er makkelijk
bij kunnen als ze voedsel nodig
hebben. Eigenlijk is dat nog steeds
de basis van de mosselindustrie."
Ook vertelt hij zijn gehoor dat ook
oesters vroeger, net als mosselen,
voedsel voor de armen was.
„Oesters waren vroeger groter. Op
Long Island bij New York zijn ber
gen oesterschelpen gevonden die
daar zijn gemaakt door de oor
spronkelijke bewoners. De schel
pen onderop, die dus ouder zijn,
zijn groter dan de schelpen die er
later op zijn gelegd."
Na de rondleiding worden de afne
mers getrakteerd op een rond
vaart, waar ze onder het genot van
een hapje en een drankje kennis
maken met het maritieme leven
op de Oosterschelde.
En natuurlijk is er de proeverij
met de hangcultuurmosselen,
waar iedereen voor is gekomen.
Zilt en zalig, zo is het oordeel. Kok
Lammert Wedda doet zijn stinken
de best om ook de andere produc
ten van Prins 8c Dingemanse te
promoten: roergebakken meshef
ten en lamsoren met ruwe
saffraan, alikruiken met een flinke
slag peper, tortilla van zeekraal en:
met de hand geraapte kokkels.
„Een perfecte vervanger van de
vongolé schelp, die in Italiaanse
pasta wordt verwerkt", zegt Fou
draine. „De kokkel is zeg maar de
vongolé van het Noorden. Je ziet
dat steeds meer chefkoks naar dit
soort lokale producten grijpen.
Streekproducten worden meer de
trend. Dat is logisch, er zijn min
der vervoerskosten en het is mi
lieubewuster."
Een proeverij is niets zonder wijn
tje en dus is er een selectie Elzas-
sers, waaruit het maar moeilijk kie
zen is, zo blijkt uit de gesprekken
aan de lange tafels.
„Die pinot gris is toch de lekker
ste", zegt een werknemer van Put-
te's Vishandel.
Maar een seconde later stelt hij
zijn mening alweer bij. „Die syl-
vaner is eigenlijk ook heel goed."
Video van het mosselkoken in
een grote pan op www.pzc.nl
%r
MEEST CELEZEN
1.Laura voldoet aan alle voorwaarden
2.Zierikzee juicht voor Oranje(foto)
3.Muurtjes Zuidhoek moeten weg.
EN VERDER
schrijft Melita Lanting over de Schou-
wen-Duivelandse natuur op het blog:
www.pzc.nl/buutekieke
TIPS NAAR: schouwen-duiveland@pzc.nl
Voor meer regionieuws zie:
www.pzc.nl/schouwen-duiveland
door Harmen van der Werf
TERNEUZEN - Chemiebedrijf Dow
in Terneuzen heeft een nieuwe
provinciale milieuvergunning die
kan rekenen op de steun van de
Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) en
Natuur 8c Milieu.
De twee milieuorganisaties voch
ten vorig jaar de oude vergunning
nog aan bij de Raad van State. Ze
werden toen in het gelijk gesteld..
De provincie was te soepel ge
weest.
Dow moet meer doen om de uit
stoot van stikstofoxiden (NOx) te
rug te dringen, luidde één van de
kritische kanttekeningen van de
Raad van State.
De provincie was, aldus de Raad
van State, ook te vaag geweest
over het toepassen van de best be
schikbare milieutechnieken.
De ZMF en Natuur 8c Milieu eis
ten dat Dow zo snel mogelijk over
schakelt op kraakinstallaties die
minder NOx en kooldioxide (CO2)
uitstoten.
Dow, de provincie als vergunning
verlener en de ZMF hebben naar
aanleiding van de uitspraak van de
Raad van State begin dit jaar over
leg gevoerd.
Het was een kwestie van geven en
nemen. Dow hikte tegen vroegtij
dige milieu-investeringen in de
kraakinstallaties aan.
Die moeten dan tegen hoge kosten
worden stilgelegd. Dow wil wach
ten op reguliere onderhoudstops.
De ZMF heeft dit aanvaard, 'om
dat een vergunning wel haalbaar
moet zijn'.
Dow krijgt tot 2015 de tijd om de
kraakinstallaties schoner te ma
ken.
De ZMF heeft op andere onderde
len wel haar zin gekregen.
Kok Lammert Wedda serveert roergebakken mesheften en lamsoren met ruwe saffraan, alikruiken met een flinke slag
Beleef'tin