Hangcultuurmosselen zijn al zilt en Milieuorganisaties akkoord met nieuwe vergunning Dow 241 zeeland 17t/M20 JUNI Sinds maandag is de hangcultuurmossel weer verkrijgbaar. Tijd voor een proeverij, vonden ze bij Prins en Dingemanse. WWW. H A RVE S T F AI R. N L t, door Lilian Dominicus Slechte timing achteraf, er kent Alex van Houte van Prins Dingemanse in Yerseke. Uitgerekend op de dag dat Nederland zijn eerste wedstrijd op het wereld kampioenschap voetbal in Zuid- Affika speelt, begint het seizoen voor de hangcultuurmossel. De Ne derlandse culinaire pers liet het maandag daarom massaal afweten. „Het WK is toch net iets belangrij ker dan het mosselseizoen", consta teert hij. Maar lang hoeven ze er bij Prins Dingemanse niet over te treuren, want alweer een dag later is de af trap van het seizoen in de herkan sing. Dit keer zijn het de groothan dels en de horeca, die zijn uitgeno digd om de eerste hangcultuurmos selen van 2010 te komen. En die ko men massaal af op dit culifeestje- met rondleiding door het bedrijf, rondvaart langs de mosselbanken op de Oosterschelde en proeverij in de loods aan de Korringaweg. Slimme zet van Prins en Dinge manse, om op deze manier hun waar op de markt te zetten. Zo is er uitleg over de historie van de mossel- en oestervisserij in Yerse ke. „Eigenlijk was Yerseke een agra risch dorp", legt Edwin Foudraine van Prins Dingemanse uit. „Sinds mensenheugenis zijn mosse len voedsel voor kustbewoners. Op de droogvallende zandplaten bij eb lagen de mosselen voor het op rapen. Wat mosselvissers deden is het mosselzaad verzamelen op een plek waar ze er makkelijk bij kun nen als ze voedsel nodig hebben. Eigenlijk is dat nog steeds de basis van de mosselindustrie." Ook ver telt hij zijn gehoor dat ook oesters vroeger, net als mosselen, voedsel voor de armen was. „Oesters wa ren vroeger groter. Op Long Island bij New York zijn bergen oester schelpen gevonden die daar zijn ge maakt door de oorspronkelijke be woners. De schelpen onderop, die dus ouder zijn, zijn groter dan de schelpen die er later op zijn ge legd." Na de rondleiding worden de afne mers getrakteerd op een rondvaart, waar ze onder het genot van een hapje en een drankje kennismaken met het maritieme leven op de Oosterschelde. En natuurlijk is er de proeverij met de hangcultuurmosselen, waar ie dereen voor is gekomen. Zilt en zalig, zo is het oordeel. Kok Lammert Wedda doet zijn stinken de best om ook de andere produc ten van Prins Dingemanse te promoten: roergebakken meshef ten en lamsoren met ruwe saf fraan, alikruiken met een flinke slag peper, tortilla van zeekraal en: met de hand geraapte kokkels. „Een perfecte vervanger van de vongolé schelp, die in Italiaanse pasta wordt verwerkt", zegt Fou draine. „De kokkel is zeg maar de vongolé van het Noorden. Je ziet dat steeds meer chefkoks naar dit soort lokale producten grijpen. Streekproducten worden meer de trend. Dat is logisch, er zijn minder vervoerskosten en het is milieube wuster." Een proeverij is niets zonder wijn tje en dus is is er een selectie Elzas- serswaaruit het maar moeilijk kie zen is, zo blijkt uit de gesprekken aan de lange tafels. „Die pinot gris is toch de lekkerste", zegt een werk nemer van Putte's Vishandel. Maar een seconde later stelt hij zijn me ning alweer bij. „Die sylvaner is ei genlijk ook heel goed." Video van het mosselkoken in een grote pan op www.pzc.nl door Harmen van der Werf TERNEUZEN - Chemiebedrijf Dow in Terneuzen heeft een nieuwe provinciale milieuvergunning die kan rekenen op de steun van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) en Natuur 8c Milieu. De twee milieu organisaties vochten vorig jaar de oude vergunning nog aan bij de Raad van State. Ze kregen toen ge lijk. De provincie was te soepel ge weest. DoW moet meer doen aan om de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) terug te dringen, luidde één van de kritische kanttekeningen van de Raad van State. De provincie was, aldus de Raad van State, ook te vaag geweest over het toepassen van de best beschikbare milieu technieken. De ZMf en Natuur Milieu eisten dat Dow zo snel mo gelijk overschakelt op kraakinstalla ties die minder NOx en kooldioxi de (CO2) uitstoten. Dow, de provincie als vergunning verlener en de ZMf hebben naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State begin dit jaar over leg gevoerd. Het was een kwestie van geven en nemen. Dow hikte tegen vroegtijdige milieu-investe ringen in de kraakinstallaties aan. Die moeten dan tegen hoge kosten worden stilgelegd. Dow wil wach ten op reguliere onderhoudstops. De ZMf heeft dit aanvaard, 'omdat een vergunning wel haalbaar moet zijn'. Dow krijgt tot 2015 de tijd om de kraakinstallaties schoner te maken. De ZMf heeft op andere onderde len wel haar zin gekregen. Dow zal de milieuschadelijke brandvertra- ger HBCD uitfaseren. Het bedrijf heeft zelf een nieuw product be schikbaar dat minder schadelijk is. De ZMf is ook tevreden over de maatregelen die Dow heeft getrof fen om minder af te fakkelen en de stofuitstoot uit de silo's terug te dringen. Dow zal voorts onderzoe ken of waterstof als grondstof kan worden gebruikt. Er wordt nog te veel waterstof verbrand, aldus de ZMf, wat niet goed is voor de luchtkwaliteit. Woordvoerder Matthijs van Meer- veld laat weten dat Dow eveneens content is. De nieuwe provinciale milieuvergunning laat volgens hem zien dat 'een gezonde econo mische ontwikkling hand in hand kan gaan met zorg voor natuur en milieu'. woensdag 16 juni 2010 YERSEKE Kok Lammert Wedda serveert roergebakken mesheften en lamsoren met ruwe saffraan, alikruiken tortilla van 'y Kastaajyiiout DeStem Beleef'tin

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 26