Hangcultuurmosselen zijn al zilt en
Milieuorganisaties akkoord
met nieuwe vergunning Dow
241 zeeland
17t/M20 JUNI
Sinds maandag is de hangcultuurmossel
weer verkrijgbaar. Tijd voor een proeverij,
vonden ze bij Prins en Dingemanse.
WWW. H A RVE S T F AI R. N L t,
door Lilian Dominicus
Slechte timing achteraf, er
kent Alex van Houte van
Prins Dingemanse in
Yerseke. Uitgerekend op
de dag dat Nederland
zijn eerste wedstrijd op het wereld
kampioenschap voetbal in Zuid-
Affika speelt, begint het seizoen
voor de hangcultuurmossel. De Ne
derlandse culinaire pers liet het
maandag daarom massaal afweten.
„Het WK is toch net iets belangrij
ker dan het mosselseizoen", consta
teert hij.
Maar lang hoeven ze er bij Prins
Dingemanse niet over te treuren,
want alweer een dag later is de af
trap van het seizoen in de herkan
sing. Dit keer zijn het de groothan
dels en de horeca, die zijn uitgeno
digd om de eerste hangcultuurmos
selen van 2010 te komen. En die ko
men massaal af op dit culifeestje-
met rondleiding door het bedrijf,
rondvaart langs de mosselbanken
op de Oosterschelde en proeverij
in de loods aan de Korringaweg.
Slimme zet van Prins en Dinge
manse, om op deze manier hun
waar op de markt te zetten. Zo is
er uitleg over de historie van de
mossel- en oestervisserij in Yerse
ke.
„Eigenlijk was Yerseke een agra
risch dorp", legt Edwin Foudraine
van Prins Dingemanse uit.
„Sinds mensenheugenis zijn mosse
len voedsel voor kustbewoners. Op
de droogvallende zandplaten bij eb
lagen de mosselen voor het op
rapen. Wat mosselvissers deden is
het mosselzaad verzamelen op een
plek waar ze er makkelijk bij kun
nen als ze voedsel nodig hebben.
Eigenlijk is dat nog steeds de basis
van de mosselindustrie." Ook ver
telt hij zijn gehoor dat ook oesters
vroeger, net als mosselen, voedsel
voor de armen was. „Oesters wa
ren vroeger groter. Op Long Island
bij New York zijn bergen oester
schelpen gevonden die daar zijn ge
maakt door de oorspronkelijke be
woners. De schelpen onderop, die
dus ouder zijn, zijn groter dan de
schelpen die er later op zijn ge
legd."
Na de rondleiding worden de afne
mers getrakteerd op een rondvaart,
waar ze onder het genot van een
hapje en een drankje kennismaken
met het maritieme leven op de
Oosterschelde.
En natuurlijk is er de proeverij met
de hangcultuurmosselen, waar ie
dereen voor is gekomen.
Zilt en zalig, zo is het oordeel. Kok
Lammert Wedda doet zijn stinken
de best om ook de andere produc
ten van Prins Dingemanse te
promoten: roergebakken meshef
ten en lamsoren met ruwe saf
fraan, alikruiken met een flinke
slag peper, tortilla van zeekraal en:
met de hand geraapte kokkels.
„Een perfecte vervanger van de
vongolé schelp, die in Italiaanse
pasta wordt verwerkt", zegt Fou
draine. „De kokkel is zeg maar de
vongolé van het Noorden. Je ziet
dat steeds meer chefkoks naar dit
soort lokale producten grijpen.
Streekproducten worden meer de
trend. Dat is logisch, er zijn minder
vervoerskosten en het is milieube
wuster."
Een proeverij is niets zonder wijn
tje en dus is is er een selectie Elzas-
serswaaruit het maar moeilijk kie
zen is, zo blijkt uit de gesprekken
aan de lange tafels. „Die pinot gris
is toch de lekkerste", zegt een werk
nemer van Putte's Vishandel. Maar
een seconde later stelt hij zijn me
ning alweer bij. „Die sylvaner is ei
genlijk ook heel goed."
Video van het mosselkoken in
een grote pan op www.pzc.nl
door Harmen van der Werf
TERNEUZEN - Chemiebedrijf Dow
in Terneuzen heeft een nieuwe
provinciale milieuvergunning die
kan rekenen op de steun van de
Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) en
Natuur 8c Milieu. De twee milieu
organisaties vochten vorig jaar de
oude vergunning nog aan bij de
Raad van State. Ze kregen toen ge
lijk. De provincie was te soepel ge
weest.
DoW moet meer doen aan om de
uitstoot van stikstofoxiden (NOx)
terug te dringen, luidde één van
de kritische kanttekeningen van
de Raad van State. De provincie
was, aldus de Raad van State, ook
te vaag geweest over het toepassen
van de best beschikbare milieu
technieken. De ZMf en Natuur
Milieu eisten dat Dow zo snel mo
gelijk overschakelt op kraakinstalla
ties die minder NOx en kooldioxi
de (CO2) uitstoten.
Dow, de provincie als vergunning
verlener en de ZMf hebben naar
aanleiding van de uitspraak van de
Raad van State begin dit jaar over
leg gevoerd. Het was een kwestie
van geven en nemen. Dow hikte
tegen vroegtijdige milieu-investe
ringen in de kraakinstallaties aan.
Die moeten dan tegen hoge kosten
worden stilgelegd. Dow wil wach
ten op reguliere onderhoudstops.
De ZMf heeft dit aanvaard, 'omdat
een vergunning wel haalbaar moet
zijn'. Dow krijgt tot 2015 de tijd
om de kraakinstallaties schoner te
maken.
De ZMf heeft op andere onderde
len wel haar zin gekregen. Dow zal
de milieuschadelijke brandvertra-
ger HBCD uitfaseren. Het bedrijf
heeft zelf een nieuw product be
schikbaar dat minder schadelijk is.
De ZMf is ook tevreden over de
maatregelen die Dow heeft getrof
fen om minder af te fakkelen en
de stofuitstoot uit de silo's terug te
dringen. Dow zal voorts onderzoe
ken of waterstof als grondstof kan
worden gebruikt. Er wordt nog te
veel waterstof verbrand, aldus de
ZMf, wat niet goed is voor de
luchtkwaliteit.
Woordvoerder Matthijs van Meer-
veld laat weten dat Dow eveneens
content is. De nieuwe provinciale
milieuvergunning laat volgens
hem zien dat 'een gezonde econo
mische ontwikkling hand in hand
kan gaan met zorg voor natuur en
milieu'.
woensdag 16 juni 2010
YERSEKE
Kok Lammert Wedda serveert roergebakken mesheften en lamsoren met ruwe saffraan, alikruiken tortilla van
'y Kastaajyiiout DeStem Beleef'tin