in Breskens 15 Beoordeling DE LEEUW Sterk in kleding- ook «oom» donderdag 10 juni 2010 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit: Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: De Kluiver heeft een oesterbak op het terras staan, waar uit veel verschillende oes ters gekozen kan worden. 'Maak er een proeverij van de oesterman van.' Conclusie: De Kluiver zal bij velen in de smaak vallen. Zeker als je van klas siek eten zonder 'overbodige versier selen' houdt en van grote porties. Volgens een ras-Zeeuws-Vlaming die we op weg naar De Kluiver tegenkomen, is Breskens het centrum van de wereld voor de vis. Hij zegt het met gepaste trots. Vis eten zul len we, in De Kluiver dat bourgondisch, Belgisch en fami liaal aandoet. Het restaurant is iets kleiner dan we gedacht hadden. Het is op een gewone zondagavond ook nog eens erg druk, of liever tjokvol. Al le tafels zijn bezet, het is binnen wat broeierig, maar dat geeft wel een goeie ambiance. Jammer dat het net te fris is om op het royale terras te eten, met uitzicht op maritiem Breskens. Dat het binnen roerig is, ligt niet aan een groep Japanners, die zich te goed doet aan zeebaars in zout gegaard en aan indrukwekkende plateaus fruits de mer. De Japan ners praten amper tijdens het eten. Ze staan bekend als vislief- hebbers en zeker voor hen is niet Breskens maar Japan hét centrum van de wereld voor de vis. Kun je deze groep ver van huis tevreden stellen, dan kom je van goede hui zen. De Japanners eten dat het een lust is. Ze hebben alleen maar oog voor de zeedieren. Met gebogen ruggen pulken, kraken en eten ze met smaak. We krijgen een kleine tafel aange wezen, achter een andere groep van vermoedelijk familieleden. Een paar buurmannen zijn zo te vreden over het eten dat ze dat dui delijk aan iedereen laten horen. Bij De Kluiver kan de intimiteit van samen uit eten gaan af en toe ge deeld worden met de buren. De kaart biedt geen franje. Ge woon kreeft, krab, oesters, fruits de mer, langoustine of tournedos Breskens en veel verschillende soorten wor sten, hammen en spek. Het is een Frans/Nederlandse keuken, met een mediterrane invloed. We krijgen bij de aperitieven Hol landse garnalen, die we zelf moe ten pellen. Dat voorbeeld gaan we thuis weer eens nadoen. Ik ben benieuwd naar de bouilla baisse (17,00 euro), met rouille. De soep is gevuld met langoustine, scheermessen, stukken krab, mos selen, witte vis en groenten. Het is een heerlijke soep en Fransen kun nen nog wat leren van de rouille, die smeuïg en rijk van smaak is. Langoustines voor de lunch. Direct weten we dat verklein woordjes niet van toepassing zijn op de keuken van chefkok Eddy Smallegange. De vissoep is eerder een maaltijd soep dan een voorgerecht. Ik maak een pas op de plaats halverwege de soep, waarop de bediende Lu- go, met een onbewogen gezicht zegt dat ik 'toch mijn best heb ge daan'. Ze zijn bij De Kluiver over duidelijk gewend dat de porties erg royaal zijn voor gewone eters. Het andere voorgerecht bestaat uit tonijn (sushistyle, 15,00 euro) met wasabi. Het gerecht is lekker, maar niet spannend. Een gekookte Oosterscheldekreeft van 25,00 euro volgt. Het is vol gens de beschrijving een kleintje, maar meer dan groot genoeg. Ik weet weer waarom ik kreeft zo lek ker vind. Het sappige vlees komt in zijn geheel uit de forse scharen, is zoetig en 'licht vissig' en op de zogenoemde veerkrachtige loop pootjes kun je zolang bijten tot er alleen nog sap uit komt. De kreeft ligt op gekookte schijven winter wortels en rucola. Wat ontbreekt zijn bijgerechten, zoals frites of brood. We bestellen een portie fri tes, die we gelukkig niet terugzien op de rekening. De frites is zelfge maakt, net als de mayonaise. Deed iedereen dat maar. Het andere hoofdgerecht is langoustines a la plancha (37,00 eu ro). Het zijn stevige beesten die naast elkaar op een groot bord lig gen. Geen verfijnde opmaak, maar gewoon zij aan zij. De geur en de smaak van de grill maken het bes te los in de langoustine. Naast De Kluiver huist Gusto. Het is de jongste loot van eigenares Sonja Matthijs, die ook in De Klui ver de scepter zwaait. „Ons aanbod is nu groter. Gusto is laagdrempeliger, met pasta's en piz za's op de kaart. Alles is zelfge maakt, dat wel. Sommigen vinden De Kluiver wat chique. Als een ge zin bij De Kluiver wil eten, maar foto's Mark Neelemans de jongste van het stel wil een piz- zaatje, dan regelen we dat bij Gusto. We doen niet zo moeilijk." Het team van De Kluiver is op el kaar ingespeeld. „We weten na ja ren samenwerken wat we aan el kaar hebben", zegt Sonja, „en dat is veel." Dat merk je aan de sfeer. De bediening is alert en attent en persoonlijk. Breskens mag best trots zijn op De Kluiver. Bar-Bistro De Kluiver, Kaai 6, 4511 RC Breskens, 0117-383070. Pinnen kan. LET OP: De Kluiver heeft vakantie van 14 juni tot 24 juni. REKLAME- EN BEDRIJFSKLEDING B.V. Leverancier van: Horeca- en kokskleding Herenoverhemden Colberts/blazers/gilets/kostuums Sjaals/stropdassen Pantalons/rokken Polo's/(polo)sweaters/t-shirts Damesblouses Fleecevesten en -truien Oostpolderweg 7 4413 NN Krabbendijke Tel. 0113-502040 Fax 0113-502793 info@deleeuwreklamekleding www.deleeuwreklamekleding.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 95