in Breskens
15
Beoordeling
DE LEEUW
Sterk in kleding- ook «oom»
donderdag 10 juni 2010
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-Kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: De Kluiver
heeft een oesterbak op het terras
staan, waar uit veel verschillende oes
ters gekozen kan worden. 'Maak er
een proeverij van de oesterman van.'
Conclusie: De Kluiver zal bij velen in
de smaak vallen. Zeker als je van klas
siek eten zonder 'overbodige versier
selen' houdt en van grote porties.
Volgens een
ras-Zeeuws-Vlaming
die we op weg naar De
Kluiver tegenkomen,
is Breskens het centrum van de
wereld voor de vis. Hij zegt het
met gepaste trots. Vis eten zul
len we, in De Kluiver dat
bourgondisch, Belgisch en fami
liaal aandoet.
Het restaurant is iets kleiner dan
we gedacht hadden. Het is op een
gewone zondagavond ook nog
eens erg druk, of liever tjokvol. Al
le tafels zijn bezet, het is binnen
wat broeierig, maar dat geeft wel
een goeie ambiance.
Jammer dat het net te fris is om
op het royale terras te eten, met
uitzicht op maritiem Breskens.
Dat het binnen roerig is, ligt niet
aan een groep Japanners, die zich
te goed doet aan zeebaars in zout
gegaard en aan indrukwekkende
plateaus fruits de mer. De Japan
ners praten amper tijdens het
eten. Ze staan bekend als vislief-
hebbers en zeker voor hen is niet
Breskens maar Japan hét centrum
van de wereld voor de vis. Kun je
deze groep ver van huis tevreden
stellen, dan kom je van goede hui
zen. De Japanners eten dat het een
lust is. Ze hebben alleen maar oog
voor de zeedieren. Met gebogen
ruggen pulken, kraken en eten ze
met smaak.
We krijgen een kleine tafel aange
wezen, achter een andere groep
van vermoedelijk familieleden.
Een paar buurmannen zijn zo te
vreden over het eten dat ze dat dui
delijk aan iedereen laten horen. Bij
De Kluiver kan de intimiteit van
samen uit eten gaan af en toe ge
deeld worden met de buren.
De kaart biedt geen franje. Ge
woon kreeft, krab, oesters, fruits
de mer, langoustine of tournedos
Breskens
en veel verschillende soorten wor
sten, hammen en spek. Het is een
Frans/Nederlandse keuken, met
een mediterrane invloed.
We krijgen bij de aperitieven Hol
landse garnalen, die we zelf moe
ten pellen. Dat voorbeeld gaan we
thuis weer eens nadoen.
Ik ben benieuwd naar de bouilla
baisse (17,00 euro), met rouille. De
soep is gevuld met langoustine,
scheermessen, stukken krab, mos
selen, witte vis en groenten. Het is
een heerlijke soep en Fransen kun
nen nog wat leren van de rouille,
die smeuïg en rijk van smaak is.
Langoustines voor de lunch.
Direct weten we dat verklein
woordjes niet van toepassing zijn
op de keuken van chefkok Eddy
Smallegange.
De vissoep is eerder een maaltijd
soep dan een voorgerecht. Ik maak
een pas op de plaats halverwege
de soep, waarop de bediende Lu-
go, met een onbewogen gezicht
zegt dat ik 'toch mijn best heb ge
daan'. Ze zijn bij De Kluiver over
duidelijk gewend dat de porties
erg royaal zijn voor gewone eters.
Het andere voorgerecht bestaat uit
tonijn (sushistyle, 15,00 euro) met
wasabi. Het gerecht is lekker, maar
niet spannend.
Een gekookte Oosterscheldekreeft
van 25,00 euro volgt. Het is vol
gens de beschrijving een kleintje,
maar meer dan groot genoeg. Ik
weet weer waarom ik kreeft zo lek
ker vind. Het sappige vlees komt
in zijn geheel uit de forse scharen,
is zoetig en 'licht vissig' en op de
zogenoemde veerkrachtige loop
pootjes kun je zolang bijten tot er
alleen nog sap uit komt. De kreeft
ligt op gekookte schijven winter
wortels en rucola. Wat ontbreekt
zijn bijgerechten, zoals frites of
brood. We bestellen een portie fri
tes, die we gelukkig niet terugzien
op de rekening. De frites is zelfge
maakt, net als de mayonaise. Deed
iedereen dat maar.
Het andere hoofdgerecht is
langoustines a la plancha (37,00 eu
ro). Het zijn stevige beesten die
naast elkaar op een groot bord lig
gen. Geen verfijnde opmaak, maar
gewoon zij aan zij. De geur en de
smaak van de grill maken het bes
te los in de langoustine.
Naast De Kluiver huist Gusto. Het
is de jongste loot van eigenares
Sonja Matthijs, die ook in De Klui
ver de scepter zwaait.
„Ons aanbod is nu groter. Gusto is
laagdrempeliger, met pasta's en piz
za's op de kaart. Alles is zelfge
maakt, dat wel. Sommigen vinden
De Kluiver wat chique. Als een ge
zin bij De Kluiver wil eten, maar
foto's Mark Neelemans
de jongste van het stel wil een piz-
zaatje, dan regelen we dat bij
Gusto. We doen niet zo moeilijk."
Het team van De Kluiver is op el
kaar ingespeeld. „We weten na ja
ren samenwerken wat we aan el
kaar hebben", zegt Sonja, „en dat
is veel." Dat merk je aan de sfeer.
De bediening is alert en attent en
persoonlijk. Breskens mag best
trots zijn op De Kluiver.
Bar-Bistro De Kluiver, Kaai 6, 4511 RC
Breskens, 0117-383070. Pinnen kan.
LET OP: De Kluiver heeft vakantie van
14 juni tot 24 juni.
REKLAME- EN BEDRIJFSKLEDING B.V.
Leverancier van:
Horeca- en kokskleding Herenoverhemden
Colberts/blazers/gilets/kostuums Sjaals/stropdassen
Pantalons/rokken Polo's/(polo)sweaters/t-shirts
Damesblouses Fleecevesten en -truien
Oostpolderweg 7 4413 NN Krabbendijke
Tel. 0113-502040 Fax 0113-502793 info@deleeuwreklamekleding
www.deleeuwreklamekleding.nl