in Goes uit!15 beoordeling donderdag 3 juni 2010 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit Goed eten met een Belgisch en nostal gisch tintje, maar ook met een min puntje voor het voorgerecht. We be taalden iets meer dan tachtig euro voor twee. Entourage Lekker ongedwongen, een restaurant om met een grote club goede vrien den te eten. Bediening Kordaat en behulpzaam: prettig. Conclusie: Brasserie D'Anvers is voor al heel erg gezellig. Een beetje grote stad in het centrum van Goes. Het is heel even schake len: van een mooie stille Zeeuwse zomer avond naar Brasserie D'Anvers in Goes. Je ziet het niet vaak in Zeeland: maar dit restaurant bruist. Dit is een plek waar gesprekken gonzen, waar je met een grote groep vrienden ongegeneerd de slappe lach kunt krijgen, waar mensen aan de bar staan te wachten op een tafel en waar je gerust je kinde ren mee naar toe kunt nemen. Ook als ze een beetje onrustig zijn. „Wat een herrie!", roepen we naar elkaar bij de begroeting aan tafel. „Leuk!" We hebben een klein tafel tje bovenin gekregen, bij de bank langs de muur. De buren zitten dichtbij, en dat verhoogt de sfeer; de brasserie doet de naam eer aan, al heeft ze meer weg van een eet tentje in Parijs dan van een restau rant in Antwerpen. De tafels en stoelen zijn bruin, er is veel don ker hout, er hangen oude zwart-wit foto's van de Meir en het station in Antwerpen, grote kroonluchters, ouderwetse indus triële lampen en een indrukwek kend trappenhuis dat het pand echt allure geeft. We krijgen een gazet op tafel: een krant met een foto op de voorpagi na en met het menu binnenin. Uit de gazet kiezen we toch een beetje Belgisch, als je witlof, asperges, beenham en stoverij tenminste een nationaliteit kunt toekennen. De gekarameliseerde witlof met beenham die ik voor mijn neus krijg, is meteen het dieptepunt van de avond. De gebakken witlof ligt in een grote plas honing, zodat het lekkere bitter van de groente volledig wordt overstemd door het zoet. De beenham is gegrild en daar is hij eerlijk gezegd niet beter van geworden: de ham smaakt pre cies zo als de ham onder een uit smijter. lammer. De pittige moster- dressing combineert trouwens goed met het vlees. Mijn overbuurvrouw is wel tevre den met haar aspergesoep - de soep van de dag - waar stukjes zalmfilet en croutons in drijven. Voor erbij krijgen we een papieren zak op tafel waar vier sneetjes brood in blijken te zitten: twee witte en twee bruine. Een beetje merkwaardig, vind ik: in een res taurant in een zak zitten graaien op zoek naar een broodje, maar an ders dan anders is het in ieder ge val wel. En het brood is lekker. Brasserie D'Anvers in Goes heeft meer weg van een eettentje in Parijs dan van een restau rant in Antwerpen. foto's Willem Mieras gelukkig onderkend dat én asper ges én ei én gekookte aardappelen samen misschien een oppepper kunnen gebruiken, in de vorm van met een uitje kort gebakken pittige lamsoren. Intussen komt er steeds wel ie mand vragen of we nog iets willen drinken en of het allemaal in orde is, zonder vervelend te worden. En dat is erg prettig: we hoeven ons niet in te spannen om de aandacht van de bediening te krijgen en we worden toch niet te veel lastig ge vallen. We vallen tot slot voor de ouder wetse toetjes: ik eet chipolatabava- rois - een vage herinnering uit de jaren zeventig - met rode bessen sap, ook jeugdsentiment: lekker hoor. En aan de overkant klinkt een zucht van genot: mijn gezel schap geniet van haar rijstepap die wordt opgediend als een crème-brülée: compleet met knap perig suikerlaagje. Ze krijgt er een kletskop met kaneelijs bij. Koffie en thee worden vervolgens ge bracht op een dienblad met een klein glaasje slagroom. Minpuntje: de thee zit in zo'n eng hip roer staafje van aluminiumfolie met gaatjes erin: daardoor moet je een eeuwigheid roeren voordat de thee klaar is. Brasserie D'Anvers, Magdalenastraat 7, 4461 AL Goes, telefoon: 0113 251365. Geen e-mail en geen website. Reserveren is niet mogelijk. Geopend op dinsdag tot en met zondag van 16.00t tot 22.00 uur. Een plek waar gesprekken gonzen... De stoverij van mijn tafelgenote - het hoofdgerecht - wordt gebracht in een oranje ieniemienie-gietijze- ren pannetje, compleet met kabou terdekseltje. Het vlees is niet hele maal volgens grootmoeders stan daard, zegt ze. „Maar het is wel heerlijk mals en de saus is erg lek ker." Naast het pannetje liggen dik ke Belgische frieten; ze krijgt er ook nog een losse salade bij. Mijn asperges worden klassiek ge serveerd: gekookt met twee halve eitjes, ham, krielaardappeltjes en een botersaus. De asperges zijn perfect gaar gekookt, lekker dik en heerlijk zacht. En ze hebben hier

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 55