3i wonen 'Niet mokken, lekker../ Visje, visje in de zee... wonen@wegener.nl 024-3650509 Zaterdag 29 mei 2010 Goudvis. terplanten te krijgen. „Alleen kun je dan wat moeilijker bloeiende planten rondom de vijver hebben. Ook een waterlelie zal het minder doen. Daarom zou ik voor een zon nige of halfschaduwplek kiezen." Het diepste gedeelte van de vijver moet altijd 8o centimeter zijn. Dan niet alleen een soort 'putje', maar echt tweederde tot drievier de van het wateroppervlak. Langs de rand kan een verdieping van 25 centimeter diep worden ge maakt, waarop veel (bloeiende) waterplanten als zwanebloem, pijl kruid en dotterbloem zich thuis voelen. Naar wens kan ook een eta ge van 40 centimeter diep worden aangelegd voor bijvoorbeeld snoek- kruid, Kaapse waterlelie en water gentiaan. Maak de etages goed ho rizontaal, zodat er mandjes met Vissen maken een vijver levendig. Bij een koi-vijver draait zelfs alles om de dieren. Dat moet ook wel, want deze varkens van de water plas maken van beplanting al gauw een zootje. De waterzuivering moet dus bij die vissen door een fil ter worden geregeld, zuurstofplan ten zijn hier niet tegen opgewas sen. Voor wie een vijver mét planten wil, is er gelukkig nog keus ge noeg. Windes bijvoorbeeld: slanke, beweeglijke vissen die in diverse kleuren verkrijgbaar zijn. De shu- bunkin is een neefje van de goud vis, maar woelt minder in de grond. Rozette (goudvoorn) voelt zich in een vijver ook prima thuis, net als het kleine goud-elritsje, dat met massa's tegelijk jongen krijgt (die ook weer en masse doodgaan, zo is de natuur). Vissen uit sloot en plas zijn niet ge schikt voor de vijver. Ze zijn don ker en daardoor onzichtbaar, ze kunnen beschermd zijn en boven dien hebben ze soms parasieten bij zich. Vaak wordt gezegd dat je vóór je vissen in de vijver doet, een paar weken moet wachten. Roel van den Berg van Vijver Flora Hellen- doorn vindt dat te kort door de bocht. Je moet volgens hem niet op de kalender kijken, maar naar je planten. Als die lekker op gang zijn, kunnen er vissen in. „Begin met één vis per kuub water. Later kun je aanvullen. Vissen vervuilen het water, je hebt er snel te veel." planten op kunnen staan. Vroeger werden vijvers meestal van pvc gemaakt (folie), nu is ze ker driekwart van de aankopen rubber. Dat is soepeler en heeft een veel langere levensduur: zeker 25 jaar, terwijl folie na 7 jaar al kwetsbaar wordt. Het is wel wat duurder, maar ook sterker. De zuurstofplanten gaan in het diepste gedeelte. Topper is het glanzend fonteinkruid, met een beetje spinazie-achtig blad. Toch is het niet slim hier de hele vijver mee vol te zetten, want het sterft in het najaar af en komt tegen mei weer op gang. „Ook in de winter heb je zuurstofplanten nodig. Daarom plant je het beste ook een soort als Oosters aarvederkruid, naaldkruid of waterpest aan. Wij adviseren altijd om drie tot vijf soorten zuurstofplanten te kiezen, dan weet je zeker dat altijd één soort zich heel goed ontwikkelt." De planten worden in mandjes met vijvergrond geplant, op een paar soorten, zoals hoornblad, na die er als bosje in gaan. „Je moet nooit zomaar vijveraarde in een vijver gooien. Dan wordt het wa ter te voedselrijk en krijg je het niet helder. Er komt vanzelf wel een dun laagje slib en stof op de bodem. Het hoeft echt geen sterie le badkuip te zijn, maar een dikke drab van organisch materiaal op de bodem is zeker niet wenselijk." Met een gat vol vijverfolie, een flin ke plens water en voldoende zuur stofplanten kun je dus al van een gezonde vijver spreken. Maar er valt heel wat aan te kleden, bij voorbeeld met een waterlelie, fon teintje of fraaie randafwerking. „Maar je basis zijn die zuurstof planten, anders wordt het niks." Mensen moeten zich niet te snel een filter laten aanpraten, volgens Van den Berg. Wie geen koi heeft (zie kader), kan best zonder. Ook als de vijver al een groene soep is, valt er wat te redden. Leegpom pen, schoonmaken en opnieuw be ginnen is het devies. De vissen moeten wel weg: die kun je geen maanden laten wachten tot het systeem voldoende op gang is om ze terug te zetten. „Maar zet ze niet in het wild uit. Er is vast een kennis met een vijver die ze wil." zuurstof Biologische kringloop van de vijver Waterplanten hebben een belangrijke taak bij het helder en gezond houden van de vijver. Waterplanten (met name zuurstof planten) nemen koolzuur (CO2) en andere voedingsstoffen op en zetten die om in bladgroen en zuurstof. Door voldoende van deze planten in de vijver te zetten krijgen algen geen kans. 25 cm 40 cm Ooit hip en veelgebruikt, nu afgedankt en zieltogend in een hoekje van de kast: keukenlijken. In deze aflevering: een wadjanring. door Jan van Mullem Niets vervelender dan een kromme pan, één met een bodem die door veelvuldig (en verkeerd) gebruik een buikje heeft gekregen. Gevolg: hij danst op het pitje. Lezer Han Vermaat heeft dat bekende probleem van zijn authentieke wadjan opgelost met een ring. Dankzij dat onderzetstuk blijft de traditione le 'rondbodem' op zijn plek. Bleef, moet ik zeggen. Want Vermaat heeft zijn wadjan aan de dijk gezet. Inclusief ring, hoewel hij alleen de pan had afgeschreven. „De gietijzeren wadjan is gron dig schoongemaakt met afwasmiddel", zegt Vermaat. Gevolg: meer roest dan een klassieke Alfa Romeo. „Ik heb hem moeten vervangen." De nieuwe wadjan heeft een platte bodem. Die blijft wél op het gasstel staan en heeft daarmee ook de ring overbodig gemaakt. Bijzonder is een wadjanring niet. Voor een paar euro koop je zo'n ding in de kookwinkel of toko. Interessan ter is het om meer te weten te komen over de wadjan zelf. En over het verschil met de wok - als dat er is. Uit Vermaats mail proef ik in ieder geval een voorkeur: „Ik ben met de Indonesische keuken opgegroeid. De wadjan was een vast keukenattribuut voor het maken Zuurstofplanten 80 cm van nasi goreng. De échte, niet het spul dat Chinese restaurants verkopen" (en bereiden in een wok!). Eens kijken op internetvraagbaak Wikipedia. Daar be ginnen ze met de wok: een halfronde pan uit de oos terse keuken die oorspronkelijk werd gemaakt van ge hamerd plaatstaal. Ook wordt melding gemaakt van de Chinese variant. Die heeft een lange, houten steel. Dat zou het grote verschil met de wadjan zijn. Die laat ste, afkomstige uit de Indonesische en Indische keu ken, heeft geen steel maar twee oren. Simpel toch? Niet voor iedereen. Zo vliegen ene Yoast, jan, Rutger, Danuta en Peter elkaar op Hilpers.nl (http://u.nu/79tra en http://u.nu/8dtra) flink in de haren. Yoast en Jan zijn het met elkaar eens: 'Een gietijzeren wok heet ei genlijk een wadjan. Een wok is van dun plaatstaal met een houten handvat en wordt gebruikt voor het snelle roerbakken'. 'Onzin', roept Rutger: 'Wadjan is het Indo nesische woord voor het Chinese wok. Overal waar ik ze in het Verre Oosten zag, waren ze van plaatstaal'. Ook is er onenigheid over de technieken van wokken en koken met de wadjan en over de meest voorko mende soorten wokpannen (met rechte of korte hand grepen, ingemetseld in een stenen haard, et cetera). Verder lees ik nog dat Chinese gietijzeren pannen (wok of wadjan?) dunner zijn dan westerse: 'scheelt meer dan 0,5 centimeter', oreert Danuta en dat 'woks met een platte onderkant meestal voor de westerse handel bestemd zijn'. Peter ('tegen deze eigenwijze mensen is geen kruid gewassen') en Jan ('in mijn jaren in de Oost ben ik nog nooit een ingemetselde wok te gengekomen') geloven het digitale gezever wel en hou den zich verder koest. Over en uit(gelogd). Toch is er ook op één punt overeenstemming: Ver maat had zijn wadjan niet hoeven weggooien. Hij had de roest er met een schuurmiddel af kunnen poetsen en zijn pan opnieuw kunnen inbranden. Hoe? Zie http://u.nu/9m3ua voor een uitgebreide beschrijving. Ook een keukenlijk in huis? Mail info en foto van het keukenlijk naar redactie.wonen@wegener.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 123