35 wonen
Smaakmakers uit eigen tuin
TE HUUR
Keukenkruiden zijn trendy,
en dat geldt ook voor de
kruidentuin. De moderne
variant wordt niet meer
omringd door
buxushaagjes, maar vind je
in borders, potten en
balkonbakken.
door Alice Plekkenpol
De oleander moet
gesnoeid worden.
wonen@wegener.nl
024-3650509
Zaterdag 22 mei 2010
Het was (televisie) kok Ja-
mie Oliver die jaren ge
leden de trend zétte:
in elke show knipte hij
kruiden van zijn bal
kon. Waarmee hij twee dingen be
wees: lekker koken doe je met ver
se kruiden en daarvoor heb je
geen grote tuin nodig.
„Dat klopt", beaamt Judith Maas.
In haar Arnhemse kruidenatelier
Filiamosa heeft zij zojuist een aan
tal workshops 'kruidentuin aanleg
gen' afgerond. Rond deze tijd mo
gen de uit zaad gekweekte plantjes
of de grotere, bij kwekers gekochte
kruidenplanten, de volle grond in.
Kruiden kweken is niet moeilijker
of makkelijker dan het laten
groeien van welke planten ook.
Mits aan de basisvoorwaarden
wordt voldaan: goede voedselrijke
grond en een redelijk zonnige
plek. „Een kruidentuin of-Hoek
heeft als voordeel dat je alles con
centreert. Maar er zijn ook krui
den met prachtige bloemen die pri
ma in een border passen, bijvoor
beeld rozemarijn, goudsbloem en
Oost-Indische kers. Vaak wordt ge
dacht dat mediterrane kruiden als
lavendel, tijm en basilicum het al
tijd goed doen op schrale grond.
Maar sommige soorten zijn niet
winterhard of hebben toch veel
water nodig."
De deelnemers aan haar work
shops hebben zelden een grote lap
grond, maar wél interesse in tui
nieren. Die interesse voor kruiden
uit eigen tuin neemt toe, merkt Ju
dith Maas. „Want bijna iedereen
gebruikt kruiden, al is het maar
kruidenthee of gedroogd door het
eten."
In het voorjaar leert Maas haar cur
sisten kruiden kweken, scheuren
en vermeerderen. Later dit jaar ver
telt zij hoe kruiden toepasbaar
zijn. „Je kunt er pesto, dressing en
thee van maken, zelfs olie, zeep of
zalf"
Ook Gerda Paalhaar, eigenaresse
van 't Kruud'nhöfke aan de Hooi-
dijk in-Vasse, is al heel lang met
kruiden bezig. „Onze kruidentuin
is altijd open, bezoekers kunnen
hier gratis stekjes halen."
Paalhaar constateert eveneens een
toenemende interesse voor krui
den. „Bij mij is vooral vraag naar
bijzondere soorten als fenegiek,
mierikswortel, kardoen en borago
(komkommerkruid, red). Daar ge
ven we veel uitleg over. En natuur
lijk vertel ik welke bloemen in sala
des verwerkt kunnen worden. Ko
ken met bloemen is nog vrij onbe
kend, maar in opkomst. Tenslotte
attendeer ik op planten die in de
borders kunnen, zoals wijnruit
met dat prachtige grijsgroene blad.
Want kruiden moeten er tegen
woordig ook nog eens aantrekke
lijk uit zien."
www.filiamosa.nl
www.tuinadvies.nl
www.altalogix.com/lijsterhof/
www.marrys.nl
1^ Reageren?
redactie.wonen@wegener.nl
Kruidentuin 't Kruud'nhöfke in
Vasse geeft bezoekers gratis advies
en stekjes mee. foto PR
Tips aanleg kruidentuin
Een kruidentuin of-hoek
hoort dicht bij de keuken.
Zorg voor goede voedselrij
ke grond.
Kies alleen kruiden die je
ook echt gebruikt.
Een grote tuin? Werk met
hoogteverschillen en vakver
deling.
Geen tuin? Veel kruiden kun
nen in pot of balkonbak
Populaire kruiden
Munt:
koud in fruitsalade
en warm in thee.
Selderij:
meestoven met
vlees, rauw in
salade of soep.
Oregano:
smaakt pittig.
Meestoven met
vlees, groente of in
pastasaus.
Basilicum:
rauwe, gescheurde
blaadjes in salade
of bij vlees.
Kervel:
smaakt naar anijs.
Rauw in soep,
salade, groente of
eiergerecht.
Tijm:
meestoven met
vlees en vis.
Dille:
rauwe takjes als
garnering bij vis en
in saus, salade of
marinade.
Rozemarijn:
meestoven met
vlees en vis,
meekoken in
aardappelgerecht.
fjrf door Jan van Mullem
redactie.wonen@wegener.nl
|jj§| 024-3650509
IN KAPELLE (ZEELAND)
geschakelde twee-onder-een kapwoning gelegen aan de Coxstraat.
Huurprijs 778,22 p.m., excl. 4,31 servicekosten p.m.
Inlichtingen: B.V. Coördinatie-Bouw. Telefoon 035-695821
of kijk op wvvw.HUtiRWEL.nl
G. van Dijk heeft twaalf jaar geleden
van haar ouders een oleander gekre
gen, die volgens haar nodig ge
snoeid moet worden.
„Een oleander moet liefst helemaal
niet worden gesnoeid", zegt kenner
Romke van de Kaa. „Snoeien gaat al
tijd ten koste van de bloei. Moet de
plant worden gesnoeid, bijvoor
beeld omdat hij straks niet meer
door de keukendeur naar binnen
kan, doe dit dan in de herfst. Maar
nogmaals: liever helemaal niet."
Bieslook:
smaakt naar ui.
Rauwe steeltjes
fijnknippen.
Gebruiken in salade,
koude en warme
saus of eiergerecht.
Peterselie:
rauw en fijngeknipt
in soep, saus,
salade, over
aardappelen en
worteltjes.