35 wonen Smaakmakers uit eigen tuin TE HUUR Keukenkruiden zijn trendy, en dat geldt ook voor de kruidentuin. De moderne variant wordt niet meer omringd door buxushaagjes, maar vind je in borders, potten en balkonbakken. door Alice Plekkenpol De oleander moet gesnoeid worden. wonen@wegener.nl 024-3650509 Zaterdag 22 mei 2010 Het was (televisie) kok Ja- mie Oliver die jaren ge leden de trend zétte: in elke show knipte hij kruiden van zijn bal kon. Waarmee hij twee dingen be wees: lekker koken doe je met ver se kruiden en daarvoor heb je geen grote tuin nodig. „Dat klopt", beaamt Judith Maas. In haar Arnhemse kruidenatelier Filiamosa heeft zij zojuist een aan tal workshops 'kruidentuin aanleg gen' afgerond. Rond deze tijd mo gen de uit zaad gekweekte plantjes of de grotere, bij kwekers gekochte kruidenplanten, de volle grond in. Kruiden kweken is niet moeilijker of makkelijker dan het laten groeien van welke planten ook. Mits aan de basisvoorwaarden wordt voldaan: goede voedselrijke grond en een redelijk zonnige plek. „Een kruidentuin of-Hoek heeft als voordeel dat je alles con centreert. Maar er zijn ook krui den met prachtige bloemen die pri ma in een border passen, bijvoor beeld rozemarijn, goudsbloem en Oost-Indische kers. Vaak wordt ge dacht dat mediterrane kruiden als lavendel, tijm en basilicum het al tijd goed doen op schrale grond. Maar sommige soorten zijn niet winterhard of hebben toch veel water nodig." De deelnemers aan haar work shops hebben zelden een grote lap grond, maar wél interesse in tui nieren. Die interesse voor kruiden uit eigen tuin neemt toe, merkt Ju dith Maas. „Want bijna iedereen gebruikt kruiden, al is het maar kruidenthee of gedroogd door het eten." In het voorjaar leert Maas haar cur sisten kruiden kweken, scheuren en vermeerderen. Later dit jaar ver telt zij hoe kruiden toepasbaar zijn. „Je kunt er pesto, dressing en thee van maken, zelfs olie, zeep of zalf" Ook Gerda Paalhaar, eigenaresse van 't Kruud'nhöfke aan de Hooi- dijk in-Vasse, is al heel lang met kruiden bezig. „Onze kruidentuin is altijd open, bezoekers kunnen hier gratis stekjes halen." Paalhaar constateert eveneens een toenemende interesse voor krui den. „Bij mij is vooral vraag naar bijzondere soorten als fenegiek, mierikswortel, kardoen en borago (komkommerkruid, red). Daar ge ven we veel uitleg over. En natuur lijk vertel ik welke bloemen in sala des verwerkt kunnen worden. Ko ken met bloemen is nog vrij onbe kend, maar in opkomst. Tenslotte attendeer ik op planten die in de borders kunnen, zoals wijnruit met dat prachtige grijsgroene blad. Want kruiden moeten er tegen woordig ook nog eens aantrekke lijk uit zien." www.filiamosa.nl www.tuinadvies.nl www.altalogix.com/lijsterhof/ www.marrys.nl 1^ Reageren? redactie.wonen@wegener.nl Kruidentuin 't Kruud'nhöfke in Vasse geeft bezoekers gratis advies en stekjes mee. foto PR Tips aanleg kruidentuin Een kruidentuin of-hoek hoort dicht bij de keuken. Zorg voor goede voedselrij ke grond. Kies alleen kruiden die je ook echt gebruikt. Een grote tuin? Werk met hoogteverschillen en vakver deling. Geen tuin? Veel kruiden kun nen in pot of balkonbak Populaire kruiden Munt: koud in fruitsalade en warm in thee. Selderij: meestoven met vlees, rauw in salade of soep. Oregano: smaakt pittig. Meestoven met vlees, groente of in pastasaus. Basilicum: rauwe, gescheurde blaadjes in salade of bij vlees. Kervel: smaakt naar anijs. Rauw in soep, salade, groente of eiergerecht. Tijm: meestoven met vlees en vis. Dille: rauwe takjes als garnering bij vis en in saus, salade of marinade. Rozemarijn: meestoven met vlees en vis, meekoken in aardappelgerecht. fjrf door Jan van Mullem redactie.wonen@wegener.nl |jj§| 024-3650509 IN KAPELLE (ZEELAND) geschakelde twee-onder-een kapwoning gelegen aan de Coxstraat. Huurprijs 778,22 p.m., excl. 4,31 servicekosten p.m. Inlichtingen: B.V. Coördinatie-Bouw. Telefoon 035-695821 of kijk op wvvw.HUtiRWEL.nl G. van Dijk heeft twaalf jaar geleden van haar ouders een oleander gekre gen, die volgens haar nodig ge snoeid moet worden. „Een oleander moet liefst helemaal niet worden gesnoeid", zegt kenner Romke van de Kaa. „Snoeien gaat al tijd ten koste van de bloei. Moet de plant worden gesnoeid, bijvoor beeld omdat hij straks niet meer door de keukendeur naar binnen kan, doe dit dan in de herfst. Maar nogmaals: liever helemaal niet." Bieslook: smaakt naar ui. Rauwe steeltjes fijnknippen. Gebruiken in salade, koude en warme saus of eiergerecht. Peterselie: rauw en fijngeknipt in soep, saus, salade, over aardappelen en worteltjes.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 147