Horecabedrijven staan langer te koop
Flinke omzetdaling voor horeca
bedrijfs onroerend goed
39
v
Horecapanden in Zeeland
staan steeds langer te koop.
Deze branche van de vastgoed
markt is door de crisis flink inge
stort. 2008 en 2009 kun je gerust
rampjaren noemen, zegt horeca-
makelaar Jaap Bruggeman uit
Wemeldinge.
door Dennis Rijsbergen,
WEMELDINGE - De economische
crisis trekt een zware wissel op de ver
koop van horecapanden. Horecama-
kelaar Bruggeman, naar eigen zeggen
de enige gecertificeerde in Zeeland,
geeft vooral de banken de schuld van
de ingestorte horecavastgoedmarkt.
"Het is heel erg opvallend dat de ban
ken niets doen. Het grote probleem is
dat banken geen geld meer lenen. In
vesteringen in overnames zijn dan
ook steeds moeilijker rond te krij
gen", stelt Bruggeman.
Voor een startende ondernemer is het
zonder geld van de bank niet te doen
om genoeg financiële middelen bij el
kaar te krijgen om een bestaand hore
cabedrijf over te nemen.
Café Kanaalzicht.
Foto: Dent
i Media
Cafe Zeelandia in Hansweert.
Bruggeman neemt de banken hun
houding kwalijk. "Ze vergeten dat ze
zelf ook een onderneming zijn. Dat
de banken de hand op de knip hou
den, is overigens niet alleen een pro
bleem voor de horeca. Het probleem
speelt in de hele mkb." Bruggeman
kreeg begin 2008 al in de gaten dat er
iets niet pluis was. "Nog voordat we
wisten dat er sprake was van een cri
sis, constateerde ik al dat de banken
steeds terughoudender werden."
Volgens Bruggeman heeft hij twee
mindere jaren achter de rug. "Vooral
2008 was echt een slecht jaar. In 2009
herstelde de markt zich iets en geluk
kig zie ik in de eerste maanden van
dit jaar ook een lichte verbetering."
Elk jaar wisselen circa 120 horecapan
den in Zeeland van uitbater. "Daarbij-
zijn ook panden in de stille verkoop",
zegt Bruggeman. Zelf rondt de hore-
camakelaar uit Wemeldinge per jaar
zo'n 25 transacties af, in 2008 kelder
de dat aantal naar tien transacties. Vo
rig telde Bruggeman vijftien transac
ties. "De markt verloopt moeizamer.
Horecabedrijven staan langer te
koop. En je merkt het ook aan de prij
zen", stelt Bruggeman. Op de Beve-
landen alleen al staan zo'n tachtig ho
recabedrijven te koop. De hoofdprijs
voor een horecabedrijf vragen heeft
dan ook geen zin, stelt Bruggeman.
Een pand blijft dan gewoonweg te
koop staan. "Het gebeurt in Zeeland
nog te veel dat er te hoge prijzen wor
den gevraagd. Het is van groot belang
als verkoper om reële prijzen te vra
gen." De verwachting is dan ook dat
in de nabije toekomst de vraagprijzen
zullen dalen. Vooral de verkoop van
cafés loopt uiterst moeizaam, weet de
Zeeuwse horecamakelaar. "In dorpen
Foto: Denvon Media
was het al een probleem om cafés te
verkopen. Het gaat daar vaak om klei
ne cafeetjes waar de eigenaar naast
zijn café ook een gedeeltelijke baan
heeft om rond te kunnen komen. Jon^
gere mensen willen dat niet. Die wil
len helemaal de kost verdienen aan
hun bedrijf. Maar ja7 in een dorp is
dat nu eenmaal een stuk lastiger."
Nieuw is volgens Bruggeman wel dat
ook cafés in steden als Goes en Mid
delburg steeds langer te koop staan.
Een verklaring is dat café-eigenaren
niet alleen met de economische crisis
te maken hebben, maar ook met het
rookverbod, waardoor inkomsten
zouden dalen. Is het dan alleen kom
mer en kwel in de Zeeuwse horeca-
vastgoedsector? Nee, stelt Brugge
man. Naast een voorzichtig herstel
zijn er gebieden in de provincie die
het van oudsher goed doen. "De kust
is altijd in trek als het om overnames
in de horeca gaat. Ook cafetaria's
gaan redelijk snel van de hand. Hoe
dat komt? Chinezen he. Je ziet dat
Chinese ondernemers zich massaal op
cafetaria's" storten. Die willen nog
hard werken. En met hard werken
valt er in die sector nog goed geld te
verdienen." Bruggeman ziet ondanks
twee magere jaren wel weer hoop
voor de toekomst. De markt trekt
weer iets aan en dat is een goed te
ken, vindt hij. Hij verwacht dat vol
gendjaar die opgaande trend zich ver
der doorzet. Wel roept hij banken op
weer leningen aan ondernemers te
verstrekken. "Anders moeten onder
nemers op allerlei creatieve manieren
geld bijeen zien te sprokkelen. Het ge
vaar daarbij is dat onder allerlei goed
willende geldschieters ook kwaadwil
lenden zijn die een graantje proberen
mee te pikken. Je ziet dat al in het
land gebeuren. Gelukkig heb ik dat in
Zeeland nog niet meegemaakt."
De crisis heeft op zeker twee manieren invloed op de horecavastgoedmarkt. Zoals horecamakelaar
Jaap Bruggeman al meldde, zijn de banken een stuk minder scheutig met het geven van bedrijfslenin-
gen, waardoor veel minder ondernemers mogelijkheden zien een horecabedrijf over te nemen.
MIDDELBURG - Een tweede grote
factor in de ineenstorting van de
markt is dat het gewoonweg slecht
gaat in de horecasector.
Vooral startende ondernemers zijn
bang om in economisch mindere tij
den een nieuw bedrijf te beginnen.
Het laatste kwartaal van 2009 was een
zeer slechte periode voor de Neder
landse horeca. Het CBS becijferde
dat in die periode hotels een omzetda
ling zagen van 8,2 procent in vergelij
king met dezelfde periode het jaar er
voor. Over het hele jaar zagen hotels
hun omzet zelfs met 8,8 procent kel
deren. De traditionele horeca haalden
in het vierde kwartaal 5,7 procent
minder omzet en in heel 2009 5,3
procent. Restaurants deden het ook
niet goed met een omzetdaling van
6,7 procent in het vierde kwartaal en
een 4,8 procent daling in het hele jaar
2009. Alleen cafetaria's houden in de
ze woelige tijden het hoofd boven wa
ter. In het vierde kwartaal nam de om
zet in deze sector met een kleine 0,8
procent toe en in het hele jaar 2009
zelfs met 1,3 procent.