Kreeft: internationaal keurmerk
symposium
Alweer ruim vier jaar werkt
de Stichting Keurmerk
Zeeuwse Kreeft aan een kwaliteit
simpuls van de kreeften uit de
Oosterschelde, het Grevelingen-
meer en het Veerse Meer. Daar
mee brengt de stichting de culinai
re kwaliteit van deze kreeften als
streekproduct en de duurzame
vangst ervan voor het voetlicht en
maakt zij de weg vrij voor de vol
gende stap: de internationale
MSC-certificering.
door Loes van der Hoeven
VROUWENPOLDER - Het initia
tief om over te gaan tot de certifice
ring van de kreeft uit Zeeland ligt in
handen van de in 2000 opgerichte
Stichting Promotie Oosterschelde-
kreeft en de Stichting Keurmerk
Zeeuwse Kreeft. Ter gelegenheid van
haar tweede lustrum hield de stich
ting op 23 april in Deltaplaza Neeltje
Jans het symposium 'Het vermarkten
van de Zeeuwse Kreeft', waar zij haar
inspanningen op weg naar de
MSC-certificering presenteerde. Aan
sluitend aan het symposium opende
kreeftenvisser Sam Uil uit Burghsluis
een kleine, merkwaardige tentoonstel
ling in het Deltaplaza. Die geeft ee'n
beeld van de uit de hand gelopen hob
by van een zeebioloog. De jubileum
tentoonstelling die is samengesteld
door Frank de Klerk, archivaris te
Goes, is in combinatie met een toe
gangsbewijs tot Neeltje Jans te bezich
tigen tot en met 31 december 2010.
Doel van het symposium was de ke
ten van 'visser tot consument' te be
spreken en onderwerp van discussie
te maken, waarbij de duurzaamheid
in de keten als rode draad diende. Vis-
serijbioloog Marnix van Stralen toon
de aan dat de Stichting Keurmerk
Zeeuwse Kreeft goed op weg is naar
de MSC-certificering, de erkenning
waarmee de traceerbaarheid van de
Zeeuwse kreeft gegarandeerd kan
worden.
Er zijn volgens hem nog wel een aan
tal gevoelige hobbels te nemen. Zo
zijn er voor de Oosterschelde veel
meer vergunningen aan de beroeps-
en recreatie vissers uitgegeven dan ge
bruikt worden, maar liefst 80% van
de vangstrechten 'slaapt'.
Vissers hebben samen met het Minis
terie van Landbouw Natuur en Voed
selkwaliteit het initiatief genomen om
te komen tot een reductieplan van
het aantal vergunningen, een lastig tra
ject, mede omdat hierbij sprake is van
uitkoop en dus van het verlies van
Deelnemers aan het symposium.
(een deel van) de broodwinning van
de vissers. Verder zal moeten worden
gekozen voor één benaming, want de
'Oosterscheldekreeft' komt niet al
leen uit de Oosterschelde, maar heeft
ook afstammelingen in het Grevelin-
genmeer en het Veerse Meer. De
naam 'Zeeuwse Kreeft' met even
tueel als subvermelding het vangstge-
bied zou een optie kunnen zijn. "De
kreeft redt zich goed in de Zeeuwse
wateren en de aantallen nemen sinds
2007 toe. De kreeft is een belangrijke
drager voor de visserij, nu de paling
vangst afneemt.
De consument is bereid om te beta
len voor duurzaamheid en kwaliteit,
wat de Zeeuwse Kreeft tot een uniek
streekproduct maakt. Daarom moet
er snel een sector Zeeuwse Kreeft ko
men die MSC-gecertificeerd is", al
dus Van Stralen. Kreeftenvisser Ger-
Expositie over de kreeft.
rie van den Hoek vist voornamelijk
met fuiken, kooien en kubben in de
Oosterschelde. Hij is de derde genera
tie in de vissersfamilie en wil het stok
je later doorgeven aan zijn zoon. Me
de daarom is hij bereid een bijdrage
te leveren aan het reductie'plan van de
vergunningen, iets wat geen sinecure
zal zijn. "Elke beroepsvisser wil im
mers blijven vissen en er aan bijdra
gen dat er zoveel mogelijk Zeeuwse
Kreeft in de restaurants kan worden
geserveerd", liet hij tijdens het sympo
sium weten.
Seizoensverlenging
Met betrekking tot het vermarkten
van de Zeeuwse kreeft opperde Wil
van Merkenstijn, PR-medewerker
van een vooraanstaande Nederlandse
zeevisgroothandel, de mogelijkheid
het seizoen te verlengen tot bijvoor
beeld Kerst.
Tevens ziet hij graag dat de verkoop
van de kreeft uitsluitend via de visaf-
slag van Colijnsplaat loopt en indien
mogelijk, tegen een vaste prijs gedu
rende het gehele seizoen. Hoewel
een deel van hun klanten uitsluitend
MSC-gecertificeerde vis afneemt, vol
staan vooralsnog de bewijsstukken
van de visafslag te Colijnsplaat. Zijn
bedrijf kiest, voor kwaliteit en is be
reid meer te betalen voor de Zeeuw-
Foto: Balth Roessingh
Foto: Balth Roessingh
se kreeft met zijn extra fijne smaak.
Bij hun verkoop maken zij dan ook
voortdurend een duidelijk onder
scheid tussen geïmporteerde kreeft en
de Zeeuwse kreeft.
De Stichting Promotie Oosterschelde
kreeft wil het ROC vragen een on
derzoek te doen naar de naamsbe
kendheid, het gebruik van één bena
ming voor alle Zeeuwse kreeft (even
tueel met toevoeging van het vangst-
gebied) en de bescherming daarvan.
Eenduidigheid over de naam van alle
Zeeuwse kreeften is immers een van
de vereisten voor het verkrijgen van
de MSC-certificering.