Kreeft: internationaal keurmerk symposium Alweer ruim vier jaar werkt de Stichting Keurmerk Zeeuwse Kreeft aan een kwaliteit simpuls van de kreeften uit de Oosterschelde, het Grevelingen- meer en het Veerse Meer. Daar mee brengt de stichting de culinai re kwaliteit van deze kreeften als streekproduct en de duurzame vangst ervan voor het voetlicht en maakt zij de weg vrij voor de vol gende stap: de internationale MSC-certificering. door Loes van der Hoeven VROUWENPOLDER - Het initia tief om over te gaan tot de certifice ring van de kreeft uit Zeeland ligt in handen van de in 2000 opgerichte Stichting Promotie Oosterschelde- kreeft en de Stichting Keurmerk Zeeuwse Kreeft. Ter gelegenheid van haar tweede lustrum hield de stich ting op 23 april in Deltaplaza Neeltje Jans het symposium 'Het vermarkten van de Zeeuwse Kreeft', waar zij haar inspanningen op weg naar de MSC-certificering presenteerde. Aan sluitend aan het symposium opende kreeftenvisser Sam Uil uit Burghsluis een kleine, merkwaardige tentoonstel ling in het Deltaplaza. Die geeft ee'n beeld van de uit de hand gelopen hob by van een zeebioloog. De jubileum tentoonstelling die is samengesteld door Frank de Klerk, archivaris te Goes, is in combinatie met een toe gangsbewijs tot Neeltje Jans te bezich tigen tot en met 31 december 2010. Doel van het symposium was de ke ten van 'visser tot consument' te be spreken en onderwerp van discussie te maken, waarbij de duurzaamheid in de keten als rode draad diende. Vis- serijbioloog Marnix van Stralen toon de aan dat de Stichting Keurmerk Zeeuwse Kreeft goed op weg is naar de MSC-certificering, de erkenning waarmee de traceerbaarheid van de Zeeuwse kreeft gegarandeerd kan worden. Er zijn volgens hem nog wel een aan tal gevoelige hobbels te nemen. Zo zijn er voor de Oosterschelde veel meer vergunningen aan de beroeps- en recreatie vissers uitgegeven dan ge bruikt worden, maar liefst 80% van de vangstrechten 'slaapt'. Vissers hebben samen met het Minis terie van Landbouw Natuur en Voed selkwaliteit het initiatief genomen om te komen tot een reductieplan van het aantal vergunningen, een lastig tra ject, mede omdat hierbij sprake is van uitkoop en dus van het verlies van Deelnemers aan het symposium. (een deel van) de broodwinning van de vissers. Verder zal moeten worden gekozen voor één benaming, want de 'Oosterscheldekreeft' komt niet al leen uit de Oosterschelde, maar heeft ook afstammelingen in het Grevelin- genmeer en het Veerse Meer. De naam 'Zeeuwse Kreeft' met even tueel als subvermelding het vangstge- bied zou een optie kunnen zijn. "De kreeft redt zich goed in de Zeeuwse wateren en de aantallen nemen sinds 2007 toe. De kreeft is een belangrijke drager voor de visserij, nu de paling vangst afneemt. De consument is bereid om te beta len voor duurzaamheid en kwaliteit, wat de Zeeuwse Kreeft tot een uniek streekproduct maakt. Daarom moet er snel een sector Zeeuwse Kreeft ko men die MSC-gecertificeerd is", al dus Van Stralen. Kreeftenvisser Ger- Expositie over de kreeft. rie van den Hoek vist voornamelijk met fuiken, kooien en kubben in de Oosterschelde. Hij is de derde genera tie in de vissersfamilie en wil het stok je later doorgeven aan zijn zoon. Me de daarom is hij bereid een bijdrage te leveren aan het reductie'plan van de vergunningen, iets wat geen sinecure zal zijn. "Elke beroepsvisser wil im mers blijven vissen en er aan bijdra gen dat er zoveel mogelijk Zeeuwse Kreeft in de restaurants kan worden geserveerd", liet hij tijdens het sympo sium weten. Seizoensverlenging Met betrekking tot het vermarkten van de Zeeuwse kreeft opperde Wil van Merkenstijn, PR-medewerker van een vooraanstaande Nederlandse zeevisgroothandel, de mogelijkheid het seizoen te verlengen tot bijvoor beeld Kerst. Tevens ziet hij graag dat de verkoop van de kreeft uitsluitend via de visaf- slag van Colijnsplaat loopt en indien mogelijk, tegen een vaste prijs gedu rende het gehele seizoen. Hoewel een deel van hun klanten uitsluitend MSC-gecertificeerde vis afneemt, vol staan vooralsnog de bewijsstukken van de visafslag te Colijnsplaat. Zijn bedrijf kiest, voor kwaliteit en is be reid meer te betalen voor de Zeeuw- Foto: Balth Roessingh Foto: Balth Roessingh se kreeft met zijn extra fijne smaak. Bij hun verkoop maken zij dan ook voortdurend een duidelijk onder scheid tussen geïmporteerde kreeft en de Zeeuwse kreeft. De Stichting Promotie Oosterschelde kreeft wil het ROC vragen een on derzoek te doen naar de naamsbe kendheid, het gebruik van één bena ming voor alle Zeeuwse kreeft (even tueel met toevoeging van het vangst- gebied) en de bescherming daarvan. Eenduidigheid over de naam van alle Zeeuwse kreeften is immers een van de vereisten voor het verkrijgen van de MSC-certificering.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 113