Horeca is afwisselend
<a
Concurrentiepositie moet beter
De Column
O
O
U
pas begonnen
Klussen
fl
'2
Lianne van Belzen.
Foto: Henk van de Voorde
Lianne van Belzen is met de overname van Hotel Restaurant de
Leugenaar in Vlissingen, anderhalve maand geleden gestart als
zelfstandig horeca ondernemer. De in Veere opgegroeide Lianne, keer
de na haar studie aan de Hogere Hotelschool in Maastricht op haar 24e
terug naar Zeeland. Ze begon als assistent restaurant manager bij Ho
tel Arneville in Middelburg, werkte vervolgens drie jaar bij Hotel
Arion in Vlissingen en keerde vervolgens als hotel manager terug bij
Arneville.
door Henk van de Voorde
,,Ik heb de hele verbouwing van ho
tel Arneville mogen begeleiden, tot
en met de officiële heropening in het
najaar van 2009. Per 1 januari 2010
heb ik deze baan in loondienst opge
zegd, met de intentie om voor mezelf
te beginnen. Van kleins af aan was het
al een droom om een eigen restaurant
te leiden. Dit was het juiste moment
om erin te stappen; over vijf jaar (als
ik de veertig gepasseerd ben) vind ik
het te laat om nog als zelfstandig (ho
reca) ondernemer te beginnen. Ik had
door Ron Gregoor
BREDA - Dat zegt Peter Swinkels,
voorzitter van de Brabants-Zeeuwse
Werkgeversvereniging BZW. Hij ziet
het recente vertrek van de productie
afdelingen van het Amerikaanse FEI
Company en het Finse W'artsila uit
een restaurantje op het oog in Veere,
waar ik van donderdag tot en met
zondag werkzaam zoü zijn. Daarnaast
ging ik van maandag tot en met
woensdag werken voor het ROC
Zeeland, onder andere begeleiden
van leerlingen met de studierichting
horeca ondernemer manager bij het
schrijven van een businessplan. De on
derhandelingen met betrekking tot de
overname van het restaurant liepen
echter vast. Toen kwam de overname
van Hotel Restaurant de Leugenaar
op mijn pad. Dit betekende wel dat
ik na enkele maanden al moest stop-
respectievelijk Eindhoven en Drunen
als een ernstige waarschuwing aan de
Nederlandse overheid.
Volgens Swinkels zullen meer buiten
landse ondernemingen hun deuren in
ons land sluiten als de overheid niet
maximaal inzet op de verbetering van
Nederlands internationale concurren-
pen met mijn baan bij het ROC. De
Leugenaar is namelijk zeven dagen
per week, 24 uur per dag, geopend.
Het thuisfront - echtgenoot Fred,
zoon Jay (8) en dochter Mandy (6) -
staat gelukkig achter mij bij het ver
wezenlijken van mijn droom op een
unieke locatie", aldus Lianne van Bel
zen. De horeca is haar lust en haar le
ven. „Als je met de horeca, besmet
raakt, kom je er nooit meer vanaf.
Op mijn vijftiende was ik al werk
zaam als afwashulp, kamermeisje en
serveerster. De horeca is heel afwisse
lend, met veel onverwachtse momen
ten. Geen dag is hetzelfde. De om
gang met de gasten, het iedereen naar
de zin maken, spreekt me zeer aan.
Op het moment dat je het met meer
leuk vindt, moetje er mee stoppen
want de gasten .zouden dat meteen
merken; funest voor het bedrijf. Een
glimlach of een vriendelijk woord
kost niks." De Leugenaar ligt aan de
depositie. "De laatste vijfjaar zijn lan
delijk 40.000 banen verloren gegaan
door bedrijven die hun activiteiten
uit Nederland hebben teruggetrok
ken.
Daar zijn maar 15.000 banen door
nieuwe vestigingen yoor teruggeko
men. Per saldo een verlies'van 25.000
arbeidsplaatsen. Je kunt dat aantal
makkelijk verdubbelen als je de effec
ten op aanpalende sectoren meere
kent", aldus de BZW-voorzitter.
Volgens Swinkels heeft de Nederland
se overheid te weinig zicht op de con
currentiepositie van Nederland en on-
Naam: Lianne van Belzen-Boone
(36)
Woonplaats: Oost-Souburg
Bedrijf: Hotel Restaurant de Leu
genaar
Begonnen: 1 april 2010
Meevaller: hele traject verloopt
soepel
Tegenvaller: op dit moment nog
helemaal niet
langste zeeboulevard van Nederland.
Vanuit de verwarmde serre hebben
de gasten een fraai uitzicht op de gro
te zeeschepen die op een steenworp
afstand passeren. Het hotel is sfeervol
en kleinschalig, met vijftien tweeper
soonskamers waarvan negen met zee-
zicht. Ook de brasserie heeft een war
me uitstraling. De brasserie kan bij de
serre betrokken worden door het ope
nen van de schuifpui, waardoor ruim
te wordt gecreëerd voor in totaal 70
zitplaatsen. Daarnaast zijn er nog eens
tachtig stoelen beschikbaar op het ver
nieuwde terras tegenover- het hotel,
dat pas voorzien is van een mooie
hardhouten vloer. Opgeteld bij de
twintig stoelen van het buitenterras is
er dus een capaciteit van honderd ter
rasplaatsen; een totale capaciteit dus
van 170 zitplaatsen. In het restaurant
worden heerlijke gerechten bereid.
„Of het nu gaat om feesten, partijen,
lunch, diner of gewoon een kopje
koffie: iedereen is welkom. Door het
intieme karakter voelt men zich snel
thuis in dit hotel- restaurant. We rich
ten ons op de toeristische markt in
Nederland en het buitenland. Daar
naast hebben we ook de focus op be
drijven uit de omgeving. Zo worden
er bijvoorbeeld veel zakelijke over
nachtingen geboekt vanuit industrie
gebied Vlissingen Oost", vertelt Lian
ne van Belzen.
De kamers worden in de nabije toe
komst gerenoveerd, met een uitbrei
ding van de oppervlakte. „Ik zie de
huidige economische crisis niet als be
dreiging, maar juist als uitdaging", al
dus de enthousiaste horeca onder
neemster.
derschat ze het probleem: "In maart
liet een onderzoek zien dat 65% van
de bedrijven in Nederland geen plan
nen heeft om activiteiten naar het bui
tenland te verplaatsen. Minister Van
der Hoeven reageerde daar positief
op. Dat verbaast ons zeer, want het
betekent dat 35% van de bedrijven
wel plannen heeft om uit Nederland
te vertrekken.
Een verontrustend getal", aldus Swin
kels. Hij ziet het vertrek van FEI en
Wartsila dan ook als voorbode van
meer buitenlandse bedrijven die een
vertrek uit Nederland overwegen.
Onlangs was er bij ons op de
zaak een bijeenkomst voor ge
pensioneerden. Omdat ik een
werkplek heb met riant uit
zicht op de aankomsthal was
die middag een feest van her
kenning. Ik heb een half uur
staan kletsen met al die oud
collega's, die al jaren genie
ten van hun pensioen.
'Moet jij nog niet', vroegen
ze. Nee, ik moet nog niet. Ge
lukkig niet want ik zou niet
weten wat ik moet doen met
al die vrije tijd. Dat probleem
bleken de oudjes niet te heb
ben. Ga net als ik lekker klus-
T sen, zei er een.
En toen moest ik wel even
heel hard lachen. Ik heb niet
alleen twee linkerhanden, die
I' krijgen spastische trekjes al
leen al bij de gedachte aan
een hamer en spijkers. Ik heb
- een schuur vol gereedschap.
Dat heb ik allemaal één keer
gebruikt. Daarna zei mijn
vrouw: doe maar niet meer.
Zo'n vijftien jaar geleden heb
p ik vloerbedekking gelegd in
de schuur. Dat ging foutloos.
Tot op het moment dat ik het
laatste stukje moest afsnij
den. Ik schoot uit met mijn
stanleymes en sneed mijn dij
been open. Een litteken van
tien centimeter is de trots van
mijn onderlichaam.
Schilderij ophangen? De laat
ste keer dat ik dat deed, bleef
de boor in de muur zitten.
Met geen mogelijkheid kreeg
Si ik die er uit. Heb ik daar het
schilderij maar aan opgehan
gen, niemand ziet het. Schil
deren? Ik heb altijd meer verf
op mijn lichaam zitten dan op
de muur. Als ik ergens een
spijker in wil slaan, resulteert
dat in vijf gaten. Moet ik een
lamp indraaien, dan valt of de
lamp op de grond of ik van
de trap. Als ik de buren laat
6 weten dat ik van plan ben iets
I in huis te doen, staat de gang
vol met toeschouwers: Dat
willen ze we/eens zien.
Nee, klussen is niks voor mij.
Wij besteden alles uit. leder
zijn vak, denk ik dan maar. En
- als het aan mij ligt oefen ik
het mijne uit zolang ik kan.
Ron Gregoor
f-H
'de Ondernemer' is
een uitgave van BN DeStem IPZC.
'de Ondernemer' verschijnt
in een oplage van 184.000 exemplaren.
Uitgever:
Adelinde Geerings
Bladmanager:
Danny van Berkel
Redactie:
Ron Gregoor
Accountmanagers:
Marcel Schreur
Ad van Meel
Vormgeving:
Hans Willekes
Adresgegevens:
Postbus 3805,4800 DV Breda, T: 076 - 5 312 277, F: 076 - 5 312 274
E: deondernemer@bndestem-pzc.nl I: www.deondernemer.nl
Werkgevers in Zuid-Nederland maken zich grote zorgen over
het vertrek van buitenlandse bedrijven uit Nederland. Vooral
Brabant, waar veel buitenlandse maakindustrie zit, zal worden getrof
fen als multinationals hun Nederlandse vestigingen naar andere landen
verplaatsen. Nederland moet zijn internationale concurrentiepositie
snel verbeteren, anders is de leegloop niet meer te stoppen.
Reacties kunt u sturen naar:
r. gregoor@bndestem -pzc. n I