Horeca is afwisselend <a Concurrentiepositie moet beter De Column O O U pas begonnen Klussen fl '2 Lianne van Belzen. Foto: Henk van de Voorde Lianne van Belzen is met de overname van Hotel Restaurant de Leugenaar in Vlissingen, anderhalve maand geleden gestart als zelfstandig horeca ondernemer. De in Veere opgegroeide Lianne, keer de na haar studie aan de Hogere Hotelschool in Maastricht op haar 24e terug naar Zeeland. Ze begon als assistent restaurant manager bij Ho tel Arneville in Middelburg, werkte vervolgens drie jaar bij Hotel Arion in Vlissingen en keerde vervolgens als hotel manager terug bij Arneville. door Henk van de Voorde ,,Ik heb de hele verbouwing van ho tel Arneville mogen begeleiden, tot en met de officiële heropening in het najaar van 2009. Per 1 januari 2010 heb ik deze baan in loondienst opge zegd, met de intentie om voor mezelf te beginnen. Van kleins af aan was het al een droom om een eigen restaurant te leiden. Dit was het juiste moment om erin te stappen; over vijf jaar (als ik de veertig gepasseerd ben) vind ik het te laat om nog als zelfstandig (ho reca) ondernemer te beginnen. Ik had door Ron Gregoor BREDA - Dat zegt Peter Swinkels, voorzitter van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW. Hij ziet het recente vertrek van de productie afdelingen van het Amerikaanse FEI Company en het Finse W'artsila uit een restaurantje op het oog in Veere, waar ik van donderdag tot en met zondag werkzaam zoü zijn. Daarnaast ging ik van maandag tot en met woensdag werken voor het ROC Zeeland, onder andere begeleiden van leerlingen met de studierichting horeca ondernemer manager bij het schrijven van een businessplan. De on derhandelingen met betrekking tot de overname van het restaurant liepen echter vast. Toen kwam de overname van Hotel Restaurant de Leugenaar op mijn pad. Dit betekende wel dat ik na enkele maanden al moest stop- respectievelijk Eindhoven en Drunen als een ernstige waarschuwing aan de Nederlandse overheid. Volgens Swinkels zullen meer buiten landse ondernemingen hun deuren in ons land sluiten als de overheid niet maximaal inzet op de verbetering van Nederlands internationale concurren- pen met mijn baan bij het ROC. De Leugenaar is namelijk zeven dagen per week, 24 uur per dag, geopend. Het thuisfront - echtgenoot Fred, zoon Jay (8) en dochter Mandy (6) - staat gelukkig achter mij bij het ver wezenlijken van mijn droom op een unieke locatie", aldus Lianne van Bel zen. De horeca is haar lust en haar le ven. „Als je met de horeca, besmet raakt, kom je er nooit meer vanaf. Op mijn vijftiende was ik al werk zaam als afwashulp, kamermeisje en serveerster. De horeca is heel afwisse lend, met veel onverwachtse momen ten. Geen dag is hetzelfde. De om gang met de gasten, het iedereen naar de zin maken, spreekt me zeer aan. Op het moment dat je het met meer leuk vindt, moetje er mee stoppen want de gasten .zouden dat meteen merken; funest voor het bedrijf. Een glimlach of een vriendelijk woord kost niks." De Leugenaar ligt aan de depositie. "De laatste vijfjaar zijn lan delijk 40.000 banen verloren gegaan door bedrijven die hun activiteiten uit Nederland hebben teruggetrok ken. Daar zijn maar 15.000 banen door nieuwe vestigingen yoor teruggeko men. Per saldo een verlies'van 25.000 arbeidsplaatsen. Je kunt dat aantal makkelijk verdubbelen als je de effec ten op aanpalende sectoren meere kent", aldus de BZW-voorzitter. Volgens Swinkels heeft de Nederland se overheid te weinig zicht op de con currentiepositie van Nederland en on- Naam: Lianne van Belzen-Boone (36) Woonplaats: Oost-Souburg Bedrijf: Hotel Restaurant de Leu genaar Begonnen: 1 april 2010 Meevaller: hele traject verloopt soepel Tegenvaller: op dit moment nog helemaal niet langste zeeboulevard van Nederland. Vanuit de verwarmde serre hebben de gasten een fraai uitzicht op de gro te zeeschepen die op een steenworp afstand passeren. Het hotel is sfeervol en kleinschalig, met vijftien tweeper soonskamers waarvan negen met zee- zicht. Ook de brasserie heeft een war me uitstraling. De brasserie kan bij de serre betrokken worden door het ope nen van de schuifpui, waardoor ruim te wordt gecreëerd voor in totaal 70 zitplaatsen. Daarnaast zijn er nog eens tachtig stoelen beschikbaar op het ver nieuwde terras tegenover- het hotel, dat pas voorzien is van een mooie hardhouten vloer. Opgeteld bij de twintig stoelen van het buitenterras is er dus een capaciteit van honderd ter rasplaatsen; een totale capaciteit dus van 170 zitplaatsen. In het restaurant worden heerlijke gerechten bereid. „Of het nu gaat om feesten, partijen, lunch, diner of gewoon een kopje koffie: iedereen is welkom. Door het intieme karakter voelt men zich snel thuis in dit hotel- restaurant. We rich ten ons op de toeristische markt in Nederland en het buitenland. Daar naast hebben we ook de focus op be drijven uit de omgeving. Zo worden er bijvoorbeeld veel zakelijke over nachtingen geboekt vanuit industrie gebied Vlissingen Oost", vertelt Lian ne van Belzen. De kamers worden in de nabije toe komst gerenoveerd, met een uitbrei ding van de oppervlakte. „Ik zie de huidige economische crisis niet als be dreiging, maar juist als uitdaging", al dus de enthousiaste horeca onder neemster. derschat ze het probleem: "In maart liet een onderzoek zien dat 65% van de bedrijven in Nederland geen plan nen heeft om activiteiten naar het bui tenland te verplaatsen. Minister Van der Hoeven reageerde daar positief op. Dat verbaast ons zeer, want het betekent dat 35% van de bedrijven wel plannen heeft om uit Nederland te vertrekken. Een verontrustend getal", aldus Swin kels. Hij ziet het vertrek van FEI en Wartsila dan ook als voorbode van meer buitenlandse bedrijven die een vertrek uit Nederland overwegen. Onlangs was er bij ons op de zaak een bijeenkomst voor ge pensioneerden. Omdat ik een werkplek heb met riant uit zicht op de aankomsthal was die middag een feest van her kenning. Ik heb een half uur staan kletsen met al die oud collega's, die al jaren genie ten van hun pensioen. 'Moet jij nog niet', vroegen ze. Nee, ik moet nog niet. Ge lukkig niet want ik zou niet weten wat ik moet doen met al die vrije tijd. Dat probleem bleken de oudjes niet te heb ben. Ga net als ik lekker klus- T sen, zei er een. En toen moest ik wel even heel hard lachen. Ik heb niet alleen twee linkerhanden, die I' krijgen spastische trekjes al leen al bij de gedachte aan een hamer en spijkers. Ik heb - een schuur vol gereedschap. Dat heb ik allemaal één keer gebruikt. Daarna zei mijn vrouw: doe maar niet meer. Zo'n vijftien jaar geleden heb p ik vloerbedekking gelegd in de schuur. Dat ging foutloos. Tot op het moment dat ik het laatste stukje moest afsnij den. Ik schoot uit met mijn stanleymes en sneed mijn dij been open. Een litteken van tien centimeter is de trots van mijn onderlichaam. Schilderij ophangen? De laat ste keer dat ik dat deed, bleef de boor in de muur zitten. Met geen mogelijkheid kreeg Si ik die er uit. Heb ik daar het schilderij maar aan opgehan gen, niemand ziet het. Schil deren? Ik heb altijd meer verf op mijn lichaam zitten dan op de muur. Als ik ergens een spijker in wil slaan, resulteert dat in vijf gaten. Moet ik een lamp indraaien, dan valt of de lamp op de grond of ik van de trap. Als ik de buren laat 6 weten dat ik van plan ben iets I in huis te doen, staat de gang vol met toeschouwers: Dat willen ze we/eens zien. Nee, klussen is niks voor mij. Wij besteden alles uit. leder zijn vak, denk ik dan maar. En - als het aan mij ligt oefen ik het mijne uit zolang ik kan. Ron Gregoor f-H 'de Ondernemer' is een uitgave van BN DeStem IPZC. 'de Ondernemer' verschijnt in een oplage van 184.000 exemplaren. Uitgever: Adelinde Geerings Bladmanager: Danny van Berkel Redactie: Ron Gregoor Accountmanagers: Marcel Schreur Ad van Meel Vormgeving: Hans Willekes Adresgegevens: Postbus 3805,4800 DV Breda, T: 076 - 5 312 277, F: 076 - 5 312 274 E: deondernemer@bndestem-pzc.nl I: www.deondernemer.nl Werkgevers in Zuid-Nederland maken zich grote zorgen over het vertrek van buitenlandse bedrijven uit Nederland. Vooral Brabant, waar veel buitenlandse maakindustrie zit, zal worden getrof fen als multinationals hun Nederlandse vestigingen naar andere landen verplaatsen. Nederland moet zijn internationale concurrentiepositie snel verbeteren, anders is de leegloop niet meer te stoppen. Reacties kunt u sturen naar: r. gregoor@bndestem -pzc. n I

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 108