in Colijnsplaat uit 115 Beoordeling donderdag 6 mei 2010 In Eten doen dé redacteuren Edith Ramakers en Nadia B erkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit Voor een simpel restaurant is De Schelde best aan de prijs: wij betaal den 95,00. De kwaliteit is uitste kend. Entourage - Het heeft echt iets, maar het blijft wat oubollig. Jammer dat je net niet over de dijk kunt kijken. Bediening Een beetje formeel en wat gehaast. Conclusie: Dit is nou zo'n zaak waar je ongecom pliceerd Zeeuwse vis kunt eten, zon der fratsen of pretenties. Voor deze vis rijden we om. V Wrjg *0° Colijnsplaat Het gebeurde in Co lijnsplaat. Zonder het te willen zat ik ineens met mijn handen te eten, om de kantgraatjes van de slibtong af te kluiven. Hier, bij restaurant De Schelde, nemen ze vis se rieus: je krijgt het puur, gebak ken in boter, op een ijzeren schaal, met een plukje peterselie ernaast. Lekkere vis is het lek kerst gewoon zo. En dat begrij pen ze hier. Al 46 jaar. Even is er verwarring als we bin nenkomen: is dit zo bedacht? Is het retro? Of is het gewoon oud? In restaurant De Schelde in Co lijnsplaat lijkt het alsof iemand der tig jaar geleden heel hard in zijn handen heeft geklapt en alsof daar na alles hetzelfde is gebleven. De schrootjes aan de wand, de kope ren kandelaars, de plaat aan de muur met uitleg over vissoorten, een soort letterbak met allerlei scheepsknopen in stukjes touw, gordijnen met rozenopdruk en erg onhippe vloerbedekking. Het is woensdagavond, de avond dat Barcelona tegen Inter Milan moet voetballen voor een plaats in de finale van de Champions Lea gue. Dat het halve restaurant toch vol zit, vatten we op als een goed teken. We mogen zelf kiezen uit een tafel en krijgen de kaart, van een meneer die het volgens ons nét iets te druk heeft. Omdat ze hier bekend staan om de vis van de vismijn, die op een steenworp afstand ligt, kiezen we daarvoor: er is keuze tussen tarbot, kabel jauw, scholfilet, een grote tong - al dan niet met fruit -slibtong en scharretjes. En dat laatste neemt ons voor De Schelde in. De garnalenkroketten, die je per stuk kunt bestellen, zijn zelfge maakt, zegt eigenaar Eric Lentink. En dat is te zien: ze zijn aan de ene kant wat dikker dan aan de an dere kant. Het korstje is misschien net iets te donker gebakken, maar de vulling is heerlijk: de ragout is nog een beetje vloeibaar en loopt uit de kroket als je erin snijdt, de garnalen die erin zitten zijn klein, maar lekker. Naast de kroketten ligt een pluk sla, een plakje radijs en een part citroen. Mijn tafelge noot bestelt gerookte paling op to ast. En dat krijgt hij ook: een flin ke portie lekkere paling, stevig en niet te vet, met een subtiele paling- smaak. De stukjes vis liggen op een hele gewone, niet te hard ge roosterde witte boterham: een voud kan zo lekker zijn. Restaurant De Schelde Havenstraat 9 Het interieur van De Schelde is nog hetzelfde als 46 jaar geleden. foto's Willem Mieras zelfde behandeling gehad. Het zijn er drie, samen op dat metalen schaaltje, het bakvet erbij, voor de smeuïgheid, de kantgraatjes kro kant en de vis precies zo gezouten dat het een lekkernij wordt, waar mee je gewoon niet anders kunt dan hem met je handen eten. Na afloop zal Lentink vertellen dat ze hier de vis altijd in boter bakken, dat sommige mensen dat eigenlijk te vet vinden, maar dat ze hier toch dat bakvet blijven afblussen met citroen en het dan over de vis doen. Omdat dat zo lekker is. „Daar staan we om bekend." En als iemand dat echt liever niet heeft, kan die dat van tevoren mel den. Dan serveren ze vis 'droog', zonder jus. We krijgen ook te ho ren dat die retrostijl een bewuste keuze is: Lentinks ouders zijn hier 46 jaar geleden begonnen en hij wil de zaak op dezelfde manier voortzetten. De kaart is sindsdien ongewijzigd, de kok werkt hier al 44 jaar. Waarom veranderen als het al goed is? Wij nemen nog een toetje. En daar is echt niet veel mis mee: bos- vruchtenyoghurtijs met slagroom en zoete bananenbavarois Onze buurman krijgt een dame blanche, met een apart kannetje hete choco lade - echt jeugdsentiment! - maar het dessert is niet de reden om te gaan eten bij De Schelde, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Restaurant De Schelde, Havenstraat 9, 4486 AA Colijnsplaat. Telefoon: 0113-695225. Maandag en donderdag gesloten; van 15 juli tot 1 september alleen op maandag gesloten. Q www.restaurantdeschelde.nl Café 'Restaurant "polskin Hotel Solskin... dal Is genieten van elk moment Boulevard Bunkert 58,4382 AC Vlissingen. Telefoon 10118417350. Fax (0118) 440 072 www.solskln.nl Voor het hoofdgerecht wordt onze tafel vol gezet met van die warm- houdplaten die je vroeger bij de Chinees wel zag; plus een schaal tje sla, gewone van de krop, met een gekookt eitje en wat komkom mer; nóg een schaaltje, met ragfijn gesneden andijvie in een frisse zoetzure dressing en een bakje re- mouladesaus. Dan volgen nog twee schalen vis, een schaal friet, worteltjes en gebakken aardappe len. Mijn gezelschap eet tarbot, hij krijgt vier stukken van een grote vis, bruin gebakken. Hij rolt na het proeven bijna van zijn stoel. „Zo lekker heb ik nog nooit tarbot ge geten", zegt hij. De vis is mooi bruin, perfect gaar en verder met rust gelaten. De tongen hebben de- Echte visliefhebbers weten restaurant De Schelde te vinden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 87