in
Colijnsplaat
uit 115
Beoordeling
donderdag 6 mei 2010
In Eten doen dé
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
B erkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit
Voor een simpel restaurant is De
Schelde best aan de prijs: wij betaal
den 95,00. De kwaliteit is uitste
kend.
Entourage
- Het heeft echt iets, maar het blijft
wat oubollig. Jammer dat je net niet
over de dijk kunt kijken.
Bediening
Een beetje formeel en wat gehaast.
Conclusie:
Dit is nou zo'n zaak waar je ongecom
pliceerd Zeeuwse vis kunt eten, zon
der fratsen of pretenties. Voor deze
vis rijden we om.
V Wrjg *0°
Colijnsplaat
Het gebeurde in Co
lijnsplaat. Zonder
het te willen zat ik
ineens met mijn
handen te eten, om
de kantgraatjes van de slibtong
af te kluiven. Hier, bij restaurant
De Schelde, nemen ze vis se
rieus: je krijgt het puur, gebak
ken in boter, op een ijzeren
schaal, met een plukje peterselie
ernaast. Lekkere vis is het lek
kerst gewoon zo. En dat begrij
pen ze hier. Al 46 jaar.
Even is er verwarring als we bin
nenkomen: is dit zo bedacht? Is
het retro? Of is het gewoon oud?
In restaurant De Schelde in Co
lijnsplaat lijkt het alsof iemand der
tig jaar geleden heel hard in zijn
handen heeft geklapt en alsof daar
na alles hetzelfde is gebleven. De
schrootjes aan de wand, de kope
ren kandelaars, de plaat aan de
muur met uitleg over vissoorten,
een soort letterbak met allerlei
scheepsknopen in stukjes touw,
gordijnen met rozenopdruk en erg
onhippe vloerbedekking.
Het is woensdagavond, de avond
dat Barcelona tegen Inter Milan
moet voetballen voor een plaats in
de finale van de Champions Lea
gue. Dat het halve restaurant toch
vol zit, vatten we op als een goed
teken. We mogen zelf kiezen uit
een tafel en krijgen de kaart, van
een meneer die het volgens ons
nét iets te druk heeft. Omdat ze
hier bekend staan om de vis van
de vismijn, die op een steenworp
afstand ligt, kiezen we daarvoor:
er is keuze tussen tarbot, kabel
jauw, scholfilet, een grote tong - al
dan niet met fruit -slibtong en
scharretjes. En dat laatste neemt
ons voor De Schelde in.
De garnalenkroketten, die je per
stuk kunt bestellen, zijn zelfge
maakt, zegt eigenaar Eric Lentink.
En dat is te zien: ze zijn aan de
ene kant wat dikker dan aan de an
dere kant. Het korstje is misschien
net iets te donker gebakken, maar
de vulling is heerlijk: de ragout is
nog een beetje vloeibaar en loopt
uit de kroket als je erin snijdt, de
garnalen die erin zitten zijn klein,
maar lekker. Naast de kroketten
ligt een pluk sla, een plakje radijs
en een part citroen. Mijn tafelge
noot bestelt gerookte paling op to
ast. En dat krijgt hij ook: een flin
ke portie lekkere paling, stevig en
niet te vet, met een subtiele paling-
smaak. De stukjes vis liggen op
een hele gewone, niet te hard ge
roosterde witte boterham: een
voud kan zo lekker zijn.
Restaurant
De Schelde
Havenstraat 9
Het interieur van De Schelde is nog hetzelfde als 46 jaar geleden. foto's Willem Mieras
zelfde behandeling gehad. Het zijn
er drie, samen op dat metalen
schaaltje, het bakvet erbij, voor de
smeuïgheid, de kantgraatjes kro
kant en de vis precies zo gezouten
dat het een lekkernij wordt, waar
mee je gewoon niet anders kunt
dan hem met je handen eten. Na
afloop zal Lentink vertellen dat ze
hier de vis altijd in boter bakken,
dat sommige mensen dat eigenlijk
te vet vinden, maar dat ze hier
toch dat bakvet blijven afblussen
met citroen en het dan over de vis
doen. Omdat dat zo lekker is.
„Daar staan we om bekend." En
als iemand dat echt liever niet
heeft, kan die dat van tevoren mel
den. Dan serveren ze vis 'droog',
zonder jus. We krijgen ook te ho
ren dat die retrostijl een bewuste
keuze is: Lentinks ouders zijn hier
46 jaar geleden begonnen en hij
wil de zaak op dezelfde manier
voortzetten. De kaart is sindsdien
ongewijzigd, de kok werkt hier al
44 jaar. Waarom veranderen als
het al goed is?
Wij nemen nog een toetje. En
daar is echt niet veel mis mee: bos-
vruchtenyoghurtijs met slagroom
en zoete bananenbavarois Onze
buurman krijgt een dame blanche,
met een apart kannetje hete choco
lade - echt jeugdsentiment! - maar
het dessert is niet de reden om te
gaan eten bij De Schelde, zoveel is
inmiddels wel duidelijk.
Restaurant De Schelde, Havenstraat 9,
4486 AA Colijnsplaat. Telefoon:
0113-695225. Maandag en
donderdag gesloten; van 15 juli tot 1
september alleen op maandag
gesloten.
Q www.restaurantdeschelde.nl
Café
'Restaurant "polskin
Hotel
Solskin... dal Is genieten van elk moment
Boulevard Bunkert 58,4382 AC Vlissingen.
Telefoon 10118417350. Fax (0118) 440 072
www.solskln.nl
Voor het hoofdgerecht wordt onze
tafel vol gezet met van die warm-
houdplaten die je vroeger bij de
Chinees wel zag; plus een schaal
tje sla, gewone van de krop, met
een gekookt eitje en wat komkom
mer; nóg een schaaltje, met ragfijn
gesneden andijvie in een frisse
zoetzure dressing en een bakje re-
mouladesaus. Dan volgen nog
twee schalen vis, een schaal friet,
worteltjes en gebakken aardappe
len. Mijn gezelschap eet tarbot, hij
krijgt vier stukken van een grote
vis, bruin gebakken. Hij rolt na het
proeven bijna van zijn stoel. „Zo
lekker heb ik nog nooit tarbot ge
geten", zegt hij. De vis is mooi
bruin, perfect gaar en verder met
rust gelaten. De tongen hebben de-
Echte visliefhebbers weten restaurant De Schelde te vinden.